Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.333
    Допаѓања:
    190.084
    Не дека некој ме праша, ама ЕУ ковид пасошот е за ЕУ замислен мислам:?:
    https://www.schengenvisainfo.com/ne...rtificates-in-a-bid-to-safely-restore-travel/
    ... a Digital Green Pass would include information on whether its holder has been vaccinated, and if not, the results of COVID-19 tests that the traveller has taken before his trip/upon arrival to his/her destination country.
    ...In addition, President von der Leyen also noted that the document would include information if the person has previously recovered from COVID-19 or not.

На Bezimenka90 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    41.444
    Сметам дека треба да се даде соодветна помош на тие што највеќе губат од ситуацијата, за пример ќе ги земам угостителите.
    Ама ќе биде и добро за промена поедини угостителски места да почнаат да почитуваат протоколи за да не кукаат утре по тв.
    Ете пример, што ќе речете за растурената свадба во Тетово пред некој ден во ресторант со околу 100 гости?
    Кој дозволи бе свадби со толкав број?
    Поради ваквите што не почитуваат протоколи, и оние што почитуваат ќе си страдат.
    Исто ко да нема корона ваму, секој си прави што сака, како сака, некој носи маски некој не.
    И немојте да ми речете полицијата бла бла, и таа е крива и народот е крив.
    Зошто? Затоа што немаме совест, а утре се тресеме кога ќе слушнеме за новата бројка која сигурно е дупла.

На smooch, Peperutce1115, cresa-jagoda и 4 други им се допаѓа ова.
  3. Zaljubena26

Zaljubena26 Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2017
    Пораки:
    2.259
    Допаѓања:
    31.238
    Лани постепено стегаа мерки, прво од 21, па од 18, па од 16 па викенди, па празници и тн. Јас познавам повеќе луѓе кои или останаа без работа, или беа долг период на минималец баш ради рестрикциите. Еден куп мајстори работат приватно сабота-недела за дневници и тоа им беше ускратено за време на викенд полициските часови. Баш тие 6 часа нема да имаат никаков ефект па ќе искористат шанса да стават и построги мерки. Во поглед на рестрикциите низ Европа, ете ги имаат па пак броевите на заболени им се катастрофални. На толку мерки требаше да имаат незначителен број на случаи. А да не забораваме дека станува збор за економски далеку појаки држави. Не може да се споредува некој со 4000 евра плата кој има многу повисок животен стандард и никој со 300 евра кој едвај сметки плаќа.

На lovestoneddd, TheDongerino, christinnn и 2 други им се допаѓа ова.
  4. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.785
    Допаѓања:
    41.867
    Од 16 нема шанси дека ќе има пак, ни за викенди не верувам, најрано можеби од 19 би имало.

Мајсторите можеа да извадат дозволи за да работат, знам такви.

И во Европа, дали можда бројките ќе беа поголеми ако немаа карантини и пол. часови? Не знаеме.

На nextredstyle, tinka-mace, bicycle и 2 други им се допаѓа ова.
  5. Zaljubena26

Zaljubena26 Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2017
    Пораки:
    2.259
    Допаѓања:
    31.238
    Се надевам дека си во право оти нема да ги зголемат рестрикциите ама поучени од претходно, знаеме дека се е можно. Мислев на оние непријавени мајстори и работници, не им даваат на нив пропусници. Како и да е, пред да се налупаат мерки вака на брзина треба да се има сериозен план во врска со она кое произлегува. Пред три дена Филипче тврдеше дека се е ок и дека нема потреба од мерки за денес да отиде во крајност со една од посериозните мерки.

6. Bezimenka90

Bezimenka90 Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.845
    Допаѓања:
    17.744
    Па и треба. Цели држави во локдаун ги држат за да дојдат Митре и Митра лабаво со корона да се рашетаат?

Не мора да се вакцинираат, ќе бараат само негативен тест за влез. Патем тоа одамна голем број земји го имаат воведено.

7. tigerlady

tigerlady Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    1.651
    Допаѓања:
    5.421
    Малку е смешно дека се драми за карантин од 22 до 5 сабајле бе дечки. Стварно е срамота. На кого ќе му се смени толку животот тие часови дома да поседи? Далеку од тоа дека е некаква мерка ама е обид за мерка, што знам. Мислам со оглед на тоа дека уште се дебатира со луѓе дека стварно не е во ред по кафани и кафичи да се собираат искрено, не би да сум во кожа на некој што донесува одлуки за маси на луѓе.

Убаво пиша Аhoy понапред, најопуштена е ситација во Македонија и најнеозбилни се луѓето. И би додала најнеинформирани. Далеку дека Србите се подобри ама барем се вакцинираат и се пријавуваат, колку толку тоа покажува дека се информирани. Цел куп луѓе знам во Македонија што пре веруваат на рекла казала муабети и тоа што читаат на форуми него што гледаат валидни информации. Да бидеме реални, без вакцинирање нема да се мрдне нешто многу напред. Не коментирам теории на заговор, ама очигледно е дека ќе мора вакцинирање.

На ..barbie.., oblace1, Ang_ela и 9 други им се допаѓа ова.
  8. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.785
    Допаѓања:
    41.867
    Филипче не е епидемиолог, не може со сигурност да каже каква е состојбата. Сега можеби навистина и не е така лоша, но не знаеме каква ќе биде за 2- 3 недели, имајќи ги превид новите мутации.

Србите викаат "боље спречити него лечити".

На nextredstyle, cresa-jagoda, Peperutce1115 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.334
    Допаѓања:
    19.762
    Што ќе смени полициски од 22 часот ајде кажи?

На lovestoneddd, Ambitious, christinnn и 2 други им се допаѓа ова.
  10. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.282
    Допаѓања:
    28.013
    па не е дека не е лоша. Монтажната клиника за 2 дена е полна. Уште неколку кревети има слободни. :| Не шиба трет бран мн јако, а да не де маскине нема ни дс приметиме дека има пандемија

На LejlaD, oblace1, Ang_ela и 4 други им се допаѓа ова.
  11. Boleyn.7

Boleyn.7 Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2013
    Пораки:
    375
    Допаѓања:
    425

Смешно е? Викаш смешно е ,a? Тоа што ни се заканува банкрот,после полициски час??? И тоа што некој фамилија гледа со тие пари од угостителство? Смешни се и последиците по ментално здравје што ќе ги донесе ова таканаречено wanna-be затворање ко да сме животни во кафез? Не сфативте ли досега дека само манипулираат а вирусот уште го има?? Конфекциите кој да ги затвори!!? Најголем извор на зараза...Ама додека има овци,ќе има и волна;)Какви казни,какви закони...Затвори ги и тоа е тоа...македонецот и онака е зависен од наредби и глупи мерки...само и за тоа знае...само ред и поредок ако му воведат...во спротивно ќе се понаша ко од ланец пуштен,секако!;)

ОВЦИ !!!!! Сите
    Од прв до последен:nod:

На lovestoneddd, TheDongerino, Stella* и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. tigerlady

tigerlady Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    1.651
    Допаѓања:
    5.421
    Приморуваш луѓе на одредена одговорност која треба да ја имаат но од Х причини ја немаат. Ако планираат друштво да се соберат мора да пазат дека треба да си одат порано, може решаваа и нема поента собирањево на 2 саати и не се собираат.

Глупав е примеров, ама така функционира справување со големи народни маси. Не може на секој посебно да му се погодат правилата. И далеку од тоа дека ќе се почитуваат. Ама работиш на менување на навики. Вака требаше да биде од сам почеток.

Во ред, што е тогаш решение? Смешно е зашто сите ја посочуваат кривицата кај другите и не превземаат лична одговорност. Смешно е и зашто кога имаше долги карантини и тогаш се однесуваа луѓе неодговорно. Мислам зборуваме за маси на луѓе кои една маска носеа под нос зашто не им било удобно. И да, можеби не манипулираат. И сега што? Да се кренеме на протест и на бунт без маски и после да бараме врски за последен кревет на клиника.

На nextredstyle, cresa-jagoda, tinka-mace и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Peperutce1115

Peperutce1115 Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    22.686
    Аман веќе од угостителите. Ако барем малку се почитуваа мерки по кафичи и кафани, да. Ама најгласни се во текот на цела пандемија, а никакви мерки не се почитуваат од нивна страна. Нема дистанца меѓу масите, нема ограничен број луѓе на маса, келнерите не носат маски, а на некои места нема ниту средства за дезинфекција, собрани се на купче во ќошот!!! Ич не се за жалење.

Да ви кажам право, мене највеќе ми е жал за музичарите и нив искрено ги жалам. Нив треба да им се помогне. Кога веќе дозволуваат свадби, прослави, собиранки и се тоа што набројав погоре по кафичи и кафани, не глеам зошто би им сметале музичарите во аголот на ресторанот.

1. Вакцини
    2. Тестови
    3. Изолација
    4. Лекување
    5. Дистанца
    6. Маски
    7. Казнување!!!

На Aribeth, ..barbie.., oblace1 и 7 други им се допаѓа ова.
  14. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.785
    Допаѓања:
    41.867
    Не знам. За чудење е.

Сигурно епидемиолозите од Италија, Холандија, Шпанија, Португалија, Белгија и тако даље знаат повеќе од мене.

На NPN, nextredstyle, cresa-jagoda и 2 други им се допаѓа ова.
  15. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.334
    Допаѓања:
    19.762
    Тие земји имаат ставено полициски од 22 часот? Ако некој сака са се собира ќе го прави безразлика на се. Пример после работа можат... Чекам кај и да е да почат на фб слики од женски друштва собрани за 8ми Март.

16. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.785
    Допаѓања:
    41.867
    Италија да, од 22 до 05.
    Другите од 21 до 05.

На vitamina, LejlaD, JuLleE и 3 други им се допаѓа ова.
  17. deskarada

deskarada Форумски идол

Се зачлени на:
    3 декември 2011
    Пораки:
    1.951
    Допаѓања:
    31.487
    Не знам дали ќе смени нешто полициски од 22ч.
    Цело време има групирање, се собираат пак. Во ресторани, кафичи да не зборувам, први се бунат, а никаква дистанца нема, маси на куп, никакво растојание.
    Не ми пречи да има полициски, само да важи за сите.

На mal.ecka, ..barbie.., tinka-mace и 3 други им се допаѓа ова.
  18. Peperutce1115

Peperutce1115 Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    22.686
    Абе не е дека нема никаков ефект. Било која мерка е подобра од никакви мерки. Меѓутоа, во услови кога кафичите и кафаните ти работат до 21ч, полициски час од 22ч се коси со логиката малку.

Ја би одела со полно работно време на кафичи, меѓутоа со работа до 50% од нивниот капацитет. Или евентуално да работат на принцип на достава. Зошто да не си земете кафе со другарот пример и да си пиете во парк?

Друго, автобусите во Скопје. Капацитети на 50%, ама во однос на бројот на патници, а не на фреквенција на автобуси. Значи, за да не се шири зараза не треба да се редуцира бројот на линии, туку напротив да се удвои. Туку, скапо е тоа. Нема да има ништо за во џеб.

На mal.ecka, Hellobeautiful, Bezimenka90 и 3 други им се допаѓа ова.
  19. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.334
    Допаѓања:
    19.762
    За Италија членки пишуваат дека пак се разгорела работава, а биле и во локдаун. Така да не гледам дека нешто ќе смени. И кој ќе се собира во 22 освен тинејчери и млади без обврски ( во смисла деца не ги чекаат дома) постарите сигурно нема во 22 да се собираат или пак со мали деца. Тие се собираат преку ден на лулашки, кафе... така да ништо нема да спречи ова. Полицијата сконцентрирана на градот, а во пригратските населби се собираа во викендици на журка за полициски. Ефект нема да има како што и немаше минатата година, ако некој сака да прави собиранки ќе најде начин.

20. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    41.444
    Италија има забрана за одење од регион во регион и за одење од град во град во ист регион, плус полициски час.

Така де, најгласни а не почитуваат ништо, секоја чест на исклучоци.
    И казните да се високи, не скромни 20 евра за неносење на маска.
    Бапни 500 евра да видеме дали ќе дозволиш следен пат да се курчиш.
    Ја растураат гужвата, не дозволуваат, мисли си дека туку така таму тинејџери се собираат или луѓе без работа.
    Ова за во Италија.

На vitamina, LejlaD, Hellobeautiful и 5 други им се допаѓа ова.