Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.454
    Допаѓања:
    61.068
    се согласувам. Јас денес почуствував прв пат симптоми, нешто да се случува необично, а и бев во директен контакт со заразениот. Отидов со мм на др, првин се јавивме телефонски, тој му закажа крвна слика, рентген на плуќа, па брз тест. Ако е позитивен, а испадна сега дека е, тогаш утредента и јас истата процедура.
    Цел ден изгубиш за ова процедура, а да кажам воопшто не ми се даваат пари за тестови приватно и плус ддимери, за кои др ни кажаа на приватно се 3-4 илјади. Па ненормална работа.
    Така денес мм цел ден изгуби, утре јас, иако веќе знам дека сум виросана, пошто сега и тт имам.

Да беше барем нешто побрзо, полесно, без процедури. Сакам да се тестирам, одеш право и тоа е тоа. Не овака со куп луѓе чекаш ред.

На nena2010 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.314
    Допаѓања:
    259.519
    Кој брани? Воопшто не ги бранам и еве велам не знаат кај тераат, им текна полициски час.
    А за другото, еве Нена тврдам, од самиот почеток па до сега, кај нас пациентите имаа добар третман.
    Најблиски ми беа болни, сите добија нега. Овие во странство не баш.
    Што има тоа со власта?
    Во ноември кога немаше термини, сите кои беа болни и нетестирани беа третирани од матичните и ковид амбулантата

3. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.427
    Допаѓања:
    125.501
    А замисли немаш сила да станеш да одиш на лекар. И немаш кој да те однесе.. Не дај боже да има дома доаѓање. Идеа едно време и тоа прекина.

4. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.427
    Допаѓања:
    125.501
    Во Скопје? Ај не ме зезај, или во помало место кај што сите се знаете. Скопје ти е типична слика колку потфрлија.

5. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.314
    Допаѓања:
    259.519
    Па пишав Скопје потфрли.
    Во помали места е подобро организирано.
    Нема врска што се сите знаеме, докторите си се доктори. И до менаџментот е.

6. Sky-butterfly

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.454
    Допаѓања:
    61.068
    Е па тоа. Јас доаѓам и се жалам на симптоми, тие највероватно од протокол, штедење на тестови или што веќе не не праќаат право и двајцата за тест. Безвеза. А јас веќе сега не ми се станува а не па утре одсабајле да чекам во редови.
    Него бесплатен кај нас ама ќе се помачиш за тоа.

7. shz

shz Форумски идол

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.267
    Допаѓања:
    50.865
    Нема тогаш куче да помине не пак луѓе они полициски част запнале. :^)
    Кога чекам превоз за 3та смена во 22ч штама, нема кола да, помине не пак човек.

8. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.334
    Допаѓања:
    19.762
    Имаш деца да раниш?

На 1209, Kitten, Zaljubena26 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.350
    Допаѓања:
    190.236
    upload_2021-3-8_19-45-33.png
    ;)

На CameliaMiller, Celltica, Amellie13 и 5 други им се допаѓа ова.
  10. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.970
    Допаѓања:
    37.063
    На CameliaMiller, cresa-jagoda, Biljarkata и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.314
    Допаѓања:
    259.519
    Може и Зоќи да е:D

На CameliaMiller му/ѝ се допаѓа ова.
  12. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    Јас мислам дека е многу подобро сега од што беше претходно во вториот бран.
    Мм и малиот ко беа со симптоми немаше ни каде да ги прегледаат, буквално ми рече матичната дома оправај го детето нема кај да одиш. Матичните не примаа со симптоми, не работеше никој со ковид пациенти. Немаше ни термини за тест по 2 недели чекавме. Сега имаат некој ред, се прават снимки, се испитуваат димери, се прави крвна слика, знаеш на што си.

На JuLleE му/ѝ се допаѓа ова.
  13. John Snow

John Snow Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2016
    Пораки:
    4.940
    Допаѓања:
    53.169
    Вака некако му доаѓа ефектот на престојниов полициски час
    FB_IMG_1615226712615.jpg

На annii, Ladyy*, CameliaMiller и 8 други им се допаѓа ова.
  14. Zaljubena26

Zaljubena26 Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2017
    Пораки:
    2.260
    Допаѓања:
    31.238
    Немам намера никому да му се мешам во врска со финансиите и примањата но сигурна сум дека и тебе ти е потребна храна која не е бесплатна. Една сијалица дома да уклучиш чини пари, сметките без престан пристигнуваат додека да трепнеш и мора да се подмират. Можеби лично ти немаш примања но живееш со некој кој има и тоа го подмирува. Има многу семејства во кои и маж и жена работат во угостителска дејност, дома ги чекаат деца за кои се грижат, на глава им виси станбен кредит и еден куп други задолжителни давачки. Тоа со крадењето ти е на место, ама ајде да видиме како можеме да ги натераме да ги дадат парите на таквите семејства? Моќта не лежи во мои и твои раце туку во нивни оти тие креираат и политика и мерки. Само сложен народ може да се избори за подобро а ние сме далеку од тоа.

На VDT2906 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.185
    Допаѓања:
    27.392
    До толку ли не разбираш, не знам. А, угостителството не е гранка? Не знам како да ти објаснам дека не е за моето или твоето кафе туку за тие што вадат леб од тоа. Нека работат, ама нека е само на достава ако толку ви смета.
    И не знам како да ти објаснам дека банката пред која се спикале 50 старци е исто голема подлога за зараза на Корона исто како во кафич.

На azelea, CameliaMiller, VDT2906 и 2 други им се допаѓа ова.
  16. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.970
    Допаѓања:
    37.063
    „Англискиот„ во секој случај е негов :lol:

На JuLleE му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Sky-butterfly

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.454
    Допаѓања:
    61.068
    Па добро е ако е така, има помак на подобро барем.
    Не знам како беше порано, јас зборувам за сега како е.

Поента беше да треба да има тестови бесплатни масовно, не се потребни процедури за рентгени и ддимери веднаш.
    Едноставно кој сака да се провери да се провери брзо, ко јас денес, знам бев во директен контакт, осеќав некои симптоми, сакам да знам како да реагирам. Ми го земат брис и толку. Ако има потреба од дополнителни испитувања правам ако не, не. Што ќе ми е пред тестот рентген на плуќа па?
    И мене син ми прв беше со симптоми, денес кажав на др за него, тој ми вели кај деца не е страшно, не придаваат значение. Недај Боже екстремни случаеви нели.
    Па и при толку процедури него на приватно само да тестирам единствено.

Разбирам јас и процедура и се, ајде да верувам и од најдобри намери се тоа осмислено, ама сепак масовно бесплатно тестирање, како што е во западни земји колку што слушнав, треба, а нема. Зошто нема не знам.

На CameliaMiller, JuLleE и kristina.k им се допаѓа ова.
  18. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.350
    Допаѓања:
    190.236
    Оти и бесплатното е платно- треба некој да ги набави тестовите. Ваљда не може да се снајдат, да си договорат провизија, не се толку извежбани како западњаците:)

На JuLleE, nena2010 и Sky-butterfly им се допаѓа ова.
  19. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    nemam
    no i nekoi od vrabotenite imaat deca , dali ako se zarazat i umrat podobro ke im bide?
    jas si stojam na toa deka treba da gi zatvorat periodov zs se najgolem izvor na zaraza . a ne nekoj si besmislem policiski cas i toa od 22h ? a dotogas udri utepaj se po kafani
    ete bratuced mi vo petokot simptomi temperatura, itn , maticnatamu rekla denes ako sakas da te testirame ama moze i ne e korona?. kako be ako sakas?
    ete denes dobar e i veke izleze u kafic ..vo red li e toa? mislis samo toj e takov? od kafic i se zarazi ,nema da se testira , izlezen e ..i eden kup gi ima takvi sto gi znam, ustvari 90% se takvi , zarazeni se no so slabi simptomi den/dva i ne se testiraat i sekoja vecer se izlezeni

Последна измена: 8 март 2021
    На cresa-jagoda и Ahoy им се допаѓа ова.
  20. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    a ti kako ne razbiras sto zboruvam?
    da granka e neka im pomogne drzavata mesec/dva da ne ni se povtori noemvri/dekemvri
    dr kako ne razbiras deka mladite najveke go sirat virusot i nee ni testtiraat najgolemiot broj i sezarazuvaat vo kafici itn.. eve pogore pisav me mrzi pak pa sam ke kopiram
    no i nekoi od vrabotenite imaat deca , dali ako se zarazat i umrat podobro ke im bide?
    jas si stojam na toa deka treba da gi zatvorat periodov zs se najgolem izvor na zaraza . a ne nekoj si besmislem policiski cas i toa od 22h ? a dotogas udri utepaj se po kafani
    ete bratuced mi vo petokot simptomi temperatura, itn , maticnatamu rekla denes ako sakas da te testirame ama moze i ne e korona?. kako be ako sakas?
    ete denes dobar e i veke izleze u kafic ..vo red li e toa? mislis samo toj e takov? od kafic i se zarazi ,nema da se testira , izlezen e ..i eden kup gi ima takvi sto gi znam
    na kraj misli stoakas ..ja taka mislam i ti nema da me ubedis sigurno da smenam mislenje ..moze e tocno moeto moze ne ...
    i sega jas ako sakam dae testiram moram na privatno

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.