Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.306
    Не повикував и јас на протести.
    Користење на алатки кои се достапни: Пријавување, граѓанска непослушност...

А мрш беше реакција на: Ти се занесваш, бла-бла

Пристрасни се луѓето, знајш и сама.

2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.942
    Допаѓања:
    203.231
    Точно, срамота е што ние се напаѓаме меѓусебно. Ама одамна се збори, пријавете, реагирајте, протестирајте. Јас ќе станам против системот, ама сама - не можам. Не можам ако немам поддршка. А немам. Да излезам сама на улица, знам што ќе биде. Затоа дигнав раце и си барам друго чаре.

На mal.ecka, Ambrosia, Bezimenka90 и 6 други им се допаѓа ова.
  3. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.306
    Веќе две се готови.
    И со релативно висок процент на ефикасност, ама функционираат на различен принцип.

Сега треба да се произведат во голем број и да се дистрибуираат низ светот.
    Државите имаат можност да достават нарачки во ограничена количина, пошто немаат капацитет да произведат 7 и пол милијарди дози наеднаш.

Најверојатно, прво ќе се вакцинираат селективно: Здравствени работници, хронично болни и др. ризични групи.

Прво да видиме колку ќе успеат да набават нашиве при првата нарачка.

https://www.who.int/news-room/q-a-detail/coronavirus-disease-(covid-19)-vaccines

На Bunny2 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    7.002
    Допаѓања:
    37.238
    Епа еве... објавуваат луѓево јавно и имаш муабети дека ова било реклама. Значи, не се фокусираме на приказната и настаните кои се случуваат, туку одма политички муабети.

5. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.306
    Рекламата одвлекува внимание од суштината на проблемот.

На friendy, CameliaMiller, Annath и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.505
    Допаѓања:
    191.319
    А јас ќе продолжам да трубам, тужете
    https://www.coe.int/en/web/executio...haul-of-law-and-practice?inheritRedirect=true
    Тие се постојните алатки, ништо не се менува без акција...може е споро, ама можеби, сепак можеби има шанса нешто да се смени.

7. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.401
    Допаѓања:
    260.088
    Следен пат уклучувај се почесто, ако пишуваш вакви мислење во кој ме прозеваш. Ниту бранам ниту сум одбранила здравство. Отсекогаш ја пишувам реалната страна. Ама ти си читаш што сакаш и како сакаш.
    Поздрав Ана, следен пат би влегла во дискусија со тебе откако ќе ми ги прочиташ сите мислења, особено и ова за рекламата.

На CameliaMiller му/ѝ се допаѓа ова.
  8. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.306
    Кај нас бе не ги спроведуваат одлуките од Стразбур...
    Или јас не сум разбрала за случај кој влијаел на нешто во државава..

9. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.166
    Допаѓања:
    221.862
    Од она што читаме по Европа, веќе во декември ќе почне да се вакцинира ризични групи, еве за Италија знам вака исто и за Англија, и другите Европски земји вака изјавуваат, изјавата вели дека од наредната година пак сите ќе почнат да се вакцинираат лека полека, за да на пролет олабави вирусот и на лето да се вратиме веќе во нормала.
    Овакви статии читав односно изјави на медицински лица низ Европа, колку вака ќе биде не знам ама сакам да верувам во ова.
    Баш вчера со еден роднина од Англија зборувавме, истото го разгледувал низ најразлични изјави како јас.
    Да се надеваме дека ќе е вака, тоа ни останува.

Од друга страна светската здраствена организација дава пак лоши прогонози .... вакцината вели не би била толку ефикасна со оглед мутациите на вирусот.

На green.eyes, mal.ecka, senjorita-v и 2 други им се допаѓа ова.
  10. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.505
    Допаѓања:
    191.319
    Како може да не ги спроведуваат? И како би разбрала ти, ако не ти било интерес?

11. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.306
    Не да не е ефикасна, туку можно е да биде како со вакцината за инфлуенцата.
    Секоја година, нова вакцина има за грип, пошто нов стреин на вирусот се појавува.

Доправа ќе учиме.

На azelea, vitamina и Bunny2 им се допаѓа ова.
  12. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    7.002
    Допаѓања:
    37.238
    Општо е познато дека си симпатизер на власта и дека во секоја ситуација наоѓаш оправдување за истата. Доволно те имам читано за да го создадам ова мислење за тебе. Затоа и те означив.
    Ако не ти е тешко, прати ми линк од твоето мислење за случкава, баш би сакала да го прочитам. И од дискусијата за истиов настан. Ниту имам време, ниту желба да ја листам темава. Намерно се оградувам од неа и многу ми е поубав и порелаксиран животов откако го правам тоа. Оти ако 24/7 дремам на темава, не ми треба корона да ме убие, апокалиптичните мислења и прогнози од истава ќе го сторат тоа.
    позз

13. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.306
    Медиумите објавуваат кога има 'битен' случај во Стразбур.

Иначе, за да поднесеш жалба до Европскиот суд за човекови права, треба претходно да ги исцрпиш сите правни можности во државава.
    Ко шо се влечкат овде, веројатноста да стигнеш до Стразбур, е по една деценија.
    ... освен ако не си некој 'битен'

14. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.166
    Допаѓања:
    221.862
    Да.
    Јас вака читав статија од доктори тука, не знам кој изјавуваше дали некој примариус од универзитетот дали од примариус министерот соопштуваше важно така гласеше изјавата, дека штом успеат да вакцинираат колку што е можно повеќе проценти од населението заразата ќе паѓала постепено за да на лето се вратиме во нормала, од декември, сега тука и во англија почнуваат со вакцинирање.
    Вакцината била 95 % ефикасна.

Дали вака ќе биде или онака, не знам. Важно сакам да верувам во изјавава.

Во спротивно не знам иначе какомби продолжиле да живеме вака како што живееме сега.

На green.eyes, Ambrosia, senjorita-v и 5 други им се допаѓа ова.
  15. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.505
    Допаѓања:
    191.319
    И што став е овој?
    Поарно да не почнеме да градиме куќа, пошто долго време треба за да ја завршиме. :^)

Правдата е спора, ама ако не се обидеш, што ти останува?

https://search.coe.int/cm/Pages/result_details.aspx?ObjectId=09000016809ed7e3
    Едикојси се жали за некое апстрактно прекршено право во изборна листа или список (ме мрзи да читам) во 2012, има судење во МК 2018, решение 2019, одлука од Стеазбур 2020.
    The applicant claimed EUR 60,000 in respect of non – pecuniary damage arising from the mental suffering|( related to the alleged violations. 7. The European Court awarded the applicant just satisfaction in respect of non – pecuniary damage sustained in the amount of EUR 4,500. The authorities thus consider that the just satisfaction awarded fully redressed the applicant for the damage sustaine

Не можам да ги сурфам другите, небитно е. Ако нешто не се почне, нема ни да се заврши.

Последна измена: 18 ноември 2020
    На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  16. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.317
    Допаѓања:
    28.101
    Фала. Ама одамна изгледа не си прочитала што сум напишала.

И моето пишување беше и е за специјалистите од инфективна клиника и од 8 септември знаат многу добро што прават и како лечат зошто од март навака работат само со ковид пациенти.

За се друго приправено во ковид центар нити сум коментирала нити ќе коментирам затоа што:
    1. не сметам дека сите клиники треба да бидат ковид центри зошто физички е невозможно да се обезбедат услови за лечење од корона на такви клиники (нема централен довод на кислород на пример..)
    2. не може кожен доктор да лечи корона

Така да, фала на прозивка, ама на грешна адреса ти е упатено.

ПС. Имаш група на ФБ со ковид искуства и ете прочитај сама искуства на луѓе со име и презиме колку од нив ги видел матичен доктор, како ги водел и дали само давал терапија по шаблон иста за сите.

Последна измена: 18 ноември 2020
    На Giovanna, Mishela, KateKane и 5 други им се допаѓа ова.
  17. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.505
    Допаѓања:
    191.319
    A можеби имунитет сепак постои? И тоа долгорочен?:?: (y)
    https://press24.mk/nauchnicite-gi-p...koronavirus-mozhe-da-trae-so-godini-mozhebi-i
    преземено од светски медиуми
    https://www.forbes.com/sites/tommyb...-even-decades-study-suggests/?sh=7c36fca4185f

Дали затоа брзаше газдата да ги продаде акциите? Ич не ми е гајле искрено, само да се вратиме во нормала.

На friendy и JuLleE им се допаѓа ова.
  18. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.793
    Допаѓања:
    41.889
    Има неколку што се во финална фаза пред да се пуштат во употреба, од кои германската BioNTech и американската Moderna се најнадежни и двете се од ист тип- РНК вакцини. Германската од вирусот ги штити белите дробови, но не и носот грлото и носот што значи дека со таа вакцина ќе се намали сериозноста на вирусот, но нема да престане неговата преносливост. Американската Moderna (и белгиската Janssen и американската Novavax) укажуваат на двојна заштита, односно штитат од болеста и ја намалуваат преносливоста.

Исто и таа од Оксфорд е во финална фаза и таа е од шимпанзо- аденовируси.

Според досегашните истражувања, најсилен имунитет предизвикуваат рекомбинирано протеинските вакцини, како Novavax. После тоа следат германската BioNTech и американската Moderna, оксфордската вакцина и на крај оние вакцини од деактивирани вируси.

На Bunny2, green.eyes и mal.ecka им се допаѓа ова.
  19. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.401
    Допаѓања:
    260.088
    Очигледно не ме читаш, или си имаш ти зацртано дека јас сум нечиј симпатизер па и друго мислење неможе да имам.
    Линкови за некого кој не ме чита, а ме коментара и прозива, нема зошто да праќам. На форумот да се докажувам?
    Следен пат, освен во дискусија каде што сме и двете вклучени, не ме прозевај само врз основа и врз твој личен став чии симпатизер сум.
    Партиски човек не плука по здравството во секој втор пост.

20. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Па ако трае со години, дефинитивно во загуба ќе бидат.
    Тоа и го објавија веќе. Дека веќе на третото вакцинирање ќе може да размислуваат за заработка.
    Е сега, зошто продал пред да порасне цената... Кој ли го знае.