Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. WildMk

WildMk Форумски идол

Дистанца и соодветна вентилација.

2. kristina.k

kristina.k Форумски идол

6000 души се кај мајка ми. Каква дистанца кога работата на повеќето е на ленти, мора да се еден до друг.
    Не работат сите по канцеларии.
    Мажот ми има контакт со премногу луѓе, оди по домови и во сите градови. Секоја куќа кај што нема такви услови да ја пријавуваат?
    Имаше неколку фамилии што и не им кажаа дека се дома во изолација ко беа кај нив. (facepalm) Ама мора да работи, не можат да затворат.

Discovery, LejlaD, Fifi84 and 4 others like this.
  3. WildMk

WildMk Форумски идол

Нека закупат додатен простор. Нека изградат монтажни бараки.
    Тие на лента ќе работат со фул опрема, не само маски.

Кога оди во туѓ дом, може да побара прозорец да отворат, да не седи блиску до нив и да носи маска цело време. Да не пие, не јади и не фаќа ништо додека е таму.

Едит: За тоа што не го известиле дека се во изолација тие, да ја пријави фирмата оти му го загрозуваат здравјето.

kristina.k likes this.
  4. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Што ви е со фрлањето дрва и камења по некој што се заразил бе?

Вирус е, ало, нормално е да се шири меѓу луѓето.Не, на некои од вас дефинитивно ви е одземен разумот со ситуацијава.

Кога некој е болен од грип или кога сите деца во еден клас се настинати им викате ако ви е, или викате, таква е сезоната, сите се болни?

Ај малку преиспитајте се, 100% си заштитен од вирус единствено ако живееш изолиран во пештера, ама животот мора да функционира и во пандемија, а тоа вклучува одење на работа, замислете и да извадиш маска на работа вода да се напиеш и да јадеш(каков грев!), комуникација со други луѓе, за некои возење во јавен превоз.
    И да, гледање и со родители и брат/сестра, односно најблиско семејство, а ако за вас е нормално цела година со никого да не се видите, размислете пак зашто очигледно никаква социјализација не ви влијае добро и сте во константна состојба на параноја.

Сфатете дека вирусот не напаѓа само ако идеш по кафани и по журки, нема ни логика така да размислувате.

Да се крателе плати за заразени, да се плашеле луѓето да се заразат, ох што ли уште ќе прочитам.

Kitten, green.eyes, BloodElf and 30 others like this.
  5. WildMk

WildMk Форумски идол

Има начини да се социјализираш и при тоа да бидеш заштитен најдобро што можеш.
    Не во затворен простор, исклучиво на отворен.
    Ако мора во затворен, прозори отворени, маски и дистанца, без јадење, пиење и допирање предмети наоколу.

Мајка ми секако ја гледав два пати годината, е годинава, само еднаш ја видов.
    Како што е опишано претходно.

fana and Ahoy like this.
  6. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Е да, ништо да не допираш, уште и со гас маска да отидеш и готово.:D
    Дистанца и маска се доволни, а од предмет некој да се заразил не верувам.

И океј, ајде тој дел со социјализација ќе го решиме, ама што правиме со фактот што има луѓе кои работат со многу други луѓе и се на ризик? Или оние што се возат во автобуси во најголемите гужви?Или оние кои работат во болници?

Ајде ако не нека дадат отказ, зашто ако се заразат се олицетворение на неодговорноста.

Sfera, emiliana, Konfetka and 5 others like this.
  7. Black girl

Black girl Форумски идол

Браво за тебе. Јас морам да ја гледам мајка ми зашто ми ја чува малата. Ама ти очигледно си дома затворена. Да работиш, ќе видиме дали вака ќе мислиш. Доволна е дистанца. Ние работиме во канцеларија, само сме 8 луѓе, оддалечени по 3 метри. Други од дома работат. Ама во фабрика со 100 души во просторија, мора да се работи, нели?

8. WildMk

WildMk Форумски идол

Мора.
    Затоа треба да има соодветна вентилација и опрема за заштита.

9. duffi

duffi Форумски идол

Аман доста покажувате со прст ако некој се заразил, па и зошто.
    Да и јас не сум за собиранки, да се однесуваме како да нема вирус. Ама секој баш секој и секаде може да се зарази.
    Се заразија и куп доктори со фул опрема. Вирус е, не е куршум. Не го гледаш.
    Народот оди на работа, мора да комуницира, да носи пари и да живее.
    Доста со осуди. Пазење треба. Ама животот продолжува.
    Немаме сите услови да работиме од дома и да не мрдаме никаде.
    Јас имам потреба и од моите и од неговите. И тоа е што е.

10. nena2010

nena2010 Форумски идол

И додека овде се испишани страници и страници под сликата кај Филипче и Заев на планина дека се без маски, народецов се уште верува дека е ова завера на Бил Гејтс, Сорос и дека е само еден обичен грип... Пазете се, зашто со овој народ уште доолго ќе сме си со ова чудовиште.. 20210103_115412.jpg

LejlaD and Ahoy like this.
  11. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Епа тука или правиш свадби со 5000 души или си затворен во една соба и не излагаш ни за мочање. Трето нема.

jacqueline.s and Angie1432 like this.
  12. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Ќе те прашам пак
    Да имаше ќерка ти дечко, немаше да ѝ дозволиш да се гледаат?

fana likes this.
  13. WildMk

WildMk Форумски идол

Ќе и' дозволев.

14. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Па нели може да ти донесе вирус од него?
    Или сепак тврдиш дека не можеш да се изолираш од сите и од сѐ?

15. WildMk

WildMk Форумски идол

Работата е да го сведеш ризикот на минимум.

mal.ecka likes this.
  16. kolovoz

kolovoz Популарен член

@WildMk да е Македонија, Швајцарија, да имаме чист автобус на секои 6мин. да ти обезбедува работното место дистанца, паричен надоместок за ужина, да земаш 3,000еур плата, да имаш достава до дома до секаде и совршено функционална пошта, па да му се лутиш на народот што се разболува, да разберам. Вака, на овие наши услови да го судиш народот е глупост. Малку се тие кои можат да си дозволат да седат дома. Сфаќам дека имаме и луѓе кои си прават и забави ама неможеме да ги ставиме сите во ист кош. Да те потсетам какви ни беа тоалетите во училиштата, мислиш нешто се сменило?!Престанете да осудувате ти и уште една форумџика која пак ќе кратела од платата доколку се разболиш. Дајте ве молам бидете реални каде тоа ние живееме и колку ни е нефункционална државата за обични работи не па за ова.

17. WildMk

WildMk Форумски идол

Е-е-е. (y)

Зошто за тоа не се бориме?

Зошто никој не пријавува ништо?

18. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Она што револтира кај нас од почетокот е нееднаквиот третман, оти од самиот почеток не се исто третирани вработени во приватен и јавен сектор.
    Со сите привилегии, седеа дома, се уште ротираат, скратено работно време и до скоро имаа 100 % плата ако се заразени и во изолација, додека приватен работеше фул тајм, одење во изолација ако веќе се мора, или оди само заразениот, кратење на плата, нема исплата од 100 %,.
    И бројот кај првите поголем.
    Со сите услови да се сведе заразата на минимум, кај нив букна во јуни, букна сега.
    Да не се правеме и слепи што прават по канцеларии. Да не заборавиме и колку злоупотребаа и се пишаа контакти.
    И сега кога им кратат 10 % од плата, реагираат, а никој не реагираше кога тоа цело време се случуваше во приватен.

За дружењето секој си е одговорен за себе. Секој си одлучува за себе, и апсолутно нема никој право да впернува прст во никого.
    Ама дека тоа пак се одразува врз колективното здравје, се одразува.
    Но за собирањето во кафичи, за журките на предновогодишните забави одговорни се ДПИ и полицијата.
    Не народот.
    Народот секаде ист.
    Вакви коментари ќе прочитате секаде, во било која држава.

Mishela, emiliana, eli25 and 7 others like this.
  19. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Kitten, Sofi.ja, An-na and 5 others like this.
  20. kolovoz

kolovoz Популарен член

Зошто, затоа што ако не работат таму немаат каде на друго место да се вработат. Затоа што сме предавници еден на друг и секој си гледа за себе. Тоа не е од денес, од секогаш било така. Да сме биле посложни немало 5 века под турско да бидеме. Зезнати сме некаде во сржта и незнаеме да се бориме за доброто на сите нас. Бевме и останавме такви.

Ambrosia, noteforself, azelea and 3 others like this.