Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    7.048
    Допаѓања:
    37.478
    Пошто е глупава мерка, како да ти кажам? Исто како носење маски на отворено.
    Мислам... до 21 во кафичи натуткани без маски, ама битно по 22 корона фаќа. Не ја сфаќам логикава и целисходноста на меркава.
    И ако нешто лично не те тангира, не мора да значи дека не треба да имаш мислење за истото.

На ludamaja10, WildMk, Kitten и 7 други им се допаѓа ова.
  2. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.533
    Допаѓања:
    38.792
    Јас еве буквално нигде не одам, нема да осетам полициски, ама нема никаква смисла мерката. Ниту ќе се намали ширењето на вирусот, ниту ќе постигнат нешто. И најкриво ми е што не научија ништо од претходниот пат.

На mal.ecka, Doozy, LejlaD и 2 други им се допаѓа ова.
  3. christinnn

christinnn Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2014
    Пораки:
    2.769
    Допаѓања:
    21.492
    Заборави да напомениш дека еден тест е 3000 денари и поќе.
    Епа извини, не планирам пари да фрлам на тест секогаш кога ќе ми се затни нос. Се изолирам неколку дена самоволно и ќе пратам ситуација.

На тема полициски час, бравос глупаци, го допревте дното.

На ludamaja10, Kitten, honey.11 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.539
    Допаѓања:
    91.607
    За нас повозрасните е сеедно,точно.Ионака сме дома навечер.
    Жал ми е за вас младите,ги поминувате најубавите години дома и ке бидете заложници на лоши мерки кои ништо нема да променат.
    Можеа да воведат ковид редари за да растераат големи групи.
    Ама ти на 20+ да седиш дома во 22,а цел божји ден да се расшетаваат групи насекаде ко што спомнав во Сити Мол е жално.Ништо нема да се случи ако прошеташ после 22.
    Меркава е чисто да се следи 'европската' политика на затварање.

На Waverly Raven, mal.ecka, Sarence и 11 други им се допаѓа ова.
  5. Peperutce1115

Peperutce1115 Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    22.687
    Па не знам како споредуваш алергија и коронавирусна инфекција. Алергијата не е заразна болест. Немаш трансмисија од човек на човек.

Логично е дека во сред пандемија, кога вирусот од еден човек се пренесува на три други, а околу тебе само позитивни, прво да помислиш на коронава, па после на алергијата.

На tinka-mace, CameliaMiller, Ahoy и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.910
    Допаѓања:
    41.582
    Е како е еден тест 3000? На државно не може да се прават тестови?
    И ако ти би се изолирана неколку дена и без тест, не е постот за тебе, логично.

На Peperutce1115 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Peperutce1115

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    22.687
    Па не треба да одиш да се тестираш тебе кога ќе ти текне, затоа постојат доктори. Ако си настината, одиш на лекар, се консултираш, ако има потреба ќе се направи тест, ако не ќе поседиш дома додека да пројде настинката.

Тестови се прават и на државно, за беспари. Мајка ми и дечко ми се тестираа, денар не платија. Термин имаше од денес за утре.

На tinka-mace, KateKane, oblace1 и 3 други им се допаѓа ова.
  8. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.852
    Допаѓања:
    275.288
    Затоа што е глупава мерка едноставно.
    Нема да донесе резултати, само ќе ми отежни ако морам да одам на лекар или во аптека пример. Наместо како човек да отидам, 4 пати ќе ме застанат.

Знам зашто се движев минатиот пол.час, имав и дозвола, а и секогаш причина за движењето, за да однесам и донесам човек до болница, сто пати застанување.

Едноставно ништо нема да смени на подобро, само ќе им усложни на оние што имаат потреба да излезат.

За разбивање на дружби, ова не беше и нема да биде ефективна мерка.

На Ambitious, mal.ecka, fana и 11 други им се допаѓа ова.
  9. Nausicaa

Nausicaa Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2013
    Пораки:
    3.453
    Допаѓања:
    20.087
    Маалскиот кафич го викам Ковид- центар.
    Секој ден преполно, сите набутани еден во друг, дистанца меѓу маси нема, столчињата од едната маса се удираат со столчињата од соседната маса, маски само персоналот носи. Мене ми доаѓа да се избањам во анти-бактериски гел само што поминувам покрај. Тие што влегуваат/ излегуваат од таму мислите дека носат маски? Групички од по пет, шест души.
    Во 21 часот кафичот е регуларно затворен.
    Како полицискиот час ќе ги спречи тие групирања, кога секако угостителските објекти се затворени?
    Ова за Скопје зборам. Кој на ладново оди на полноќ да се мрзне во парк?
    Ништо, ама баш ништо нема да се постигне со рестрикцииве. Демек правиме нешто.
    Глупост на квадрат.

Последна измена: 9 март 2021
    На ludamaja10, smooch, WildMk и 14 други им се допаѓа ова.
  10. christinnn

christinnn Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2014
    Пораки:
    2.769
    Допаѓања:
    21.492
    Битола се прават тестови во Медицина на трудот и коштат 3600 денари, нема бесплатно. Исто и Плодност тестираат, ама не морам да спомнувам дека се плаќа или 3600 или повеќе од тоа бидејќи нели, приватно.

Досега бев 3 пати настината, нормално без некои јаки симптоми. Се лечев дома, не ни помислив да се тестирам. Сега во мода е изгледа тро да ти се затни носот и да трчаш брзо брзо да правиш тест. Клучно и најбитно е да се изолираш, ако имам само типични симптоми на настинка кои не се влошуват, не би се тестирала ич.

На WildMk, Kitten и fana им се допаѓа ова.
  11. Peperutce1115

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    22.687
    Абе дејче како нема бесплатно. Ти ми зборуваш за приватни клиники. На државно се прават за беспари. Во цела држава е тоа така. Битола не е надвор од Македонија.

Не знам зошто тераш ваква пасивна агресија во муабетите. Ти така си постапила, бидејќи така си сакала. На твоја одговорност. Нормално, ти одлучуваш за тебе. Тоа не значи дека е правилно.

На tinka-mace, Ahoy и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  12. christinnn

christinnn Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2014
    Пораки:
    2.769
    Допаѓања:
    21.492
    Дејче ти кажувам дека Медицина на трудот е државна установа и дека наплаќаат. Блиска позната работи таму, не лупам безвеза.

На WildMk, DomD, fana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Peperutce1115

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    22.687
    Ако ова што го збориш е точно, тогаш ова бара повикување на медиуми.

Ти сега тврдиш дека државата наплаќа 3000 денари за тестирање за корона. Па ова треба до министерот да стигне.

На cresa-jagoda и Angie1432 им се допаѓа ова.
  14. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    7.048
    Допаѓања:
    37.478
    Па и во Скопје колку што знам во ЦЈЗ без закажан термин наплатуваат приватно. За брзите со сигурност знам, ама ми се чини и за другите.
    Со термин е бесплатно... Е сега... тоа што термини почнува да снемува исто како ноември/декември е друга приказна. А најинтересно е како нема термини, а приватно може? Во истата институција?

На WildMk и BloodElf им се допаѓа ова.
  15. christinnn

christinnn Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2014
    Пораки:
    2.769
    Допаѓања:
    21.492
    Моја грешка.
    Ако одиш преку матичен е бесплатно, ама ако одиш на своја рака си плаќаш регуларна цена.

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.489
    Допаѓања:
    6.271
  17. Peperutce1115

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    22.687
    Добро жени, кој дел од приватно и државно не го разликувате?

Имате симптоми, одите на лекар, лекарот ви закажува термин за државно тестирање. Беспари е. И има термини (јас ви кажувам од искуството на мајка ми и дечко ми). Патем, живеам во град во кој што се тестираат околу 200 души секојдневно. Тестирањето беше од денес за утре. Па и ден-два да почекаш, не е страшно. Порано се чекаше многу, сега не е така!!!

На приватно можеш во било кое време да си отидеш, за 3000 денари да се истестираш.

На Ahoy и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  18. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    20.055
    Допаѓања:
    128.309
    И после не не читале. 20210309_164140.jpg

На cresa-jagoda и KateKane им се допаѓа ова.
  19. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2018
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    14.264
    Многу починати - 22 :worried:

20. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.110
    Допаѓања:
    46.389
    Кај нас после 10 часот и онака е штама, па ние неретко знаеме да се прошетаме на воздух, убаво е и празно, проблемот е до 10 часот оти кај нас барем до 9 е фул, цело време е гужви. Јас излегувам, не се правам светица дека седам дома, се дружам со луѓе еден круг и сите сме веќе прележани(мада не е гаранција) проблем се младите кои не се пазат ама воопшто, ние излегуваме во парк на кафе, на отворено, ако излезам у кафич викендот тоа е само еден од деновите и после до нареден викенд сум дома и таму свесно се понашаме и пазиме и си одиме после изглегување дома, оно одат по куќи и станови и викендици, мислите дека некој ќе ги спречи, излегуваат секој божји ден, од четврток до недела. Маж ми работи во бар и таму кај него па ептем е џунгла.
    Овој полициски час е стварно вон секаква логика, многу ретко некој се движи после 10, ама ајде колку да се рече.

На Waverly Raven, CameliaMiller, mal.ecka и 9 други им се допаѓа ова.