Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Леле да
    Другарка упорна како немала да се вакцинира. Викам ќе бараат за патување во ЕУ па ќе си одите лето во Охрид и Преспа на одмор.
    И одма Ааа епа ќе се вакцинираме (facepalm)
    Со кој тоа ние живееме:@

mal.ecka, azelea, noteforself and 3 others like this.
  2. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Може би се вакцинирала ама може, ако имам право да барам правда ако нешто тргне наопаку со вакцината или ако уште отсега производителот прифати да сноси одговорност.

Се сеќавам гледав едно видео во кое тестираат bulletproof шофершајбна ама во колата седи главниот на фирмата што ги произведува. Пукаат кон шофершајбната неколку пати по што човеков излегува неповреден.
    Е така очекувам за вакцината. Како ќе пуштиш нешто во употреба ако не гарантираш за него со сигурност?

3. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

А како знаеш дека не сум вакцинирана за грип? Зошто имам среќа да работам на место кадешто секоја година ни обезбедуваат вакцини за грип па, вакцинирана сум и јас и маж.

Исто ќе биде и со вакцината за ковид на Фајзер која ќе ни биде обезбедена.
    Истата е веќе пробана на 43 000 луѓе и е ефикасна 95%.

не знам што повеќе дискутираме.

Дали свесно сакаме да останеме во ова лудило на мерки, умрени луѓе и блокирано здравство за милион други болести, или ќе се вакцинираме и ќе ставиме крај на оваа пандемија.

Бај д веј, да не беа вакцините, вариола вера никад немаше да биде искоренета, не па за толку кратко време во Југославија. Ама тогаш не прашувале дали сакаш или не да се вакцинираш, туку вакцинирале. И немала секоја будала пристап до медиуми да збори што му текне.

4. *Amethyst*

*Amethyst* Популарен член

Девојки, дали навистина од 14.12 ке се воведе карантин за тие што ке влагаат во Мкд? Кај можам да најдам веродостојни информации?

5. Celltica

Celltica Форумски идол

Леле колку е точно ова дека ќе се фаќаат врски за вакцина за да идат до Грчка.
    И да, немате право да коментирате на тема вакцина, која и да е, ако сте антиваксери. Не ви е релеватно мислењето. Јас за ковид вакцините не читав многу, не можам да дадам мислење. Ама да не вакцинираш од морбили пример, треба да ти се забрани пристап до модерна медицина во целост ако јас се прашувам. А воопшто и пристап до многу други нешта, како интернет на пример :D Оти не знаете разлика да направите во релевантни извори.

6. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Затоа што ги губат антителата за брзо :|

mal.ecka, LejlaD and Cosmi like this.
  7. An-na

An-na Форумски идол

Меч со две острици :doh:
    Сигурна си дека вакцинава ќе ти овозможи живот? А што ако биде спротивно? Што ако предизвика несогледиви штетни последици? М? Некој ќе одговара за тоа? Имајќи го предвид фактот што се служат со хитлеровски мерки за да по секоја цена ја наметнат вакцината на цела популација. И тоа непроверена вакцина. Направена за десетина од времето колку што е потребно да се развие колку/толку нормална и сигурна вакцина.
    А кој се тоа „тие„? Били и терористот? Кој друг? Вилипчо?

8. green.eyes

green.eyes Форумски идол

@Ahoy , @Biljarkata , овде рекоа дека најверојатно ќе има посебна процедура за тие што еднаш биле заболени. Најверојатно прво ќе се проверуваат антитела, па после би се ставала вакцина евентуално. Многу е можно и да не се вакцинираат на почетокот.

Ahoy and LejlaD like this.
  9. Ambrosia

Ambrosia Истакнат член

Ама кој да им каже.
    Имав една професорка по Епидемиологија на факултет што ни кажуваше како во последните години кај нас паѓал колективниот имунитет поради антиваксерите.
    Баш пред некое време со еден другар разговаравме за вакцинава за ковид, тој гласен прегласен дека немало да се вакцинира, го прашав дали знае што е вакцина воопшто, ми рече не.:?:
    Не дај боже да немаше вакцина против тетанус на пример, тек тогаш ќе се изретчевме.

Јас разбирам се', и јас малце сум скептик, ама одбирам да им верувам, па цел свет работи на вакцина, валда не знам јас повеќе од нив дали вакцинава можела да се направи за 1 година или не.

10. Bridget

Bridget Форумски идол

Не требa дa биде, a и немa вaљдa зaсегa дa биде зaдoлжителнa. Кoј сaкa некa се вaкцинирa, кoј не, не мoрa. Сaмo се нaдевaм немa дoвoлнo дa се вaкцинирaaт зa дa сoздaдaт кoлективен имунитет и дa ги зaштитaт oние штo не сaкaaт дa ризикувaaт.

LejlaD and DAngel like this.
  11. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Сакаш да кажеш дека повеќе веруваш во нешто направено во 60тите отколку денес?
    Повеќе веруваш во таа медицина?
    И зошто мислиш дека јавно се кажувале bad side effects на bsg во време кога немало интернет? За разлика од денес кога 1 во 6 бебиња ги имаат нег влијанија...
    Оки толку од мене :hai:

12. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

A ако не сме антиваксери, може да имаме мислење? Може да изразиме сомневање барем, кое секако не е без основа? Знаеме ли сајд ефекти од фамозните вакцини и инциденца на истите? А како би знаеле кога завчера ги направиле?
    Мислам стварно i dont give a sh** за конспирациски теории, ама коректно е да бидеме информирани што би можело да се случи, па да ставиме на кантар, ризик и придобивки. Не дека прв пат го гледам филмов со спасоносна вакцина, и за птичјиот исто беше, само медиумскиот и општествениот притисок не беа на најјако пуштени.

@An-na ова смајли ми е за сарказам:wasntme:.

А знаеме колку долго штити вакцината?:?:

1209, LejlaD, DAngel and 2 others like this.
  13. Saba08

Saba08 Популарен член

14. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Од тогаш до денес поминато е доволно време за да ги увидиме сите ефекти. А за корона е нова. Тоа е разликата.
    НЕ СУМ антиваксер инаку

@Biljarkata што беше со птичјиот?

LejlaD likes this.
  15. green.eyes

green.eyes Форумски идол

[QUOTE

А знаеме колку долго штити вакцината?:?:[/QUOTE]

Не, ништо не се знае за вакцината. Ни колку ќе трае имунитетот, ни после колку време ќе има сајд ефект...ништо.

Не знам како е по другите земји, овде ич не се ентузијасти здравствените власти поради доаѓањето на вакцините.

1209, mal.ecka, LejlaD and 1 other person like this.
  16. Celltica

Celltica Форумски идол

Може :) Јас не реков да нема сомнеж.
    Ама не може да си леџит антиваксер и да очекуваш некој сериозно да те сфаќа. Автоматски ирелевантно е мислењето.

Amellie13 likes this.
  17. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

jas sum za vakcini edvaj cekav vakcina da najdat ..no ova ne bi stavila samood pricina sto ne se klasicni vakcini tuku po nekoja nova tehnologija dosega nikogas upotrebena vrz covekot
    makar toa znacelo od mk da ne mrdnam nikade nadvor jas ovaa vakcina ne ja primam
    ako uvezat klasicni vakcini (ne mi e gajle dali 6 meseci ili 60 god e koristena samo da e klasicna) ,,, no ovie ne
    ako e po nova tehnologija, toa ne mora da znaci deka e i avtomatski podobra

18. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Кинеската или руската се класични вакцини, по стара технологија, мислам. Нека каже некој поупатен :)

LejlaD and GirlRose like this.
  19. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

za dve od kineskite znam deka se klasicni ,edna ne e ..za ruskata nz kakva e
    no kaj nas nema da gi uvezat
    jas razbrav od moderna vakcinite ke uvezat i taa od astra no moze greska sum nz

green.eyes likes this.
  20. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Руската Sputnik V е класична, но сè уште ги нема завршено сите тестирања и затоа не е одобрена во ЕУ. Според првични истражувања вакцината дава 92% ефикасност. Ако не се лажам Србија веќе има некоја количина од оваа вакцина и ја истражуваат самостојно на Торлак.
    Ако се покаже како добра, не гледам зошто ние не би ја набавиле директно преку компанијата или преку Србија.

Инаку Moderna и Janssen предизвикуваат двоен имунитет, односно ги штитат белите дробови, но и грлото и носот со што се намалува трансмисијата во исто време, за разлика од другите вакцини.

Сепак, најголем имун одговор засега предизвикува шведско- американската Novavax, меѓутоа за неа ќе почекаме уште некое време, можеби и 9- 10 месеци, ако не и повеќе.

1209, eli25, LejlaD and 4 others like this.