Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. KateKane

KateKane Форумски идол

Грев невиден. Сета моја почит што ја имаше на почетокот ја изгуби уште со папагалите, а ова е капак. Нешто за болницата во Битола каде чадор имаат ставено за да не капат мочки и фекалии од тие од горниот спрат да кажеше, нешто за илјадниците слики од распаднати болници, нешто за истрагите на сите пациенти кои се угушија пошто не му текна цело лето кислород да набави.

Како не им е срам бре, вчера имаше 39 смртни случаи, по 40 годишни ни умираат, високо котираме по број на смртност, еден куп млади луѓе испоумреа, овој на Заев у шупак му се пикнал.

Барем нека ќути и нека не се брука, на што личи изјавава после катастрофални резултати ден за ден.
    У-Ж-А-С.

2. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Леле бруки..(facepalm)

Feminka22, LejlaD, fana and 3 others like this.
  3. Tamarkaa

Tamarkaa Истакнат член

Дали знаете колку време може некој да го пренесува вирусот?Денес ми е 14ти ден од покажувањето на првиот симптом (веќе немам никакви симптоми после 12ти ден)

4. mareane

mareane Форумски идол

Јас мислам или барем сакам да е така дека сам Филипче не објавува постови на фб туку за тоа се грижи друг тим.Ама како и да е под хитно или тимот да си го смени или профилот да го деактивира.
    Го изгуби кредибилитетот и огромната доверба во народот кој со месеци во него гледаше сламка за спас.
    Ама знаев јас не е можно да постои таков нормален политичар кај нас како што беше од почетокот..
    Јас прее после последната изајва за Заев го отследив.Доволно ми е за политички изјави во ова невреме.

5. emiliana

emiliana Форумски идол

Филипче на почетокот беше доктор, или можда ние го гледавме ко таков, сега е политичар и ништо повеќе.
    А очекував многу од него, какво разочарување...

6. jolooo_

jolooo_ Истакнат член

7. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Овој министеров скроз летнал изгледа.

emiliana, poppie, noteforself and 4 others like this.
  8. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

tie cevki i maski za kislorod kade moze da se kupat?

9. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

А он уствари од мал сакал да биде
    |(

poppie, emiliana, KateKane and 2 others like this.
  10. Fleur-De-Lis

Fleur-De-Lis Популарен член

Леле не очекувавте?! :headbang:

11. Purplelilac

Purplelilac Форумски идол

@Tamarkaa Најубаво би било 20 дена да останеш во изолација и покрај тоа што веќе немаш симптоми. Со оглед дека не се спроведуваат дополнителни испитувања за количество на вирус и не се прават веќе контролни брисеви, значи никој од тука не би можел да ти каже дали сѐ уште може да пренесеш или не. Најдобра заштита за сите е секој да биде во изолација според препорачаното т.е. 10 дена за асимптоматски и 20 за симптоматски случаи.

.
    .

Филипче на почетокот настапуваше првин како доктор, а потоа како политичар, а сега политикантството го става во прв план и тука заслужено си ја губи вербата од народот.
    Собирање поени пред спасување животи.
    Малку е да се нарече нехумано.

12. LejlaD

LejlaD Форумски идол

Денес коцку броиме?Или политиката е по битна од се...:tmi:

M&M, tinka-mace and emiliana like this.
  13. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Министерството за здравство информира дека во последните 24 часа се направени 2864 тестирања, а регистрирани се 1160 нови случаи на ковид-19 во: Скопје-472, Куманово-58, Дебар-2, Штип-43, Прилеп-78, Тетово-61, Струга-29, Велес-32, Битола-87, Охрид-47, Кавадарци-32, Гостивар-22, Гевгелија-1, Струмица-39, Крива Паланка-6, Радовиш-2, Крушево-2, Кочани-15, Пробиштип-10, Демир Хисар-10, Македонски Брод -10, Пехчево-1, Берово-9, Валандово-5, Виница-2, Делчево-12, Кратово-2, Свети Николе-17, Кичево-26, Ресен-17, Неготино-11.

Денеска Институтот за јавно здравје регистрира 1094 оздравени пациенти од: Скопје-560, Куманово-55, Дебар-5, Штип-32, Прилеп-59, Тетово-51, Струга-22, Велес-35, Битола-47, Охрид-38, Кавадарци-31, Гостивар-26, Гевгелија-5, Струмица-17, Крива Паланка-11, Радовиш-13, Крушево-3, Кочани-18, Пробиштип-1, Македонски Брод-1, Берово-3, Валандово-3, Виница-6, Делчево-5, Кратово-1, Свети Николе-8 ,Кичево-16, Ресен-4, Неготино-18.

Починати се 30 лица, девет пациенти од Скопје (46, 54, 59, 67, 82, 67, 55, 64 и 61г), двајца од Куманово (62 и 69г), еден пациент од Штип (72г), еден од Велес (78г), шест пациенти од Битола (60, 77, 38, 66, 72 и 39г), тројца од Гостивар (56, 66 и 63г), еден пациент од Гевгелија (65г), еден од Струмица (77г), еден од Кочани (65г), двајца од Делчево (66 и 68г), еден од Кратово (65г), еден од Кичево (61г) и еден пациент од Неготино (84г). Пациентите се починати во болнички услови.

LejlaD likes this.
  14. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Сѐ е под контрола

mal.ecka, LejlaD and Ahoy like this.
  15. M&M

M&M Форумски идол

Не се секирај под иЉадарка не одиме, тамам работа зошто просек да си расипеме |(:envy:

LejlaD likes this.
  16. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Сите починати во болнички услови. Па Бога ми и здрав да си во оние гнасотии ќе си починеш. Гнасни ВЦња, чаршафи, ќебиња нема ни гнасни ни чисти, креветите сигурно не се дезинфицирани од на Тито времето, ни вода имаат за пиење, ни храна соодветна ко за човек што треба да се храни за да се избори со вирус, промаи фрчат. Болниците ни се хорор :( колку ли треба сите овие години да се вложи за основни хигиенски услови.

17. Fifi84

Fifi84 Популарен член

18. DAngel

DAngel Форумски идол

Или сите починати се во болнички услови или ги бројат само починатите во болнички услови.
    Со оглед на тоа што сите знаеме по некој починат и незапишан...

mal.ecka likes this.
  19. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Ангел има случај кај нас кој изгледа и не е тестиран, не ни сакале во болница, ама од корона е починат. Вусшност мислам дека се два.
    Може и до тоа да е, да немаат позитивен тест.

LejlaD and mal.ecka like this.
  20. DAngel

DAngel Форумски идол

Веројатно е, само им пропаѓа во вода она "ние единствени што постмортем тестираат". А битно по протоколина ковид ги погребуваат.
    И ме нервира она што луѓе очајно бараат помош, а министерот се уби од кажување дека лажат. Очајно ме нервира.
    Или испративме надзор видовме дека не е така. Оти надзор за работњето бе, испитајте го конкретниот случај... Шо надзор.
    И ме нервира што протоколите за лечење се тајни, па не знаеш дали матичен те лечи по протокол или така си даваш 6000-7000 за терапија и се труеш со лекови.

Ме нервира нетранспарентност.
    На бројките не им верувам никаде оти никаде не се реални, ама на сила правење мутав не иде... Не иде затоа што сите знаеме какве е состојбата во здравството. Не можеш да кажеш дека сите снимки и сите сведоштва се лажни. Тоа "сечено, лепено, монтирано" требаше одавна зад нас да го оставиме.

И да, протоколите се екстремно битни оти не знам кај на друго место се пијат 3 дози антибиотици.
    ДСЗИ истражува многу пропусти за лечење, посебно за младите починати, ама дали сето тоа ќе се заташка...