Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Ама не може секоја работа од дома да се работи,едноставно не може.
    А за да имаат работа сите,мора нешто да превземат ,а ништо не превземаат.Умираат бизниси,луѓе остануваат без пари,а не знаеме воопшто до кај сме,ни кај тераме.
    За кафани,хотели,ресторани,туристички агенции мислам е готово.

LejlaD likes this.
  2. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Во Австралија ако се тестираш ќе седиш дома додека не добиеш резултат и за тоа ќе ти плати државата 450$ без оглед на резултатот.
    Јас се јавувам на претпоставениот дека поради контакт со позитивен имам закажано тест ми вика ,а не можеш да дојдеш на работа? (Државна институција)
    Исто се случи и со роднина ,вработена во државна институција, шефицата ја викна итно на работа ден пред закажан тест. Лудница.

WildMk, LejlaD, supergirlmb and 5 others like this.
  3. Cosmi

Cosmi Форумски идол

За седењето во локдаун.Најнова студија,објавена на 11.03
    A recent mathematical model has suggested that staying at home did not play a dominant role in reducing COVID-19 transmission.
    https://www.nature.com/articles/s41598-021-84092-1

4. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Ама никаде не реков СИТЕ од дома да работат.
    Туку кај нас и тие што можат 100% од дома, не ги оставаат, затоа баш ја спомнав Иви.
    Конкретно за мојата работа, може еден да оди физички, еден да работи (не да одмара, да работи, цел ден да праќа резултати и извештаи и отпусни писма и да договара задолжителни пост-оп контроли, цел ден ќе има работа).

Да работеа само оние што мораат да се физички присутни немаше да има толкава трансмисија, ќе беше многу полокално.

Со месеци зборам дека огромна грешка е што се вратија на работа физички луѓе што не мораа, или во најмала рака можеа да ротираат.

Во банката кај што одам до ден денес ротираат, и кога не е вработената со која соработувам физички присутна, телефонски ми завршува работа.

5. CameliaMiller

На мене денот од симптом до тест ми отворија боледување. Подоцна не ми одбија од плата оти испаднав позитивна, а барем тогаш на нас не ни' одбиваа. Сега мислам дека и во здравство одбиваат, ако си повеќе денови на боледување (пр. ако лежиш во болница).

WildMk, LejlaD, JuLleE and 2 others like this.
  6. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се согласувам, иако за администрацијата рекоа да ротираат или да работат од дома мајка ми секој ден е на работа :( зашто шефот така сака :| куп луѓе се, среќа е голем просторот и она е до прозорец кој го отвара цело време ама ептен ја мислам :worried:
    Сега беше приморана да користи одмор потоа боледување зашто кај шефот изводи па уште одредени колеги без маски си седат :devil:.

redmama, LejlaD, nextredstyle and 3 others like this.
  7. CameliaMiller

Имам и јас такви, која фалинка треба да си да работиш во ковид центар и да не веруваш во ковид :|

8. edna_malecka

edna_malecka Популарен член

Океј.
    Не се вознемирувај до толку.

9. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се согласувам.
    Треба и никој не направи ништо.
    Затоа трпат сите.Лошо менаџирање и тоа е.Венко и екипа оставка треба под хитно.

10. nena2010

nena2010 Форумски идол

@Cosmi пандемијава докажа дека сме крајно неспремна држава за било каква вонредна ситуација. Здравство со децении наназад упропастувано, кадар нема асолен, (чест на исклучоци) сите отидоа надвор, работа од дома кај нас е равно на забошување, неработење на голем број на вработени, и заради нив трпат и оние кои си се коректни, менталитет: Колку повеќе фатиш кривина, појак фраер си. Итн.. Цел свет го затече ова, ама кај нас го извади трулото од целиот здравствен, правен, политички систем.

Ambrosia, Bebac, Fifi84 and 12 others like this.
  11. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Сериозно?
    Аман.

12. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Ова е нит за смеење нит за плачење...

Attached Files:

cresa-jagoda and nena2010 like this.
  13. nena2010

nena2010 Форумски идол

Они си се препуцаваат, народ заболува.. Политички поени како мршојадци собираат.. Гнасно

14. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

И вакви има?
    Страшно! :|

15. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

СЕКОЈ ТРЕТ ГРАЃАНИН ИМА КОВИД АНТИТЕЛА, ПОКАЖА АНАЛИЗАТА НА ИНСТИТУТОТ ЗА ИМУНОБИОЛОГИЈА - Сакам Да Кажам (sdk.mk)

Еве научна студија која покажува процент од 30% антитела кај популација во Скопје. Со сегашниве бројки може и нема да ни треба вакцина. Ќе си го достигнеме тој фамозен 60% сами. Не знам што да кажам.

MarijaMi90 likes this.
  16. Bezimenka90

Bezimenka90 Популарен член

Не знам баш. Еве ако вкупниот број на ковид заразени кај нас е 112000 од почеток до сега, а од тогаш е пројдена година (веќе немаат сите антитела), нема пак да е толку висок процентот.
    Еве да претпоставиме таа бројка 112000 е од сега само, помножено со 10 (нели бројките биле Х 10) ќе биде 1120000 заразени од кои 1/3 е некои 373000. Тоа е некаде 33% од вкупната популација ако ја земеме дека е 2000000. И пак тоа е на вкупен број од почеток до сега. Реалниот сега е сигурно далеку помал.

Некако како да сакаат да се утешиме со фактот што сме гревови без вакцина и вака ќе си тераме уште долго време.

cresa-jagoda, Ahoy and CameliaMiller like this.
  17. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Ајде да се утешиме(fingers). Никој не најавува 4ти бран, уште третиов да го поминеме па ќе видиме8-|

Fifi84, mareane, 1209 and 4 others like this.
  18. Bezimenka90

Како и да е, спремна за сурфање. 8):D

CameliaMiller, Jana06 and Biljarkata like this.
  19. butterflysk

butterflysk Популарен член

Nema sansi da sme dva miliona , pola klas od sredno mi e otselen, do milion ipol da sme najvise. I se cudam nekogas na brojkive, mala zemja malku narod a brojki do plafon.

Fifi84 likes this.
  20. Bezimenka90

Се согласувам дека не сме. Во право си за тоа. Ама пак ќе повторам, тоа се бројки земени од почетокот до сега. Ама ако одиме пореално, тогаш нема да ја земаме целата бројка од 112000 заразени.

Не можам да ја земам баш моменталната состојба од 11640 (х 10 = 116400), затоа што некои веќе имаат антитела од што биле пред тоа заразени, па не може да се дојде до некој меродавен број. Ајде да речеме овие 116400 се заразиле овој месец. И секој месец се заразувале толку, што значи потенцијално 698400 луѓе (116400 х 6 месеци) се заразени во последната пола година, од кои 1/3, т.е. 232800 имаат антитела. Ако земеме дека сме 1200000, процентот ќе дојде 19,4%.

Како сакате вртете, далеку сме од колективен имунитет.

butterflysk likes this.