Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.298
    Допаѓања:
    28.070
    не мора да работат со хоспитализирани пациенти, нека ги покријат амбулантите ете. А вака имфектолози од 8 септ и инфективна трчаат од одделение во амбуланта. По еден доктор во амбуланта на толкав наплив, и после чекаат со саати и тие со средна слика да бидат прегледани. А не се сите за хоспитализација, и да се, се учи протокол на леечење ковид, нема да се сами, има искусни доктори за совет за терапија.

Ама знаете што се случува во пракса ради лош менаџмент?
    Секој директор си ги брани своите вработени, доктори од интерни клиники викаат дека нема да работат веќе ковид, и пациенти со 40 сатурација се шетаат низ клиники во брза помош.
    Филпче физички иде во ковид одделенијата да ги замоли инфектолозите и сестрите таму да издржат и да работат плус смена?! Зошто? Зошто не побарал помошен кадар од други клиники, макар и сестри нека се.

На cresa-jagoda, KateKane, 1209 и 6 други им се допаѓа ова.
  2. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.985
    Допаѓања:
    37.142
    Аха... а господава се премногу учени и горди да ја работат работата на медицинските сестри?
    И немој те молам да ми објаснуваш дека всушност некој мисли во државава. Да беше така, немаше едниве да се утепуваат од работа, а другите да клатат врата. Тој што "размислил" нека размисли уште еднаш. Иако, одамна требаше оставка да си даде, оти освен за политички маркетинг за ништо друго не го бива.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.798
    Допаѓања:
    145.362
    Напишав. Кај нас ротираат сите. Освен старите специјалисти од другите оделенија, за да функционираат нивните области.
    Млади специјалисти, специјалисти на крај, млади доктори, сите се менуваат на неколку недели. Кај нас инфектолозите најмалку работат. Одат само на дежурство.
    На смена се специјалист од интерно и млад општ доктор кој претходно работел на интерно оделени. Дури и тие кои тек ги вработија пред НГ се ставени во ротации.
    Терапијата е таа. Нема филозофија. Снимка треба да знае да чита и општ лекар, сатурација и останато.
    Не дека е најорганизирано кај нас, реално не е ич.
    Ама инфектолозите се растеретени.

На Mishela, cresa-jagoda, KateKane и 7 други им се допаѓа ова.
  4. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.933
    Допаѓања:
    203.212
    Не е Грејс Анатоми, ама сите што завршиле медицина имаат основни познавања од земање анамнеза и преглед. Па и ние стоматолози учевме да препознаеме бронхит и пневмонија на слушалка.
    Лекари се, мора да се вклучат сите. Што се должни само одреден број да работат со ковид пациенти?
    Секој способен лекар од општа пракса може да процени дали некој пациент е за хоспитализација или не, можат да следат пациенти, можат да препишуваат терапија. Лекарите од приватните болници може да се вклучат. Не е ова цел живот, ова ќе потрае година, две, три, после пак ќе си ја работат специјалноста. Никој не им го зема тоа.
    Нормално е лекарите од ковид центрите да се изреволтирани. Само тие се фрлени во оган, а другиве дремат. Барем да работеа турбо специјалностите неповрзани со коронава, за да ги оправдаме лекарите некако.

На Kitten, Waverly Raven, Mishela и 15 други им се допаѓа ова.
  5. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.470
    Допаѓања:
    6.221
    @duffi не знам дали ми ги прочита мислењата, муабетот почна од моментот кога напишаа дека имало место во болниците и дека треба да се ослободат нови кревети.

На моето прашање кој ќе работи таму, хирурзи ли, затоа што веќе сите други се вклучени, скокнаа да ме убедуваат дека и постари специјалисти хирурзи требало да мерат температура и да прават диши, диши.

Не станува збор за млади нововработени доктори, специјализанти (дури и од хирушки гранки, пишав веќе дека сите се вклучени), специјалисти од повеќето специјалности.. Сите ротираат. Не знам кај работиш, ама сигурно хирурзи специјалисти не работат со Ковид пациенти.

@Annath основните познавања после 20-30 години ако не работиш се губат. Доктор си, и мислам дека не треба бар тебе да те убедувам. На времето ко се отвараа матични ординации, само интернисти имаа право да отворат, а не и хирурзи, и ова мислам дека доволно зборува за тоа кој со какви пациенти може да работи.

И од приватниве се вклучија, ама пак оние кои можат да работат со оваа патологија, не биохемија и микробиологија специјалисти аман, за жив човек правиме муабет, а не за поправање на компјутер !

За ова што го наведе ти делење терапија, мерење температура и вклучување кислород треба да најдат сестри, а не доктори.

Знаеш, во колектив болница работат со плата повеќе профили како доктори, сестри, болничари..

Нека нема медицински сестри и болничари тогаш и нека им ја дадат нивната плата на докторите, ќе работат не е проблем.

6. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.982
    У ковид групата на фејсбук фалеа некој ортопед во 8ми Септември, работел - растурал со ковид пациенти. Не му запамтив име, за жал. Тријажа работел, опасен бил човекот.

Ако може ортопедот, што па да не може другите специјализации да работат?

Еве јас чекам да начекам термин за една друга специјализација, никаде ги нема цела година. Значи ни термини работат, ни ковид лечат. Епа што прават?

На Harper, BloodElf, Peperutce1115 и 13 други им се допаѓа ова.
  7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.933
    Допаѓања:
    203.212
    Јасно ми е дека некои знаења ако не ги применуваш подолг период се забораваат донекаде, ама верувај, многу брзо може било кој лекар специјалист да се ухода во нешто што го работел на почетокот. Со луѓе работат, секако, при тоа не зборам за специјалисти по микробиологија и биохемија, макар што и тие може да се вклучат за да се зголеми бројот на тестовите, оти им се потребни на луѓето термини за тестирање, да не плаќаат приватно. Сите оние лекари специјалисти кои работат со луѓе, лесно ќе влезат во шема со ковид протоколите. Ако се способни доктори ;)

На Peperutce1115, cresa-jagoda, CameliaMiller и 3 други им се допаѓа ова.
  8. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.985
    Допаѓања:
    37.142
    Е фала што ме просветли каков се профил работи во болница :^)
    Не збориме за обична ситуација, туку за вонредна која трае веќе 1 година. И да, има недостаток на сестри, болничари, ама затоа има специјалисти кои дремат цел ден. И замисли си, тие специјалисти се неуки оти заборавиле како е да правиш диши, диши, или да читаш крвна слика или не знам што.... Дај бре!!! Нека земат да работат нешто друго тогаш, ич нека не се нарекуваат лекари ]:) Заборавиле (facepalm)

На cresa-jagoda и LejlaD им се допаѓа ова.
  9. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.470
    Допаѓања:
    6.221
    А каде пишува дека некој работел ко општ доктор прво, кога скоро секогаш вработувањето оди директно на оддел во болница - специјализација?

Епа за кој станува збор? Исто е само не сакате да разгледате. Сите се општи лекари бидени на почетокот.И специјалисти по хигиена, и патологија и нуклеарна медицина.

@Doozy оперираат итни хирушки случаи, некои дури и гледаат интернистички пациенти затоа што интернистите се претворени во инфектолози, а за жал уште постојат и пациенти со други хронични болести, не се ставени на stand by.

На Doozy му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.982
    Знам, таков термин чекам, конкретно за хронична состојба/редовни контроли а никако да го начекам. Мислам, јас си бркам работа и на приватно ама конкретни испитувања треба да ги направам на државно. И сега ем термини нема, ем во ковид нема кој да работи... нешто је труло во државата Маусдонија.

Нема везе, муабетов ми е.... ако веќе се работи само со ковид, фер е сите да ротираат, а не само одредена фела. Доктор си е доктор, јбг.

На 1209 и Tajnaotrovna им се допаѓа ова.
  11. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.933
    Допаѓања:
    203.212
    И да не работеле како општи доктори, сите прават прегледи во специјалноста што ја работат. Не е дека на хирургот на маса му го носат пациентот и тој само сече. Секој добар доктор би требало пред сѐ да биде одличен дијагностичар. А за тоа треба учење. Сега иде до израз кој навистина учел медицина затоа што ја сакал, а кој завршил од престиж или поради мама и тато.
    А специјалистите по микробиологија и биохемија можат да се активираат за да се зголеми бројот на тестови, тоа е нивната специјалност. Оти бре цели институти така дремат, само ЦЈЗ врши тестирање?!

На BloodElf, Peperutce1115, cresa-jagoda и 5 други им се допаѓа ова.
  12. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.798
    Допаѓања:
    145.362
    @Autumn Love најблизок ми е во Ковид центар моментално. Општ лекар. Работеше на интерно неколку месеци, сега ќе ротираат. Со неа е колешка од педијатрија.
    Значи можат сите. Само треба добра организација.

На cresa-jagoda, LejlaD, Igle и 3 други им се допаѓа ова.
  13. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    kako ne e dolzen da znae opsta medicina zatoa sto bil specijalist?.. naprotiv ne samo sto e dolzen tuku MORA da znae !
    toj pred se e doktor ..ili mu e gajle (spored tebe) ..ke ide pacient so poveke bolesti od razna oblast a toj specijalist (sto ne e dolzen da znae, spored tebe) ke si mu pise terapija nemajki nikakva vrska sto moze da mu se sluci na pacientot zaradi druga bolest ?
    epa povelli idi kaj takvi "specijalisti " (moze zatoa i cesto se gubat zivoti koi mozele da bidat spaseni)
    bas zatoa cenam postarite doktori zs ucele i znaat ko sto treba ..pr toj sto mi bese ginekolog (ako maticnata ne e na smena) kaj nego idev i za izmestena noga,ipovreden grb i za bolka vo uvo i rengen sliki proveruvase i krvni sliki i se ..steta otide vo penzija, moze i pomagase na zena mu taa ni bese maticen no nikogas ne odbil nikoj za nisto,duri i da go viknes da ne e na smena doagase .. i pokraj sto bese ginekolog pred se bese DOKTOR !
    a sto eden pomlad ortoped idam kaj nego so snimki so se , mene me prasuva sto da pravel ,? da me prati na nevrohirurg, fizioterapevt ili lek da mi pisel?
    i sega vo situacija na pandemija specijalisti bile pa ne trebalo da rabotat ? .. i uste ne bile dolzni da znaat osnovni raboti?
    nema da im padne krunata ako pomognat na nekoj pacient pa makar toa da e rabota i na sestrata ! ili moze ko sto pisa ke pomognel ako mu dale platata od sestrata (togas ke znae neli?)
    SRAMOTA !

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  14. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.834
    Допаѓања:
    275.001
    Инфектолози само сабајле тука.
    Оти на прсти се бројат.
    Интернисти покриваат се' + останати специјалисти се викаат по потреба за состојби неповрзани со ковид.

Интернистиве душа немаат веќе искрено, дежураат и во ковид, и за интернистички потреби.

На Peperutce1115, Spidy, cresa-jagoda и 4 други им се допаѓа ова.
  15. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.550
    Допаѓања:
    126.010
    Сега оди прес, нема да има дополнителни мерки. Останува оној од 22 до 05 часот. На пресот е и Караџовски.

На cresa-jagoda, mal.ecka, noteforself и 6 други им се допаѓа ова.
  16. H.VAGA

H.VAGA Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2012
    Пораки:
    1.874
    Допаѓања:
    7.344
    Докторите не можат да ја работат работата на мед.сестри. Тоа се различни школи. Како на мед.сестра што не и е работа да прегледува пациенти така и на докторот не му е работа да боцка и пушта инфузии.

На Ambrosia и nena2010 им се допаѓа ова.
  17. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.985
    Допаѓања:
    37.142
    Офкорс. Нека умираат луѓево за кислорот, пошто на докторот не му е тоа работа |(

На BloodElf, le.soleil, cresa-jagoda и 2 други им се допаѓа ова.
  18. blackhorse20

blackhorse20 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2014
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    107
    Не му е работа или не знае?:?:
    Мене матичната ме има боцкано оти сестрата вена ми прсна кога бев дехидрирана од стомачен вирус.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  19. petrova89

petrova89 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јуни 2020
    Пораки:
    216
    Допаѓања:
    576
    Тие што учеле за сестри средно би знаеле да боцкаат. Некој што бил средно гимназија нема да знае.
    Како што знам не не учат на факултетов наш тоа што е работа на медицински сестри. Посебни струки си се. Средно сестра бев и знам и на пракса, работевме сосема поинаку од тоа што доктори и еве како студент на општа што треба да се прави. Не е исто, секој си ја знае работата, затоа се и различни струки и степен на образование.

20. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.985
    Допаѓања:
    37.142
    Сакаш да кажеш дека утре ти отвориш ординација и ти дојде некој да треба да му ставиш инфузија нема да знаеш? Или инјекција?
    Секакви случаи има, а не секогаш има сестра до тебе. Како и да кажеш, срамно е доктор да не знае основни работи. И покрај тоа што во нормални услови тоа е обврска на сестрите, треба да ги знае. Еве за вакви ситуации.

На oblace1, KuklickaSk, Peperutce1115 и 3 други им се допаѓа ова.