Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. An-na

An-na Форумски идол

Да, ќе почитувам закон, првенствено заради тоа што може да ме казнат, а јас немам врски? :( :worried: Ама... имам право да се бунам и секогаш кога имам прилика да плукам по глупите мерки кои се донесени. А ова е глупа мерка, особено ако се спореди со другите ситуации каде што маската не е задолжителна.
    Имаше претходно многу добри прашања до министерот од новинарката Мери Јордановска, прашања на кои тој не најде време да одговори :^) Можеби треба да се потсетиме на нив пак?

Има нешто што се вика граѓанска непослушност... размислување со своја глава... гледање подалеку од носот... пред да проголташ се што ќе ти сервираат, можеби треба прво добро да го изџвакаш, па во меѓувреме ќе сфатиш дека не се голта се? Дека продаваат магла? итн....

2. referentka

referentka Moderator Staff Member

Намали малце..
    Е ај еве по твое нека биде, само да не плачеш.
    Детските болести и "фебрилни состојби" ми се прележани, па нема да се ставам во ситуација себе да дискутирам со фармацевт, епидемиолог, психолог, доктор и аналитичар:D, кој за другите дава оценка дека дремат по форуми , само затоа што има спротивно мислење:D.

...а пак ако постираш линк, као одма си кредибилна:D, посебно ако е на било кој странски јазик:|, оти нели , се се чита, се се разбира:D.

Покрај нет, постојат и други јавни гласила кои се за почит и тоа и со тон и со слика;)

3. referentka

Не почитувај бе Анна..не носи маска, групирај се, кој ти брани, јас најмалку.

Јас сум сфатила дека е полесно да проголташ па макар и да не ми е за право отколку да ја следам онаа "граѓанска непослушност".
    Бев дел од неа, па јас и блиските знаеме како поминавме и што ни се случи.

Ете ти...отворено поле, биди непослушна колку сакаш, мене и на оние кои се изгорени ич нема да ни пречите ако сте непослушни.И на други не им пречеше кога јас бев таа,ама не ме одбрани никој кога настрадав.
    Така да...

fana and mal.ecka like this.
  4. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Значи....ако си против носење маска на отворено не значи дека правиш свадби или се групираш кај стигнеш.
    Реков ја, за некои тука нема средина.
    Или свадба правиш или не излегуваш ни од соба за мочање.

VDT2906 likes this.
  5. referentka

И против извршители сум..
    И против поскапување на струјата.
    И против поскапување на лебот.
    ...
    И против маска на отворено.
    Ама ЗАКОН е закон.
    Уредба/повелбс/наредба...како сакаш крсти го, мораш да го почитуваш.
    Во спротивно следи казна.

g8lQQk, fana and mal.ecka like this.
  6. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

7. nena2010

nena2010 Форумски идол

Ова е срамота и треба да се казни било од која националсност да се створовиве.

8. happygirl

happygirl Форумски идол

Едно прашање, што кажаа докторите, прележаните можат да го шират вирусот или не?

9. WaitTillTheEnd

WaitTillTheEnd Истакнат член

@WildMk Објасни ни повторно за соживотот моето соживотско објаснување би било културни луѓе се они ама видеото е искарено од контекст многу веројатно да е сечено, лепено и монтирано.
    За маските пишував уште пред пола година за не носење на отворено оти и тие од владата не носат а нас не терат добивав одговори ама гледај си ти за тебе ти да не се заразиш(да дека љета вирусот во воздух).
    Од Аеродром сум и до сега се немам заразено сепак не е мала работа ако се земе во предвид бидејки сме општина со најмногу заразени, а пазете маска на отворено не носам.

10. WildMk

WildMk Форумски идол

Абе аман, во македонците сенкир нема насилници.

g8lQQk likes this.
  11. WaitTillTheEnd

Релативизирањето во стручна смисла се обработува како логичка грешка, на англиски позната под називот whataboutism - а и во секојдневието е појава често присутна насекаде, од сериозни дискусии до обични муабети.
    Накратко и најпросто кажано, ова подразбира оправдување и минимализирање на штетата од едно зло со присуството на друго, наводно поголемо зло (кое често нема врска со првото и воопшто со темата) - на кое се заклучува (често неточно) дека по дифолт соговорникот воопшто не обрнува внимание.

12. WildMk

WildMk Форумски идол

Не сум слепа.
    Доволно е и 4ка фонт.

Тебе ти е полесно албанците да ти се криви, бугарите да ти се криви, американците да ти се криви... сите да се криви, само ти да не си.

g8lQQk likes this.
  13. WaitTillTheEnd

За што сум јас крива?
    Како ја изврте дискусијата, браво најискрено ми делуваш на личност со партиска книшка.

14. WildMk

WildMk Форумски идол

Дефинитивно.. мора да е тоа заклучокот.

Кога ќе ги осудуваш исто насилниците од било која нација, тогаш ќе прајме муабет.

g8lQQk likes this.
  15. nena2010

nena2010 Форумски идол

МВР привело еден од двајцата. Ќе им речат немој друг пат и толку ќе биде.
    Кога можеа оние што тепаа бремена девојка од Штип да ги пуштат на слобода, што па овие.. ќе се извадат, се зезавме, не мислевме, дури и ќе стефнат пријава што неовластено ги снимале.

Last edited: Jan 8, 2021
  16. mareane

mareane Форумски идол

Со оглед колку се опуштија луѓево и колкумина лабаво си се шетаа по гости ,кафани на работа со саглам симптоми ако не скокнат пак бројкиве чудо ќе биде.Значи имаме колективен имунитет.
    Нема да ни требаат вакцините.

Biljarkata and mal.ecka like this.
  17. nena2010

nena2010 Форумски идол

Нема да се тестираат сите. Не се забављај со бројки. Евентуално ако не наполнат пак болници.

mareane and темјанушка like this.
  18. Black girl

Black girl Форумски идол

Колешка од работа дојде во понеделникот со симптом омлакасаност и затната била. Ја пратија дома, а и нас исто. Не се тестирала оти наводно и поминало тоа, а и матичната и рекла нема потреба ако нема друг симптом. Јас бев тие два саата со маска нонстоп во понеделникот, а таа лабаво си седеше во кујна без маска и во канцеларија исто, ама до неа не се доближив воопшто тој ден. Е сега во понеделник таа ќе си се нацрта на работа сигурно без совест, ни тестирана, ни ништо. Што да правам не знам? Маската си ја вади додека работи. Инаку, имаме дистанца во канцеларијата од два метра.

mal.ecka likes this.
  19. nena2010

nena2010 Форумски идол

Штом си била ти со маска, не сте се доближувале, имате дистанца, биди си мирна. Мислам дека мали се шансите да фатиш. А и не знаеш дали било корона или настинка. @Ahoy нека каже он е поупатен.

Ahoy likes this.
  20. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Ќе се сложам со @nena2010 , само ќе додадам дека и покрај малиот ризик да и ти си заразена, прати ситуација до сабота- недела, ако немаш ништо, толку е, не си заразена. Исто ако имаш можност види и со колеги, посебно оние што имале поблизок контакт со неа, како се, што се. Да носела и таа маска, или да имало отворен прозорец, тогаш би ти рекол 0% дека и ти си заразена...

Во однос на тоа што да правиш, па, исто како и досега. Ако можеш земи (K)N95 маска (после работа обавезно дезинфекција, луфтирање на истата) или носи 2 хируршки (ова би му дошло 4 хируршки за 1 ден, носејќи ги правилно, затоа поисплатливо е N95). Прозорец отворен колку што може, дистанца тоа знаеш. И, и да била таа позитивна, вирусот во неа веќе нема да биде толку вијабилен на минимум 8- ми ден од симптоми, туку ќе биде доста помала можноста таа да го шири вирусот.

Претпазливост и многу течности (fingers)