Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    bogami ke ja smenam

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Dalindaa 2

Dalindaa 2 Нов член

Се зачлени на:
    17 октомври 2020
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    0
    Zdravo dushicki
    Znachi bev kaj doktorkata i i vikam deka pred dve nedeli bev nastinata t.e imav temperatura i taa e
    Vednas mi zakaza za brz test za korona
    E sega ja ne sakam da odam posto podobro da ispitam antitela od kolku da pravam test
    Dali nekoj e imal termin i ne otidel shto se sluchuva ?
    Fala vi mnogu

3. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.119
    Допаѓања:
    328.925
    абе ајде сигурно и е проверен хемоглобин,еритроцити,леукоцити.Тоа секогаш се проверува и без да бараш.Она валда сакала димери и остали раб кои навистина се безпотребни ако немаш симтоми.

На Kitten, Discovery, CameliaMiller и 5 други им се допаѓа ова.
  4. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.319
    Допаѓања:
    259.553
    Има, само во Мк. Сами си бараме кс и се правеме доктори. Претеруваме.

На Kitten и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  5. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.831
    Допаѓања:
    274.991
    Ама затоа секогаш кога ќе загусти, најкритичните, наваму ги праќаат.
    Кешки секаде да има добра услуга, ама видеоно од Штип нема никогаш да го заборавам.

На LejlaD и JuLleE им се допаѓа ова.
  6. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.454
    Допаѓања:
    61.068
    Мене ми проверија се, димери, протеини, ензими и што уште не, не барав што, не се ни разбирав да барав. Јас сакав всушност само тест бидејќи бев во контакт, симптоми ептен слаби имав. Накрај испаднав негативна мм позитивен. Кој знае што стана со симптомиве, тоа ми е мистерија.

Како и да е Др кажаа дека му е побитна крвна слика неголи тест ( брз беше во прашање), моја крвна слика топ, на мм секако малку нарушена. Тоа му помогна во дијагнозата, мм се здоби и со антибиотик.

Јесте да се пред некој ден жалев што морам да испитувам се, ама морам да го пофалам мојот матичен др, те. доктор во матичната ординација назначен токму за ковид. Ептен е достапен и грижлив.

05250D3D-A7BB-4377-94B9-D6C5C7BF975E.jpeg

На mal.ecka, MarijaMi90, LejlaD и 5 други им се допаѓа ова.
  7. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.831
    Допаѓања:
    274.991
    Не е точно дека кс кој кога сака треба да прави.
    Кс се прави кога матичен доктор смета дека има потреба.

За секоја возраст постои насоки и кога нема индикација на колку време што да се проверува, далеку од тоа дека ние кога сакаме треба да се испитуваме.

Како што рече Јуле, само во Македонија.

Посаглам здравствените системи си ги штедат ресурсите, за да има за тие на кои им треба, а и наместо да трошат пари на желби, ги усмеруваат кај што треба.

За тебе е 200 денари можеби партиципација, но за фондот е најмалку 2000. И кс е ситница во споредба со магнетите и компјутерите кои се прават без никаква причина.

На Kitten, Peperutce1115, dunika и 10 други им се допаѓа ова.
  8. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.155
    Допаѓања:
    221.773
    Јуле јас овде секогаш сум правела кс, требаше да бидам уште лани во процедура но намерно не отидов, само што почнав со испитувања короната се појави и тогаш баталив од страв.
    Сега здравје планирам, корона не корона. Баш ќе пишам што ќе ми кажат . Разликата е што си плаќаш, од 50 евра нагоре зависи што сакаш да провериш, секако да додам дека не се прави кс или било што оти ти така сакаш но оти имаш индикации, сум правела кс ехо на бубрези мемографија се тоа кошта од 50 до 80 евра. Но од после државата враќа пари на годишно ниво во зависност колку имаш дадено на лекар. Исто од медикаменти, витамини се одлични, имам искуство и навистина им се одлични терапиите од витамини до антибиотици и разноразни лекарства, лани еден спреј за нос, за 1 ден ми помина тешка затнатост и изгубен осет на вкус и мирис од спреј обичен без рецепта. Е сеа коштаат, некна купив вит ц плус вит д плус на малото плус на нас 4 витамини 60 евра. Е тоа е. Ама знам дека се одлични. Да не зборувам за порано за пред 10 7 години ... навистина се ефикасни.

Нас ќе не вакцинираат септември, или астра зенека или џонсон и џонсон сега проверив, имаш да си провериш кога и со која.

На LejlaD, Ahoy и JuLleE им се допаѓа ова.
  9. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.857
    Допаѓања:
    41.170
    Крвна слика треба да се провери 1 годишно.Баш повеќе луѓе заостануваат во правење некои контролни прегледи отколку што прават пречесто.

На Ambrosia, BloodElf, oblace1 и 2 други им се допаѓа ова.
  10. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.319
    Допаѓања:
    259.553
    Нормално Каме, кај нас лечат само амбулантски, Ск е терцијално.

На CameliaMiller му/ѝ се допаѓа ова.
  11. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.831
    Допаѓања:
    274.991
    Точно, без индкации е 1 годишно, кај млади и здрави луѓе. Зависно од возраста и болестите, се менува.

Не знам, јас па претежно познавам луѓе хипохондрици, на секое се тргнати по секакви испитувања.

И за "еднаш годишно" се мисли на крвна слика, биохемија, урина. Не се мисли на секое можно испитување што лабораторијата може да го направи.

На tina2018, Kitten, fana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. emiliana

emiliana Форумски идол

Се зачлени на:
    28 октомври 2019
    Пораки:
    3.854
    Допаѓања:
    44.084
    Зошто да не се направи крвна слика повремено чисто за контрола?
    Во ова ера на малигни болести и многу други не е на одмет годишно бар две крвни слики и ехо на абдомен.
    Мене таа побарана крвна слика и ехо може животот ми го спасија.
    И не сум само јас.
    Оти денес знаеме дека многу болести почетно немаат симптоми.

На tina2018, oblace1, 1209 и 4 други им се допаѓа ова.
  13. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    @Sky-butterfly брзите тестови не се многу точни, и овде имаше неколку членки со негативен брз тест, а позитивен пцр. Битно е друго да е се во ред, и со помин да ви е. Браво за докторот, сите треба таква грижа да добијат.

На mal.ecka, azelea, Sky-butterfly и 2 други им се допаѓа ова.
  14. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.319
    Допаѓања:
    259.553
    Еднаш годишно да, ама не секогаш на нас ко ќе ни текне.
    И јас го правев истото.

На Kitten и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  15. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    mi proverija samo toa sto pisav no pocnav da se bunam i mi zedoa livceto so rezultatine mi dadoa ni da slikam ... a se bunev zs mi rece p kske videle dalitreba da e testiram a tie nist i ne proverija (ks ne sum pravela ima poveke od 2 god i ne sum nikakov hipohondrik)
    ama gi cuvam od rodnina na koja i proveruvaa a taa imase teskotii so disenjeto i tuka prasuvav togas zatoa gi imam ..gledas nekade eritrociti, leukociti , hemoglobin i sl ? .. kaj mene nisto ni kolku na nea samo 3 grafi polneti bea seker, holesterol i zelezo i nisto drugo i bese samo edno livce ..ne sum idiot da lazam a vie mislete sto sakate.. jas znam kaj nas nisto ne proveruvaat
    ovie od ronina se i pisuvani so raka? ,, IMG_20201209_132712.jpg IMG_20201209_132712.jpg IMG_20201209_132726.jpg IMG_20201209_132712.jpg IMG_20201209_132726.jpg IMG_20201209_132744.jpg
    dobro sigurno ti "znaes"
    podobro od mene sto mi proverija
    i nz kako duplo mi se pojavija slikite

Последна измена: 10 март 2021
  16. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.831
    Допаѓања:
    274.991
    Не знам Еми, ваљда знаат овие по светов што нели ги фалиме и се угледуваме на нив.

Или да речеме нашево е поарно, мене малце не ми е верна таа варијанта.

На JuLleE му/ѝ се допаѓа ова.
  17. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.290
    Допаѓања:
    28.041
    кои цивилизирани населби? неготино, кои се број 1 по заболени или Кавадрци кои се шампиони по казни за неносење маски?

Последна измена: 10 март 2021
    На Fifi84, LejlaD, Ahoy и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Zaljubena26

Zaljubena26 Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2017
    Пораки:
    2.260
    Допаѓања:
    31.238
    Зборував за кршење на полицискиот час оти факт е дека полицијата не смее ни да помисли да се занесува во одредени региони. А кога сме кај маските, можеше и на пластичарска да казнуваат, тогаш тие ќе беа рекордери со сигурност. Таму не ни знаат што се тоа маски а седат по 10 души пред дуќаните. Ама они се сложни, не си вадат очи. Затоа не ги чепка никој. Ради таквите после ќе седиме во домашен притвор.

На azelea, SuperGirl24 и "Zoki" им се допаѓа ова.
  19. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.471
    Допаѓања:
    125.655
    А ако сакам да одам приватно? Што тогаш оптеретувам фонд? Идам во Биотек, Авицена, Синлаб, Рамус итн.. и си правам комплет кс за да сум раат.

На LejlaD, oblace1 и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  20. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.831
    Допаѓања:
    274.991
    Секаде на светов можеш приватно.
    Не зборувавме за приватно, туку за заедничкиот здравствен фонд и капацитети кои максимално недомаќински се користат, од глава до опашка.

На Annath и Autumn Love им се допаѓа ова.