Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.665
    Допаѓања:
    252.920
    Се тестираат сите лица со симптоми. Или ај превентивно сите да се тестираат.
    Впрочем сите држави вака прават, европските пак, тестираат само критични.

На Purplelilac, Doozy, NarCis@ и 6 други им се допаѓа ова.
  2. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.974
    Допаѓања:
    21.186
    https://www.ubavinaizdravje.mk/ekst...-gi-praznete-raftovite-kupuvajte-ratsionalno/
    Вреди да се прочита и примени.

А стварно мислите дека сите кои се ризични,одат да се тестираат? Јас не верувам 8)

И реално,подобро да се дигне малку паника,може луѓево ќе сватат дека e озбилна работава.

На cresa-jagoda, Victorian, Disconnected_ и 2 други им се допаѓа ова.
  3. veteruska

veteruska Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2014
    Пораки:
    1.977
    Допаѓања:
    5.800
    Луѓе ова е врв како се користи корона вирусот,замислите и банките да се затворат лоповите ке бидат најсреќни.

Од кафитерија во градов, ноќеска украден мебел
    Ноќеска биле украдени два двоседи и три маси

На emiliana, cresa-jagoda, темјанушка и 3 други им се допаѓа ова.
  4. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.924
    Зaтoa штo се вo втoрa фaзa, вo првa пoгoлемa кoнтрoлa и следење требa.

5. orevokrsacka

orevokrsacka Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2013
    Пораки:
    2.469
    Допаѓања:
    8.578
    Чудно нели?
    Досега се поминати тие 5 до 7 денови кои се некој оптимум за појавување симптоми. А досега ништо не кажаа.
    Епа јас не верувам дека уште никој не се раскашлал барем од нејзините дома. Не е возможно. Што значи дека голема е веројатноста да сакаат да го минимизираат и подзакријат срањево од нивнава "блиска" особа.
    Ама да си знае Филипче дека работите брзо се дознаваат, посебно тие што сакаат да ги сокријат.

На kikin и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  6. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.665
    Допаѓања:
    252.920
    Па втора ќе се, кога ја скокнаа првата.

На Purplelilac, Nevermore и An-na им се допаѓа ова.
  7. smile:)

smile:) Популарен член

Се зачлени на:
    18 мај 2019
    Пораки:
    802
    Допаѓања:
    2.644
    Сите пациенти ќе се тестираат по 14 дена откако имале контакт со заболена или заболениот тогаш ќе знаеме дали Цаца заразиле некого сега не можеме да знаеме.

Медиумите знаат дека треба да поминат прво 14 дена затоа не прашуваат.

Последна измена: 15 март 2020
    На cresa-jagoda, candy.cane, VoodooGirl и 2 други им се допаѓа ова.
  8. orevokrsacka

orevokrsacka Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2013
    Пораки:
    2.469
    Допаѓања:
    8.578
    Прашањата друг им ги пишува, што не е јасно?

На Јаневски му/ѝ се допаѓа ова.
  9. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.463
    Допаѓања:
    38.522
    А кај вас се трошат така тестови без причина?
    Имам роднина во Шведска во болница работи, далеку се поопуштени од нас. Во Германија се беше затворено ко беа под 20 случаи како нас?
    Уживај си таму, не се секирај толку за нас овде, арен ни е министерот.

На BY<3, Purplelilac, SuperGirl24 и 9 други им се допаѓа ова.
  10. Stephen Amell

Stephen Amell Форумски идол

Се зачлени на:
    17 јуни 2017
    Пораки:
    2.338
    Допаѓања:
    26.477
    Како што кажав, родителите на лицата со посебни потреби да седат дома! И не треба нешто да се направи само за цистична фиброза, туку и за сите други тешки и хронични болести. Јас не споредувам на кој е потешко. Сите се соочуваме со потешкотии во моментот. Родителите со мали деца, болни луѓе, СИТЕ!
    Само кажав дека ми е мило што преведуваат на знаковен јазик, оти не е исто јас да објаснам на сестра ми и некој што професија му е тоа.

На Mencia, emiliana, cresa-jagoda и 2 други им се допаѓа ова.
  11. Fifi84

Fifi84 Популарен член

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    1.047
    Допаѓања:
    3.564
    леле :( само да е негативна...

На cresa-jagoda, candy.cane, Mrs. Lovett и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    За Шведска ќе кажам, дека таму сум.
    По маркетите празни се рафтовите, меѓу другото и тоалетна нема :!: :D
    Забранети се собири над 500 луѓе. Според владата, затварањето школи, градинки, универзитети немало да има позитивен ефект :^) Исто се мисли и за затварање на границите. Опозицијата и народот притискаат сепак да се донесат овие мерки. Засега нема изгледи дека ќе потегнат нешто такво.
    Ситуацијата надвор не знам каква е, од почетокот на Февруари сум во болница па немам баш некоја реална слика за тоа.
    На социјалните мрежи, по групите, сите апелираат на седење дома и воздржано однесување. Свесни се дека за брзо ќе им се случи Италија. Она што ме утеши и ми е светла точка се луѓето. На групата за случувања од општината кај што живеам, имаше еден човек пишано дека се организирале неколку луѓе од тој дел каде што живеат, да помагаат со достава на производи на оние најранливите групи. Апелираше ако има некој доброволец плус да се пријави, или ако некој познава луѓе на кои им е потребна таква помош да ги контактира.
    За другите скандинавски земји не знам детали, освен тоа дека Данска затвори граници, мислам и Норвешка. Балтичките земји исто. Само овие најпаметни се најдоа, не знам дали се свесни во што ја туркаат земјата :@

Едит: @kukla21 , не е точно. Ќе ги тестираат тие што имаат симотоми, прееска имаше изјава. Тие што се со полесни симптоми се на домашно лекување, тие што мора да се во болнички услови нормално се во болница.

Последна измена: 15 март 2020
    На Ivan4e04, Purplelilac, Doozy и 11 други им се допаѓа ова.
  13. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.978
    Допаѓања:
    219.599
    Точно, веќе имав напишано дека банки пошти трафики продавници некои работат односно се она што е наопхпдно за живот, и мојот комшија србин работи грагевина не е дома, исто и камиони работат не значи дека работат само оние со храна, не работат моловите за шопинг не работат рестораните и кафичите нормално, тука од кафичите излегоа вртоглави бројки на заразеност од пиуцкање кафе и вино.
    Премиерот кажа дека не е возможно се да се затвори тоа би било како да го изгасеме светлото на Италија со над 60 милиони народ. Невозможно е, РАЗМИСЛЕТЕ ЛОГИЧКИ ДЕКА МАРКЕТИТЕ НЕМА НИКОГАШ ДА СЕ ЗАТВОРАТ ЗАТОА НЕ КУПУВАЈТЕ ЗА ЦЕЛИ ВОЈСКИ ХРАНА после таа храна ќе ви се расипе и ќе ја фрлите
    Логика малку и памет у глава на сите. Објаснете и на старите ова што го пишувам.
    Тука од вчера од некоја донација ќе се прават по 15 000 брисеви на ден на работници случајно и пред маркети ќе стојат.
    Неопходно е да се најдат луѓето без симтоми тие се клучен дел во епидемијата.

На BloodElf, Doozy, Tajnaotrovna и 11 други им се допаѓа ова.
  14. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.301
    Допаѓања:
    158.242
    Бриџи, соодветно се носиме со ситуацијава.
    Да тргнеме на страна пристрастности.
    Армијата е целосно спремна, има опремени објекти, логистички подготвена е да излезе во пресрет.
    Нема што да се обвинува министерот за несовесноста на поединката. Некои работи се решаваат кога ќе заврши се. Сега фокусот е токму каде треба.

Што повеќе да се преземе?!
    Јас сум задоволна од министерот и генерално од сите во однос на сето ова. На ниво на потребите е.
    Поентата е луѓето да се совесни и едуцирани. Пијат парацетамол за да поминат граница... наместо да се пријават...

На Ivan4e04, Harper, LivingGlam и 31 други им се допаѓа ова.
  15. LovelyGirl3

LovelyGirl3 Популарен член

Се зачлени на:
    28 јули 2013
    Пораки:
    1.365
    Допаѓања:
    10.478
    Еве како реагираат германците на пеење на балкон.
    Некои кафичи низ градовите навидум затворени, внатре фул луѓе... си групирале столици во дворовите демек затворено, внатре се гледа бледо светло, тоа луѓе имало.

На cresa-jagoda, queen19 и Mrs. Lovett им се допаѓа ова.
  16. Mrs. Lovett

Mrs. Lovett Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2018
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.125
    Леле сега кога ќе почнат да се јавуваат овие што се дојдени од другите земји, па од нив ни крив ни дужен народ....

@LovelyGirl3 кафичите не се затворени во некои градови во Германија. Се убија од шетање пријателиве секој викенд различен град или држава. А сите имаат резервирано карти, некои беа во земјава и си заминаа пред недела-две.
    Едит: кога имаше карневал цел народ беше по улиците иако имаа 16 заболени.

На emiliana му/ѝ се допаѓа ова.
  17. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.051
    Допаѓања:
    26.525
    а знаеш во Македонијава за какви глупости се бутаат по банки?? Скоро сите услуги на банките можат да се вршат електронски, ама како ќе утепаат време 150 пензионери што си дишат у врат само за да земат извод.

На emiliana, JuLleE и Lavica2602 им се допаѓа ова.
  18. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Мизерија е ова со пазарувањето. Толку глуп и наивен народ во државата. Не смеам ни до продавница да искочам по леб од тие гужви. Си реков денеска храната се намалува дома,ајде ќе почекам да се изнакупуваат сите, па ќе одам јас. И вака и така неделно пазаруваме. Ама ова лудило не прекинува.
    Ајде пица да правиме денеска да не ми се расипе сувомеснатото што е при крај, отиде мм по квасец. Во три маркети немаше! Нормални ли се луѓето бре? Квасец нема еј, домачици сите станале. Мрш.
    Тие неандерталците од деца протест ќе праеле. Знаат ли дека протест се пријавува и може да го кркаат кривично? Или и тоа не можат родителите да им го објаснат пошо не можеле на крај да искочат со нив?
    Премногу е влезено 'западњачкото' кај нас! Не знам веќе ни јас дали сакам да бидам толку либерална. Само еден Путин за нас.

На Shelea, BY<3, Purplelilac и 11 други им се допаѓа ова.
  19. MarigoldA

MarigoldA Популарен член

Се зачлени на:
    31 јули 2018
    Пораки:
    1.477
    Допаѓања:
    11.476
    Јас се сеќавам на "сплендида џорната" сликата што ја имаше @vitamina објавено пред некоја недела. Во Италија веќе имаше околу 5000 заболени, а на сликата испоседнати луѓе на кафе. Ни угостителски објекти немаа затворено, а веќе имаа многу заболени од корона. А ете европска држава ќе кажеш.

Така да, меркиве на владава се сосема навремени и на место. Знам дека обично знаеме да лаеме по политичари, и по се македонско, ама да се воздржиме од тоа сега, соодветно е реагирано.

На Ivan4e04, Harper, Victorian и 19 други им се допаѓа ова.
  20. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.924
    Кoлку aвтoбуси и кoмбињa пред кaрaнтинoт минувaa oд Итaлијa вo Мк (претежнo Албaнци) и кoлку oд тие беa вo кaрaнтин и испитaни? Дaј тестирaјте ги нив дa ве видaм. 60 тестoви искoристени дoсегa oти немaлo пoтребa зa пoвеќе? Кaкo дa не ми е чуднo?

На BloodElf и Antebellum им се допаѓа ова.