Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. Celltica

Celltica Популарен член

Како ти текнува значи :D
    Ако сакаш пиши ми лп те молам, не можам јас, сакам нешто да те прашам :angel:.

LejlaD and Ahoy like this.
  2. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Ако не стигне прво, кажи ми ти ајде како ќе ја истражат и испитаат тука пред да ја регистрираат?

И кај Србите прво стигна, после ја истражија и одобрија на Торлак, па тек потоа ја пуштија во употреба. Така беше и со Кинеската, и со Руската.

Србите го имаат Торлак, да сакаат самите можат да направат и/ или произведуваат вакцини.

3. Ahoy

Ahoy Форумски идол

4. Cka

Cka Форумски идол

Аха, значи нема да ни дадат според нивната премиерка. Не излажал Вучич?

5. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Српската премиерка Ана Брнабиќ за ТВ Хепи изјави дека земјата е подготвена да испрати 8.000 вакцини во Македонија и дека се работи за надминување на проблемот со регистрацијата на вакцините.

– Имаме договор, разговараа премиерот на Северна Македонија Зоран Заев и српскиот претседател Александар Вучиќ. Вучиќ реши да им помогне со 8.000 вакцини. Ние помагаме да се регистрираат вакцините „Фајзер“ во Северна Македонија. Ние работиме со нив. Проблемот може да биде во тоа што тие добиле вакцини „Фајзер“, но не биле регистрирани. Поентата не е само да се дојде и да се купи вакцината, но има многу повеќе работи зад завесите. Регистрација од соодветната агенција, план за вакцинација. Ние сме една од ретките земји што имаме соодветен информативен систем. Нашите граѓани знаат како да се пријават за вакцината, сè е транспарентно. Слушнав приказни од луѓе од други земји каде велат дека немаат идеја како да се пријават, кои им се приоритетни групи – изјави Брнабиќ.

Извор: https://www.novamakedonija.com.mk/kovid-19/vo-zemjava-19/србија-ќе-помогне-вакцините-на-фајзе/

LejlaD likes this.
  6. KateKane

KateKane Форумски идол

Некогаш вака тажно ми паѓа кои гревови сме.

Здравје некој ден на внуци ќе раскажувам со какви чуда и врагови сум успеала психички да останам стабилна во 2020/21.

7. Ева33

Ева33 Популарен член

Северниве не се способни ни бирократскиот дел да го завршат за да може да добијат милостиња.

Вакцините сами ќе си дојдат.
    #Слушај го Венко (facepalm) (facepalm)

EsQflKVXAAIEy35.jpeg

8. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Tajnaotrovna, LejlaD and JuLleE like this.
  9. Cosmi

Cosmi Форумски идол

LejlaD likes this.
  10. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

https://plusinfo.mk/koga-kovid-19-e-bide-obichna-nastinka/
    Кога вирусот ќе достигне ваква ендемска состојба зависи од брзината на неговото ширење и од стапката на вакцинација“, изјави за „The New York Times“ водечката авторка на студијата, Џени Лавин, од Емори.
    „Значи, треба сите да се изложат на вакцината што е можно побрзо“, наведува таа
    .
    ...
    Научниците сè уште проучуваат колку долго траат антителата и другите имунолошки клетки откако луѓето прележале ковид-19. Досегашните сознанија сугерираат дека имунитетот што ја блокира инфекцијата е релативно краток, но затоа имунитетот кој ги ублажува симптомите е долготраен.

Значи, а прележано, а вакцина, исто му се фаќа:?:

Tajnaotrovna, Ahoy and JuLleE like this.
  11. Bernini

Bernini Истакнат член

Eve jasposle 40 Dena od smrta na mojata majka, ce odgovoram kakva e sostojbata vo Tetovskata bolnica.
    Majkami imase hronicna asma, diabetes I gojaznost, so eden zbor site uslovi za da se is komplicira bolesta. Iako bese navremeno hospitalizirana so saturacija 78, na kislorodna podrska sekogas bese saturacija od 93 nagore. No veruvajte bolesta tolku brzu napreduvase I po sest dena vo bolnica pocina. Terapija I bese davana sekojdnevno, no sostojbata naglo se vlosi i ne uspea da se I zbori.
    Mojot revolt e golem prema medicinski ot personal vo covit centarot smesten na vtoriot sprat od internoto odelenie. Sostojbata ne e kako sto procitav pogore deka rodninite barale da se grizat, jas licno na samiot priem na majka mi bev prasana koj ce ja cuva? Mi rekoja deka pacientot nekoj mora da go cuva 24 casa od domasnite. Normalno bez da mislam prifati zosto mi bese vazno majka mi da bide dobro. No toa sto go vidov tamu potoa strasno me razocara I gnevna sum na medicinski te sestri koi se grizat za bolnite. Ne se tie voopsto optereteni, osven podelba na terapija ni kakva druga nega nema. Pacientite na kislorod imaat potreba od dopolnuvanje na bocite so voda za sistemot da funkcionira, no niedna sestra toa ne ja interesira, nikogas ne dojdoja da proverat Dali nekoj ima problem. Rodninite se grizat za toa. Imase Pacienti Kaj koi nemase dovod na kislorod, PA nekoj domasen ce se najdese da pomogne, od sestrite ni traga ni glas. Pri delenje na terapija sestrata otvara kleksan I so otvoren spric zamina, ja nemase 10 min, se vrati I so istiot otvoren spric ja bocna majka mi. Dali znam sto I stavi, ne, mozebi bese voda,.
    Najloso od se e sto sest Dena vo bolnica nikoj ne se seti da I na pravi krvna slika, da proveri kolku se didimeri, iako za niv se zboruva. Terapija odese po predpostavka. Dali toa e normalno vo ova vreme? Ili mozebi nemav vrski za da nekoj se seti na toa. Dali nekoj domasen moze 24 casa da se grizi za bolniot, dokolku nema drug blizok koj ce mu pomogne. Dali e normalno jas da sedam vo bolnica I posle toa slobodno da se dvizam, da odam doma, I obratno. za personalot toa bese normalno.
    I na krajot poslednata vecer majka mi vece mnogu tesko disese, se borese za vozduh, vo eden casot po polnoc otidov da gi vikam za pomos, se strata bese gnevna I mi vika,, sto sakas terapijata e podelena, ne moze vie koga sakate,, I zamislete ne dojde ni da ja vidi majka mi, ne dojde ni doktor. Ostanav Sama jas, koja gledav kako majka mi se maci, tesko disi, nema vozduh no nikomu ne bese gajle. I davav voda, ja brisev od pota, ja drzev za raka no nisto ne pomagase, sostojbata se vlosuvase. Vece utroto otidov pak da gi vikam sestrite I doktorot, a tie spieja, tropav lupav, no nikoj ne otvori. Taka se vracav se do deka ne se razgneviv I lupav na nivnata vrata.
    Od nekade naide bolnicar na koj mu kazav da gi razbudi zosto majka mi umirase. Dojdoja I se strata I doktorot, saturacijata bese padnata na 44 I puls 170, teloto otkazuvase. Dodeka se dogovaraa sto da dadat vremeto letase, I samo sto pocnaa da stavaat inekcija majka mi pocina. Toa go vidov so svoi oci. No da se opravaat pred mene I dadoa uste inekcii I pravea masaza isl, no vece fajde nemase. Istata sestra sto ne dojde nocta, Sega izigravase deka mnogu se trudi. Covek od koga ce pocine vredat li inekcii. Strasno I razocaruvacki. Bev vo sok, ja izgubiv majka mi. Bolesta e teska toa go znam, no vidov deka medicinskiot personal ne e optereteni kako sto se prikazuva, optereteni se bliskite koi se grizat. Na toj nacin nema nikakva strucna nega za bolnite, samo alibi za zdravstvoto. Normalno buntuvav posle se, no komu mu bese griza posle se, na nikoj.
    Bolkata ostana na najbliskite, koi ja izgubivme majka mi.
    Pocivaj vo Mir mamo, zalam sto ne uspeav da ti pomognam, da te izlecam so mojata nega I drzenje za raka, drugo nisto ne bese vo moja moc.

ALISA0000 likes this.
  12. Bernini

Bernini Истакнат член

I ova zaboraviv da napisam, na otpusnoto Pismo pisuvase primena vo dobra zdravstvena sostojba, koja brzo se vlosi po sto pocina. Megu terapijata bese Pisano deka I bilo davano tab. Sumamed. No jas bev tamu celo vreme I nikoj ne dojde da I Dade nikakva tableta. Dali imase propusti I vo lecenjeto ili taka zdravstvenite rabotnici Pravdaat lekovi za licni potrebi, ne znam.
    No znam deka vo Tetovo vakva nega dobivaat bolnite od covid, isklucok poedinci koi moze gi ima megu niv, no jas ne sretnav takva sestra do deka bev tamu.

13. Fifi84

Fifi84 Популарен член

Сочуство :( Без зборови ме остави.

Tajnaotrovna and Ahoy like this.
  14. WaitTillTheEnd

WaitTillTheEnd Истакнат член

Во убаво друштво сме со бело означено Африка, Албанија, Црна Гора и Босна без регистрирана вакцина.
    Брнабиќ: Македонија не може да почне со имунизација, не ја регистрирале вакцината и немаат план за вакцинација

vaccine.png
    vaccine2.png
    Гледајте на позитивната страна сигурна сум нашиот херој Филипче сакал да не заштите од непроверени вакцини паметно тој работи го штити народот.

15. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

ne zaboravaj i nov zeland (ko za uteha de )

WaitTillTheEnd likes this.
  16. Doozy

Doozy Форумски идол

Прават ли ковид тестови во Институтот во недела? Или само итните случаи ги прават? За патување прашувам.

17. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Абе, вака, така и од ова убава работа ќе излезе:D
    Што подоцна, тоа подобро.
    Нека си доцнат!
    На моменти си мислам дека стварно ова намерно го прават.
    Не дека овие нашите од Влада се многу спосопбни, туку дека Филипче воопшто не е глуп.
    Зборуваме за Венко Филипче, врвен доктор. А он е Министерот.
    Плус му кажа Зоќи, има прв да се вакцинира :D

LejlaD, Lilit, mal.ecka and 1 other person like this.
  18. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Затоа Филипче одложува. :D

19. Annath

Annath Форумски идол

Ако е ова вистина, одлична опција е
    Screenshot_20210122_151646_com.facebook.lite.jpg
    Ако е точно, секоја чест за Турците.

20. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Се пишуваше и овде поназад за некој спреј од кој имало и за алергии и за вируси...

Annath likes this.