Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Fifi84

Fifi84 Популарен член

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    1.047
    Допаѓања:
    3.564
    и медицинско лице сум, фазата на инкубација е две недели за ковид-19( неофицијално) која таа ги поминала во италија.еве мене ако не ми веруваш слушни професор што вика

На Mrs. Lovett му/ѝ се допаѓа ова.
  2. orevokrsacka

orevokrsacka Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2013
    Пораки:
    2.469
    Допаѓања:
    8.578
    Го слушав Даниловски и јас не разбрав дека вели дека сите тинејџери се заразени. Таман работа. Тогаш секоја фамилија ќе имаше најмалку по тројца болни. Меѓутоа доколку младо лице е заразено, најверојатно ќе помине без симптоми или со многу лесна занемарлива клиничка слика.
    Затоа мора оваа категорија на млади да биде највнимателна и најпослушна за забраните. Ене во Србија не за џабе ќе паузираат до септември од школо.

На cresa-jagoda, emiliana, smile:) и 3 други им се допаѓа ова.
  3. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.763
    Допаѓања:
    173.019
    @referentka праша?
    Од книгата моја..да не типкам реферати

Вонредната состојба произлегува од владин проглас даден како реакција на вонредна ситуација која претставува основна закана за земјата. Со прогласот може да се суспендираат одредени вообичаени функции на владата, може да се предупредат граѓаните да го сменат своето вообичаено однесување, или може да се овластат владини агенции да спроведат планови за подготвеност за опасност, како и да се ограничат или укинат граѓанските слободи и човекови права. Потребата да се прогласува вонредна состојба може да произлезе од различни ситуации како што е вооружена акција против државата од страна на внатрешни или надворешни елементи, природна непогода, граѓански немир, епидемија, финансиска или економска криза или генерален штрајк. Вонредните состојби не се невообичаени појави, особено во диктаторски режими кадешто вонредната состојба може да трае се додека трае режимот. Во одредени ситуации, исто таа се прогласува воена состојба, со што на војската и се дава поголема моќ да делува.

На владата со уставот или во пропишани закони и се даваат посебни овластувања во случај на опасност. Примерите за мерки или овластувања во случај на опасност се бројни, на пример: ограничување на слобода на печатот и забрана на јавни собири, внатрешно распоредување на вооружените сили, евакуација на луѓето од нивните домови и работни места , пребарување на домови и други приватни места без налог, лишување од слобода без обвинувања, конфискување на приватниот имот (со или без обештетување) и/или негово уништување, регулирање на работењето на приватно претпријатие; мешање во финансиски трансакции и извозни прописи, посебно законодавство за да се казни непридржувањето кон прописите за опасност Во некои земји (на пример, ВБ), во ситуација на опасност може да се формираат посебни судски тела, додека во други земји (на пример Германија), забранети се вонредни судски тела. Во вонредна состојба, надлежноста на владата мора да остане кај цивилните органи на национално и локално ниво. Безбедносните сили им помагаат на цивилните органи во една подредена улога.

На Ivan4e04, Purplelilac, Love 83 и 13 други им се допаѓа ова.
  4. Fifi84

Fifi84 Популарен член

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    1.047
    Допаѓања:
    3.564
    Screenshot_2020-03-15-22-30-48-854_com.google.android.youtube.png повели најди го не можев линк да ти пратам, вакс најди го Screenshot_2020-03-15-22-30-48-854_com.google.android.youtube.png

5. Makedonka007

Makedonka007 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2017
    Пораки:
    1.456
    Допаѓања:
    2.467
    Да за кај нас. Според статистиката направена во САД, наш доктор направил за нашата држава. И тие се резултатите да. И не се мисли за наеднаш сите пациенти 250 000 во болница, туку на подолг временски период.
    Ама го заобиколувам ова, не знам зошто и го постирав, момент на паника. Да се надеваме на подобрување на состојбата.

6. malooto

malooto Истакнат член

Се зачлени на:
    6 април 2011
    Пораки:
    641
    Допаѓања:
    380
    Лага! Јас живеам во едно од тие села. Тука сите сериозно го свативме ова, по улица ретко се излегува, после 6 часот не работи ништо, за тие што викаш работат тоа е точно но работат максимум по 4 души со кои што се сигурни. Нормално дека има некои амеби како што викаш ти но впрочем а каде и ги нема?Исто така НЕМА полициски час јас еве не знам ни дека полиција имаше кај нас во село. Сето ова е до човек на некој и да се свртеш со главата наопаку неможеш да им објаснеш најмалку на постарите но јас секогаш им велам кога моето 4 годишно дете разбра што е проблемот и цело време дома нон стоп мие рачиња може секој да свати

На mira.mira, elenaxbbg и Fifi84 им се допаѓа ова.
  7. MarigoldA

MarigoldA Популарен член

Се зачлени на:
    31 јули 2018
    Пораки:
    1.478
    Допаѓања:
    11.477
    Моментално најпогодените Кина и Италија заедно имаат вкупно околу 115000 случаи (вклучително и оздравени и починати).

Не знам на колкав временски период рачунале чим на нација од 2 милиони извадиле бројка од 500.000 заболени. :^)

Како и да е, не паничете. На тв може се да се каже, на нет може се да се прочита.
    Важно е да останеме присебни.

На Ivan4e04, Lella, Purplelilac и 11 други им се допаѓа ова.
  8. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.672
    Допаѓања:
    253.028
    Од автобусот сепак нема заболени. И тоа е добро што жариштето е во Дебар и е ставено во карантин. Уште докторката да ја преживееме со што помал број. Она е клучна мислам.

На Ivan4e04, CameliaMiller, Lella и 26 други им се допаѓа ова.
  9. Makedonka007

Makedonka007 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2017
    Пораки:
    1.456
    Допаѓања:
    2.467
    Така е. Гасам нет и се вртам накај сопругот и бебушката мирно шо ми спие.
    Добро ноќ од мене

На Среќичка, Biljarkata, eli25 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Ѕвездички

Ѕвездички Популарен член

Се зачлени на:
    3 ноември 2016
    Пораки:
    1.260
    Допаѓања:
    2.896
    Од каде бројкава?
    Во Кина има вкупно околу 80900 заразени...

На candy.cane му/ѝ се допаѓа ова.
  11. turist

turist Истакнат член

Се зачлени на:
    26 септември 2015
    Пораки:
    207
    Допаѓања:
    443
    Колку вкуно има во Македонија регистрирани од последното известување?

12. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.550
    Допаѓања:
    39.531
    Не знам што ме натера да го гледам пресот на Вучиќ на јутуб, ама толку многу ме трогна и допре до мене, немам коментар. Толку реално зборува човекот, не знам, немам коментар.
    Ова било многу по сериозно одколку што си го имав јас претставено. Страшно.

На Feminka22, Tekki и Tea678 им се допаѓа ова.
  13. elenaxbbg

elenaxbbg Истакнат член

Се зачлени на:
    4 април 2017
    Пораки:
    191
    Допаѓања:
    970
    Искрено многу посакувам дека е вака.
    Но не е се како што викаш.
    Еве и јас сум во близина,утре организираат да играле фудбал.
    Во село од кај што потекнува мајка ми,дошле од Италија и шетале по гости.
    Така да,не сите седат во карантин.
    Можеби кај тебе го сфативте,но се работи за пет села.Што не е мала бројка.

На mira.mira и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  14. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.550
    Допаѓања:
    39.531
    19, односно 18 зашто една се излечи.

15. P.S.love

P.S.love Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2015
    Пораки:
    1.055
    Допаѓања:
    9.158
    Нека ги пријави некој шетачите!

На ocicka2014, cresa-jagoda, Rozich и 3 други им се допаѓа ова.
  16. Tea678

Tea678 Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2018
    Пораки:
    904
    Допаѓања:
    5.277
    Во Србија е прогласена вонредна состојба...

17. Pelargonium

Pelargonium Истакнат член

Се зачлени на:
    12 октомври 2018
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    973
    Можеби го пратиле да излезе со вакви панични изјави за да го здрма народот малку. Посебно постарите, си пратат тие вакви емисии. На Даниловски мислам, мада тој си е драма сам по себе

На cresa-jagoda и queen19 им се допаѓа ова.
  18. malooto

malooto Истакнат член

Се зачлени на:
    6 април 2011
    Пораки:
    641
    Допаѓања:
    380
    Криви се и тие што ги примиле едноставно кога кесе најави некој кажи му извинете ама сега гости не примам. И струга лугето се видно вознемирени средства за дезинфекција во аптека нема викаат за утре ке добиеле и се видно покачени цените

На P.S.love му/ѝ се допаѓа ова.
  19. k.frosina

k.frosina Форумски идол

Се зачлени на:
    30 август 2015
    Пораки:
    2.524
    Допаѓања:
    28.089
    Овие шетачите кај нас ке направат сериозни проблеми.

На cresa-jagoda, P.S.love и Fifi84 им се допаѓа ова.
  20. malooto

malooto Истакнат член

Се зачлени на:
    6 април 2011
    Пораки:
    641
    Допаѓања:
    380
    И постарите лица исто така

На BloodElf, Feminka22 и cresa-jagoda им се допаѓа ова.