Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.165
    Допаѓања:
    20.582
    Замислете колку пари се тоа за буџетот на здравството. Колку нови апарати, болници, колку нови прозори на болниците, подови, чешми, кревети... Колку плати за персоналот. Ако во просек годишно даваме околу 800-1000 евра од вработен :| Се избогатија на грбот на народот, не може поголемо дно.

На noteforself му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.508
    Допаѓања:
    191.336
    Ама тоа е само за ФЗО, не за буџет. Изгледајте го видеото, околу 50% од вашето бруто оди во буџет (зависи од брутото веројатно). Од буџет се купуваат чешми мислам, не од ФЗО:?:

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.
  3. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.165
    Допаѓања:
    20.582
    ДОбро да, не се разбирам многу во тоа кои пари каде одат, само знам дека толку пари од човек годишно, а здравството се распаѓа :(

На Ambrosia му/ѝ се допаѓа ова.
  4. orevokrsacka

orevokrsacka Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2013
    Пораки:
    2.472
    Допаѓања:
    8.587
    Ете ти. И сега кога ќе земеме предвид дека има луѓе кои и по деценија и повеќе не користеле државни здравствени услуги, ќе имаме претстава кој колку пари фрлил во бунар секој од нас. И точно ќе знае на кого и зошто треба да биде лут и гневен.

На ctw, Ева33 и Biljarkata им се допаѓа ова.
  5. malerozna

malerozna Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    3.382
    Допаѓања:
    78.132
    Бројките не ти се најјака страна а? :rofl:
    Видеото вика 5425 денари, ама за двајцата :wasntme: ама мора малку драматично да се настапи

Значи по пола, што е околу 2800 по човек на месец.
    Приватно здравствено е 70тина евра.

Ама ако некој успее да не плаќа државно здравствено, нека се пофали тука, и ние да се исклучиме

На LejlaD, JuLleE и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  6. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.007
    А што со "невработените"?

Не зборувам за вистински невработени.
    Знаете колку ги има?
    И сите до еден користат од ова здравство, кои останатите вработени, макар минималец, секој месец го плаќаат.

Кога ќе ми објасните како е ова "хуман систем", во кој и тој што на црно си печали 600 пати повеќе од некој сиромав, а едниот не плаќа, другиот плаќа, еве пак да ми кажете дека не е ок сите доброволно да се осигуруваме.

Не ја потценувајте бројката, од прва рака ви ја кажувам :) Социјални случаеви - богаташи. Еве некој нека ми објасни, мене ова многу ми смета.

Оти земам мала плата, ама некој е попаметен од мене и е "невработен", па го користи фондот исто така.

Со оглед како сите се однесуваме кон тој фонд, среќа што постои уште. Од најгоре до најдоле.

Секој антибиотик, секое непотребно испитување, секој лажно невработен, секој лажен социјален случај, секоја "набавка", ама се', се' придонесува да сме тотални недомаќини кон него.

На Stressed Out, Annath, WildMk и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Секој вработен освен во редовниот фонд плаќа процент и во "солидарен фонд" кој е баш за тие што не плаќаат.
    8% од бруто платата ми оди во Фондот. Колку што оставам - никако не сум искористила. И пак на крај, сешто морам плус на приватно.
    Ако не па ајде да ајде да не се разболуваме. Луѓето се криви што се разболувале. Како не им е срам!!!

На tinka-mace и Biljarkata им се допаѓа ова.
  8. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.007
    Зошто измислуваш работи бе?

Што си ти должна, што сум јас должна на тие што заработуваат, а не плаќаат?
    Ние глупи, тие паметни, или?

Никој не зборува за луѓе што се разболуваат. Случајно да не го скокна зборот "непотребни"?

Само тука е нормално за се' живо да се пие антибиотик, никаде, ама никаде во ни едно поасално здравство не се пие толку!

И е штетно, и е недомаќински.
    И врска нема со болни и здрави.
    Непотебно, ептен битен збор.

На Stressed Out, Annath, Biljarkata и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.508
    Допаѓања:
    191.336
    Можеби сум превидела. Тоа не го менува фактот дека скоро пола од нечие бруто одат во државен буџет.

А сегде има невработени, социјални, пензионери @CameliaMiller , ама не сите директори на здравствени фондови се во бегство. На украдениот втор пензиски, не му е тука место за дискусија.
    За пиењето атб и испитувањата се согласувам, ама таква култура наметнал некој. Зошто, тие си знаат.

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.
  10. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.007
    Никој не зборува за вистински невработени, нити вистински социјални случаеви, а најмалку па за пензионери.

Ама деверот што го спомнав е баш одличен пример, пиеше две дози антибиотик кој не му треба, сам си одлучил дека сака да го пие, секако, со партиципација го купи.

Дали таму кај што си, можеш сама да си посакаш антибиотик кога не ти е потребен, да си го купиш со партиципација/бесплатно?

11. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Мислиш, што работат на црно?

Епа чија работа е да го контролира тоа бе Камелија? Како можат аптекита да издаваат и антибиотици и хормонски терапии без рецепт? Оти некој не исконтролира зошто и колку и како се издава?
    Оти некој не исконтролира кој работи на црно?

Цело време се обидуваш работата на државата врз граѓанинот да ја префрлиш. Тие контроли треба државата да ги изврши.
    А за кој најмногу го троши фондот... Потрошените или украдените ќе ги броиме?

Немаш никаков допир со реалноста, Боже, како живеете во такви стаклени ѕвона изолирани од се што се случува околу вас?
    Како е можно да бидете толку несвесни и без осет за реалноста во која живеете?

На Harper, ctw и orevokrsacka им се допаѓа ова.
  12. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Антибиотик пациент не може да си одлучи сам да пие, нити може да го купи со партиципација.
    Некој му го препишал.

Ете, тој што му го препишал е одговорен и за погрешно лечење и за "товарот" над фондот.

На ctw, orevokrsacka, tinka-mace и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.508
    Допаѓања:
    191.336
    Нема антипиретик бесплатно, нема терапија без рецепт.Под терапија и дијазепам и атб спаѓаат.

На Annath и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  14. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.007
    1. Да, мислам на тие што работат на црно. Богаташи што се "социјални случаеви" или "невработени".

2. Кој дозволува?
    Биди матичен доктор еден ден, ќе видиш кој дозволува. И не знам од кој ракав ги вадиш заклучоците дека кој било амнестирам, баш напротив.

3. Да, само ти и дватројца освестени сте, ние сите глупи и неизживеани, ништо не знаеме. Мислам репликиве веќе пролив досадни се.
    Прилично јасно се изразувам, а како успеа да си ги донесеш заклучоциве, еве не знам.

На Annath и JuLleE им се допаѓа ова.
  15. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.007
    Нема ни тука без рецепт, ама можам да одам кај матичната и да си посакам рецепт за атб, за хелекс, за дијазепам и да го добијам.

Врска нема со аМаАјДаНеСеРаЗбОлУвАмЕ.

16. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.007
    И?
    Кај реков дека не е така?
    Во кој дел од мислењето?

Еве јас сметам дека пациентите не треба сами да си одлучуваат што сакаат да пијат, да испитаат, на каков специјалист да одат.
    Туку треба да одлучи матичен.

Ама матичен изиграва само семафор на услузи.
    За тоа е виновен и матичниот, но и сите оние што душа му вадат и на глава му се качуваат.

Мислењава испаѓаат народов цвеќенце, кутар и невин, боже сачувај само неписмени на лекар одат. А реалноста не ја знаеш, оти не знаеш дека доаѓа рандом Стојко кај матичен и замара до 101 дека сака сумамед или сака кт, а за ни едно нема потреба.

На Annath и JuLleE им се допаѓа ова.
  17. WaitTillTheEnd

WaitTillTheEnd Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    739
    Допаѓања:
    1.247
    Како бе си пијат антибиотици на своја рака? Со какви луѓе се дружите вие :rofl:?
    Зошто до сега јас не сум наишла на некој близок/пријателка што без потреба одат на доктор и си пијат антибиотици на своја рака?
    Фондот се трошел на непотребни прегледи :rofl: кога оди човек зошто одел кога не оди ама ете касно отидол во болница затоа починал тоа е.
    Секако на крај народот си е крив :(

На ctw му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.976
    7,5 проценти од бруто е здравството. На 30 000 плата е 2250. На 20 000 е 1500 денари.
    10 години да работиш и да плаќаш здравство ќе имаш за на приватно само еден пораѓај. Без други прегледи и лекови. Не дај Боже операција да треба или за деца плус пошто и за нив се тие пари. Значи цел живот само за еден пораѓај или два и една рутинска операција на приватно. Не даваме толку пари за здравство колку што мислиме, поточно не стигаат тие пари за лечење на приватно.

На LejlaD, CameliaMiller и JuLleE им се допаѓа ова.
  19. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.401
    Допаѓања:
    260.089
    https://kanal5.com.mk/filipche-se-n...tamu-pritisokot-vrz-bolnicite-e-golem/a448427
    Јас се си мислам кај и да колективен имунитет ќе имаме.
    Инаку, во нашите села, се' било болно. Стари, млади и деца. Не верувале во корона и одбивале да се тестираат. Маски не се носеле, освен кога ќе видат полиција. Се собираат по гости, слави итн.
    Ни вакцина нема да ни треба.

На LejlaD и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  20. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.007
    Да да, еве ти поверував дека не знаеш.
    Како за народ што ни еден атб наскоро нема да му делува, баш ич без потреба не пиеме атб.

Не знаеш, оти три дена мочаат на криво, па дават матичен на специјалист да одат, за на крај да не се појават на прегледот.

Кој е крив што 40-50% не се појавуваат на закажан термин?