Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.242
    Допаѓања:
    19.027
    На mira.mira му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Mr. Scratch

Mr. Scratch Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2020
    Пораки:
    546
    Допаѓања:
    4.121
    Во последните 24 часа се направени 2518 тестирања, а регистрирани се 444 нови случаи на ковид-19 во:
    -Скопје 209
    -Куманово 26
    -Тетово 13
    -Прилеп 5
    -Гостивар 12
    -Штип 8
    -Битола 8
    -Велес 26
    -Охрид 26
    -Струмица 8
    -Кавадарци 32
    -Струга 11
    -Кичево 10
    -Свети Николе 1
    -Гевгелија 3
    -Ресен 1
    -Крива Паланка 3
    -Радовиш 5
    -Делчево 16
    -Пробиштип 3
    -Виница 3
    -Демир Хисар 1
    -Македонски Брод 2
    -Богданци 2
    -Кратово 3
    -Демир Капија 6
    -Пехчево 1

Починати се 21 лице, два пациенти од Скопје (87 и 65г), еден од Куманово (75г), единаесет пациенти од Тетово (72, 68, 57, 58, 66, 73, 77, 65, 74, 56 и 73г), еден од Прилеп (84г), еден пациент од Штип (78г), еден од Охрид (69г), два пациенти од Кавадарци (64 и 59г), еден пациент од Кочани (71г) и еден од Кичево (63г). Пациентите се починати во болнички услови.

Денеска Институтот за јавно здравје регистрира 894 оздравени пациенти од:
    -Скопје 497
    -Куманово 21
    -Тетово 49
    -Прилеп 30
    -Гостивар 14
    -Штип 8
    -Битола 6
    -Велес 10
    -Охрид 18
    -Струмица 7
    -Кавадарци 47
    -Струга 5
    -Кочани 4
    -Кичево 11
    -Свети Николе 6
    -Гевгелија 3
    -Неготино 21
    -Дебар 20
    -Ресен 4
    -Крива Паланка 15
    -Радовиш 2
    -Берово 12
    -Делчево 39
    -Пробиштип 4
    -Виница 4
    -Македонски Брод 1
    -Богданци 3
    -Кратово 2
    -Крушево 3
    -Македонска Каменица 16
    -Демир Капија 8
    -Пехчево 3
    -Дојран 1

Досега во земјата се направени вкупно 445.795 тестирања на Ковид -19.

Вкупната бројка на ковид дијагностицирани во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 91161, бројката на оздравени пациенти е 79621, на починати е 2812, а бројот на активни случаи изнесува 8728.

3. Bernini

Bernini Истакнат член

Се зачлени на:
    9 септември 2019
    Пораки:
    80
    Допаѓања:
    62
    Tetovo ne e ni cudo da ima tolku pocinati, so takva nega od medicinskiot personal. Da se zasramat treba.

4. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.184
    Допаѓања:
    124.689
    Тетово :worried:
    Контролира ли некој таму ;(

5. Bernini

Bernini Истакнат член

Се зачлени на:
    9 септември 2019
    Пораки:
    80
    Допаѓања:
    62
    Dodeka sestrite I doktorite spijat, a se preoptereteni, lugeto umiraat. Licno go doziveav toa iskustvo so majka mi, gi molev nocta da dojdat za terapija, ne dojdoja da ja vidat, od kako pocina I dadoa inekcii. Strasno

6. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.334
    Допаѓања:
    19.761
    Да му олесниме на Филипче и да си нарачаме вакцини сами...од Алиекспрес..

На Izaabella, BlackNight, poppie и 2 други им се допаѓа ова.
  7. edna_malecka

edna_malecka Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2018
    Пораки:
    3.894
    Допаѓања:
    14.706
    Викаш, дека побрзо ќе стигнат?

Што сакаш бе другар со купени дипломи?
    Другарки од основно све 1ци, фатија врски у Тетово медицинско се запишаа.

На azelea, poppie, tina2018 и 2 други им се допаѓа ова.
  8. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.334
    Допаѓања:
    19.761
    Па до сега ќе беа стигнати... :)

На poppie и edna_malecka им се допаѓа ова.
  9. edna_malecka

edna_malecka Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2018
    Пораки:
    3.894
    Допаѓања:
    14.706
    Реално.. :mm:
    Само ќути, пошто јас кога дебатирав за вакцините ме караа.

На VDT2906 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.334
    Допаѓања:
    19.761
    Чек кај и да е ќе се појави некој потпарол. ;)

На Izaabella, poppie, Ева33 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.784
    Допаѓања:
    41.852
    Една година по аутбрејкот во Кина, светот денес ја достигна бројката од 100 милиони случаи на COVID- 19.

received_743300666592028.jpeg

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  12. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    Researchers reported Monday in the journal Science that a drug developed to fight multiple myeloma has proved 27.5 times more effective at treating COVID-19 than remdesivir in laboratory studies with infected human lung and kidney cells. The drug, Aplidin or Plitidepsin, was also effective at fighting COVID-19 in lab mice. Aplidin was developed in Spain from a tubular, plantlike marine animal called a sea squirt. It has gone through a Phase II trial against COVID-19 and is awaiting a Phase III trial.
    Researchers at the University of California, San Francisco, started exploring Aplidin's use as a treatment for COVID-19 in March. Instead of looking through databases of existing drugs to find one that targeted the virus, the Milwaukee Journal Sentinel reports, the UC San Francisco team sought out drugs that would protect key human proteins from being hijacked by the coronavirus. Experts not involved in the study said the research was promising but needed confirmation in human trials.

Effective treatments will be crucial for keeping down the death toll as new, more contagious variants of the coronavirus emerge and spread. The approved COVID-19 vaccines appear slightly less effective against the new strains, and scientists have yet to show that vaccinated people stop transmitting the coronavirus. A second study, not yet published or peer-reviewed, suggests that Aplidin is equally effective against one of the new strains that had spread throughout Britain.
    "Work on treatments has been ongoing since the outbreak began and we have seen the benefits," Chris Beyrer, professor of public health at Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, told the Journal Sentinel. "Survival is actually better than it was in March, April, May."

На Ahoy му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Зак од Андромеда

Зак од Андромеда Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2020
    Пораки:
    521
    Допаѓања:
    323
    Респиратори??? Тоа дека има доволно и слободни респиратори е чиста лага, респиратори има само на инфективна и во 8ми септември по другите болници за жал нема, татко ми имаше потреба од респиратор поради пад на сатурацијата но во ковид центарот на клиника за дерматологија немаа такво нешто, татко ми почина, никој не објасни што се случи и зошто толку нагло падна сатурацијата. Да не зборуваме колку персоналот е обучен да користи респиратор. Во оваа држава само господ не чува. Така и викаат, господ ги чува будалите што уште седат во државава.

На темјанушка, Abracadaver, Fifi84 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Зак од Андромеда

Се зачлени на:
    20 декември 2020
    Пораки:
    521
    Допаѓања:
    323
    Многу ми е жал, прими сочувство. И татко ми го изгубив како последица на ковид. Беше витален човек на 76 години, секојдневно спортување, возеше велосипед, единствено примаше редовна терапија за притисок. Беше примен во болница со сатурација 93, за 9 дена почина. Што се случи не ми е јасно, ни беше кажано дека прима терапија, ниту еднаш не споделија какви се резултатите од крвната слика ни колкава сатурација има. За еден ден падна сатурација и до вечерта почина. Од докторите барав респиратор зошто бев свесна дека не може да дише, се слушнавме на телефон се бореше за воздух, ми кажаа дека они немаат респираторни, барај си врски на инфективна да го префрлиш, тоа ми го кажуваат денот кога татко ми полека се гаси, не ми е јасно зошто порано никој не кажа да си бараме чаре дека состојбата се влошува, а секој ден се јавувавме да прашаме како е, договорот беше стабилен е толку. Најинтересно од се е што не ни ги вратија лековите и витамините што сами си ги купивме, ниту вода, сок што му носевме, не дека ми требаше нешто од тоа, само сакав да знам колку течности примал и дали пиел витамини. Во твојот случај нека ти биде утеха што мајка ти не била сама кога починала, барем си била таму да ја држиш за рака јас немав таква можност, нити да го држам за рака да знае дека не е сам, ни да го бакнам за последен пат и да му кажам колку го сакам и да не се плаши. Тоа е, вие бидете живи и здрави.

Последна измена: 26 јануари 2021
    На buba4e89 и ALISA0000 им се допаѓа ова.
  15. Bernini

Bernini Истакнат член

Се зачлени на:
    9 септември 2019
    Пораки:
    80
    Допаѓања:
    62
    Ti blagodaram. Primi socustvo I ti. Taka e od Edna strana bev tamu koga na majka mi I trebav, no tesko e sto gledav kolku se macese a nemase nikoj da I pruzi medicinska pomos.
    A deka nekoj pomagal na bolnite I'm daval sok ili vitamini toa mnogu tesko, gledav luge bez semejstvo, koi od maka vo bolka stanuvaa od krevet, ne znae Kade trgnal, so maska za kislorod, so cevka, sekoj moment mozese da padne, da ne pritrcavme nie sosedite ne se znaese se sto ce bide. Ni sestra dojde, ni se za grizi, covekot ostaveno Sam na sebe. Jas sum so sredno medicinsko uciliste, no denes vrabotena vo drug sektor, no dobro se secavam na sto ne ucea, sto e nega na Bolen, kako se pomaga. Sega vo realnost nema ni N od nega. Denes vo Tetovo, 11 pocinati, ne me cudi, jas za situacijata pisav uste pred nekoj den, no posle Pravdaat deka Bile od porano. I majka mi ne ja prijavija koga pocina sledev sostojba tie denovi, I zatoa ne I'm veruvam na broj kite. Lazat I prikrivaat.

16. Зак од Андромеда

Се зачлени на:
    20 декември 2020
    Пораки:
    521
    Допаѓања:
    323
    И татко ми го пријавија два дена откако почина. Страшно и жално е што се случува по болниците.

17. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.784
    Допаѓања:
    41.852
    За 3 дена, 22 вработени на Нефрологија се заразиле со корона, се истражува дали станува збор за новата, англиска мутација... :|

18. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.784
    Допаѓања:
    41.852
    Англиската мутација официјално потврдена и во Македонија, пациентот (44г.), веќе се води за оздравен.

19. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    9.292
    Допаѓања:
    278.083
    Јас и некни реков дека мислам оти одамна е присатен.Оваа бројка на тестирани а толку мал процент периодов е резултат на тоа што овие тестови слабо го детектираат новиот сој.Инаку сега кој се тестира без симптоми?Одамна контактите ни во изолација не одат повеќето а не да се театираат.
    Само се надевам дека нема многу да се прошири рачунајќи на кол.имунитет.

На mal.ecka и Ahoy им се допаѓа ова.
  20. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.784
    Допаѓања:
    41.852
    Британскиот сој на вирусот детектиран во приватната лабораторија на клиниката Жан Митрев во Скопје, при анализа на примероци од јануари. Станува збор за 46 годишен маж кој веќе е оздравен, односно во базата на податоци на Инстистутот за јавно здравје пациентот од 22 јануари 2021 се води како оздравен.

Според информациите од ИЈЗ, пациентот првпат на 29 декември 2020 година, поради покачена температура и отежнато дишење, направил брз тест. Тестот е со позитивен резултат. По неколку дена, односно на 4 јануари 2021 година се јавува на преглед во приватната болница Жан Митрев каде му е направен ПЦР тест кој е позитивен, а пациентот е веднаш хоспитализиран во приватната болница. На 15 јануари во болницата му е направен уште еден тест кој повторно е позитивен.

Во епидемиолошката анкета пациетот нема пријавено контакти ниту пак навел дека патувал надвор од државата.

Лабараторијата во болницата Жан Митрев со посебна ПЦР метода е утврдено дека пациентот е суспектен на некоја мутација на вирусот, а потоа е направено секвенционирање на изолатот. Според информацијата која ја проследија до МЗ, сите мутации кои го дефинираат британскиот сој се утврдени кај изолатот од овој пациент. Кај останатите примероци кои се анализирани во приватната лабараторија не е детектиран британскиот сој на СарсКов2.