Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.310
    Допаѓања:
    28.094
    Јас сум Милена in disguise.

@An-na никаде, ама никаде не кажувам дека состојбата е под контрола зошто не е. Нема доктори и сестри доволно, зошто повеќе од пола се болни. Има и хоспитализирани доктори, и замисли има кревет и за нив. Ваљда заслужиле да легнат и да примат терапија.

Оливер немал блага слика, и нормално е да седи сам во соба која има 1 кревет. И други луѓе седат сами во соба со 1 кревет.
    Кога ќе заврши коронава иди жити се до клиника и види ги собите и најди разлика да видиш каде лежеле Талат, Антонио и Оливер, Зеќири. И не бил никој од нив со блага слика, да ги примале со блага слика само затоа што биле на функција, ќе си лежеа и Шилегов и пола Влада и Собрание зошто многу беа заразени.

И да, колку и да се демократски земји, во сите, секогаш министер и претседател ќе имаат предност за хоспитализација пред обичен човек. И никој не вика дека тоа е во ред, ама така е.

На CameliaMiller и JuLleE им се допаѓа ова.
  2. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.460
    Допаѓања:
    190.877
    Ммм...сегде:?: :wasntme:
    Бтв, Борис Џонсон овојпат во карантин, го истрасирале дека бил во контакт со позитивен :o

Разликата е, што не сегде се е полно, разликата е во тоа колкави се капацитетите и колку биле спремни. Инаку логично е политичката елита да се лечи во големиот град, мене ако ме фати ампата недајбоже, ќе се занимавам во полуградска болница. Е добро, имаа кај мене и контингенти тешки пациенти што ги носеа во главниот град, ама пак најпосле секој со среќата, или како му е пишано.
    Една друга работа-читав искуство од сограѓанин со болничко искуство. Вели, стигнувам во болница со белодробна емболија, 5-6 дена изгубени му се од меморија ама смета дека бил со лесна клиничка слика. Наспроти тие што не дишеле самостојно или полошо. Така што, мислам и народот општо, негде многу паника прави без потреба, па ќе ги измеша апчињата, па беља. Општо, по форумов, таков впечаток добив, не само за корона, туку и претходно.

На CameliaMiller и JuLleE им се допаѓа ова.
  3. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.995
    Допаѓања:
    37.201
    Сум лежела на инфективна со детето. Ги знам собите и имам голем респект за повеќето вработени таму. Детето ми го спасија. Ама... дека Оли имал толку тешка состојба па морал проритетно да биде хоспитализиран на инфективна кога за други немаше место, никогаш нема да ме убедиш, оти просто не е вистина. Далеку посериозни случаи од него беа враќани или ако имаа "среќа" ги хоспитализираа на интерните клиники за чии што услови и "стручен кадар" доволно е кажано и има голем број сведоштва.

Еве кажи, во кои држави министер или премиер има предност пред обичен граѓанин? Ич не е тупење. Страотно е што сметате дека е нормално и природно.

4. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Тријажа. Прво по итност, па по старост/потенцијален придонес за општеството.
    Имам случај дома. Кратка хорор приказна е и ич не сакам да зборувам за тоа, посебно не на форум.
    Среќа поминува, без лош крај. Не благодарејќи на здравството оти ни инфузија не сакаа да и дадат оти "неќеме да ставиме некој помлад од нејзе на ризик да се зарази, таа и онака ќе умре. Нема што ни вие да ја гледате, ако многу се мотате околу неа нема да ве пуштиме ни на погреб да и идете. Во изолација, од пред врата ќе ја испратите." Сатурација 70.
    Одговор од болница "ние за 30 годишни немаме место, а не пак за 80+"
    Најлошо од се што воопшто не беше ковид, ама нели, само короната од болестите остана.

Филипче сега скоро кога се расправаше Фавирата рече дека нема никако да вкучат неодобрен лек во лечењето, нема теоретски шанси.

Инаку, да, одамна се шушка за леков. Ама...

На Harper, KidA, JuLleE и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.310
    Допаѓања:
    28.094
    Ете Борис Џонсон на пример во март беше хоспитализиран за да се следи, а не зошто морало итно да биде хоспитализиран.
    This is a precautionary step, as the Prime Minister continues to have persistent symptoms of coronavirus," including a high fever, the spokesperson said. This is not an emergency admission, but based on Johnson's doctor's advice due to his lingering symptoms.

Мислам и за Меркел сигурно не чуваат место во Берлин. И за Макрон во Париз.

Дека сме shit земја, shit сме. Дека нема доволно кревети и доктори, нема. Дека Филипче потфрли, потфрли и те како.

Ама дајте не претерувајте зошто за министер имало кревет во болница. Секогаш ќе има, па и за ќ вас ќе има ако станете функционери. Па тогаш да видиме дали ќе речете:
    'Еве не мора ја да лежам, нека иде некој друг'.

Морализатори на тастатура.

На CameliaMiller, LejlaD, nena2010 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Monna.Monna

Monna.Monna Популарен член

Се зачлени на:
    4 ноември 2010
    Пораки:
    3.562
    Допаѓања:
    7.992
    Што мислите за прочистувачи на воздух, доволно ли се ефикасни за затворени простории?
    Проветруваме на работа ама па колку можеш на ова време, и имаме еден прочистувач цело време вклучен.

7. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.310
    Допаѓања:
    28.094
    Ана не мислам дека е во ред и не мислам дека е природно.
    Ама стварно мислиш дека Макрон да е болен нема одма да го сместат во болница? Ете погоре најдов за Борис Џонсон кога бил хоспитализиран, било за да се следи. Верувај, секаде функционерот е функционер и има права и привилегии, без разлика во која земја е. Освен можеби во Јапонија. Таму ваљда се посвесни и посовесни.

На CameliaMiller, LejlaD и JuLleE им се допаѓа ова.
  8. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.476
    Допаѓања:
    91.095
    Другарка моја на 40 год.бараше хоспитализација со наод на плуќа но со сатурација 95,само поради паничните напади кои ги добиваше.
    Не ја хоспитализираа.

@DAngel
    Секако требало хоспитализација,пријавете го лекарот кој не ја примил.
    Со сатурација 70 тешко некој на 80+ би преживеал дома на домашно лекување,примаше кислород дома?

На CameliaMiller му/ѝ се допаѓа ова.
  9. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.995
    Допаѓања:
    37.201
    Yes, of course. Сите сме еднакви, ама некои се поеднакви од другите. А најтрагично е што има луѓе кои ова го сметаат за нормално. Уште и луд те праат ако не ти чини!

На Black girl му/ѝ се допаѓа ова.
  10. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.995
    Допаѓања:
    37.201
    Борис кога го хоспитализираа ситуацијата во Англија беше како кај нас? Со крахиран здравствен систем, без место во клиниките? Баш ме интерсира што ќе се случеше во Англија или Франција еве, ако Макрон или Џонсон или некои министри од таму ги хоспитализираат, а не се приоритетни, додека за обични граѓани нема место? Енглези и французи ќе се оправаа на форуми или ќе излезеа на улица? Во најмала рака оставка од министерот ќе имаше секако... Дајте... Не ги правете нормални работите кои никако не смеат да бидат нормални :(

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.387
    Допаѓања:
    259.948
    Ти сигурна си дека не беше во тешка состојба?
    Или си калкулираш.
    Не пробувам ништо да те убедувам, ама дај жити се не морализирај.
    Ништо мене не ми е нормално, моментално се плашам дека евентуално нема да добијам кревет или соодветна нега, отколку да се заразам.
    И еве втор пат би било, и не да е ризик.
    Ама нема сигурно да ми помогне тоа ако се полнам со гнев дека Оливер добил соба.

12. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.995
    Допаѓања:
    37.201
    Па, прво имам инсајдерско инфо, второ, за колку време излезе Оли од болница? Две недели, 10 дена... Сериозни случаи со недели лежат таму. Дај, те молам.
    Инаку... да, треба да бидеме гневни оти Оли добил соба, а чичето или бабата со 40 сатурација не. Зошто Југослав го шлапнаа на белодробно, а Оли и кокошката на инфективна? Хм? Немало да помогне ако сме биле гневни! Баш напротив! Треба да сме гневни, многу, многу гневни!!!

На magnolija09 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.387
    Допаѓања:
    259.948
    Инсајдерско инфо:rofl::rofl:
    Дај не ме смеј:D
    Кај некои случаи не помага и на Инфективна да си.
    Ај Ана, не можам да се расправам со тебе.
    Пролетта боцата ти беше маката, сега Оливер.
    Биди си гневна ти, слободно.
    Мене уште баш гневот ми фалеше.

На СуперДевојка му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.460
    Допаѓања:
    190.877
    Абе не е нормално, ама не е ни чудно. Разликата е што за министерот на Белгија на пример, мислиме дека е некој фин господин, ама за пратеничката Трпана од Јурумлери знаеме дека е неспособна партиска персона.
    Најпосле, и Тито умре, нешто што не смееше да се случи, ама ете, се случи.
    За Борис искрено мислам дека лошо беше, прес извештаите беа за смирување на паника, демек да не го изгубат кормиларот (јакиот кормилар, али јбг, таков си избрале). 3 дена на интензивна нега не мислам дека рекреативно бил. Трамп пожилав се покажа, за 3 дена бек ту бизнис(facepalm).

15. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.310
    Допаѓања:
    28.094
    Ана и јас се согласувам со тебе дека треба да бидеме гневни за цела ситуација. И докторите се гневни, верувај. А може и знаеш дека е така.
    Само не гледам како во овој момент тој гнев може да се преточи во нешто корисно и добро.

На JuLleE и Biljarkata им се допаѓа ова.
  16. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    pa za toj lek nazad pisuvav zaedno so sumamed sto istrazuvale vo dominikanska republika
    ama togas mene mi velea gluposti tropam ko i obicno
    patem uste ko se pojavi virusot vo avstralija go istrazuvaa i prekinaa ..zosto ? neznam
    inaku mi rekoa vo avstralija vo juzniot del pozitivni imallo 22 slucai i odma karantin na cela oblast

17. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    samiot trump izjavi deka go lecele so lek od abortirani fetusi (ocigledno leci)
    prvo go stopiraa sega izjavija ke proizvedat samo 2.3 milioni dozi od toj lek i jasno e deka za obicniot covek ke e nedotapen

18. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Ништо не примаше дома.
    И немаше корона воопшто. Ја тестираа дури од кога видоа дека нема да умре. Тестот се врати негативен.
    Претпоставувам дека имаат протоколи, тие што сметаат дека не можат да се спасат да не ни стигнуваат до регистрирање како позитивни. Тоа се мои шпекулации, по набљудување на ситуацијата. Ама и податоците тоа го кажуваат, сите починати се веќе во болнички услови, а јас лично знам еден куп случаи што не се појавиле во статистика, а починале со позитивен Ковид тест или барем лечени од Ковид.

19. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Лекот на Трамп не е од абортирани фетуси.

20. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.793
    Допаѓања:
    41.889
    Владата вечерва донесе Одлука за постоење на кризна состојба на територијата на земјава, заради заштита на јавното здравје во услови на пандемија со ковид-19 и заради спречување од ширење на заразата. Кризната состојба ќе биде во период од 30 дена почнувајќи од денеска, и за оваа одлука Владата ќе го извести Претседателот и Собранието. В недела ќе се знае како ќе се користат ресурсите на приватното здравство.

Владата ја донесе олуката на предлог на Управувачкиот комитет за координација и управување со системот за управување со кризи, по претходен предлог на Групата за процена, на чие чело е Стојанче Ангелов, вршител на должност директор на Центарот за управување со кризи.

Министерот за здравство Венко Филипче вчера рече дека на располагање ќе бидат капацитетите на сите приватни болници и приватни поликлиники, како и кадарот кој што таму работи. Филипче попладнево имаше работен состанок со сопствениците на приватните болници „Жан Митрев“, „Систина“ и „Ремедика“.

„Со оглед на тоа што за првпат државата заедно со приватните здравствени институции треба да направи реорганизација за справување со ковид кризата во време на пандемија, дополнителни прецизирања на условите, начинот на користење на ресурсите на приватните здравствени установи ќе бидат договорени на следниот состанок закажан за в недела. Дотогаш, на формализирање на соработката работат тимовите од Министерството и приватните болници“, соопшти Министерството за здравство.

Вчера Советот за безбедност препорача прогласување кризна состојба ради коронакризата. Претседателот Стево Пендаровски вчера појасни дека воведувањето ваква кризна состојба нема никаква врска со воведување полициски час, ниту какви било други рестриктивни мерки. Кризната состојба, ќе овозможи армијата да дава поддршка на територијата на целата земја.

„Во кризна состојба има законска можност владата да управува со ресурсите на државните органи, јавните претпријатија, единиците на локалната самоуправа, како и Градот Скопје, но и на трговските друштва, во овој случај приватните здравствени установи. Не станува збор за национализација, туку евентуално за нивно управување, но само таму и во обем за кои владата ќе процени дека е потребно“, изјави Пендаровски.

Тој објасни дека за сите услуги кои што приватните здравствени установи ќе ги даваат ќе добијат обесштетување, односно компензација.

„Нема да биде национализација, па да имаме нов газда, туку државата ќе биде менаџер во наредните 30 дена. Законски, обесштетувањето не може да биде повеќе од 30% од пазарната вредност“, кажа претседателот.

https://sdk.mk/index.php/naslovna/v...i-privatnoto-zdravstvo/#.X7gMozkQrkc.facebook