1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.424
    Допаѓања:
    18.662
    Имаше статија дека се изнајмувале викендици на Шапка,Маврово за Нова Година уште од летоска. Со авансни уплати. Од различни генерации.
    Ајмо весело друштво по викендици:party:

Не ми е јасно како велите нема термини за тестови?
    Мене од четврток за петок ми закажа матичната брз тест, исто на 3-4ца од блиска околина за брз и пцр тест им беше закажано за 2-3 дена максимум...зборам за Скопје

На senjorita-v и mal.ecka им се допаѓа ова.
  2. Bratot

Bratot Форумски идол

Се зачлени на:
    26 април 2019
    Пораки:
    5.119
    Допаѓања:
    17.487
    За ниту еден од овие два не успеав да најдам организација за новогодишна ноќ.

На redhead му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.455
    Допаѓања:
    90.910
    Чешка нема да се оправат,доцнеа премногу.
    Австрија секој ден има солидна бројка, зошто нема по 500 на ден?!затишје пред бура ,најупорни се да отворат зимски туризам.Ќе горат,ако им беше за локдаун место за фарсата на Курц требаше до април да се затворат,а не во декември да отворат и да збираат пари од туризам.
    Зошто не затворија до април?
    За пари ?
    Епа за пари.
    Грција е затворена за влез,локдаунот им е смешка,за се живо со порака можеш да излезеш.
    Па еден куп луѓе излегуваат само поради потреба, односно живеат во локдаун со години без да знаат.
    Штом отворат за влез пак на исто ќе дојдат.
    Србија ја има прифатено ситуацијата со вирусот и неговата сегашна сезонска агресивност,плус имаат огромна дијаспора која си доаѓа.
    И тоа е тоа.
    Дур не се вакцинираме или магично сам не исчезне ќе биде тоа.
    ЛД освен уништување економија, здравје и психа долгорочно ништо нема да направи.

Последна измена: 28 ноември 2020
    На Tajnaotrovna, An-na, H.VAGA и 2 други им се допаѓа ова.
  4. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    2.849
    Допаѓања:
    17.198
    А ти сакаш да резервираш а? Млре неодговорен... :D:D
    Иначе, ако не им е забрането да работат зошто да не излезат со понуда каква-таква, која ни јас не ја имам сретнато нигде ама еве да речеме на пример?
    Шо е разликата дали некој ќе се смести во хотел или во приватен апартман ако веќе решил да биде надвор од дома за НГ?
    Или ај ако не, хотеливе да глумат општествено одговорни и да се самозатворат, а пола Охрид се затворени веќе и вработените ќе земат плата ако државата им даде помош, ама кој ги тркала нив?!
    Не разбирам како може сѐ да ви смета дотолку. Да се плашевте толку, Сити мол вчера немаше да биде настеган ама исто ко летото со свадбите и забавите: по еден куп луѓе ама “не знам јас, нигде не одам, со месеци од прозор само гледам надвор”.

На B-s, jacqueline.s и JuLleE им се допаѓа ова.
  5. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.334
    Овие брзите тестови се овие новите што сега ги воведоа?

6. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.424
    Допаѓања:
    18.662
    Да,вчера се тестирав
    Ми земаа брис само од нос

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Bratot

Bratot Форумски идол

Се зачлени на:
    26 април 2019
    Пораки:
    5.119
    Допаѓања:
    17.487
    А ти прочита дека сакам да резервирам, а?
    Ц, прашвам само да видам колкава е опасноста и шо тоа се организирало ако веќе се организирало нешто.

8. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Србија СПЦ парти.

На Tajnaotrovna му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.455
    Допаѓања:
    90.910
    Арно спомна,будала работа.
    Црна Гора повеќе.
    Амфилохие отворен беше.
    Ај на Иринеј бар стакло му ставија.
    Никако не можам тоа жалење да го сфатам.

На Tajnaotrovna и Снегулк@23 им се допаѓа ова.
  10. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Ами Иринеј на Амфилохие на погребот гарант фатил.
    И што ако му ставиле стакло кога луѓето стаклото го бакнуваа,
    Плус уште некои од нив се на апарати сега... Ќе се покосат старциве од СПЦ еден по еден.
    Ќе се "избројат".

На Tajnaotrovna, Cosmi и Spidy им се допаѓа ова.
  11. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.455
    Допаѓања:
    90.910
    Да,таму се заразил.
    Нека се покосат кога се будали сите до еден.

На Tajnaotrovna, LejlaD и Снегулк@23 им се допаѓа ова.
  12. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.831
    Допаѓања:
    274.993
    Тоа ми беше муабетот, колку е различен пристапот секаде.

Другаров што е позитивен - 2 недели боледување и тоа е тоа, нема контролен тест, нема никакво испитување.
    Жена му нит е во карантин, нит некој ја тестира, на работа кажала, и' рекле ако немаш симптоми, доаѓај си. Децата си одат во градинка, таа оди пазари најнормално, за него не постои решение дека мора да е дома, пошто не мора да е дома, совет по телефон само дека е препорачливо да седи дома, а ако излага маска да носи. Болници, контроли, лекови... - ништо од тоа. Млад си ќе ти пројде.

Мене ми беше сево ова запрепастувачко, затоа што јас кога бев 30 и кусур дена во карантин, буквално не смеев пред зграда да излезам, 1-2 пати на ден полиција ме контролираше. Па 3 теста вкупно, 2 контролни, итн.

Е сега еве не знам, дали е попаметно нашево и оние кои слично постапуваат, или пак такво, дури ноншалантно пристапување.

Од една страна имаме смртоносен вирус и факт е дека е смртоносен, но масовната паника освен што направи секој еден со паничен напад да трча по болници дека умира, а здравство нема капацитет да се справи со оние што стварно се сериозно болни, а не пак со хипохондрици, ама исто така ПОВТОРНО ми блокираа мој термин и откажаа програм, а корона не е единствена смртоносна болест.

Еве немам заклучок, што ни' значи бројка 500-1000-5000 позитивни, колку од нив имаат потреба од лекарска помош, од болнички кревет?
    Наспроти сите останати болести за кои е потребен болнички кревет?

Според мене, а никаков експерт не сум, не требаше пак да ни укинуваат МТ и програм. Имаме луѓе што со месеци чекаа, дел ги оперираа септ. окт. ноем., дел требаше дек. и јануари, плус на овие и нови има.

Корона си е корона, нека се занимаваат инфектолози, интернисти, општи доктори кои најчесто се сосема доволно доктори да лечат благи-средни симптоми, што мајка хирургија има со ковидов еве не знам.

На Tajnaotrovna, Kitten, Nevenche26 и 14 други им се допаѓа ова.
  13. KidA

KidA Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2014
    Пораки:
    765
    Допаѓања:
    997
    а од ресторан?

продавници и јас мислам не мора да се затворат, и тука (Германија) се отворени, и молови исто. Ама ресторани и кафичи - само за носење. Зошто таму баш се останува +20мин и воздухот многу лошо се вентилира. И јавни културни настани исто нема.. таму исто се збираат луѓе..

Последна измена: 29 ноември 2020
    На tinka-mace, tina2018, mal.ecka и 4 други им се допаѓа ова.
  14. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Па и кај нас сега е така. Не се пратат контакти, домашни не одат во самоизлација. Позитивни не добиваат решение, колективи кај што е вработен позитивен си продолжуваат со работа и тоа е тоа.
    И ресторани, кафичи знам кај што вработен бил позитивен (келнер, во кујна, сеедно) па си продолжиле со работа.

На LejlaD и fana им се допаѓа ова.
  15. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.455
    Допаѓања:
    90.910
    Рестораните ,крвните виновници за ковидов.
    А на работа се оди нели,таму не се збираат луѓе?колешка може да ми дише асимптоматска во врат,ќе ја помести маската за 8 часа сигурно,фабрики си работат,само виновниците(рестораните) се виновни за ковидов па нив ќе ги затворат.
    Има ресторани.со добра вентилација ,ако седнам со мм зошто да биде опасно?
    Се глупираат со политички одлуки јас да ти кажам.

И се таа опасност магично ќе исчезне пред Божиќ.
    Ако сакаш локдаун ,на време и сите дома до еден,нема работење,држава боловање ќе исплати исто за сите ,храна ќе ти носи на врата и толку.
    Ама не и вас ќе ве држат во некој полулокдаун,и кога ќе се пуштат гастарбајтерите од секаде за и после Божиќ многу ќе ви помогне сегашниот момент.
    Едино што Меркел е против отварање на скијалиштата.
    Ама џабе е таа против кога маса Германци ке одат во Австрија на скијање.
    Тоа е најголемиот извор.
    А не рестораните.
    @CameliaMiller
    Се е отидено во бестрага ,секаде.
    Требаше само матичните да ги превземаат своите пациенти со лесна и средна слика.
    Да го прекинат тоа глупо лекување по телефон.
    И немаше секој со темп.37.7 да прави гужва пред Ковид центар.

На Tajnaotrovna, Kitten, Waverly Raven и 9 други им се допаѓа ова.
  16. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.831
    Допаѓања:
    274.993
    Кај нас е така од хаос, немање време, неажурност... а не затоа што таков ни' е планот.

На LejlaD и fana им се допаѓа ова.
  17. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.455
    Допаѓања:
    90.910
    И кај нив (Хрватска)е од истите причини како и кај нас.
    Или имаат заеднички план.:D

На LejlaD, fana и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  18. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.334
    А тоа што знаеме дека вакво нешто никогаш нема да се случи кај нас е главната причина зашто голем дел не сакаат локдаун/карантин/ што и да е.

На LejlaD, fana и Cosmi им се допаѓа ова.
  19. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.831
    Допаѓања:
    274.993
    Па и да исплаќа државата, исплаќа нели од буџет, кој баш приватните фирми највеќе го полнат.

Ако не работат тие, од кои пари било кој би бил било како исплатен?

Не сме разбрани луѓе, тоа е проблемот.
    Кај што бев сведок на венчавка, еден куп друштво и роднини се налутија што немаше никаква прослава, а младиве им објаснија дека свадба ќе прават накнадно, догодина, можеби и после тоа.

Ама ете дигнаа нос.

Тоа ни еден локдаун нит пол.час оправа, менталитет е. Исто како слави што слават по ред, само најблиски 50 души.

Мое мислење е дека најмногу се шири на работни места и по канцеларии, пошто скоро сите се вратија, и оние кои можеа да продолжат од дома да работат. На тоа додај колеги неверувачи...

На referentka, LejlaD, темјанушка и 4 други им се допаѓа ова.
  20. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.334
    И да има пари да исплаќа, пак за глупости ќе се потрошат.
    Јас да знам дека секој финансиски оштетен ќе добие помош, ќе може да си плати сметки и макар и скромно да живее некео време, најгласна ќе барам локдаун.
    Ама колку и да се правиме паметни дека попрво би избрале здравје пред пари, реалноста е друго.

Еве двајца имам дома со канцелариска работа и ротираат ама не можат скрос да работат од дома.
    Работата им е со кеш и со печатени документи. Ни скенирани, мора строго печатени некогаш. Дел работат дома, ама пак мора да се појават на работа.
    Само тие што целата работа им е на компјутер можат воопшто да не се појават на работа и само од дома. Другите можат барем да ротираат со колеги.

На KidA, CameliaMiller, LejlaD и 3 други им се допаѓа ова.