Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.831
    Допаѓања:
    274.992
    Ама едноставно и не треба да бидеш идиот, исто така.
    Нешто што се вика свест и одговорност, оперирани сме од тоа очигледно.

На WildMk, dunika, LejlaD и 11 други им се допаѓа ова.
  2. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.368
    Допаѓања:
    190.334
    Ама кој е опериран и како ќе ти биде полесно ако цело време обвинуваш некого на форум?
    Ај пак, некој бил крив. Прв е крив тој што носи глупи мерки и е неспособен да направи ефикасна стратегија, после јас. Просто е- потешко е граници да се затворат и да се следат контакти, отколку да се наплаќаат казни за маски. И сегде е истото.

На Kitten, LejlaD, JuLleE и 2 други им се допаѓа ова.
  3. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.831
    Допаѓања:
    274.992
    Не знам, може на душа ќе ми биде полесно.
    Цело време не обвинувам, не ме има доволно често.

Патем, пазарен инспекторат затворил ИГРОТЕКА, оти пренајбитно е на Леон да му славиш трет роденден (facepalm)

На WildMk, dunika, LejlaD и 6 други им се допаѓа ова.
  4. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.368
    Допаѓања:
    190.334
    Е кај мене цело време е затворена игротеката па еве го пак. Не дека ми е требна игротеката ама очигледно не е во тоа проблемот. И сега, кого да обвинам за да ми биде полесно?

На LejlaD, JuLleE и orevokrsacka им се допаѓа ова.
  5. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.736
    Допаѓања:
    38.468
    Перт, Австралија, пред месец дена имаа 1 читај ЕДЕН случај со заразен од корона и градот беше цели 7 дена под карантин. Работеа само поголемите маркети и тоа со ограничено време. Маски беа задолжителни СЕКАДЕ! Ако не почитуваш мерки, си бил во контакт со заболен или сомнителен, директ одиш во државен карантин.

На WildMk, Waverly Raven, LejlaD и 8 други им се допаѓа ова.
  6. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.442
    Допаѓања:
    90.823
    @CameliaMiller
    Затоа е потребно да се тестира масовно на антитела,да видиме до кај сме,а државата вели нема пари за тоа.
    Ако тие 30 луѓе имаат антитела,зошто да не слават роденден?
    Како ке продолжиме да живееме понатаму?
    Австралија тренираше тоталитаризам.
    Кој му се допадна моделот со излегување 1 час од дома,би му се допаднало и во Северна Кореја.
    Башка се тотално изолирани и допрва почнува зима кај нив.
    Лесно е да се фалиш нема корона,кога се е на отворено и пржи 50 степени надвор.Оној момент кога ке се отворат за влез ке биде потоп за нив.
    Во Европа каде државите се копнено поврзани и зависат од транспорт на луѓе и добра не е возможен ваков модел.
    А не и ниту нормален.

На LejlaD, mareane, JuLleE и 5 други им се допаѓа ова.
  7. Zaljubena26

Zaljubena26 Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2017
    Пораки:
    2.260
    Допаѓања:
    31.238
    Устата пена треба да му фати на човек повторувајќи дека карантин во државава значи пропаст на економијата и губење на илјадници работни места. Многумина спијат на тоа уво дека ќе лежат дома а некој ќе ги плаќа ама ептен се излажале. И таман ќе излеземе од карантин, повторно ќе се појави нов случај. Се така во круг, отвори-затвори ќе правиме и од воздух ќе живееме. Наместо да ги осудите таквите мерки вие им се восхитувате. Кој сака може да си се изолира, слободен избор е. Под претпоставка короната никогаш да не заврши и цело време да се појавуваат нови и нови мутации, најдобро засекогаш во карантин да седиме.

На Kitten, LejlaD и christinnn им се допаѓа ова.
  8. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.857
    Допаѓања:
    41.170
    Добро сега ова е од крајност во крајност.Искрено не знам некој, ниту пак читам некој тука да се залага за никакво излагање.Сигурно нема таков што е постојано дома и една година не се гледа со луѓе. :|
    Туку повеќето збориме за одговорност кон другите и повеќе осет.Кога веќе тие што треба не знаат да си ја завршат работата.
    И ова ми е за чудење искрено.
    До кога ќе тераат вака? Во еден момент ќе немаат избор и ќе мораат да се вратат во нормала а короната пак ќе им дојде, и , после? Вакцинирањето не можат толку брзо да го изведат, зар уште година-две ќе одат од карантин во карантин?

9. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.831
    Допаѓања:
    274.992
    Јас сите по ред, друго не ми останува.
    И дебилите што мислат дека е ок да славиш роденден на дете во моментов, до оние над нив што сами акл немаат, за некому да дадат.

Не знам за кај тебе, пошто колку што знам во Европа си, ама дека се препасивни властите и пренеразбрани луѓето, вистина е.

Треба да стварно имаш фалинка за да го правиш она што на вести го видов прееска.

@Cosmi нека се тестираат па нека слават, ама боље е ич кур да не те боли за правила, јер ти најважен на свет си.
    И ќе почнеме да мислиме кај сме, кога ќе имаме 70% вакцинирани барем. До тогаш ќе живуркаме.

Едит: работам во ковид центар.
    Една година подоцна, уште ги учиме во ходник со маски да седат.
    Кој е крив за тоа? Еве кој е?

Последна измена: 14 март 2021
    На WildMk, dunika, LejlaD и 5 други им се допаѓа ова.
  10. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.831
    Допаѓања:
    274.992
    Не, не е слободен избор.
    Еве ќе ја тагнам @ivi1987 па нека ти каже дали имаше можност да не оди на работа, а нејзината работа 100% може од дома да се работи.

На WildMk, LejlaD и ivi1987 им се допаѓа ова.
  11. Anne Boleyn

Anne Boleyn Истакнат член

Се зачлени на:
    14 март 2021
    Пораки:
    419
    Допаѓања:
    1.849
    Ајде па како нов член да се засефтам на корона темава,и да дадам свое видовање.Не можам да разберам како и по година некој уште вирусов си го сфаќа здраво за готово и си се шеткаат без маски(Особено кај мене на работа во 5 квадрати лагано млади си влегуваат без маска ).Да веруваш дека се е лага, а околу тебе гледаш умираат ,роднини пријатели...Па во мое место и по тројца членови од една куќа,пријател за 8денови прокрвари и толку беше.Така целава измината година и пак ќе слушнеш абе како грип.Ало бе, јас не познавам назад години по тројца од куќа да умирале од грип..Па уште родендени ,свадби

На WildMk, cresa-jagoda и Peperutce1115 им се допаѓа ова.
  12. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.973
    Не знам зошто замислуваш локдаун ко хорор филм каде жив човек нема на улица. Нормално дека автомобили и камиони ќе има на автопат. Производство, трговија, услуги во најголем дел не запреле и не може да запрат. Тие што седат дома мислат дека надвор светот застанал, не, за тие што работат не е застанат во нивното работно време, после тоа донекаде со ограничувања.

На LejlaD, H.VAGA, Peperutce1115 и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Zaljubena26

Zaljubena26 Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2017
    Пораки:
    2.260
    Допаѓања:
    31.238
    Зборот ми е дека секој има право да работи и да заработи, неможе државата да затвара одредени бизниси по потреба кога знаеме дека после тоа има проблеми со исплата на платите. За мене е важно да не ми биде загрозена работната позиција оти некој ме спречил да работам. Не ми е никаков проблем да одам, превземам ризик. Ако некој се плаши и смета дека финансиски не е загрозен, слободно може да даде отказ, тоа е тој избор. При работа од дома, голем дел од газдите злоупотребуваат, исплаќаат минимално и даваат принуден. Комуникацијата е отежната секако а и секој работник не е цвеќе за мирисање, има многу што забушааваат при работа од дома. Скоро ниедна фирма неможе 100 % да распушти работници, секаде има потреба од физичко присуство на поедини функции. Некој треба да трча по банки, институции, да печати и заверува документи, да копира и мал милион други обврски. Неможе животот да запре. Имаме пример од лани колку останаа без работа а колку земаа смешни суми со месеци, не е муабетов на празно. Тоа е тоа што го носи карантинот.

14. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.810
    Допаѓања:
    142.182
    Се додека вашата забава по кафеани и кафичи ја ставате пред животот и здравјето на луѓето, не само на далечните, туку и на своите во семејствата, време е да се запрашате дали можеби вие сте вишокот на планетава?

На rainbowmama, WildMk, Waverly Raven и 13 други им се допаѓа ова.
  15. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.442
    Допаѓања:
    90.823
    И сега се останати многу без работа.
    Следно слушнав дури и банките ке отпуштале вработени.
    ако е до тука дојдено,пак ке речам мора да тестираат на антитела.

На LejlaD, H.VAGA и Biljarkata им се допаѓа ова.
  16. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.790
    Допаѓања:
    41.883
    Нема смисла да тестираат за антитела, ако со истите пари можат да набават многу вакцини и да имунизираат голем дел од населението.

И можеби имаме 50-60% клеточен имунитет, но не и хуморален. Од контакт 5-10мин. антитела не се продуцираат, но реактивни Т- клетки да, кој сепак не штитат од инфекција.

Што се однесува до Австралија, вирусот им е неверојатно многу под контрола. Со гранични контроли какви што имаат сега, може да тераат нормален живот со затворени граници додека не се имунизираат, а за држава како Австралија набавката на вакцини за цела популација, од паричен аспект, не е никаков проблем, но и нив проблем му е ЕУ, која и' забрани на АЗ (Австралија има најмногу дози порачано од АЗ, потоа Новавакс и Фајзер) да извезува вакцини надвор од ЕУ.

На LejlaD, cresa-jagoda, LaDyDoLl и 3 други им се допаѓа ова.
  17. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.442
    Допаѓања:
    90.823
    Пари има во оваа држава и за антитела и за вакцини.
    Вакцини ионака не набавуваат.
    А за да функционира економијата нешто мора да направат.
    А не прават.
    Австралија допрва ке видиме што ќе се случува.
    И нивните епидемиолози кажаа не е готово ни најмалку со вирусот таму.
    Вакцини нема да имаат,ќе остане да седат во локдаун и затворени уште долги години.

18. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.973
    Кого да тестираат? Сите? Со кое време, пари и ресурси? И ако те тестираат и имаш антитела, што? Добиваш ко пропусница? За колку време?

На LejlaD, cresa-jagoda, oblace1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.368
    Допаѓања:
    190.334
    Со парите што не знаат да ги потрошат за да ги добијат како помош од ЕУ:wasntme:?
    Не мора антитела, брзи тестови нека набават.

Каков индикатор е забраната на НБРМ да не делат банките дивиденда?:?:

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.973
    Не мислев дека немаат туку дали ќе сакаат да дадат. Веројатно не.

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.