Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.483
    Допаѓања:
    22.821
    Ако имаме колективен имунитет логички не е бројките да намалуваат?
    И не не се реални, луѓе со симптоми чекаат да им закажат тест иммвикат ај јави се утре кажи како ќе си. Луѓе со хронични..
    Исто и јас, добра сум не дека ми е нешто ама ете и на мала сумља сакам да се проверам.
    После ние несовесни.

2. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.791
    Допаѓања:
    41.884
    ^ Со новите мутации, прагот на потребен колективен имунитет се искачува на 70-75%.

На Peperutce1115 и LejlaD им се допаѓа ова.
  3. butterflysk

butterflysk Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    2.000
    Допаѓања:
    4.228
    Jas ne znam dali bi idela na test ako mi protece nos na primer, ne od drugo, strav mi e tamu da ne zakacam nesto :worried:

На Fifi84 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.447
    Допаѓања:
    90.856
    На JuLleE му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.483
    Допаѓања:
    22.821
    И тоа држи, ама па нема на секое да зимаш боловање, дета така у градинка да пуштиш со други деца а си под ризик... Не знам баш...
    Ај ја не битна..
    Овие со апла симптоми што ги маткаат.

На anastasijaki и butterflysk им се допаѓа ова.
  6. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    9.345
    Допаѓања:
    278.720
    21 починати.Што е многу е многу.
    И знам за уште една млада особа која не е евидентирана во ниедна статистика деновиве.
    Страшно и жално...
    Некаде страшно грешиме.

На LejlaD, MarijaMi90 и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  7. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.523
    Допаѓања:
    125.876
    На TrinityNeo и oblace1 им се допаѓа ова.
  8. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    a zs e toa moj problem? ..nitu mi e problem, ustvari ova ne e nicij problem , i cista glupost e ..nevozmozno e ako ne se prijavila za vakcina da ja baraat po ime i prezime (br moze po greska ) ... e sega ako nekoj/a prijatel/ka ja zafrkaval/a i toa mozno
    hehe, a za drugoto bas mene me najde da mi pises kolku mn veruvam vo sistemot
    ne bitno

9. Zaljubena26

Zaljubena26 Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2017
    Пораки:
    2.263
    Допаѓања:
    31.246
    Твој заклучок е дека е невозможно. Возможно е и тоа како. Какви апсурдни работи се случуваат па еден телефонски повик бил невозможен, како не. И дај жити се не мешај вакцини и поими кои никој не ги спомна само колку да најдеш некаков одговор. Станува збор за постара жена, не и се пријателите тинејџери кои се зафркаваат по телефон, бројот е на здравствена установа.

10. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.858
    Допаѓања:
    41.177
  11. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.447
    Допаѓања:
    90.856
    Др .Драган Даниловски

КОЛКАВ БРОЈ ВАКЦИНИ НИ Е ПОТРЕБЕН?

Најнов податок за стапката на серопозитивни (оние кај кои се развиле антитела) е 31% или 496.000 од 1.600.000. (Тука морам да нагласам дека не знам тимот што ја работел студијата на серопреваленција кај нас, во однос на која големина на население го пресметала процентот од 31%. Ако пресметувале во однос на 2.000.000, пресметките подолу ќе претрпат измени).

Од друга страна, користејќи еден програм, кој ги зема предвид бројот на направените тестови, бројот на случаите, бројот на починатите (податоци од worldometers,info)*, а врз основа на основниот репродукциски број за КОВИД-19 (R0=2,6) и имајќи го предвид фактот дека практично никогаш не сме имале поизразени мерки на затворање, пресметав дека веројатниот вкупен број на случаи за Македонија е 734.045 или 45,9 проценти.

Од овие пресметки произлегува дека, ако 496.000 (31%) се серопозитивни, а вистинскиот број на случаи е 734.045, тогаш 238.045 се заштитени само со клеточниот имунитет. И навистина се заштитени, според две студии – едната од Израел, спроведена на 12.000 здравствени работници, кои прележале ковид и другата во Катар, спроведена на 40.000 гржани кои прелажале ковид. Следењето на испитаниците траело 35 недели. Стапката на реинфекции била 0,02% (2 на 10.000), како што имам спомнато во мој коментар погоре).

Но, да се вратам на пресметките.

За британскиов мутант прагот на колективниот имунитет при кој репродукцискиот број ќе се спушти на 1 (а тогаш растот на дневните случаи ќе има тренд на стагнација) изнесува 85 проценти (а не 60, како за оригиналната варијанта). Тогаш ќе имаме т.н. ендемска форма на ширење на вирусот.

Вкупното население во Македонија, според Управата за електронско здравство е околу 1.600.000. 85 проценти од 1.600.000 се 1.360.000 луѓе.

Ако од нив се извади веројатниот вистински број на случаи (734.045), го добиваме бројот на луѓе што не биле во контакт со вирусот:

1.360.000 – 734.045 = 625.955 луѓе.

За да се добие бројот на оние што подлежат на вакцинација, од овој број треба да се отстранат оние во возрасната група од 0-18 години. Нивниот број е 368.000 (23%).

Ако овој број го извадиме од 625.000 луѓе кои не биле во контакт со вирусот, го добиваме бројот на оние кои треба да се вакцинираат, за да се дојде до праг на колективниот имунитет од 85%.

625.955 – 368.000 = 257.955 луѓе.
    За тие да се вакцинираат, потребни се 515.910 дози на вакцина.

Се разбира, за да стивне и ендемското јавување и да се сведе на спорадични случаи, ќе треба да бидат вакцинирани не 85, туку преку 95% од населението. Тогаш, пресметките погоре би претрпеле измени.
    -----------
    *Пресметките се направени врз основа на податоци на worldometers од 15 март.

Последна измена: 16 март 2021
    На JuLleE, Doozy, Peperutce1115 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.523
    Допаѓања:
    125.876
  13. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.001
    Допаѓања:
    45.797
    Ако ги плаќаат месечно вработените во угостителство нека затворат, а ако планираат да дадат само по 6000 денари на невработени нека размислат малку, оти моментално јас и сопругот плаќаме сметки, храна и живееме со неговата плата како келнер и така обемот на работа е намален и фали уште без работа да остане. Сите што работат во угостителство се загрозени, знам дека стварно е проблем и дека се шири заразата така и дека треба да се затворени ама кога државата нема план да помогне на тие вработени и сега кога иде пролет и кога седењето ќе е на отворено, зошто ставаат глупи мерки? Не можам да сфатам, кога бевме скроз пред крах немаше никаква мерка, сега кога демек има место по болници ќе ставаат мерки. Им треба посилна контрола на терен, а не глуп полициски час.

На Amellie13, noteforself, Waverly Raven и 15 други им се допаѓа ова.
  14. Peperutce1115

Peperutce1115 Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    22.686
    На cresa-jagoda, JuLleE и Ahoy им се допаѓа ова.
  15. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.284
    Допаѓања:
    35.398
    Јавувањето на резулати од тест за КОВИД го правата матичните лекари. Они издаваат упат, они јавуваат резултати. Така што ова што ти го кажуваш е некоја шега (може и организирано создавање паника зашто во исто време со тебе и друга членка истото го кажа).

@1209 за жал за хирови на некои ќе страдаат невини луѓе. Тешко е веројатно да се преживее со намален обем, ама има кафани и кафиќи што ништо не почитуваат. Ги казнува инспекција и пак џабе. Не е фер кон никого,ама непочтиување на мерки и протоколи глава чини. И затоа полициски часови и затворање е опција што се разгледува во сите земји.

На cresa-jagoda и oblace1 им се допаѓа ова.
  16. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.523
    Допаѓања:
    125.876
    Апсолутно се согласувам. Заради поединци, сите трпат.. ОД друга страна бидејки живеам во близина на ГОБ 8 ми септември, пак почнаа на 15 минути да шибаат брза помош.. Лошо е, веќе сите пукаме по шавови и физички, и психички и финансиски..

На noteforself, cresa-jagoda, LejlaD и 4 други им се допаѓа ова.
  17. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.903
    Допаѓања:
    163.771
    https://kajgana.com/116-lica-vo-mak...razile-so-koronavirus-od-niv-dvajca-pochinale

За реинфекциите.
    Состојбата е многу полоша од ноември.
    Па плачеме за полициски час и најглупиот муабет - ете за Велигден дома да седиме пак.
    Врвот, ете во Србиј вакцинирани, па се заразиле. Да, зошто денес се вакцинира, утре се чатали без маска. Минимум 1 месец треба после вакцината за да се развијат антитела, отворете книга, едуцирајте се. Исто е и кога си инфициран, ти викаат проверка на антитела тек после 1 месец минимум.
    Се буниме за вакцини немало, а да донесат знаете ли што ќе биде? Ќе се молиме да се вакцинираме, нема да сакаме. На 2м народ знаете ли колку малку се пријавиле?
    И ќе искочи некоја Миа Костова антиваксер и ќе рече, моево не е вакцинирано, па ништо не му е. Да, не му е, зошто другите деца се и биди среќна ради тоа. И така Миа ќе влијае на одлуката на Маци од Ропотово и џабе ќе донесат зошто сме базично неедуцирани и некултурни како народ.

Последна измена: 16 март 2021
    На andrejko82, noteforself, Waverly Raven и 27 други им се допаѓа ова.
  18. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2018
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    14.264
    Србија од утре до крајот на неделата се затвора, освен продавниците за храна и аптеките кои ќе работат.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.483
    Допаѓања:
    22.821
    Тоа е тој балкански менталитет, па кој колку сака нека се лути за таа изјава...
    Цел свет му е потаман шо се затворени, неее само кај нас го имало ова...
    Луѓе живеат на километри одалечени едни од други и не се виделе годиништа, стварно е проблем што за велигден нема да се кршат со јајца со стринката од мушка тетка.
    Факт е дека на секој му треба плата, ама до кога ќе се издржи да се работи половично??
    Не знам ама подобро е 1 месец со помалце финансии него ова да се влече уште цела година половични финансии(со кои секако не може да се врзе крај со крај).
    Ова не важи само за одредени позиции, ќе дојде ред сите ќе се во ризик зошто народ ќе нема пари.
    Тие во угостителство од кого ќе земаат пари?
    Газда како газда размислува да лапне пари, накрцал маси, ниеден кафич околу мене не следи протоколи. Работник јаден ќе се изложува на ризик јер му треба пари нормално, ќе се разболи, па ќе разболи домашни и така у круг...
    Крцаат кафичите, крцаат... На булевар да можат маси ќе постават.
    Дали плаќаат толку реално или кукаат криза е... Кафе 120 денари ама за работник минималец.
    Многу поголеми проблеми има сето ова, од глупиот полициски.

На cresa-jagoda, LejlaD, Annath и 2 други им се допаѓа ова.
  20. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.332
    Допаѓања:
    259.604
    На cresa-jagoda и LejlaD им се допаѓа ова.