Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Значи ја имам историјата пред очи, доволно е кажано дека била трудница со компликации, невкусно е према сите, од нејзино семејство до останати трудници, да се разглобува што и како.
    Медиумите знаат да бидат аждаи без трошка осет, баталете ги, од тоа живеат.

2. butterflysk

butterflysk Популарен член

Dali ke pocinela ako nemala kovid? Zasto za isto vaka od pamet ne izvadija letovo za rodilkata od Gv, a taa bese so sepsa, izvadena matka i za zal i bez kovid ke pocinese. Ama ja pisaa od kovid.

3. CameliaMiller

Кој може тоа да го одговори, ама најсериозно?

4. butterflysk

Pa najseriozno za odredeni dijagnozi moze, primer i deckoto sto pocina od rak na limfni zlezdi, negovi bliski po objavite na filipce pisuvaa deka otkrien mu e vo kraen stadium, nemalo sto da se napravi, ama i nego go pisaa od kovid.

5. forumce

forumce Форумски идол

Да немаше ковид од што друго ќе умираа луѓето?? На другарка баба ѝ почина од удар, ја пишаа од ковид. Старата жена со скршеница што чекаше со часови да биде прегледана и почина, пост мортем земано брис, позитивна, ја пишаа од ковид. На колешка татко ѝ, пишаа дека починал од ковид, резултатот стасал после саат време од неговата смрт, НЕГАТИВЕН. На зет ми дедо му со часови чекаше да го прегледаат, беше опериран од срце и отпосле имал болки во градите, се утепале чекајќи во болница, нема кој да го прегледа без ковид тест, среќа бил негативен. Да, има и такви што умираат од ковид. Ама има и обратни случаеви

6. CameliaMiller

А има и такви кои гледаме дека ги нема во статистика.
    За тоа да го знаеме, треба за секој еден детално да ни' објаснуваат, а не гледам како е тоа исправно, што ќе ми смени мене да знам нечија историја?

Ако нешто знаеме е дека сите сме ризични и дека од сите возрасни групи - освен деца, постои смртност, сум пишувала дека сум дебела па лесно пројдов, а доктор со никакви здравствени проблеми ни пороци, едвај преживеа.

Нема потреба да сецираме истории, тие се заштитени податоци со причина.

mareane, JuLleE, Ahoy and 1 other person like this.
  7. forumce

forumce Форумски идол

Епа зошто со тие статистики секојдневно нѐ преоптеретуваат кога не им се точни? Или нека не информираат или нека информираат ама точно. Ова вака ептен е без врска. Се изгубија скроз.

8. CameliaMiller

Искрено не знам, не гледам ни јас поента, ама па од друга страна како би знаеле дека е стварно криза.

Немам дефинирано мислење околу известувањето за бројка, ама дека во ни едно отпусно писмо не пишува причина за смрт ковид, туку ја пишува причината за смрт - на пример кардиак арест, а е опишано како дошло до него, не е толку просто.

9. forumce

forumce Форумски идол

Епа ако е кардиак арест а е позитивен на ковид, зошто го сместуваат во таа статистика? А тие навистина што починаа од ковид како ги пишуват?.
    Пак ќе кажам, тотално се изгубија.

10. CameliaMiller

Па така гледано никој не починал од ковид, сите се починати од компликации од ковид.

mareane, Spidy, KateKane and 5 others like this.
  11. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Исправно е сите починати од компликации од Ковид да се пишат дека починале од Ковид.
    Бидејќи во спротивно би живееле со примарната болест многу подолго да не бил ковидот.
    Ако на пр. ковидот предизвикал белодробна емболија и пациентот починал, од што да пишат дека починал?!
    Од некоја хронична болест што ја имал со години,а ковидов предизвикува ненормални згрутчувања на крв.
    Глупаво е да се тешат луѓево со умрени кои имале некоја болест.
    Правило веќе нема.
    Тешко болни го поминуваат како од шала,здрави прави едвај преживуваат.

12. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Јас имам скоро дефинирано мислење околу известувањата. Такво ниво на детали, колкумина, од каде, колку стари, па разглабање на индивидуални дијагнози е невкусно и неетички и непотребно.

Не знаеме дали е стварно криза, ќе се преброиме догодина. Не мислам да релативизирам со тоа, ама не може од една страна министерството транспарентно известува, а од друга страна единствено што се презема како мерка за спречување на кризата да е тоа ,,транспарентно,, соопштување. :drunk: Истовремено сум убедена дека ќе пикнат се во графата на ковид, за да се избегне занимавање со лекарски грешки. А лекарски грешки сигурно се случуваат, веројатно и повеќе од порано. МК има поразителни бројки во смртност на родилки и новороденчиња уште пред Ковид, ама сега Ковид ќе биде крив за се.

А медиумите ќе бидат онолку аждаи колку што ќе им се даде материјал. Јас навистина не гледам поента на такво известување, или сум слепа или поентата е да се зголемува ансиозност и паника кај народот.

zuto, BloodElf, Okica and 7 others like this.
  13. CameliaMiller

За првиот дел од цитатот потполно се согласувам, уште на самиот почеток во март тоа го кажував, никаде не е етички и не е исправно да се оправа јавно нечија историја на болест. И нема поента, тие што треба да знаат (на пример сите вклучени во лекување) секако не учат и не се информираат преку медиуми.
    Ова јавново освен за паники и за кликови и за трач стварно не знам за што друго служи.

За вториот дел, и се согласувам и не се согласувам, ама е ептен опширно и не сакам до толку да застраниме оф топик, само ќе кажам знам и не ме изненадува, почнувајќи од менталитет на народ па се' до услови и грижа.

14. CameliaMiller

Без стручно лице дома не давајте сами кислород.
    Јавете се на ИМП и видете преку нив прво, ако не бива во било кој ковид центар, макар ќе ја испитаат.
    Со сила никој не може да ја хоспитализира.

tina2018 and Cosmi like this.
  15. sweet-17

sweet-17 Истакнат член

Има ли овде некој здравствен работник во Мајка Тереза?

16. Tea678

Tea678 Популарен член

Не се согласувам ама ок, јас едвај 1% знам некој да живее на село и да е на 100% билна исхрана ама ок.

17. Purplelilac

Purplelilac Форумски идол

Колку пати само сме ја зборувале истава работа тука..
    Разглабање на здравствени истории на починати пациенти за да се пронајде нешто кое тие го имале како претходна состојба, а вие не па да си има човек некаква утеха дека нема исто да го задеси.
    А реалното е дека нема ништо хумано или емпатично во тоа, само чист инстинкт за преживување.
    Со една членка која се уклучуваше само за тоа се расправавме по милион пати, кажувајќи ѝ дека е невкусно и безосетно да се оди во детали за било кој толку јавно, а на тоа одбраната беше дека само ја интересира.
    Еве не' сега пак се оправаме за истото.

Јас ќе ви кажам само едно.
    Некогаш незнаењето е подобро.
    Особено кога станува збор за туѓ живот.

18. DAngel

DAngel Форумски идол

100% билна исхрана нема да ти даде предност при борбата со ковид.
    Куп примери знам, не само од околу себе туку и од странство.
    Пар, мажот вегетаријанец жената строг месождер, мажот едвај се дигна жената не го ни фати.
    Други парови, жената вегетаријанец - мажот месојад. Жената со слаби симтоми, мажот не го ни фати.
    Колеги, едниот месојад, другиот исхрана со смалени масти, вечином свежи салати и редовно вежбање, грижа за здравје максимум.
    Првиот само со главоболка, другиот хоспитализиран.
    Вегетаријанската и веганската исхрана се поврзува со ризик на недостаток на витамин Д.
    Недостаток на витамин Д веќе се покажакако ризик фактор за потешка слика на ковид.
    Пред да проповедате за здрава исхрана, научете се прво што е здрава исхрана. Вашите совети сериозно може да наштетат некому.

Last edited: Dec 11, 2020
  19. Fifi84

Fifi84 Популарен член

20. butterflysk

Mnogu pogresno gi interpretirate rabotite, nikoj tuka ne se tesi, pravime muabet za toa sto se kazuvaat nevistini i se prikrivaat raboti, ako veke resile da kazuvaat neka kazuvaat do kraj kako sto e, a ne da go vadat od pamet i taka isplaseniot narod. Bombasticen naslov so pocina 28 godisno momce, a vsusnost momceto mesec dena ne mozele da otkrijat sto mu e, a koga otkrile veke bile kasno za bilo sto, kancerot bil vo terminalna faza, pisan e od kovid, zasto? Fakt e deka ne pocinal od kovid, tuka ke ja tagnam @Cosmi zasto ponapred pisala da ne fatele kovid iako imale bolesti ke ziveele, eve ova ne e slucaj. Isto taka ne e slucaj ni so rodilkata od Gv za koja pisav ponapred koja nazalost nesomneno ke pocinela. Ili rabotava e da se prikrivaat lekarski greski, a sega so situacijava im e olesneto.

GrimTheReaper and Tea678 like this.