Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. An-na

An-na Форумски идол

Пошто е глупава мерка, како да ти кажам? Исто како носење маски на отворено.
    Мислам... до 21 во кафичи натуткани без маски, ама битно по 22 корона фаќа. Не ја сфаќам логикава и целисходноста на меркава.
    И ако нешто лично не те тангира, не мора да значи дека не треба да имаш мислење за истото.

ludamaja10, WildMk, Kitten and 7 others like this.
  2. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Јас еве буквално нигде не одам, нема да осетам полициски, ама нема никаква смисла мерката. Ниту ќе се намали ширењето на вирусот, ниту ќе постигнат нешто. И најкриво ми е што не научија ништо од претходниот пат.

mal.ecka, Doozy, LejlaD and 2 others like this.
  3. christinnn

christinnn Форумски идол

Заборави да напомениш дека еден тест е 3000 денари и поќе.
    Епа извини, не планирам пари да фрлам на тест секогаш кога ќе ми се затни нос. Се изолирам неколку дена самоволно и ќе пратам ситуација.

На тема полициски час, бравос глупаци, го допревте дното.

4. Cosmi

Cosmi Форумски идол

За нас повозрасните е сеедно,точно.Ионака сме дома навечер.
    Жал ми е за вас младите,ги поминувате најубавите години дома и ке бидете заложници на лоши мерки кои ништо нема да променат.
    Можеа да воведат ковид редари за да растераат големи групи.
    Ама ти на 20+ да седиш дома во 22,а цел божји ден да се расшетаваат групи насекаде ко што спомнав во Сити Мол е жално.Ништо нема да се случи ако прошеташ после 22.
    Меркава е чисто да се следи 'европската' политика на затварање.

5. Peperutce1115

Peperutce1115 Форумски идол

Па не знам како споредуваш алергија и коронавирусна инфекција. Алергијата не е заразна болест. Немаш трансмисија од човек на човек.

Логично е дека во сред пандемија, кога вирусот од еден човек се пренесува на три други, а околу тебе само позитивни, прво да помислиш на коронава, па после на алергијата.

6. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Е како е еден тест 3000? На државно не може да се прават тестови?
    И ако ти би се изолирана неколку дена и без тест, не е постот за тебе, логично.

Peperutce1115 likes this.
  7. Peperutce1115

Па не треба да одиш да се тестираш тебе кога ќе ти текне, затоа постојат доктори. Ако си настината, одиш на лекар, се консултираш, ако има потреба ќе се направи тест, ако не ќе поседиш дома додека да пројде настинката.

Тестови се прават и на државно, за беспари. Мајка ми и дечко ми се тестираа, денар не платија. Термин имаше од денес за утре.

tinka-mace, KateKane, oblace1 and 3 others like this.
  8. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Затоа што е глупава мерка едноставно.
    Нема да донесе резултати, само ќе ми отежни ако морам да одам на лекар или во аптека пример. Наместо како човек да отидам, 4 пати ќе ме застанат.

Знам зашто се движев минатиот пол.час, имав и дозвола, а и секогаш причина за движењето, за да однесам и донесам човек до болница, сто пати застанување.

Едноставно ништо нема да смени на подобро, само ќе им усложни на оние што имаат потреба да излезат.

За разбивање на дружби, ова не беше и нема да биде ефективна мерка.

Ambitious, mal.ecka, fana and 11 others like this.
  9. Nausicaa

Nausicaa Форумски идол

Маалскиот кафич го викам Ковид- центар.
    Секој ден преполно, сите набутани еден во друг, дистанца меѓу маси нема, столчињата од едната маса се удираат со столчињата од соседната маса, маски само персоналот носи. Мене ми доаѓа да се избањам во анти-бактериски гел само што поминувам покрај. Тие што влегуваат/ излегуваат од таму мислите дека носат маски? Групички од по пет, шест души.
    Во 21 часот кафичот е регуларно затворен.
    Како полицискиот час ќе ги спречи тие групирања, кога секако угостителските објекти се затворени?
    Ова за Скопје зборам. Кој на ладново оди на полноќ да се мрзне во парк?
    Ништо, ама баш ништо нема да се постигне со рестрикцииве. Демек правиме нешто.
    Глупост на квадрат.

Last edited: Mar 9, 2021
    ludamaja10, smooch, WildMk and 14 others like this.
  10. christinnn

christinnn Форумски идол

Битола се прават тестови во Медицина на трудот и коштат 3600 денари, нема бесплатно. Исто и Плодност тестираат, ама не морам да спомнувам дека се плаќа или 3600 или повеќе од тоа бидејќи нели, приватно.

Досега бев 3 пати настината, нормално без некои јаки симптоми. Се лечев дома, не ни помислив да се тестирам. Сега во мода е изгледа тро да ти се затни носот и да трчаш брзо брзо да правиш тест. Клучно и најбитно е да се изолираш, ако имам само типични симптоми на настинка кои не се влошуват, не би се тестирала ич.

WildMk, Kitten and fana like this.
  11. Peperutce1115

Абе дејче како нема бесплатно. Ти ми зборуваш за приватни клиники. На државно се прават за беспари. Во цела држава е тоа така. Битола не е надвор од Македонија.

Не знам зошто тераш ваква пасивна агресија во муабетите. Ти така си постапила, бидејќи така си сакала. На твоја одговорност. Нормално, ти одлучуваш за тебе. Тоа не значи дека е правилно.

tinka-mace, Ahoy and cresa-jagoda like this.
  12. christinnn

christinnn Форумски идол

Дејче ти кажувам дека Медицина на трудот е државна установа и дека наплаќаат. Блиска позната работи таму, не лупам безвеза.

WildMk, DomD, fana and 1 other person like this.
  13. Peperutce1115

Ако ова што го збориш е точно, тогаш ова бара повикување на медиуми.

Ти сега тврдиш дека државата наплаќа 3000 денари за тестирање за корона. Па ова треба до министерот да стигне.

cresa-jagoda and Angie1432 like this.
  14. An-na

An-na Форумски идол

Па и во Скопје колку што знам во ЦЈЗ без закажан термин наплатуваат приватно. За брзите со сигурност знам, ама ми се чини и за другите.
    Со термин е бесплатно... Е сега... тоа што термини почнува да снемува исто како ноември/декември е друга приказна. А најинтересно е како нема термини, а приватно може? Во истата институција?

WildMk and BloodElf like this.
  15. christinnn

christinnn Форумски идол

Моја грешка.
    Ако одиш преку матичен е бесплатно, ама ако одиш на своја рака си плаќаш регуларна цена.

WildMk likes this.
  16. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

17. Peperutce1115

Добро жени, кој дел од приватно и државно не го разликувате?

Имате симптоми, одите на лекар, лекарот ви закажува термин за државно тестирање. Беспари е. И има термини (јас ви кажувам од искуството на мајка ми и дечко ми). Патем, живеам во град во кој што се тестираат околу 200 души секојдневно. Тестирањето беше од денес за утре. Па и ден-два да почекаш, не е страшно. Порано се чекаше многу, сега не е така!!!

На приватно можеш во било кое време да си отидеш, за 3000 денари да се истестираш.

Ahoy and cresa-jagoda like this.
  18. nena2010

nena2010 Форумски идол

И после не не читале. 20210309_164140.jpg

cresa-jagoda and KateKane like this.
  19. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Многу починати - 22 :worried:

20. 1209

1209 Форумски идол

Кај нас после 10 часот и онака е штама, па ние неретко знаеме да се прошетаме на воздух, убаво е и празно, проблемот е до 10 часот оти кај нас барем до 9 е фул, цело време е гужви. Јас излегувам, не се правам светица дека седам дома, се дружам со луѓе еден круг и сите сме веќе прележани(мада не е гаранција) проблем се младите кои не се пазат ама воопшто, ние излегуваме во парк на кафе, на отворено, ако излезам у кафич викендот тоа е само еден од деновите и после до нареден викенд сум дома и таму свесно се понашаме и пазиме и си одиме после изглегување дома, оно одат по куќи и станови и викендици, мислите дека некој ќе ги спречи, излегуваат секој божји ден, од четврток до недела. Маж ми работи во бар и таму кај него па ептем е џунгла.
    Овој полициски час е стварно вон секаква логика, многу ретко некој се движи после 10, ама ајде колку да се рече.