Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Zaljubena26

Zaljubena26 Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2017
    Пораки:
    2.260
    Допаѓања:
    31.238
    Твој проблем дали веруваш или не.8) Сигурно ќе дојдам тука да те излажам тебе и таквите како тебе што се убедени во тоа дека целиот систем ни цвета. Јас сум го кажала тоа што имам да го кажам.
    @nena2010 Да де, ме плаќаат за да ги оцрнувам беспрекорните. :rofl:

Последна измена: 13 март 2021
  2. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.486
    Допаѓања:
    125.694
    На emiliana, mula, oblace1 и 3 други им се допаѓа ова.
  3. oblace1

oblace1 Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    2.424
    Допаѓања:
    8.592
    Стварно не ми е јасно зошто ги толерираат?
    Освен мито, ако е во прашање.
    Абе пушти му пријава и клуч на врата два месеци. Срамно како животни се, а не луѓе.

Е кога ке ги затворат угостителите тогаш ке плачат, ке кукаат, а по протоколи не сакаат да работат. И нека ги затворат. Само ми жал за оние кои стварно ги почитуваат протоколите и они ке го јадат ради стоки.

На mssuniquee, SuperGirl24, nena2010 и 5 други им се допаѓа ова.
  4. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    9.337
    Допаѓања:
    278.652
    Деновиве незнам колку слики видов од луѓе в кафана по 8- 9 души поседнати или станати па загушени па...Слават роденден 28 пр...
    Барем не се сликај бе...

На nena2010, greenday, emiliana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.881
    Допаѓања:
    163.609
    Британскиот сепак на нашето поднебје се покажува како полош.
    И не е заебанција. Во државава ситуацијата се влошува, а народ опуштен.
    Здравствените работници велат дека е најлошиот бран до сега и има многу реинфицирани.
    Како пишувам се ежам.
    Не сме човечни со однесувањево...раскалашени.

На SuperGirl24, Doozy, nena2010 и 11 други им се допаѓа ова.
  6. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.323
    Допаѓања:
    259.556
    Официјално дека е полош?
    По што заклучија дека е полошо од ноември?
    Некои велат дека клиничка слика слична на грипот и настинката, а и околу мене вака поминуваат.

Не го собираш и плашеш народот. Нема шанси, особено па сега.
    И зошто нема официјална бројка на реинфекции?

На fana, BloodElf и Lilit им се допаѓа ова.
  7. Peperutce1115

Peperutce1115 Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    22.686
    Неофицијално, секој втор доктор по социјалните мрежи укажува дека бројот на пациенти заразени од вирусот сега е многу поголем од ноември. Додека во ноември еден или двајца во семејство беа инфицирани, сега се цели фамилии со по три четири членови. Поголем доказ од изјава од лекар кој што третира пациенти инфицирани со корона вирус, нема потреба.

Ама ако сакаш и официјални изјави, еве ти, тука можеш се да се изначиташ:
    https://www.cnbc.com/2021/03/11/covid-variant-in-the-uk-appears-to-be-64percent-more-deadly-than-other-strains-study-finds.html#:~:text=Menu-,Covid variant first found in the U.K. appears to be,than earlier strains, study finds&text=The highly contagious coronavirus variant,according to a new study.

По тоа што се шири многу побрзо отколку во ноември.
    По тоа што се исцрепни од цела година расправање со една иста патологија, заради некултура и безобразлук на народот.
    По тоа што не само што владее корона вирус пандемија, моментално светот се соочува и со огромна психоза од пандемски размери.

На fana, oblace1, dunika и 9 други им се допаѓа ова.
  8. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.323
    Допаѓања:
    259.556
    За дека е позаразен пишував и јас, едноставно имаш ли контакт, не те скока, ама мислев на клиничка слика.
    И за реинфекциите.

На mal.ecka, SkarletOHara, Angie1432 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.976
    Допаѓања:
    37.090
    Абре само народов ви е крив ]:)
    Каде најмногу се шири вирусот и каде има детектирано најмногу заболени? На работните места, така? Зошто тогаш нашиве пресвети не им наложат на сопствениците вработените да работат од дома кога имаат услови за тоа? М? И ова не е само кај приватните и во администрација исто одат на работа, а реално комотно може и од дома да работат.
    Ама... кажи си народот е крив и свиркај си ;) :party:

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.790
    Допаѓања:
    41.883
    Не би требало од Британскиов да има многу реинфекции, затоа што е сличен со оригиналниот.

А од Јужноафриканската и Бразилската мутација, можни се реинфекции затоа што тој го заобиколува веќе стекнатиот имунитет таму каде што го има.

На mal.ecka, JuLleE, CameliaMiller и 2 други им се допаѓа ова.
  11. Peperutce1115

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    22.686
    Од кај го извади овој податок дека најмногу се ширел вирусот на работа?! На некој не му се оди на работа, а?

Вирусот се шири најмногу таму кај што не се почитуваат никакви мерки, а причина за тоа секако е некултурата на народот. Без разлика дали е работно место, кафана, продавница. Ако ти не почитуваш мерки, придонесуваш за ширење на вирусот и загрозување на јавното здравје.

Па тоа зависи од човек до човек првенствено, а после и од самиот вирус. Сепак, тоа што е позаразен е многу важен податок. Ете, во прилог на тоа е брзото полнење на болниците.

За реинфекциите, веројатно се води некоја статистика на институтот за епидемиологија, не знам.

На JuLleE, Waverly Raven, CameliaMiller и 3 други им се допаѓа ова.
  12. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.976
    Допаѓања:
    37.090
    Абре ај. Сигурно јас ако излезам да се прошетам ќе заразам некој попатно... или во маркет или трговски...
    За да се заразиш треба подолго време да престојувате заедно. Затоа и маркети, молови и трговски отпаѓаат.
    Кафулиња се исто високозаразни оти не се почитуваат протоколи, ама најголем процент отпаѓа на работно место. Факт!

На Mimmi39 и orevokrsacka им се допаѓа ова.
  13. Peperutce1115

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    22.686
    Ама не ме разбираш или ми испревртуваш зборови, едно од тие двете е.
    Ако излезиш да се прошеташ, а почитуваш мерки нема да заразиш никој. Или барем шансите се сведени на минимум.
    За да се заразиш треба да не почитуваш мерки. Да не носиш маска (сеуште постојат такви луѓе и тоа многу), да се пикаш во гужви, да не почитуваш социјална дистанца итн итн. Тоа за поминувањето многу или малку време, мислам дека со британскиот сој не игра некоја улога.

Чекам статистички податок кој оди во прилог на твојот факт. Ме интересира сега. Не сум прочитала такво нешто до сега.

На oblace1 и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  14. Zaljubena26

Се зачлени на:
    31 јануари 2017
    Пораки:
    2.260
    Допаѓања:
    31.238
    На кој начин би наложиле? Кој вели дека имаат услови сопствениците? Во една иста фирма имаш работни позиции кои мора физички да присуствуваат а други не. Сигурно нема некој да влегува по фирми и да бара отчет на кого каква му е работата. Ниту условите се секаде исти, ете пр. јас седам сама во канцеларија а некои седат по десет души и ризикот секако не е ист. Сигурно продавачи, келнери, банкари, градежници и ред други немаат услови за работа од дома. А во поглед на администрацијата, поарно да не отварам уста. :x

15. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.976
    Допаѓања:
    37.090
    И да не носам маска на отворено, шансите да заразам некој се еднакви на НУЛА. Поглупа мерка од маски на отворено нема. Додека се шетам, маска носам, оти нели високозаразна сум тогаш, ама затоа ќе влезам во кафиЌ и одеднаш вирусот магично исчезнува.

За работните установи не ми треба официјална статистика, туку здрав разум. Имаш еден куп информации како доаѓа до зараза, во затворен, невентилиран простој каде подолго време престојуваат повеќе луѓе.
    Кај нас во работните установи (и државни и приватни) многу ретко некој почитува протоколи, а и да ги почитува повторно не е гаранција дека нема да доведе до зараза просто затоа што се долго време заедно.
    Сега со британскиов вирус па, освен да се затвориш дома 24/7 друг начин да се заштитиш 100% НЕМА. И тие што до сега успеаја да се заштитат, сега ќе го фатат. Не сите, ама поголемиот број да.

На Kitten, fana, orevokrsacka и 4 други им се допаѓа ова.
  16. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.976
    Допаѓања:
    37.090
    Па затоа реков, каде што има услови.
    На почетокот наложија (мислам и законски беше покриено) да работат работниците од дома (а тогаш имавме по 10, 20 случаи) а сега одеднаш не мора?

17. Peperutce1115

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    22.686
    Ми се губиш во дискусијата. Јас не зборувам за носење маски на отворено. Јас зборувам за свесноста твоја дека ти како поединец треба да почитуваш мерки за да придонесиш за заштита на јавното здравје. Здрав разум ти треба за тоа, а не за статистиката за бројот на заразени на работно место.

Толку имам да кажам. Го немаш податокот за твојот факт. Немаш аргумент.

На oblace1, JoyJoy и bicycle им се допаѓа ова.
  18. Nigredo Odor

Nigredo Odor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.549
    Допаѓања:
    19.469
    Пепе, статистика што вика, процентот на смртност и со Британскиов сој е еднакво пропорционално висок?
    Или само силината на вирулентноста, а не и интензитетот на самата болест?

Мутацијата сегашна оди со ниско серумско железо, и вообичаено (но, не често, високо CRP и можна пневмонија).

Коригирај ме ако грешам, ама стварно ме интересира одговор на овие прашања и тези. Ако не ти е тешко да напишеш некое ретче плус.

На JuLleE и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  19. Zaljubena26

Се зачлени на:
    31 јануари 2017
    Пораки:
    2.260
    Допаѓања:
    31.238
    Те разбирам но проблем е што самите газди се безобразни и тоа нема да го дозволат. Повеќе во прилог им оди да присуствуваме, се плашат дека од дома има простор за забушавање. :) Тешко е да развијат механизам за да ги проверат, секако ќе најдат изговори зошто тој и тој на пример присуствува во фирмата. Половична би била мерката, на мал број вработени ќе им биде овозможена.

20. Peperutce1115

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    22.686
    Death rate 64% higher with B117 COVID variant, study finds
    Еве, во прилог и студијата:
    https://www.bmj.com/content/372/bmj.n579.short

Што се однесува до лабораторијата и за тоа нема правила. Ја кога одев во ковид центрите се изнагледав се и сешто.

На cresa-jagoda и Nigredo Odor им се допаѓа ова.