Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Добро, јас знам за 3 вируси и 3 состојби, а далеку сум од вирусолог.

LejlaD and JuLleE like this.
  2. Celltica

Celltica Популарен член

Веројатно сите ќе се вакцинираме, порано или подоцна. Мислам дека толку ќе е ограничен животот без вакцинава наредните години, што просто неиздржливо ќе е да не се вакцинираш.
    Оставајќи ете одмори како такви, голем дел службените патувања ќе зависат од тоа, зошто и самите фирми нема да сакаат да ризикуваат и ќе прават собири со услов вакцинација, барем така се слуша во мојата бранша.

Така што мислам дека секој има избор дали да се вакцинира, ама како и секој друг избор, така и за овој, си има и свои последици и ризици. Секако ако сакаш да живееш во организирано општество мораш да следиш некакви правила. Како и за сите други нови нешта, така и за оваа ќе помине отпорот, бидејќи очекувам дека ќе влијае многу на општествениот живот. Секој ќе си пресмета што му одговара.

А инаку последици, како паралела, имаме и тоа поприлично лоши и од пестициди што внесуваме со овошје и зеленчук. Па не гледам дека е возможно сите да купуваат органско цело време. Па така и со вакцината и со самиот вирус. И двете можат да имаат индивидуални последици, прашање е само што е подобро за јавното здравје :)

Last edited: Feb 7, 2021
    H.VAGA, tinka-mace, teaiva and 12 others like this.
  3. edna_malecka

edna_malecka Популарен член

4. nena2010

nena2010 Форумски идол

5. mariz

mariz Форумски идол

Си реков таман стивнува, има надеж за подобро.. еден куп познати мои заболеа периодов. Имам другарка со скоро цела фамилија позитивни, тетка ми и свекрва и се позитивни (малку тетка ми е полошо, ама океј се сега за сега дома). 2 недели позитивни на маж ми тетка му и тетин му, денес од сабајле многу жално како гром од ведро небо починал тетин му, неможам да си поверувам дури. Човекот спортист цел живот, на точак скоро беше до кај нас, нит пушеше, нит пиеше, нит болест имаше... Одма денес и погребот, 6 души само смее (внуците нема да одат), трагедија, катастрофа, не ми се верува.. :(

6. Принцезичка1

Принцезичка1 Популарен член

Ме интересира каква е состојбата во другите градови.Дали заболените од Ковид одат да испитаат крв и ртг кај здрави пациенти или имаат посебен одел за позитивни пациенти?

7. Зак од Андромеда

Зак од Андромеда Истакнат член

Татко ми почина од ковид за него немаше ограничување за бројот на луѓе што може да присуствуваат ниту одма, истиот ден беше погребот. Од Скопје е починатиот?

8. WildMk

WildMk Форумски идол

9. Pepi17

Pepi17 Истакнат член

Да ве прашам матичната ми закажа тестирање во Чаир, меѓутоа заборавив да ја прашам дали се тоа брзите тестови за 15 мин или тие за кои што не информираат по ден два. Има инфо некој штом е во Чаир каков е??

10. mariz

mariz Форумски идол

Од Скопје.. Им рекоа дека има, до 6 души...

11. Зак од Андромеда

Зак од Андромеда Истакнат член

Различни гробишта, различни услови, чудесна државичка.

12. MAJA BITOLA

MAJA BITOLA Истакнат член

Здраво Дали ќе се вакцинирате вие кои прележавте ковид и до колку треба да се прими вакцината по колку време од прележан ковид да се прими?

13. Kitten

Kitten Форумски идол

Сѐ додека имаш антитела немаш потреба од вакцина. После една година од прележан ковид провери си антитела. Сега за сега истражувањата стасаа дека имунитет држи до 9 месеци, толку колку што трае пандемијата кај нас :D

Bella* and MAJA BITOLA like this.
  14. MissDior

MissDior Популарен член

Во емисијата најдов одговор на многу прашања што ги имав околу короната. И двајцата се доста стручни и информирани за темата и добив впечаток дека даваат реални одговори. Не беа излезни на тв за да заплашуваат народ, си кажаа лични мислења за вакцините и општо за болеста, тестовите. Кого го интересира тамата околу корона вреди да ги погледне двата дела од емисијата.

Ahoy likes this.
  15. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Дали се зборува за терапија и лекување или општо гледиште на тема корона вирус и вакцинација?

16. MissDior

MissDior Популарен член

Ги опфаќаат сите теми, и за терапиите и лековите, ПЦР тестовите, колективниот имунитет во Мк, вакцини од различни производители, и друго.

17. Justicija

Justicija Форумски идол

18. Ahoy

Ahoy Форумски идол

19. Justicija

Justicija Форумски идол

Можеби ....
    Поентата ми е ако ни се вака достапни вакцини ,зошто владата се бламира за 100 вакцини од бугарија и 8000 од србија??

20. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Затоа што не се достапни.
    ЕУ забрани извоз на АстраЗенека надвор од нивниот блок, уште кога ја одобрија. Логички невозможно е 5 милиони дози да се договорат за земја со популација колку нас, а уште по невозможно е да тие бидат испорачани за ден- два.

Освен ако не ни чувале уште оддамна, само чекале некој да ги договори :wasntme:

Biljarkata likes this.