Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.477
    Допаѓања:
    125.669
    Ако јас одвојувам од мојата плата за здравствено осигурување богами има и да си го користам. Секаде е нормално еднаш годишно да се направи комплетен преглед. Од кс, до интернистички прегледи па и тумор маркери. Факт е дека колку порано се откријат болести се лечат.. Така да не се аогласувам дека недомаќински се трошат. За секој преглед имаме платено. А со оглед дека знаеме како е на државно, чест на исклучоци, повеќе го имам частено фондот со моите придонеси од плата од што ги имам користено благодетите.

На jacqueline.s, tinka-mace, tina2018 и 9 други им се допаѓа ова.
  2. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.477
    Допаѓања:
    125.669
  3. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.831
    Допаѓања:
    274.992
    Епа не се согласуваат светски експерти на темата :)
    Имаме заедничко здравствено, немаш ти лично твое.
    Ти (што плаќаш) може да сакаш пример магнет, ама мене (да речеме невработена) ми треба, јас имам индикации; значи јас добивам магнет.

И да, само во Македонија и во вакви чкљ системи можеш ти да кажеш што сакаш.

Како што реков, доктор одлучува според насоки кои се утврдени од доктори, а не од него самиот, кога и што треба да испитуваш.

Еве прашај по луѓе што знаеш низ Европа, Америка, Австралија, дали можеш да отидеш и да кажеш што сакаш да ти испитаат.

Ти сакај, ама здравственото ти покрива само она што докторот смета дека треба, а не она што ти сакаш за секој случај.

Едит: муабетов - си плаќам ќе користам, не во Македонија :)
    Така е поставено да и тој што највеќе плаќа, и тој што не плаќа ич, еднаква можност за лекување имаат. Во очите на фондот сосема е сеедно дали ти како личност плаќаш или не, имаме солидарен здравствен систем.

Едит 2: не се недомаќини пациентите, туку оние кои недомаќински управуваат со средствата кои ние ги уплаќаме во фондот. Фондот се троши тотално недомаќински и не е работа на пациентите тоа да го мислат, туку од матичен лекар до директор на фонд до министер.

Знаеш дека кога бев позитивна не правев ниту едно испитување?
    Од доктори (матичен и епидемиолог) ми беше речено дека нема потреба.
    И јас као подоктор од нив сум и ќе одам ќе се боцкам, снимам, сликам?
    Хипохондрија е тоа, не е разум.

Последна измена: 11 март 2021
    На dunika, Kitten, Peperutce1115 и 4 други им се допаѓа ова.
  4. christinnn

christinnn Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2014
    Пораки:
    2.765
    Допаѓања:
    21.477
    Дали сеуште важи забраната за собир на повеќе од 4 лица или како и да беше поинаку?
    Или само за празниците околу нова година важеше тоа?

5. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.468
    Допаѓања:
    6.221
    Охооо и те како недомаќински се трошат ресурси.

Жељботека е направено здравството каде матичните доктори само за да не губат пациенти им удоволуваат и ги пуштаат тие да им ја превземат улогата и да си одлучуваат каде ќе си се препратат и што испитувања ќе прават. Мада не се ни тие криви зошто толку ни е менталитетот.

Ко ќе прочитам се прават по 3 компјутери на глава за главоболка кај анксиозна личност, зошто така Мара комшивката направила, а не се препраќа на соодветно место коса ми се крева.

Настрана што Клиника е направена селска амбуланта, се скока цело секундарно здравство низ цела Мк и се' се препраќа на Клиника, пак со образложение дека пациентот така сакал и сметал дека "таму најубаво знаат".

Во Европа во клинички центар за ГЕХ гарант со обичен стомачен вирус се занимаваат на дежурство или со притисок 140/70 во некој кардиолошки клинички центар. Или со она уште посериозното "Да се проверам".

Еве слободно нека каже некој од страна колку се чека за специјалистички преглед и ехо во светов (и тоа пак по индикација), а кај нас ко ќе слушне термин за 1 месец галама до 101 и назад.

На dunika, Kitten, Peperutce1115 и 7 други им се допаѓа ова.
  6. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.321
    Допаѓања:
    259.553
    Исто и јас, не испитав ништо.
    Кога излегов пак не сакаше матичниот да ми провери, јас барав и на своја рака провери димери.
    И ми ги згрешија, и на крај матичниот имаше право дека немаше потреба ни од кс ни од димери.
    Да ви кажам лекција ми беше оти сама се правам доктор и така го јадев што веќе си слушам доктор.
    А не сама се испитував.

На mal.ecka, Kitten и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  7. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.831
    Допаѓања:
    274.992
    Да не беше дарувањето, веројатно до сега немаше да имам проверено.

Антитела немам проверено, здравје, 2 недели после ревакцина треба, за да знаеме дали е успешна :)

На mal.ecka, LejlaD и JuLleE им се допаѓа ова.
  8. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.831
    Допаѓања:
    274.992
    Итно ми е!!! Итен упат имам, матичната итно ме прати!!

Проблемот - кичма го боли.
    6ти месец.
    Денес е итно битно.

На Peperutce1115, LejlaD, JuLleE и 3 други им се допаѓа ова.
  9. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.290
    Допаѓања:
    28.042
    Да, ама во исто време превентивата кај нас е сведена на 0, а превентива е клуч за спречување на развој на сериозни болести.
    Така да, и те како треба еднаш годишно да се прават детални испитувања преку систематски кој нема да е шаблон, туку вистински преглед. и не спаѓа тука магнет.

На VDT2906, Ambrosia, LejlaD и 8 други им се допаѓа ова.
  10. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.477
    Допаѓања:
    125.669
    Е тоа е веќе друго. Болдираното апсолутно се согласувам. Го поминав тоа, матичната ми рече, како прво немаш причина да се зрачиш, како второ нема основа да те пуштам да ти закажам, ако сакаш само приватно оди. Така да за такви глупости и јас се согласувам дека се претерува. Денеска нема кој не го боли глава, мене ми е секој втор ден притисокот 140/100 знам, од што ми е, препишана ми е терапија и готово. Ако сакам желботека испитувања си одам приватно! Затоа сум јас да се намали процентот за здравствено од плата, нека ми дадат бруто па јас ќе си се лечам кај сакам.

11. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Па реално јаден процент од плата плаќаме здравствено. Што да се намали?

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  12. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.477
    Допаѓања:
    125.669
    Е па мене не ми е мал износ.. Нека ми дадат бруто плата, па со приватно осигурување ќе си покривам здравствено и стоматолог и све.

На tinka-mace, LejlaD, le.soleil и 5 други им се допаѓа ова.
  13. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.290
    Допаѓања:
    28.042
    зависи дали си пријавен на цела сума плата, или како пола мкд газди пушташ минималец. јас на мојата плата и те како плаќам многу пари од кои ништо не сум искористила.

На LejlaD, le.soleil и nena2010 им се допаѓа ова.
  14. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.477
    Допаѓања:
    125.669
    Баш така. И после во пандемија нема да можеш да се прегледаш.

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.
  15. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Знаеме дека земаш голема плата. :D
    И јас сум на цела плата пријавена, во ИТ, и исто се филмав дека куп пари давам што не сум ги искористила, ама искрено апсолутно не е ништо посебно. Еднаш нешто посериозно да те фати и додека трепнеш си ги дал во приватна парите што цела година ги даваш во ФЗО. Ни 10% од бруто не иде за здравствено.
    Е сега, што е ФЗО неспособна багра и ни она што те следува не можеш да го добиеш, за тоа можам до утре да зборам, оти поради би оставиле човек без здравствена заштита отколку да дозволат да има било која шанса да потроши некој денар од оние што ги даваме.
    А за тие на минималец осигурани, тоа треба државата да си го реши. Никако не е темава за нив.

На LejlaD, cresa-jagoda, CameliaMiller и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    @KuklickaSk а социјалниот елемент на здравството го заборавивте? Оти плаќате повеќе за да можат и тие што не можат да платат на приватно да добијат здравствена заштита. Ако не па, ајде нема ни една да плаќаме, а оние на маргините кој ги шиша.
    Жално е колку зборите против себичност, а одма ја покажувате вашата чим ви се чепне по парите.
    Кхм, живела средната класа, де. Отсекогаш биле најмногу oblivious.

На cresa-jagoda, CameliaMiller, oblace1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.974
    Допаѓања:
    37.089
    Мубетов за здравствено осигурување ви е излишен, а богами и нереален.
    Плаќате/ме здравствено, а не го корисите/ме, ама... тука не е по принцип плаќаш/користиш, туку е фонд, а тоа значи се собираат средства, па на кого му треба во моментот, тој користи.
    И јас викав како вас до скоро, ама кога маж ми за година и пол правеше 4 ESWL и плати смешно мала партиципација, го сменив мислењето. На приватно да одеше, истото ќе чинеше минимум 2000 евра, а толкава сума за една година сигурно не сме платиле. Да не зборам за моето подоцнежно лечење и лабораториите кои ги правев/правам минимум два пати годишно за тироидната. Само тоа чини минимум 100 евра по преглед, итн....
    Муабетов ми е... не дај боже да ви притреба, оти има ситуации кога не можете секогаш на приватно, а ако не сте осигурани, државното здравство реално е поскапо од приватното.

На cresa-jagoda, CameliaMiller, Peperutce1115 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Peperutce1115

Peperutce1115 Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    22.686
    Ок, basic испитувања од типот на комплетна крвна слика, биохемија и урина, да. Треба да се прават рутински. Еве и два пати годишно да е. Онака bare minimum е еднаш годишно. Нормално дека ако имаш некакви симптоми и потешкотии докторот ќе те прати на соодветното испитување.

А што се однесува до ехо, ртг, компјутери, магнети, тумор маркери, освен ако немаш некои индикации за тоа (генетски причини, години кога треба да се направи скрининг, симптоми или па крвната слика укажала дека има потреба од понатамошно испитување) нема потреба да правиш рутински кога ќе ти текне.

На VDT2906, KuklickaSk, cresa-jagoda и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.477
    Допаѓања:
    125.669
    Јас лично на секои 4 месеци правам компл тироиден преглед, на приватно . Хормоните се 600 ден еден, плус ехо 1500 денари.. Зашто? Зашто најдобрите лекари се во приватно здравство! Гинеколог имам матичен, ене го само ми стои така пишан, инаку одам приватно? Зашто? Ме гледа како на лента, како број. А кај истиот да одам на приватно термин релакс, однос друг.. Така да..

20. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.974
    Допаѓања:
    37.089
    Абе супер, ете јас не сакам да давам 100 +- евра од преглед (заедно со хормони). Докторот кај што одам е приватен, ама работи со фонд. Е сега... не е извикан можеби, ама јас му верувам.
    А за гинеколозите... не збори пред време. Можеби на матичниот не му веруваш, ама има еден куп ситуации кои се лечеле по приватниве клиники, едно чудо пари дале, и на крајот пак завршиле на ГАК, кај „неписмениве„. Пошто приватните, ако се скапи и имаат опрема, не значи дека секогаш се стручни. Така што...

На BloodElf, cresa-jagoda, Kitten и 2 други им се допаѓа ова.