Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. butterflysk

butterflysk Популарен член

vidov doktori so po dve maski pa i jas :D i imase izjava bas za vreme na izborite od edna doktorka deka dve stitat poveke od edna :?:

elimkd and KidA like this.
  2. Igle

Igle Популарен член

Си носела некогаш ваква маска ?
    И колку време?
    Не се работи за пари, секако оваа е за повеќекратна употреба, но пробај носи ја подолго од 15мин во маркет.

Harper, Doozy, Purplelilac and 8 others like this.
  3. KidA

KidA Истакнат член

ова се однесува на тие што се со клапа или како му се вика тоа едно како отворче пластично. ама има респиратори обични без такво и тие ако си позитвен исто така ќе блокираат како и обична маска.

е за полумаските не знам како е, немам носено @Igle, a ти? ама претпоставував дека ако може некој што заварува и сл работник да ја носи цел ден, тогаш би можел и друг.. мислев дека тие се направени за продолжена употреба.

ALISA0000 and Celltica like this.
  4. KidA

KidA Истакнат член

има смисла, ама јас би го сменила барем редот одоздола респираторот - за да штити маската многу е битно и да не дихтува на германски кажано) да ти прилега добро од страните носот и секаде, зошто од таму инаку ќе влегува контаминиран воздух и готово се за џабе. А ако ставиш одоздола хируршка сигурно таа ќе смета другата да биде убаво прилегната кон лицето.

DAngel likes this.
  5. VDT2906

VDT2906 Популарен член

mal.ecka likes this.
  6. butterflysk

Prilepena mi e kn95 duri i tesna..jas taka vidov odozdola imaa hirurski pa vrz niv kn95, sto znam veke sto e ispravno :(

KidA likes this.
  7. KidA

KidA Истакнат член

може е така подобро, не сум ни jac експерти не ме земаj здраво за готово - ако ти е прилепена убаво немаш гаjле прилично многу си заштитена, и дури ако некогаш си во контакт со вирусот многу малку ќе внесеш и лесно ќе поминеш. за профилактика плус можеш да си го чистиш носот со солена вода има ли кај нас такви тушеви за нос? а грлото може со средство за заби да жабуркаш навечер читав негде и тие биле ефективни. вит Д и ќе биде се добро мислам човек откако ќе се заштити добро мора со добра мисла и убаво расположение да тера понатаму инаку па други проблеми ќе не фатат..

butterflysk likes this.
  8. Abracadaver

Abracadaver Истакнат член

Покрај сите порази, здравствени, економски, надворешни, ќе дочекаме ли оставка од некој, затоа што на сите од власта им се полни усните со некакви европски односи, но во таа Европа, чисто за компарација, вакви дебакли од политичари и министри завршуваат на буништето на историјата, а кај нас ганџа ни продаваат во сред катастрофа.

orevokrsacka and Cka like this.
  9. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

На секое одделение може да умре и умираат луѓе. Реанимации итн. се прават. Другите пациенти тоа го гледаат. И кога ќе умре некој и ќе го изнесат гледаат, а најмалку уште 2 часа (по протокол) останува на одделение (во посебна соба) пред да се однесе во просектура.

Смртта е нормална појава во секоја болница и секаде во светов, посебно на интензивна нега. На никој не му е сеедно да му умре некој пред очи, ок, ама таман работа да ни' бегаа пациентите секогаш кога ќе умре некој. Среќа па реткост е да сакаат да избегаат, освен на психијатрија. Посебно што никој со сила не го држат, може да побара да си оди и ќе си оди, а ако сметаат дека не треба да си оди, ќе му дадат ливче да потпише дека на своја одговорност, спротивно на мислењето на докторот си оди.

И си одат така, никој не може да им забрани. Одговорноста на докторот тука завршува со тоа што го информира пациентот дека не треба да си оди, но не може да го принуди да остане.

Дека е хаотично сега е, дека веројатно немаат посебна соба за трупови и тоа веројатно е, тоа нема соби за живи, а не за умрени, а може нема ни слободни раце веднаш некој да тргнат, ама па и малце претеризам е, возрасни луѓе сме, мислам дека на 35 ваљда треба малце посвесен да бидеш.

thelittle17, Doozy, JuLleE and 7 others like this.
  10. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Докторите носат две маски ама обратно :) прво ја ставаат кн95, а врз неа хируршката. Целта на тоа е хируршката да ја штити кн, затоа што кн може да се користи подолго, а хируршката ја менуваат на неколку часови.

Нема потреба да носиш две, докторите често и по 5-6 часа воопшто не вадат маска ниту соблекуваат скафандер, но тие работат на затворено и со многу народ. За одење во маркет или во канцеларија седење, само една носи.

Doozy, ALISA0000, prominent and 6 others like this.
  11. KidA

KidA Истакнат член

знаеш ли дали и луѓе со варикозни вени спаѓаат во таа категорија? во една руска статија читав како на многу им ги ампутирале нозете како компликација од ковид ради тромб :( што секако е подобро отколку во срце па директно да умреш, ама почнав да се секирам за татко ми и мене двајцата сме со варикоза

12. KidA

KidA Истакнат член

дали знаеш, како им проверуваат д димери на луѓе што не лежат во болница, може да одат негде да проверуваат крв? како е ради изолација? и знаеш ли во кој случај препишуваат клексани?

13. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Пишав, Авицена има и мобилни екипи за крв земање. Ама тоа за Скопје знам, за другите градови проверете. @Cosmi нека каже за на државно.

Cosmi and KidA like this.
  14. Ева33

Ева33 Популарен член

Ноќеска многу починати имало во ГВ, мислам 6 души се, сите во болнички услови.

Крајно сериозна е ситуацијата кај нас со позитивни, а и многу починати периодов...

А докторите и мед. персонал барем кај нас се ОК, турбо работат, одмор немаат..

15. DomD

DomD Истакнат член

Богданци,Гвг и Дојран 300починати прошлата година заедно.0.8дневен просек.Грипчево зима 6души за еден ден.Грипче а?Кој е паметен ке одржува куча-посо-куча lifestyle зимава.

Fifi84 likes this.
  16. kristina.k

kristina.k Форумски идол

@CameliaMiller знам, јасно ми е се, не го оправдувам бегањето во никој случај особено што може немаше да има таков исход на крај- само јасна ми е паниката. :( Овде во Бт мислам луѓето повеќе се плашат да се хоспитализирани, од самиот вирус.

17. Ева33

Ева33 Популарен член

Страшно, зема замав и грипот, и вирусов.
    Баш треба само куча-посо, барем до пролет

LejlaD and WaitTillTheEnd like this.
  18. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Абе ај, како не, задолжителни.
    Башка маскава нели ќе го отежнува дишењето ако се носи подолго време?

19. butterflysk

Znaci tie sto gi vidov ne ja nosea pravilno :tmi:
    Fala ti ke si znam od sega :)

KidA likes this.
  20. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Има во авицена и синлаб проверуваат. Синлаб доаѓа екипа и дома. А со упат од матичен може да се проверат и во ковид амбуланта во 8 септември или на клиника

CameliaMiller, LejlaD and KidA like this.