Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.791
    Допаѓања:
    41.884
    Како да не. Колку знам што прележале со А- крвна група, обезни, со какви не болести... ова е само студија која дава некаква слика.

Ако имаш и градиш ти имунитет како превенција, при евентуално инфицирање знаеш како да постапиш и навремено побараш лекарска помош, преглед и испитувања, мали се шансите да развиеш тешка клиничка слика.

На CameliaMiller, Billy Idol, vitamina и 5 други им се допаѓа ова.
  2. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.522
    Допаѓања:
    125.864
    Богами секој ден ми почнува со витамини, превенции.. Така да..

На LejlaD и Ahoy им се допаѓа ова.
  3. Peperutce1115

Peperutce1115 Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    22.686
    Затоа што кафе за носење зимам во 99% од случаите и го пијам во кола или во парк. Еднаш и јас сакав да седнам таму кај што нема гужва и да испијам кафе во кафич. И да, со оглед на тоа што државата поставила некакви протоколи на работа во кафичите, сум очекувала истите да се почитуваат. Патем, пак ќе повторам сум била на кафе со дечко ми. Многу ми е смешно што се закачивте за ова, затоа што јас и во нормални услови кога нема пандемија не скитам по кафани секој ден, а не па ли сеа. Скроз ми ја извртевте поената на муабетот.

Премногу долго трае ова лудило, ама не одете во екстреми. Тоа што не чини е пред се групирање и непочитување на протоколи, а не поминување време со најблиските со кои сте 24/7 во контакт со или без пандемија.

На CameliaMiller, Discovery, Bezimenka90 и 9 други им се допаѓа ова.
  4. John Snow

John Snow Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2016
    Пораки:
    4.940
    Допаѓања:
    53.171
    Не мора да се правдаш Пеперутке, никој не го бараше тоа. Само се надоврзавме на муабетот за луѓето дека се вакви такви а сите у одреден момент свесно или несвесно сме се изложиле на опасноста да се заразиме.
    А оние од типот корона не постои, не' прскаат и 5џи не се ни вредни за дискусија, не можеш да ги опаметиш.

На CameliaMiller, senjorita-v, An-na и 2 други им се допаѓа ова.
  5. Peperutce1115

Peperutce1115 Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    22.686
    Од кога ме стави центар пажња не мора да се правдаш. :D

Па секако дека не се правдам. Си искажувам свое мислење и си го бранам, а не се служам со ниски упади. Си се чувам јас за мене и за моите најблиски пред се, без бриге. А после и за другите околу мене.

На Discovery, Bezimenka90, Hellobeautiful и 5 други им се допаѓа ова.
  6. Anabelle.Amorette

Anabelle.Amorette Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2013
    Пораки:
    3.089
    Допаѓања:
    44.395
    Многу ми е интересно кога покрај цел пекол што владее година и нешто, пак има паметни.
    Таа и таа крвна група сум- немам гајле.
    Таа и таа возраст сум- немам гајле.
    Никогаш не се разболувам, супер ми е имунитетот - немам гајле.

Носев маска и визир, раце си солупив од миење и прскање алкохол, немав отидено во кафич од пред да нѐ затворат во март лани и не знам колку пари ми летаа месечно на суплементи, нулта група сум- се разболев. Жива се изедов од мислење каде направив пропуст и што е тоа што не знаеме доволно за вирусов. Не ми беше тешко од самите симптоми, јас лесно поминав, но ми беше тешко бидејќи сѐ што можев правев и пак се заразив.

Како, кога, што и од кого- не знам, веројатно од асимптоматски случај, а освен на работа не одев никаде.
    Татко ми е нулта- беше во болница. Си умрев од мака мислејќи дека се заразил од мене, но испадна дека и тој закачи вирус на работното место.

Огромен проблем претставува движењето на помладите особено тинејџерите, гледам по овие од околината, голем број од нив не носат маски.

Познавав луѓе што за жал починаа. Една од нив е постара личност бидејќи од фамилијата некој решил да си шетка по странција, па кажувале по луѓе дека им е мака, тие го донеле вирусот дома. А сега веќе е касно бидејќи личноста е веќе 3 метри под земја.

Почина моја подалечна тетка, неколку дена сѐ во ред, па одеднаш згасна уште еден живот.
    Почина и уште една сосетка, а беше млада. Ист случај како погоре- испратена дома со зелено светло и добри резултати, за да ги изненади сите по некој ден и да почине.

Наместо да се расправате кој каде излегол и што направил, за вас лично барем гледајте да следите сѐ како што треба за да не се јадете цел живот ако некој близок заврши фатално.

Последна измена: 25 март 2021
    На Nigredo Odor, Lollipop_123, темјанушка и 29 други им се допаѓа ова.
  7. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.982
    Ова кога ќе ми речат - ејјј вие што се пазевте, ете, џабе, пак ве фати. :wasntme:

Знаеш зошто нас и таквите како нас нѐ „фати“? Затоа што ние на прв симптом трчаме да се тестираме. Не дека и другите не ги фаќа, ама не се тестираат... освен тие мал процент што ќе загазат у „јакото“.

А тие слободните уметници што „ништо не ги фаќа“ или што „грлото ги режЕ од ладна вода“ или што се „омалаксани“ или што „ги издувал ветер“ или што имаат „пролетни алергии“ сеат наоколу.

Ништо лично репликава, само размислувам на глас.

На Aribeth, annii, rainbowmama и 37 други им се допаѓа ова.
  8. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.010
    Точно.
    Еднаш ми протече нос пред Нг,седев дома 21 ден,и онака седам,ама тогаш ни до маркет не појдов.
    Ме нарекоа секако и се навредија оти золва ми ја вратив,со цел да не ја заразам.
    "Тие"кашлаа,се качуваа со кашлица,не заразија сите,од што се капеле и наврнале им било.
    Кога дојде време за инфузии признаа дека не им е добро.
    Со позитивен тест сеуште не признаваат дека беше Корона,и не,не не заразија нас,од снегот ни беше.
    Едноставно,некои немаат ни осет ни човечност.
    И да,смешно им е што од дома не сме излегле ама ете сме се заразиле јас и децава.

На CameliaMiller, azelea, JuLleE и 21 други им се допаѓа ова.
  9. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.982
    Да да, баш така.

И омиленото - „Ајде не претерувајте, не е ковид, сѐ ли е ковид?? Така лесно ли се фаќа ковид??“

Оти на ковид позитивен на челото му пишува со црвени букви ковид. Ајде важи :devil:

На темјанушка, oblace1, CameliaMiller и 17 други им се допаѓа ова.
  10. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.858
    Допаѓања:
    41.177
    Е баш така е.
    Не сфаќам која е поентата на мутави да се правиме.Како да е срамота да имаш корона.Вирус е, тоа е, нормално е да се шири, не може да се зарази само некој што живее во пустелија и нема контакт со луѓе, ако има таков.
    Ми вика една - па да јас имав пред 2 месеци една силна настинка - *ги набројува сите симптоми на ковид*, ама настинка и било нејзе, тие што се пазеле најмногу нив ги фаќало. (facepalm)|(
    Значи тоа ни е најголем проблем, понашање како паднати од Марс и сеење на вирусот наоколу.

На Lollipop_123, oblace1, CameliaMiller и 15 други им се допаѓа ова.
  11. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.010
    Системи примаа 2 недели утро вечер и ми вика,ова не е Корона,да беше Корона знаеш ли какви ќе бевме?
    Е што да беше повеќе.
    Одсекогаш имало вакви настинки:wasntme:
    Омг:@

На CameliaMiller, Принцезичка1, 24.07 и 10 други им се допаѓа ова.
  12. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.982
    Да да, и со потсмев се зборува ако се пазиш или си се пазел од првите моменти.

Ако, нека служи на чест. Јас мирно спијам, знам дека никој нема на душа да носам.... па натаму...

Ја окупиравме темава :D

Нека мине со лесно на сите

П.С. @nena2010 не се плаши, и за дебелите има надеж :D:hug: Само пиј си витамини, прошетки на сонце и во природа, и тест при прв симптом, толку. :)

На CameliaMiller, JuLleE, nena2010 и 11 други им се допаѓа ова.
  13. Ugly Duckling

Ugly Duckling Форумски идол

Се зачлени на:
    16 август 2018
    Пораки:
    3.617
    Допаѓања:
    43.294
    После една година само едно е јасно - дека нема правило.

Како народ да стегневме заби уште недела, две додека да поднамалат бројки. Ама не.

И не знам дали ние треба да кажиме на надлежните ама, мерки и се' то океј, само да имаше кој да спроведи и да казни ако не се почитува.

На Принцезичка1, Peperutce1115, Ahoy и 5 други им се допаѓа ова.
  14. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.010
    Уште ова и одам.
    И тие мирно спијат.
    Тој што има грижа на совест,не прави вакви нешта.
    Не шета болен,мисли за деца,за внучиња.

На темјанушка, MarijaMi90, 24.07 и 11 други им се допаѓа ова.
  15. emiliana

emiliana Форумски идол

Се зачлени на:
    28 октомври 2019
    Пораки:
    3.858
    Допаѓања:
    44.105
    @Ahoy како е по општини има ли?
    Кај мене мислам гори, дефинитивно ако не вакцини на крај колективен имунитет ќе имаме :|.

На LejlaD, Doozy, duffi и 2 други им се допаѓа ова.
  16. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Мајка ми и сестра ми (А+ група), го поминаа вирусот со главоболка, јака кашлица, малаксаност и болки во половината. Татко ми (0+) помина многу полошо. Еве сестра ми веќе е излезена од изолација, мајка ми лабаво по дома, а татко ми уште е во кревет со клексани, ниско железо и кашлица, притоа нема други болести освен висок притисок ако се рачуна.

Истото го слушам и јас, прскање од авиони, намерно стварање паники ама тоа доаѓа од луѓе од кои и не очекувам повеќе, така да не им замерувам. Еве блиска особа на пример, цитирам 'Абе глупости е ова, како сега умираат само од корона, па секоја настинка ли е корона? Ти текнува јас во октомври кога настинав јако, па и јас кашлав, малаксана бев и мирис и вкус изгубив, па корона ли беше?' (facepalm)
    Ниту се тестираше, ни на лекар отиде ама прва е за лутење зашто ги избегнував сите.

На azelea, Anne Boleyn, Принцезичка1 и 9 други им се допаѓа ова.
  17. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.306
    Шо ако плаќаш данок?
    Прашањето е, кај ќе заврши тој данок, дали фаќаш врски, дали корумпираш, дали даваш мито, дали пријавуваш прекршувања на законите.

И јас плаќам данок, ако гледаш така. Може не со пари што јас сум ги заработила, ама се' што купувам е оданочено. Не ми го крати мене државата данокот оти сум невработена. |(

18. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.791
    Допаѓања:
    41.884
    Скопски општини?
    Нема веќе :|

На emiliana му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.943
    Допаѓања:
    19.778
    и јас имам несовесни во фамилија, па за куќна слава ни дојдоја сите и дури и непоканети и те фаќа туѓа срамота ем пандемија ем непоканети шта речи (facepalm):x

На LejlaD, mal.ecka и Anne Boleyn им се допаѓа ова.
  20. Anne Boleyn

Anne Boleyn Истакнат член

Се зачлени на:
    14 март 2021
    Пораки:
    419
    Допаѓања:
    1.849
    Еде без маски мисле влегуваа
    А мене најтрагикомични ми се исто,доаѓаат на работа и онака самоуверено од врата не плашете се немаме корона,wtf ,зар во цела година не научија?!и ништо престанав да се објаснувам.Носам маска 8часа и се молам бога со маската да примам помала количина вирус,не е работава ни за плачење повеќе ,за рикање е.

На LejlaD, mal.ecka, vitamina и 1 друга личност им се допаѓа ова.