Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Британски и други соеви кај нив нема? :^)

mal.ecka likes this.
  2. John Snow

John Snow Форумски идол

Врска неам ама денес имаат 15 новозаразени, помалку од Куманово :worried:

mal.ecka, Angie1432 and cresa-jagoda like this.
  3. cresa-jagoda

Фб статус на Влатко Ѓорчев, тој што бил во кома, негов татко бил...

Мојот татко Проф. Др. Анѓелко Ѓорчев е во длабока кома и се бори за животот на респиратор.

Се надеваме и се молиме да му се подобри состојбата. Да отвори очи и да го преживее ова. Повторно да ги види своите деца и внуци.

Денес ми се јавија повеќе новинари со повеќе прашања, но не можев веднаш да кренам, како и голем број на роднини, пријатели и познаници.

Вчера рано наутро (недела) тргнал за Ниш да се вакцинира, затоа што неговата сакана Македонија тотално потфрли со вакцините. Појде на вакцинација заедно со неколку негови колеги доктори.

Стар човек (роден 1948 година), со 3 бајпаса и 3 стента. Отиде за Ниш, затоа што цела година беше дома. Речиси без излегување, со минимум, минимум социјални контакти поради ковид кризата.

Татко ми има 72 години, а цели 45 години е доктор. Лечеше ИЛЈАДНИЦИ и ИЛЈАДНИЦИ луѓе на Клиниката за пулмологија во клиничкиот ценатр во Скопје.

Спасуваше и спасува животи. Има пациенти од СЕКОЈ град речиси и секое село. Низ цела Македонија, која толку многу ја сака. Да, силно ја сака Македонија и секогаш ќе ја сака со целото свое срце и битие.

И, после 45 години стаж во лечење и медицина, власта во неговата сакана Македонија НЕ му обезбеди 1 (една) обична вакцина. Не обезбедија вакцини речиси за никого.

Македонија немаше вакцина за старите луѓе со нарушено здравје. Тој е лекар, пулмолог, интернист, професор што предаваше на студенти, човек што лечи луѓе, сеуште активен доктор, со 45 години лекарски стаж, со слабо срце.

Не е само татко ми, туку НЕМА вакцини за илјадници други. Ниту за старите, ниту за медицинските работници. Поради овој дебакл, фијаско и катастрофа.

За вакцинацијата сметам дека треба да продложи и дека тоа е начинот да се заштити јавното здравје.

Инаку, Проф. Др. Ангелко Ѓорчев, сеуште прегледува пациенти, со намален и повремен ангажман. На возраст од 72 години, како сеуште активен лекар, со 3 бајпаса и 3 стента, беше на некоја забаталена листа на чекање за вакцинација, која со месеци, месеци и месеци ја чекаше.

Затоа отиде во Ниш заедно со неколку колеги доктори. Мислам дека отиде од револт, но и желба за имунизација, сакајќи повторно да се дружи со внуците и пријателите. Отиде без да ми каже, без да ми најави, а знам дека со месеци чекаше да се вакцинира во Скопје.

Да бевме елементарно нормална држава, старите луѓе ќе беа вакцинирани уште пред неколку месеци.

Кратко откако ја примил вакцината, му се слошило и загубил свест. Го реанимирале на лице место, па го однеле со брза помош на кардиологија, а од денес е на интензивна нега во новиот клинички центар во Ниш.

Не знаеме колку долго не можел да дише. Не знаеме во која мерка му е оштетен мозокот поради немање на кислород. Сега е на респиратор, во кома.

Не знаеме сеуште дали се работи за инфаркт, анафилактичен шок, за редок шок предизвикан од реакција на вакцината, за комбинација од фактори или нешто трето. Сега е најважно да преживее.

А ние? Нашиот народ? Како бегалци, се оди по соседните земји да се добие вакцина, да се добие здравје. По спортски сали, по паркинзи, по гранични премини. Буквално како бегалци.

Бегалци од една неспособност и фијаско. Бегалци од еден систем што тотално и целосно потфрли.

Со најмногу заразени, со најголема смртност и со најмалку вакцини. Се умира низ цела Македонија. Со 30 погреби дневно, со 30 загубени луѓе секој ден.

Стоиме по болнички ходници и чекаме некоја вест за нашите родители. Чекаме докторите да ни кажат дали родителите ни се живи, дали уште дишат.

Плачеме навечер, гледаме стари фотографии со стегната душа и чекаме дали нашите родители повторно ќе отворат очи.

Голема благодарност до докторите и медиционскиот персонал на Клиничкиот центар во Ниш. Им благодарам за грижата за мојот татко, за помошта и третманот кон него.

Благодарност до сите негови пријатели и пациенти што се јавуваат да прашаат како е. Се извинувам што не можам поединечно да им одговорам на сите.

Тато, држи се. Ти си борец. Не се давај.

Сите те сакаме,

Владимир Ангелко Ѓорчев

4. WildMk

WildMk Форумски идол

Секоја рестрикција ќе даде резултат.

Мене не ми е јасно зошто народов чека влада да им наметнува правила?
    Место сами да се одговорни, тие чекаат друг да им го реши проблемот, а пошто кај нас се виде власт... се' е отидено во лер.
    Не ми треба цајкан да ми кажи да врзам појас, сама знам дека мој глата да ја расцепам.

5. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Јас не ја сфатив поентата.
    Да имало вакцини во Мк и да се вакцинирал во Мк немало да падне во кома?

xxx-ba, Aribeth, le.soleil and 10 others like this.
  6. vitamina

vitamina Форумски идол

Џабе и кафиња ту гоу и сладолед и се. Кај нас еве работат овие бизниси НО внатре е хаос, посебно во сладолетчарница, има моменти кога 50 души чекаат напикани за сладолед бе.... и баровите се нешто слично, се пикаш и чекаш 20 мин па одиш со кафе на природа? Кој е ефектот?
    Многу барови си попримаат внатре клиенти, надвор клиенти, некои се забележани некои не, си плаќаат казна и се тоа ама продолжува ова секојдневно. Зошто? Зошто им е скиснато од се ова. Затоа.
    Ниту рестрикциите не се тоа што беа лани, сега сме црвена зона ама народот шета во своето место на живеење, полно е од луѓе, забрането е 10 девојчиња да шетаат ама шетаат.
    И ние шетаме не дека не.
    Лани беше друга приказна, сега освен половично следење на рестрикции нема друго.
    И по парковите е полно, куп деца и надвор на улица ма секаде.
    Некој ќе рече црвена зона, би требало само да излегуваме по храна и лек или на прошетка покрај место на живеење ама не е така.

Е сега, народот вака вели. Па нели ви е срам некои бизниси да се затворени веќе 7 месеци а ситуацијата е надвор од контрола, ништо не работи уствари. И од кафево то гоу многу ќе се спечали, плус треба да купиш хартиени чашки за народот плус.
    Викаат која е поентата се да е затворено кога ете, пандемијата коси.
    Епа стварно нема поента.
    И училишта затворија џабе.
    Живо џабе.
    Кога 50 милиони одат на работа и се пикаат, во слободно време се пикаат по барови да чекаат ред за едно кафе и купуваат сладолед во просторија со големина на една тераса.

Не знам поента на мерки рестрикции локдауни и сиве овие термини за една пандемија.
    Сите се заразени од работа. Често одам во еден простор од 2 собички внатре со 10 души, таму беа сите испозаразени еден од друг, башка со маските стојат слабо....
    Кај маж ми на работа комјутерски топломер е наместен да покажува 36 на сите. И? Која е поентата на владините мерки кога за се има решение да се подзамиже и да се најде решение.
    Ама битно имаме и локдаун и цревена зона и битно "ништо не мрда".
    Остајте што читате по медиуми, во пракса надвор е сосема поинаку и на секое "тенџерче има капаче". Чест на исклучоци.
    Тоа имам да кажам.

Nigredo Odor, JoyJoy, azelea and 9 others like this.
  7. TheDongerino

TheDongerino Истакнат член

Бранко е крив!!!!

Татко му за живот се бори он глеа политички поени да добие...

8. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Властите на австралиската држава Квинсленд објавија дека зголемениот број на новозаразени со британскиот сој на Ковид-19 во Бризбејн потекнува од „две различни жаришта“ и се шири од невакцинирани здравствени работници.

„Од вчера, пријавени се 15 нови случаи на локално пренесување на коронавирусот, вели главниот здравствен директор Жанет Јанг, додавајќи дека ситуацијата е загрижувачка.

Два нови случаи на зараза со британскиот вид се чини дека се поврзани со друго жариште и со еден лекар во болницата „Принцеза Александра“, кој е заразен од 9 март, пишува „Гардијан“.

Австралиската лекарска асоцијација и Федерацијата на австралиски медицински офицери ги објавија резултатите од истражувањето кое покажува дека 43% од здравствените работници во Квинсленд сè уште не ја примиле својата прва доза на вакцината.

Крис Пери, претседател на АМА за Квинсленд, рече дека е јасно дека за вакцинацијата треба време, но ги повика властите да ги забрзаат вакцинациите на лекарите и здравствените работници во болниците.

„Најмалку, секој здравствен работник што работи со пациенти заразени со Ковид-19, треба да се вакцинира и да има соодветна заштитна опрема“, рече Пери.

©Makfax.com.mk

LejlaD, JoyJoy and cresa-jagoda like this.
  9. bicycle

bicycle Форумски идол

Откажан е соатанокот на КЗБ.
    Добро бе, има нешто што функционира нормално во државава? :wasntme:

oblace1, LejlaD and cresa-jagoda like this.
  10. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Кина има вкупно помалку од Мк заразени, какви други соеви. :D
    Мене тие податоци воопшто не ми се верни.:)

Инаку, какви мерки и да донесат, од ништо нема корист ако нема масовна вакцинација.Сега ако направат полициски од 6-7 ќе биде хаос, се надевам дека ќе донесат потаргетирани мерки на вистинските места, наместо нешто што е докажано дека не функционира.

11. nena2010

nena2010 Форумски идол

Да си ми жив и здрав. Никој не го терал со сила да оди, а за тоа како ќе бил исходот ете се видр. Реакција може секаде да добие. Дај боже човекот да се врати жив (за жал не верувам). Не е крив Филипче пто 73 годишен доктор тргнал да се вакцинира на своја рака. Јас имав од лек од Крка лоша реакција и сега да го кривам зашто ги увезле ?

А дека не можел да се боцне овде со Фајзер или Спутник, синко да му среди и да не се дознае... нека не ми продава муда за бубрези.

TheDongerino, LejlaD, M.B. and 3 others like this.
  12. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Чекаат бројката на починати до 100 да се качи...

13. John Snow

John Snow Форумски идол

Нормално дека е крив Филипче што тука нема ваксајнс па луѓево одат у Србија ама ова гојдово што 12 години беше власт нема право да збори, плус што татко му е во тешка состојба он тера политички агенди. Морон

14. cresa-jagoda

И јас тоа се прашувам.
    Можеби муабетот му е дека во туѓина е татко му, таму се лечи и не се знае што ќе биде, па ако не дај Боже умре ќе треба да го носи тука за погребување. Што сепак е процедура. Можеби и патувањето му влијаело на некој начин, сепак човекот ете си имал проблеми со срцето.
    Како и да е, Влатко Ѓорчев попрво треба да се запраша и да реагира дали стари луѓе со еден куп болести смеат да се вакцинираат со Астра Зенека па и со другите вакцини. Затоа што еве од утре кај нас баш ќе почне вакцинација на такви луѓе. А во странство читав дека со Астра Зенека не вакцинирале постари од 65 год. Еднаш слушнав на вести дека со Фајзер не се препорачува вакцинирање на луѓе кои имаат алергии или ако се срцеви болни.
    Плус сметам дека многу е важно да се направи крвна слика пред вакцинирање. Како што е важно кога се вакцинираат бебиња и деца со други вакцини. Потоа да се испита дали можеби се позитивни на Корона вирус, за да не дојде до несакани последици.

kolovoz and gjoker4e like this.
  15. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Канада од денес забрани АЗ да се користи на лица помлади од 55, останатите може :fubar:

LejlaD, Tajnaotrovna and cresa-jagoda like this.
  16. nena2010

nena2010 Форумски идол

Секој оди на свој ризик. Не е задолжително. Друго, што велиш он нема право да се буни, зашто прво имаше 12 години да го оправи здравството, место како лото девојка да рецитира бројки, второ, има доболно пари да го лечи секаде, тргнал во Ниш со војска доктори. А овде некој умира во болнички ходници или не ни успева да дојде до двор на клиника, зашто нема брза помош. Е тоа е. Нека си ја гледа маката, а не да тера агенда.

Tajnaotrovna, cresa-jagoda and Ahoy like this.
  17. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Како бе помлади?:^)
    втф се случува со светов?

LejlaD and Tajnaotrovna like this.
  18. Ahoy

Ahoy Форумски идол

LejlaD, cresa-jagoda and Biljarkata like this.
  19. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Older people face a greater risk of hospitalization and death from COVID-19, and the complication seems to be more rare in that age group, NACI said, so they can be offered the vaccine “with informed consent.”
    Па ако поретко се давала на постари досега, не е нормално да биде компликацијата поретка?:^)

Оти нема Спутник во МК?

kravce, cresa-jagoda and Ahoy like this.
  20. duffi

duffi Форумски идол

Имаше. 3000 дози.
    Толку, засега.