Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.155
    Допаѓања:
    221.773
    А што се случува со рускиве вакцини?
    Пишував во онаа тема, тука викаат не биле тестирани испитани немало зелено светло за нив? Зошто така? Од друга страна тука читам најдобри биле?
    Еве италија чека зелено светло за да ја произведува спутник.

2. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.319
    Допаѓања:
    259.553
    Руски се. Политика.
    Јас на почетокот искрено се сомневав дека се безбедни оти прво нешто што ми паѓаше на памет беше Чернобил.
    Ама ете тврдат дека се безбедни.
    Јас лично би до нив и Астра Зенека.

На azelea, vitamina и LejlaD им се допаѓа ова.
  3. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.250
    Допаѓања:
    39.631
  4. Zaljubena26

Zaljubena26 Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2017
    Пораки:
    2.260
    Допаѓања:
    31.238
    И мене косата ми се крева кога мерките се селективни и за едни важат а за друг не. Да, така беше лани баш, за Бајрам се беше многу по лабаво. Додека за по 50 заболени на ден седевме цели викенди затворени, тие правеа вечери у Чаир на маси од по 20 метри и никој не смееше да им писне. Не е ова објавено во смисол на теорија и сл. објавено е само заради провидноста на неспособната власт што им седи во скут на малцинствата. Додека во цивилизираните населби се гушиме со маски сами по улица, поминете по пластичарска и видете дали ќе сретнете еден кој почитува мерки. Криво ми е што бандата само таму каде што може удира. Кажав и пак ќе кажам, ич не ги заболе за ничие здравје.

На christinnn и fana им се допаѓа ова.
  5. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2018
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    14.264
    Јас мислам дека ќе ја одобрат Спутник В, сакале или не, нема многу да пребираат повеќе во европскиве земји. Коронава зема пак голем замав, па ќе легнат на брашно.

На NPN му/ѝ се допаѓа ова.
  6. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.284
    Допаѓања:
    35.396
    Не нарачавме на време. Нели сме ние про-Западно ориентирани (читај им го лижеме г..т на ЕУ и НАТО). Плус и кажав премногѕ верба имааа во ЕУ, НАТО и СЗО и колективна одговорност и заеднички механизми. Нас во суштина ЕУ пак ни го начука. Требаше заедно со првите дози испорачани за ЕУ да добиеме и ние дози (по 1000 од неколку земји), ама кога ЕУ добија по 10000 дози тој механизам пропадна. Потоа требаше КОВАКС да профункционира ама еве го нема го уште не функционира.
    Не сме ние толку богати ниту толку геостратешки важни за жал. Ова нашево баш испадна сиромавиот два пати плаќа. Ем плативме поскапо вакцини (тос сум сигурна за да стигне барем нешто) ем сме со ситуација кога нема дози (едноставно не се постигнува со производство). Не бевме доволно мангупи да влеземе во студии како Србија или да си седиме на две столици како Србија па да ни се може да нарачуваме вакцини. Знаеш дека за руската вакцина има мнооогу голем негативен публицитет во ЕУ нели? Од пуста политика ЕУ ја спука со Велика Британија па и за ЕУ колку што знам немаше дози од Астра Зенека па удрија негативна за вакцината, па сега кога видоа дека немаат доволно дози од другите се трудат да ја оправат работата. За жал ама така е. А тука се се сами теории на заговор па уште да им кажеш дека ќе ги вакцинираш со неодобрена вакцина (каква што во моментов е Спутник во ЕУ) ќе имаш вакцини и ќе има малку луѓе што ќе сакаат да ги стават.

На Doozy, темјанушка, azelea и 3 други им се допаѓа ова.
  7. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.790
    Допаѓања:
    41.882
    Одлична е Спутник вакцината, само што политиката си го прави своето.

На почеток и јас бев скептик за нив, но вакцината ги заврши трите потребни фази на тестирање за дозвола за итна употреба и се потврди нејзината одлична ефикасност (92% во превенција, 100% во заштита од тешка слика; повеќе од АстраЗенека, Џонсон& Џонсон, Новавакс и др.), имуногеност и безбедност.

На Ambrosia, темјанушка, azelea и 5 други им се допаѓа ова.
  8. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.790
    Допаѓања:
    41.882
  9. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.319
    Допаѓања:
    259.553
    Селективно казнување има и во македонски општини, или села.
    Кај нас нс пример.
    Немојте со муабетите, си бараме оправдувања само.
    Мерки се, ако ги почитуваш си го штитиш здравјето. Ама пандемијата е повеќе политика, за жал и меѓу народот.

10. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.857
    Допаѓања:
    41.170
    Во која смисла ти се чини дека опаѓа?
    Инаку и мене ме интересира, дали има некој начин да знаеме дали маската е стварно по стандард или ни продаваат нешто друго?

11. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    jas vcera zedov 2 i ic ne se dobri ..pregolemi se od site strani se luftira , ko da ne nosis maska

На Angie1432 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Bezimenka90

Bezimenka90 Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.845
    Допаѓања:
    17.744
    Самиот материјал е различен. Стандардно прашувам имате ли КН-95 маски, викаат имаме и ми даваат запакована. Се тоа ок.

Ама самата маска се познава, има разлика во материјалот. На почетокот имав една, беше поскапа, ама поголема и дебела. Да се загушиш со неа.
    После имаше од тие црните ги знаеш што ги носат најчесто. Не се толку дебели како таа, ама пак ок ми делуваа. И поефтини се тие.
    Овие последниве буквално материјалот ме потсеќа на палома марамче. Да ја прснеш со алкохолот за дезинфекција мислам ќе се распадне. :D

Кога носам ради реда надвор, имам платнени. Ама овие ги земам за во автобус, особено во гужвине. Ми треба нешто што повеќе штити.

Значи во смисла кога барам таква маска, по тој стандард, не очекувам секој пат да е различна. :wasntme:

На le.soleil, mal.ecka, cresa-jagoda и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.284
    Допаѓања:
    35.396
    Веројатно ќе да е колку пари толку музика и со маскиве. Станаа подостапни ама може да и квалитет во прашање.
    Црните јас пред некој ден ги купив во маалска аптека по 68 денари. Во Веро, ДМ и слични има и за 38 денари маска. Веројатно не се исти не сум ги споредила иако купив е една розе за 38 денари.
    Барај ги тие што мислиш дека се добри по опаковката. Ако не е такво какво што го знаеш не купувај.
    Пред некој ден во Пановски видов реклама за маска КН95 за 150 денари. Може подобра е, не знам. Јас КН95 користам само во продавница па не купувам често. Се онлајн работам.

На cresa-jagoda и Bezimenka90 им се допаѓа ова.
  14. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.857
    Допаѓања:
    41.170
    Еве ова можеби ќе помогне https://bda.org/advice/Coronavirus/Documents/spotting-fake-face-masks.pdf :?:
    А и јас имам приметено разлика, особено сега со цениве малку сомнително.

На cresa-jagoda и Bezimenka90 им се допаѓа ова.
  15. magnolija09

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    von skopje ne e samo ohrid tetovo stip..
    eve ne sum od sk i kaj nas e katastrofa mn retko testiraat ,nisto ne proveruvaat ako ne si epten zaglavil a ako e stara licnost i da zaglavi ,stara e ...
    ete i jas imav pred nedela dena kontakt so simptomi ( koj ne se testirase) ,denes barav da me testiraat ,mi rekoa nemas simptomi nisto ne ti e ,nemoze test ..ke ti napravime krvna slika (podobro da ne mi pravea).. znaes sto mi proverle? samo seker,zelezo i holesterol !!! ..i velam a drugoto ? odgovara nemoze , za drugoto treba od internist
    jas i velam a sto ne me prati na internist?
    -taa , pa nemas temperatura
    i ja oterav upm zs me izmaltretira za dzabe (slicno taka si pomina i moja rodnina vo dekemvri so toa sto otisla na rengen i se snimala ,ne deka i dadoa upat za rengen tuku izlazala,tatko mi e gore sega ke go donese pa ja snimile i morase da i pis uput otposle)
    itakake se mislam uste nedela dena dali sum/ke se zarazam zs za privatno nemam pari
    taka da ako kaj vas e dobro ne globaliziraj ..ne e sekade

16. Bezimenka90

Bezimenka90 Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.845
    Допаѓања:
    17.744
    Јасно ми е тоа. Зборот ми е дека тоа е лажно рекламирање. Да бараш едно, да ти продаваат друго под исто име.
    Останува само тоа што ми предложивте, да не купувам додека не ја видам каква е или да си прашам прво цена.

На cresa-jagoda и Angie1432 им се допаѓа ова.
  17. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.319
    Допаѓања:
    259.553
    Каков третман сакаш кога немаш симптоми?
    И што треба од кс да ти проверат?
    На друго место ни кс не би добила без причина, а причина е болест.

На Kitten, 1209, CameliaMiller и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.564
    Па целосна кс, сè што спаѓа во основниот пакет од 200 денари. И како не би добила без причина. Секој има право да побара да си провери кс во секое време. И пожелно е на одредено време да се испитува кс, дури и кога не ти е ништо.

На Ajronmen, Fifi84 и magnolija09 им се допаѓа ова.
  19. magnolija09

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    taka gi tretiraat i onie so simptomi
    eve toj so koj bev vo kontakt imase i temperatura i dijarea ,bolki vo stomak 3 dena od krevet ne stana no deka mlad ni ks ne mu napravija a za test mu rekle "ako sakas ke napravime " no nema potreba? ako se vlosi toga dojdi ?!
    ko sto veke pisav isto si pomina i dr rodnina a majka i dobi i tromboza i nisto ne i proverija duri ni obicna ks ne d dimeri ,,i na transfuziologija bese i ne i proverija d dimeri ni ks ..tuku idese sama kaj nekoj doktor stp na nesto ko na eho ja snimil i cela noga trombovi
    taka da ne mi kazuvaj kolku proveruvaat i testiraat i se ona sto tropas
    moze kaj vas da kaj nas NE!

Последна измена: 10 март 2021
  20. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.564
    Смени си ја матичната докторка. За испитување на крвна слика не ти треба упат од интернист.

На Ahoy, Sky-butterfly, Autumn Love и 1 друга личност им се допаѓа ова.