Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.397
    Двојни аршини е ова онлајнов.
    Јас доброто го гледам во тоа што моеш да потпрепишеш нешто/ да ѕирнеш, ама од друга тоа е лошо па еве од аспект на тоа што ќе имаме пропусти.Мада реално и тоа препишување не може да е од кузнае какви размери.
    Кај нас не знам како имаше едни со телефони со сѐ препишуваа.Мене ми е страв така :worried:
    А имаме и лабави и не толку лабави демонстратори..
    Абе распад систем се.

На Angie1432 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    https://www.google.se/amp/s/www.alj...-against-covid-mink-mutation-in-early-testing

Не знам ни јас како се вика :) Во рана фаза е со развојот, подоцна почнале, односно по појавата на мутацијата.

На Ahoy му/ѝ се допаѓа ова.
  3. KidA

KidA Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2014
    Пораки:
    765
    Допаѓања:
    997
    а мене по никот ме потсети на Шенка Колозова во приказната ако ви текнува со ѓаол Ванус

На GrimTheReaper му/ѝ се допаѓа ова.
  4. KidA

KidA Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2014
    Пораки:
    765
    Допаѓања:
    997
    A31C66CB-3FAC-4745-B67C-C808C343927F.jpeg
    се израдував прво после гледам првиот збор сум го пропуштила :-/.. ајде Македонијо, и за Бугарија прочитав построги мерки.. што чекаме ние..

5. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.418
    Допаѓања:
    190.651
    Годо го чекаме.(waiting)

Го слушав вчера Пендаровски, денес Олио и си мислам или сите нив ги лаже Филипче, или колективно се под хипноза. Пендаровски рече немало мерки што биле негде применети, а истите не биле применети и во мк. Значи сите можни мерки се на сила во мк, стварно не знам што повеќе би можеле да воведат :?:
    Сакам да сум Стево на еден ден:sun:

На Harper, Tajnaotrovna, Ambrosia и 7 други им се допаѓа ова.
  6. KidA

KidA Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2014
    Пораки:
    765
    Допаѓања:
    997
    ама нели имаме негде барем новинари да му постават прашања? што не прават слепи на очи? не гледам да не се нервирам, само се молам и чекам

7. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.397
    Не знам дали смеам да спомнувам лични имиња па ќе ставам во спојлер
    Ми искочи на фејсбук видео од Tanas Dimitrievski, го имаат шернато луѓе што ми се пријатели.Отворете да видите во какви услови е болницата во Битола.Чадорче имаат над ВЦ школката ставено..сапун нема ни за лек во ВЦто.
    Ја кога зборам дека кај нас е ризик да идеш на државно, уште толку ќе се доразболиш.
    Дали од промаја или од нехигиена не знам..
    Пошто ваљда им е јасно дека не можат сите да си дозволат на приватно да идат, добро бе како не им е срам да не направат нормални услови како на пример чисти тоалети, чиста постелнина и покривачи?
    Никој не вика Дормео кревети или кревети на вода и некој да ги лади пациентите со палма, зборам за најосновни човечки потреби.
    Абе течен сапун да немало?
    50-60 денари е еден сапун во Кам.Срамота жива.
    За 30 години НИШТО не напраија!
    Ни едниве ни другиве
    Битно барок иаме и споменик на секои 50м евентуално 100..
    Со тие пари ќе реновираа и вециња ќе купеа и чаршафи и ќебиња и сѐ.А не од по дома да си носат пациентите (како ние што правевме)
    Ј’зк

На Harper, BloodElf, Purplelilac и 14 други им се допаѓа ова.
  8. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Како сакате сапун да стават во болниците, кога сестрите дома си го носат?
    Како Индијанци сме:D
    Колку случаеви такви знам, дно.

Јас имам примено инфузија во струмичката болница, добро беше како за болнички услови, чисти, исперени долни чаршафи, и ќебиња.
    Ама секако кога примаш инфузија добиваш треска, па ти треба плус ќебе, ама реално, ако немат многу пациенти во тој момент даваат и од болницата, ама имало случаеви и од дома си носев.

На fana и Feminka22 им се допаѓа ова.
  9. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    Болницата е реновирана, ова е Ковид центарот т.е инфективно, одделна зграда е. Е таму не верувам да е сменето нешто од пред 30 години ко лежеше мајка ми со бронхопневмонија. (facepalm)

На Tajnaotrovna, LejlaD, fana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.397
    Абе што год да е
    Збори Филипче раце миење а со што?? Некој да си кивне во рака ќе треба со таа рака сѐ да фати пошо немало со што да ја измие
    Ко во Африка да сме

На Harper, Vraloma, Purplelilac и 11 други им се допаѓа ова.
  11. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Ама и многу некултурен народ сме, кај баба ми во зграда има позитивни, и си излегуваат, до продавница, немаат мака.
    А баш некни беше таа жена на кафе кај баба, ако развие симптоми ќе си пукнам.

На edna_malecka и mal.ecka им се допаѓа ова.
  12. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.397
    Пријавете у полиција
    Нема што да се пукаш.Не си ти крива што некој се шета со пилешки мозок.

-сега ти го видов мислењето тоа за сапуните.
    Не знам дали имам зборено по форумов, мислам имам.Другарка моја кога беше на пракса на Клиника ми кажуваше како сестрите си ставале инфузија пошто имало вишок..
    Башка со кој мозок бе зимаат за дома сапун алоо
    Ја ќе им купам еве.
    Ќе одвојам 2000 од џебот на фамилијата ќе им купам сапуни да ти се намочам во сапуните.Дно од луѓе еј.
    Значи тоа мислев само во средно го има.Кај нас ставаа во кутии во тоалетите и ги кршеа кутиите или ги истураа и прекинаа да ставаат па секој клас посебно си чуваше сапун во училна

На noteforself, azelea, jacqueline.s и 4 други им се допаѓа ова.
  13. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.186
    Допаѓања:
    27.397
    Ги гледам постовите за храна и вода, донација од приватна фирма за Битолска болница и си знам дека тоа сестрите се ќе испоземат.
    Ако ме чита некоја таква сестра само сакам да и кажам дека се бедни. Бедни се тие обиди да го грабаш тоа што ги следува оние кои се најранливи во моментот.

На 6th sense, nevermet18, christinnn и 3 други им се допаѓа ова.
  14. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.397
    Аир да не видат.
    Тој што зима од ранливи не е човек.
    Од сегде од сегде ама од болница да крадам бе.
    И тоа сапун.Не можам да се помирам едноставно дека некои луѓе се циганчат за помалце од 100 денари.
    Па тој сапун треба 30 души (карикирам) да го користат а не некој/а дома да си го носи за они да имаат месец дена гага сапун..
    Еее далеку сме ние од Европа

На honey.11 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. LejlaD

LejlaD Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    10.769
    Допаѓања:
    214.127
    Не сум јас таа која треба да брани,но во тој дел,заразно односно таа зграда во БТ не е чепнато ништо години и години уназад.Персоналот и пациентите во такви услови се оддамна.Рака на срце секогаш биле на место вработените таму.Се случило од детско да не враќаат со дете,ургентна не прима па таму во заразно да се даде инфузија на дете.Докторки од заразно да се скараат со тие од детско зошто не ги примаат децата.Ова уште од пред пандемија,не зборувам за сега.На неколку пати ова ми се има случено,персоналот им е од тие ретки кои работат,но многу работи и не се до нив,оддамна се во такви услови,за сега пак што да се речи,греови се сите во комплет со се пациенти...

На Herrera, CameliaMiller, butterfly6223 и 5 други им се допаѓа ова.
  16. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    Ту бре, што пари ќе заштедевме дома мајка ми сапун да носеше :( Со 45 години работен стаж.... :o

(facepalm)

На CameliaMiller, Biljarkata, honey.11 и 3 други им се допаѓа ова.
  17. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.165
    Допаѓања:
    20.582
    И јас имам позитивни искуства со персоналот,што е право. Ама зградата е гревови, не дека се криви луѓето што работат таму.

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.974
    Не мoрa веднaш личнo и oдбрaнбенo, си имa луѓе штo си нoсaт тoaлетни дoмa, сaпуни, штo мoже дa се земе -тoa. Дoнaции првo персoнaлoт прегледувa пa пoсле зa oстaнaтите. Пoтoчнo -oпштинa, директoр, персoнaл, пa штo oстaне зa нaрoд. Не е реченo декa сите се тaкви.

На Harper, tinka-mace, LejlaD и 6 други им се допаѓа ова.
  19. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    Исто, имам позитивно искуство таму, од уво, нос и грло со многу лоша ангина ме пратија таму, ме прегледаа, инфузија примав и се јавија да ме примат за хоспитализација.
    И сега се во ред докторите таму, јас сум многу задоволна од епидемиолозите, а и ко беше хоспитализирана бабата на мм имавме контакт нонстоп со сестри, доктори, сите беа љубезни на телефон, ни ја кажуваа состојбата, а и се опорави жената имаше одлична нега.
    Имам и позната докторка што работи таму, и за нив се исти условите. Жената буквално дома не ја гледаат, нема ден слободен, а и прегледувала секоја ноќ до сабајле. Не се криви што има толку заразени, толку лоши услови, а малку вработени, тешко нив е искрено. Тоа државата требаше пред да се влоши состојбата толку да се подготви и со персонал и со место.
    Ете зад заразно ќе правеле модуларна болница, ама кој ќе работи таму е прашање. (facepalm)

На butterfly6223, Tajnaotrovna, LejlaD и 5 други им се допаѓа ова.
  20. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    Многу добро знам дека не се сите, таман работа да беа :) Сто пати сум начекала таква ситуација на некоја од клиниките, не ми е нешто ново. И на многу други места исто. И кај мене на работа истото се случуваше, не носеа дома само сапун, туку и резервите тоалетни ролни :!: А не работев во здравство, туку во поголема фирма. Ама секогаш ми е “феномен” кога ќе наидам на ситуацијата, колку пати и да ја доживеам :)

На Harper, CameliaMiller, LejlaD и 3 други им се допаѓа ова.