Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.943
    Допаѓања:
    19.778
    Само од Фајзер треба вакцината да се чува во ладилник на -70 степени а на обична температура само 5 дена , а на Модерна и на АстраЗенека не .

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.943
    Допаѓања:
    19.778
    Јас ќе застанам прва на ред само доколку се вакцините на Фајзер и Модерна ,но не и на АстраЗенека

На GrimTheReaper му/ѝ се допаѓа ова.
  3. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    На Модерна барем на почетокот нема да се дистрибуира во Европа. Не се чува во обичен ладилник, на -20 треба. Уште од старт изјавиле од компанијата дека ќе вадат заработка од вакцината и дека само во САД ќе ја има на почеток. Затоа и ЕУ не потпиша договор за набавка на нивните вакцини.

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.
  4. GrimTheReaper

GrimTheReaper Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.404
    Ќе ја примат прво здравствени работници, потоа стари и изнемоштени лица, лица со хронични болести. Останатото, кога ќе завршат со претходните групи. Верувам дека до лето ќе биде расположлива и за останатите.
    Само не ми е јасен моментот... Пишуваше и покрај имунизацијата, пак ќе треба да носиме маски. Тогаш што добивам од вакцината?!?
    Пред некој ден гледав филм, небитно. Сцената во трговски, каде сите шетаат слободно без маски ме сецна. Скроз не поремети пандемијава. Не знам дали ќе сакам на некој да му се приближам повторно. Да бидам во гужва, да кашла некој. Мислам дека некоја тешка параноја, ќе остави лузна. Ако не носам маска, како да сум излегла гола. Како ќе се вратиме во нормала, не знам.

На 1209, Nellie, KuklickaSk и 3 други им се допаѓа ова.
  5. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.334
    Зборот ми е за да има успех треба да биде вакцинирано поголем дел од населението. А голем дел би имале недоверба во нова вакцина, меѓу кои и јас.
    Така да и да излезе, епидемијава побрзо сама од себе ќе помине отколку од вакцината.
    Дали некој ќе сноси одговорност ако вакцината има штетни ефекти кои би се манифестирале покасно?

Eдит- значи антиваксер не сум. Апсолутно сум ЗА вакцинација кога станува збор за вакцини кои се примаат со години и децении и докажано е со тек на време дека имаат ефект и ретки, минимални штетни ефекти.

Е сега некој мора да биде прв што ќе ја прими, тоа е точно. Ама секој нема да сака и тоа го сфаќам.

Последна измена: 24 ноември 2020
    На deskarada му/ѝ се допаѓа ова.
  6. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.834
    Допаѓања:
    275.002
    Неколку пати имав ваков втф момент.
    Гледам филм, се среќаваат на улица, се гушкаат. И сум цела - ама чекај, чекај, полека :)
    После сфаќам дека филмов е од пред корона де.
    До толку старото "нормално" далеку ми се чини :(

На 1209, Tajnaotrovna, LejlaD и 4 други им се допаѓа ова.
  7. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.834
    Допаѓања:
    275.002
    Па нема рандом население прво да ја прими секако.
    Прво ќе вакцинираат мед.персонал, па полиција/војска, па ризични групи, па тек после останато население.
    А да не збориме дека додека стигне до мед.персонал ќе биде тестирана и тестирана и тестирана, меѓу другото и на човечки доброволци.

На LejlaD, Purplelilac, g8lQQk и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.793
    Допаѓања:
    41.888
    70% е ефективна со една доза, а со дуплирање на дозата, односно со две дози примени ефективноста расте на околу 90%.

BBC News - Covid-19: Oxford University vaccine is highly effective
    https://www.bbc.co.uk/news/health-55040635

На Purplelilac и green.eyes им се допаѓа ова.
  9. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.375
    Допаѓања:
    259.876
    Исто, некни баш гледам филм, се гушкаат, се собрале група и одма се сецнав. Јас освен син ми, никој не гушкам со месеци.
    И не знам дали и ќе продолжам после со гушкање.
    Сега станав свесна и за грипот и за другите вируси.

На Lilit, Tajnaotrovna, LejlaD и 3 други им се допаѓа ова.
  10. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2018
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    14.264
    Вакцината против коронавирус, што ја развива Универзитетот во Оксфорд во соработка со „АстраЗенека“, ќе чини меѓу три и четири долари, објави денес британски „Телеграф“. Тестирањето покажало дека вакцината ќе биде ефикасна до 90 проценти, во спречувањето на вирусот.

„ Оксфордската вакцина е вакцина за целиот свет. Додека „Фајзер“ и „Модерна“ објавија дека успешно го завршија тестирањето на вакцината во трите фази, британскиот тим првично истакна дека нивната цел е да го направат нивниот производ достапен за целата планета. Не се работи само за вакцина што ќе може да се транспортира и чува на нормални температури, туку и да биде достапна за секого “, се наведува во текстот на „Телеграф“.

Целта поставена од научници од Оксфорд и „АстраЗенека“ е вакцината да им биде достапна на посиромашните земји во светот, се додава во текстот.

„ Со цена од само три до четири долари по доза, вакцината на Оксфорд е само мал дел од цената на вакцината на „Фајзер“ и „Модерна“, што ќе се продава по цена од 20 до 32 долари, што е скапо за многу земји во развој“, наведува „Телеграф“.

Директорот на тимот што ја направи вакцината во Оксфорд, Ендру Полард, вели дека тие направиле „вакцина за светот“.

„ Нашата цел беше да ја направиме вакцината достапна насекаде. Мислам дека успеавме да го сториме тоа. Ова се многу возбудливи периоди за здравјето на луѓето”, рече Полард.

©Makfax.com.mk

На Ahoy му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Nevenche26

Nevenche26 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 октомври 2019
    Пораки:
    705
    Допаѓања:
    2.476
    Јас се извинувам ако веќе е дебатирано на темава ама неможам да вртам страници наназад, да барам, може ли некој кој има информации да ми одговори дали е воведен полициски час од вчера или не? Фала ви

12. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.353
    Допаѓања:
    119.385
    Не

На Nevenche26 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Некој Австралиски авио превозник ќе барал да си вакциниран за да можеш да леташ. Очекуваат и други да го следат нивниот пример. Се очекува да биде туркано за вакцина колку што е можно повеќе - значи постпандемично ако сакаш колку толку да живееш нормаленживот ќе мора да се вакцинираш. Или вакцина или граѓанин од трет ред, отпадок на општеството.
    Кинезов пак, бара глобален QR code за следење на луѓе. Тешко ќе се согласат остатокот од земјите, ама едно е сигурно:
    Пандемијава широко им отвори врати на лудите умови за идеи за масовна контрола на населението.

На Harper, темјанушка, Tajnaotrovna и 5 други им се допаѓа ова.
  14. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Ќе се растерети здравствениот систем, ќе се намали смртноста оти ризичните или ќе бидат заштитени или ќе го поминуваат со послаби симтоми.
    Нема да биде толку страшен вирусот.
    Јас пак едвај чекам да се изнагушкам со луѓе.
    Едвај чекам да се собереме на некое славје, да играме, пееме и пиеме.
    Едвај чекам да се спакувам и да идам некаде. Куба, Перу, прва шанса постпандемично што ќе ја имам.
    Душа ми плаче за патувања.
    Одмори користев од сабота до недела, ќе земам 2 недели одмор и во петок попладне или сабота наутро ќе летам - недела навечер или понеделник сабајле ќе се вратам за на работа.
    Немав кочници. И кога дојдеше 5 мозокот не ми мислеше на работа веќе. Ми мислеше што ќе вечерам, кај ќе отидам, што ќе правам за викенд.
    Сега дома ми е канцеларија, животот ми е канцеларија, сонот ми е канцеларија, ручекот ми е канцеларија.
    Во исто место и јадеш и спиеш и работиш.

На Harper, 1209, Giovanna и 14 други им се допаѓа ова.
  15. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.450
    Допаѓања:
    190.819
    Well...Негде официјални државни лица веќе пропагираат вакцинален пасош за да ти биде овозможено слободно движење...Што и да значи слободно движење|(
    Кој е Кинезот?8-|

16. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    https://www.independent.co.uk/life-...rnational-travel-xi-jinping-g20-b1760434.html

На Biljarkata му/ѝ се допаѓа ова.
  17. WaitTillTheEnd

WaitTillTheEnd Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    739
    Допаѓања:
    1.247
    Од(Двајца виничани преку фирма правеле лажни брзи тестови за ковид-19)
    до градоначалник во ист статус да напише дека кршел ќерамиди со глава и по фб и твитер ќе бара решение за справување со вирусот. И денес ми излегува https://meta.mk/akter-od-prilepskio...-treba-da-se-nosat-zashtitni-maski-vo-market/
    Што е следно?

18. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.943
    Допаѓања:
    19.778
    https://libertas.mk/oksfordskata-vakcina-protiv-koronavirus-e-70-procenti-efikasna/
    Не ќе да е така , заедно т.е 1,5 доза постигнува 70 %
    Како и да е останува да видиме што ќе се случува понатаму

19. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2018
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    14.264
    Мене малку ми е чудно кога првично секаде пишување дека има само 70 % ефект, па по ден - два пишуваа и објавија дека е со 90 % ефикасност.
    |(

20. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    jas sum za vakcina no od ovie 3 sto gi nudat ne bi primila ni edna
    i 3-te se po nekoja nova mRNA tehnologija dosega neodobrena za koristenje vrz lugeto
    samo kineskite vakcini se klasicni vakcini i so minimalni nus efekti za razlika od gore spomenatite za koi realno nisto ne znaat
    znaci jas ke si cekam kineska ako voopsto ja odobrat kaj nas