Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.995
    Допаѓања:
    37.202
    Па и е. Нели министер е? Сите се под негова капа. Јасно е дека не може за секој еден да одговара, ама овие случаи не се исклучок, туку праткита за жал. Во нашава држава сите се оперирани од одговорност инаку до сега требаше морални оставки да си дадат, ако не друго. За кривична одговорност ќе си почекаме :(

На Harper, VDT2906, christinnn и 2 други им се допаѓа ова.
  2. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.764
    Ами ако си министер не си ,,падар/пољак,, па да ги пазиш сите.
    Сите случаи не се за во исти кош.
    Па на крај ќе испадне министерот ја сее короната.
    Крај краева, цел свет пати од оваа инфекција, си даде некој министер оставка?

На JoyJoy, JuLleE, Ahoy и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.460
    Допаѓања:
    190.877
    Повеќемина:)
    Полска, Чешка, Бразил, Нов Зеланд...

Не дека тоа ќе го реши проблемот, ама кога веќе праша... Во Македонија, ми се чини не прави разлика кој е министер.

Последна измена: 20 ноември 2020
    На Harper, BloodElf, Purplelilac и 10 други им се допаѓа ова.
  4. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.995
    Допаѓања:
    37.202
    Очигледно не знаеш што претставува функцијата министер. Да, треба да биде падар. И треба да има ако не друго морална одговорност. И не ги извртувај зборовиве, кај нас освен зголемен број на случаи, се случува хаос во здравството и здравствените установи. Кој е одговорен тука? Јас или Филипчо? Немој да ми кажуваш дека не знаел што се случува? Ова не е изолиран случај, правило е за жал :( Арно ама... пустиот и „мачен„ Филипчо, да го жалиме. Греотка :( Покрај привилегиите како министер имал и обврски замислете си |(

На 1112, Ева33, fana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.764
    Епа наброј два.
    Кој министер си дал оставка зашто имало многу заболени од корона и зашто здравствениот систем неможе да одговори на не одговорноста на народот.

@An-na тоа што ФилипчО е министер не значи дека по список ги знае сите вработени во областа на здравството и знае која од некои од тие ,,мустри,, прават неред.
    Замерам што при прва жалба од здравствен работник раади безобразие и дрскост не превзема ригорозни мерки туку ИСПИТУВА случаи.
    ....што не значи дека и пациентите се секогаш во право.

А да те прашам нешто...пред ФилпчО здравството ни беше ОК, сега наеднаш стана никакво:wasntme:

На boomsleng, Ahoy и LejlaD им се допаѓа ова.
  6. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.460
    Допаѓања:
    190.877
    Се едитирав погоре, има гугл за повеќе инфо:).

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.
  7. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.764
    Ти си по гуглањето;) и по такви ,,тенки,, информации.
    Ако веќе почнеш да кажуваш, тогаш со текст ....ама не копиран (како што знаеш да постираш)

8. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.460
    Допаѓања:
    190.877
    Еве чекај... и преведувач ќе ангажирам;)
    Каква тенка информација е дека некому завршила министерската кариера заради лошо справување со некоја ситуација? Кажав и дека нема врска кој е министер во Мк, исто и пред него и по него, секако демократијата е уан-мен-шоу (плус уште еден во сенка).

9. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Не се тенки.
    https://kafkadesk.org/2020/10/24/cz...mula-sacked-for-violating-own-covid-19-rules/
    https://www.expats.cz/czech-news/article/czech-health-minister-adam-vojtech-resigns
    https://www.theguardian.com/world/2020/may/15/brazil-health-minister-nelson-teich-resigns
    Чешка и Бразил како чорапи ги менуваат министриве :rofl:
    https://www.thefirstnews.com/article/polish-deputy-health-minister-resigns-17348
    https://www.bbc.com/news/world-asia-53259236
    https://globalnews.ca/news/7344771/...sident-resigns-amid-rising-coronavirus-cases/
    https://7news.com.au/lifestyle/heal...signs-amid-hotel-quarantine-inquiry-c-1345574
    https://balkaninsight.com/2020/04/06/romanian-health-minister-resigns-amid-pandemic-catastrophe/
    https://taarifa.rw/kagame-explains-why-health-minister-gashumba-resigned/
    https://www.lrt.lt/en/news-in-engli...-resigns-following-abuse-of-office-suspicions
    https://www.aa.com.tr/en/asia-pacific/pakistan-prime-ministers-2-advisors-resign/1926244

Само ти читај Рефке :D

Дали мислам дека треба Филипче да си даде оставка? Не, оти се неспособни и ќе ја завлечат па ќе ја направат само политички поголема, а сигурна сум дека кој и да дојде нема ништо подобро да направи.
    Само треба да одговара, кога се заврши сето ова треба сите да одговараат.

На referentka му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.460
    Допаѓања:
    190.877
  11. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.995
    Допаѓања:
    37.202
    Не се работи за спорадични случаи, туку за колапс на цел здравствен систем. Дај не се праи луда! И ти добро знаеш за што зборам, ама очигледно целта ти е да ги извртуваш работите. Ич нема да ми биде гајле ако спорадично има неодговорни медицински лица (тоа секогаш го имало, а и секаде го има) кај нас цел систем не функционира. Министерот и тоа како е одговорен за истиот. Не може кислород да нема за пациенти, не може пациенти со сатурација 40 да не се примаат, ама Оли и некоја шмизла пратеничка да се примат! Не може тестови да нема! Не може да не може да се стават во контрола цените на тестовите во приватните клиники, може да ги покријат од фондот на пример! И еден куп други работи... За ова кој е одговорен? Јас или ФилипчО?

Последна измена: 20 ноември 2020
    На Harper, tinka-mace, orevokrsacka и 7 други им се допаѓа ова.
  12. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Јас викав саатница да ти барам за линковите :rofl:

13. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
  14. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.460
    Допаѓања:
    190.877
    Првото не може, за набавките нема изговор. Тоа е НЕДОЗВОЛИВО. Дали не примаат со сатурација 40 не знам, верувам дека не е вистина, верувам дека е гунгула ама дека докторите прават се што е во нивна моќ. Верувам, исто како што верувате и вие, од она што сте чуле и прочитале.
    Исто верувам дека народот е тотално во паника, што е многу лошо, пијат се што чуле и недочуле, трчаат на доктор и без сериозни симптоми, се прават гужви, нервози, и никому не му е едноставно.
    Тоа требаше да се предвиди, и да се преземат мерки на време, кога скокнаа бројките од 500 на ден на 1000 и фазла. А мерки се знае кој може да донесе.

На JuLleE му/ѝ се допаѓа ова.
  15. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.284
    Допаѓања:
    35.398
    @DAngel и @Biljarkata ако веќе терате правда дај бришете го тој од Полска. Човекот дава оставка заради абортусот (протестираа многу луѓе) не заради Корона. Бразил Болсонаро ги менува не заради несправување со пандемијата туку запто е диктатор. Ова чисто за да имате подобри аргументи де. Ако сте толку начитани

А Данска па ич не ја спомнувајте. Ќ еги темапем куните блабла бла па испадна после. Не бре многу чини парите го вртат светот ич нема гајле за ништо. Хипокризија. И се заташка работата. На светско ниво ова со куниве зборам.

Инаку ситуацијата не е сјајна. Далеку од сјајна е, ама па никаде и не е сјајна. Во Франција и Белгија лекари позиивни на КОВИД одат на работа, исто и во некои делови на УСА. Ама тоа не е битно. Битно да си правиме на нашата душичка да ни биде поарно само со плукање на ова што се случува.
    Кај нас проблемот е во општа разкалашеност веќе. Во гледање како да го изиграме системот и слично.
    И затоа не е Фипипче многу крив (има вина), ама не може он да дојде кај секого што отишол со друштво од 20 души во викендица на планина и правеле журки и слави да не ги види никој па после сееле Ковид секаде и многу луѓе завршиле фатално. Е тука сме си сами криви за жал.

На CameliaMiller, Ang_ela, srekice и 3 други им се допаѓа ова.
  16. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.764
    Доста вицкасто и со намигнувања:lol:
    Добро, не знаеме сите јазик па затоа:lol:

17. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.388
    Допаѓања:
    259.955
    Ана, треба пола и повеќе здравствени работници да ги испадат ако е така. И така фали персонал, еве сред пандемија, нека ги казнува и нека ги отпушти.
    А и после пандемијата не знам колку е паметно да ги отпушти.
    Вие сериозно не сфаќате дека нема персонал?
    Едноставно што може е дисциплински, па да им дојде памет малку.
    Сега, баш и нема што да се прави со ваквиот персонал.
    Инаку за пратеничката не знам, ама за Оли имаше муабет дека бил во тешка состојба.
    Јас сум сите да добијат нега и грижа, и министер и обичен граѓанин.

На referentka му/ѝ се допаѓа ова.
  18. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.764
    Филипче самиот кажува дека ситуацијата е критична , апелира да се почитуваат мерки, ете има мерки и за не групирање....еве и кризна состојба се прогласи.
    Божем здравството во земјата цветаше, па сега не чинело.
    Не чини од никогаш !
    И не правете дека испревртувам зборови, јас си кажувам што јас мислам...или ако не е по ваше, тогаш е испревртено зашто вашето е исправно:D
    Кислород немало.
    Вчера на вести збореше човек кој се заминава со боци кислород, кажа дека имало и ќе има кислород.Не значи ако снемало во моментот дека нема да има.
    И оксиметри нема по аптеките, се пак е виновен ФилипчО?
    Ама знаете како?...поарно да е виновен министерот отколку народот.
    Вчера 35годишникот од Битола избегал од ковид центарот за да се одмори и да се наспие дома, па се вратил тамам пред да си почине.
    Пак ли ФилипчО е крив?
    Медицинска сестра не носела кеси со храна кај болните.
    Пак ли тој е крив?

Еве мене пак од него ми е здодеано.Кај да се сврти човек на него ќе наиде, уште во од фриз што не ми излегол.Го има секаде, по емисии, по интеврјуа, дури досадно е се едно исто да слушаш.
    Неодговорен бил.
    Е што очекувате ??....да дојде по дома да ви мери температура?

Еве бидејќи треба да си даде оставка, кажете што треба новиот министер да стори за да ја опраи работата.

На Spidy, tinka-mace, Feminka22 и 6 други им се допаѓа ова.
  19. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Начитана сум, фала на прашање.
    Не аргументатирав кој зошто дал оставка, само извадив листа со линкови.
    Нити реков дека давањето оставка е паметна работа. Т.е. изричито реков дека не е. Ако си толку начитана, а ни мислењето до крај не ми го прочита :D

Ту бре, толку ти згазив на живец :D
    Ептен ми е арно на душичкава, најарно.
    Еве со радост плукам и едвај чекам некое срање да се случи за да имам што да поплукам. А блиски кога ми страдаат па уште повеќе, ептен мерак ми прави.

Од кај знаеш дека викендициве се најголеми извори на зараза? Имаш доказ? Има статистики?
    Јас еве тврдам дека работните колективи се моментално најголемите извори на зараза. И има куп статистики кои го потврдуваат тоа.
    Не само во Македонија, ама Македонија долго има проблем со работничките права.

Не планирам да коемнтирам со тебе, многу си начитана не можам да постигнам :D

20. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    @referentka оставиле двајца починати до него, се испаничил човекот, а не избегал за да се наспие. Некој од страв ќе умре така..
    Кој што нема близок во инфективно не знае која ситуација е таму. До вчера за Филипче не беше се под контрола?

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.