Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. nena2010

nena2010 Форумски идол

Не сум светица, одам на работа, ама да се журкам во кафани во оваа ситуација со 100 души ни на памет не ми иде. А вие журкајте се слободно, ама после не фрлајте камења дека нема кревети, дека не се стигнува за на лекар. Секој за себе си е одговорен. Јас на никој не му реков да не оди никаде. Која сум јас. Само реков дека се чудам како не им е страв на луѓево да се пикаат во гужви непотребно. Кафана и работа е сосема друга работа. На работа мораш да одиш, во кафана не

2. referentka

referentka Moderator Staff Member

Кога ќе имаш обврска постојано да носиш маска СЕКАДЕ освен дома, ќе ти стане навика и нема да забораваш па да те казнуваат:)
    И мене ми пречи кога сум надвор и сама.
    Ама толку ли е тешко на улица да ставиш?
    Кога има таков Закон, немаш право на сакам-несакам.

oblace1, tinka-mace, Ahoy and 3 others like this.
  3. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Ако веќе ги гледаш начичкани негде, што не пријавиш ? Или само да се каже нешто ?
    Јас до сега имам пријавено две маалски журки и кафеана. На сите мои пријави дојдоа од ПИ и ги растурија и журкиве и ја запечатија кафеаната. Може и други луѓе истите ги пријавиле, важно некој пријавил и ПИ работи (колку може да стигне, ако стигне секаде).

nena2010 likes this.
  4. nena2010

nena2010 Форумски идол

Што толку против маските не ми е јасно. Ја носиш кога мораш да излегуваш. Мораш на работа, мораш на лекар, мораш на пазар (иако во Ск има и достава секој маркет).. не мораш да се групираш во кафани, по слави, по родендени, по журки. И готово.

tinka-mace, mimiiiii, Ahoy and 3 others like this.
  5. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Па еве жена што ја знам не најде термин на клиника да се оперира од ствар што нема веза со корона па си фрли пари во Систина. Пак ли е она крива и за ова?
    А досега сум идела во кафич неколку пати и не било журкање ама било со уште едно лице исклучиво ако немало многу луѓе и не се осеќам дека сум направила некоја огромна грешка.
    У кафич не мораш да идеш, тачно.
    Ама кажи им го ова на тие што работат таму. Јас нема да идам, ама некој рандом ќе мора.
    Одење во кафич не е витално, не е витално ни плаќање сметки.

DraganFem likes this.
  6. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Пандемија па пандемија... Како е дефинирана пандемија, мислам епидемиолошки коректно? И дали цел живот сега ќе бидеме во пандемија, дури не биде бројот на позитивни случаи 0 ?:^)
    Ако знае некој:?:

Kitten and christinnn like this.
  7. nena2010

nena2010 Форумски идол

21 den po red da nema nov slucaj. Togas se proglasuva kraj na pandemija.

referentka, Fifi84 and mal.ecka like this.
  8. butterflysk

butterflysk Популарен член

Ohoo uste dolgo ke cekame za toa :( gledam na worldmeter po 30.000 slucai dnevno imaat nekoi zemji niz evropava. :(

9. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

:oWow
    Ко така сигурно во многу пандемии живееме:?:... и сме живееле:?:

fana, zuto, Kitten and 2 others like this.
  10. nena2010

nena2010 Форумски идол

Миселв на ниво на држава.. на пример ако кај нас нема 21 ден нов случај, тогаш кај нас ќе прогласат крај на епидемија. А на светако ниво, поинаку се гледа, не знам како беше точно.

11. NovusOrdoSeclorum

NovusOrdoSeclorum Популарен член

Ја отупевте на темава.
    Кој сака славен да стане на форумов, овдека доаѓа и држи предавања за морал, етика и општествена одговорност.
    1. Маска не мора да носиш на отворено, законот е проформа. Никогаш не сум ставила и никогаш никој не ме казнил. А сум среќавала цајкани.
    2. Кафиќи и кафани не фалат само на длабоко осамени и несоцијални битија кои и во друго доба до пладне се мрзеле себе, а од пладне целиот свет. Ако збориме за имање на општествена одговорност и емпатија, тогаш вие сте први што ја немате, кои скандирате за затварање на бизниси од кои на некого му зависи егзистенција на цела фамилија, а од друга страна и така не придонесуваат за ширење на вирус додатно, затоа што луѓето одат на работа и од таму највеќе се заразуваат, ама вас баш ви е гајле, вие сте си спремиле тоалетните дома, пошто тате носи-мама меси или едноставно работите од дома и немате никаква престава што се случува надвор од вашите дезинфицирани домови.
    @referentka све ти нешто дознаваш и туку ќе се појавиш овде со некое инфо, демек црно ни се пишува, мутирал вирусот, многу умирале, а не се знаело и слични ствари за палење раја. Ако си инфектолог што чисто сумњам, сигурно ќе имаш попаметна работа од дремење на форум и пишување на нешто што си дознала, а нема никаква врска со реалноста.
    И @nena2010 што го отупе на долго и на широко. Ајде сеа да се замрзнеме сите во времето, дур не заврши вирусот, за тебе да не те плашиме со нашето постоење.
    Допирна точка со реалност да се немало. Баш напротив, Македонија е земја со најдебилни мерки. Секаде све си работи нормално, овде ништо не функционира, ама не, уште требало.
    Вирусов е душевна храна за асоцијалците.
    Ако веќе на некој се љутите, љутете се што секаде веќе започна вакцинација, а кај нас ќе стигнат 2022, а не да плукате по народот што мора да продолжи да работи и да живее.

VDT2906, fana, winnie7 and 11 others like this.
  12. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Јас лично видов како предупредуваат на почетокот кога се донесе меркава.
    Мене пред некое време 5 минути ме зјапаа двајца полицајци додека си седев на кеј без маска сѐ дури не ја ставив. Претпоставувам ме ме гледале ради лепота.

NovusOrdoSeclorum likes this.
  13. Mantub

Mantub Форумски идол

Одиме редовно во кафичи и ресторани, не седнуваме само ако има внатре ептен гужва или масите се преблиску.
    Досега 100 пати ми рекле, леле како не ти е срам, ама не знам на некои овде како не ви е срам да викате да се затвореле кога многу фамилии леб јадат од тие кафани.
    Ако гледаме така, треба само болници, полиција, пожарна и маркети да работат, ништо друго.
    Само овие се општествено најнеопходни.
    Не може да сме толку игнорантни кон другите.
    Барем пандемијава требаше да не научи дека едни од други зависиме.
    Впрочем како што викате дека маска надвор треба да се носи пошто е закон и нема препрашување, и во кафич е дозволено со закон да се оди така да кулирајте.

14. NovusOrdoSeclorum

Па ако не си ја носела, сигурно те виделе дека си убава и затоа те гледале. :)

15. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Овде казнуваат за неносење маска.
    Секако, ако не те познава полицаецот. :)
    Носам, пошто не ми се плаќаат казни да се полни буџетот на горе споменатите. Кога не би било присилно, не би носела воопшто пошто на улица најмалку се осеќам загрозена. Тоа е ван секоја логика.

До 0 бројка нема да дојде ниту една држава. Едноставно, кога медиумите нема да осамнуваат секој ден со корона во насловите, ќе прекине и т.н пандемија.
    Чувајте разум до тогаш, вие малкумината, според она што читам од темава :)

VDT2906, fana, Bunny2 and 9 others like this.
  16. referentka

referentka Moderator Staff Member

Дојде месијата да ги окуражи сите, да им порача гајле да немаат, маска да не се носи и тд.
    Јас погребав две возрасни личности а една 40 годишна едвај куртули ене ја како издушен балон е после два месеци.
    Мене муабети за "лабаво" и "нема ништо "..те молам немој.
    Заобиколи ме, јас ќе продолжам со паника и претпазливост и да постирам што сум прочитала:)

П.С....а од каде знаеш дека дремам на форум ако не дремеш и ти8-|
    Или ак да престанеме да пишуваме сите, еве , ти си во право, нека биде твоето последно:emo:

oblace1, g8lQQk, tinka-mace and 6 others like this.
  17. Kitten

Kitten Форумски идол

Па не е од витално ама Е од значење. Ја разбирам потребата ако сака некој со некого да испие кафе, и јас сум од тие. Ги разбирам и оние на кои им се седи дома.
    Не сум кодош. Не е мој стил.
    Не ми боде толку очи колку што ми боде неправдата на отворено на улица да нѐ казнуваат за неносење маска.

Last edited: Jan 8, 2021
  18. Mantub

Mantub Форумски идол

И јас бев за пријавување секакви неправди во светов, се додека не се собраа политичарите на сечење роденденска торта, па ако можат они, нека се збира кој сака, така да пред да пријавувате, сетете се како ние меѓу себе се јадеме за истите работи кои тие ги прават и ни се смеат во лице :)

No Makeup, Cka, lovestoneddd and 8 others like this.
  19. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Ги казнија по 20 евра бе, шо се буните сеа:D.
    Осиромашеа... сироти.:(

20. NovusOrdoSeclorum

Тоа што знаеш луѓе што умреле не ти дава за право да им го загорчуваш постоењето на луѓето со твоите непроверени прогнози околу вирусот (бидејќи ниту еднаш не сподели проверен линк, за ништо што тврдиш, освен муабет "слушнав" или "се зборува дека").
    Можеби имаш кредибилитет на форумов, не оспорувам, но не можеш да презентираш непроверени информации како факти.
    Проблемот е што баш поради таквото ширење непотребна паника и непроверено инфо, умираат луѓе затоа што оние со смешни симптоми на немање вкус и мирис и "фебрилна состојба" од 37.1 зафаќаат термини за тестови и болнички кревети на оние кои се борат за живот.
    И не охрабрувам лабаво однесување, него кудам носење на смешни мерки како носење маска на отворено.
    До сега сум се заштитила и не сум се заразила, ниту па некого сум заразила или довела во опасност, од проста причина што моите се возрасни, со основните хигиенски навики кои ги имам стекнато низ животот. Но, тоа не значи дека нема да се заразам, ниту па ќе правам драма околу тоа.
    Сепак има луѓе со послаба психа и тотално е непотребно да ги ставаме во таква траорна матрица, дека ако се заразиле умираат обавезно.
    Намали малце. :)

lovestoneddd, fana and Mantub like this.