Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. Doozy

Doozy Форумски идол

Не се секирај, ќе знаеш одма ако е ковид :) Чудна настинка е некако.

Плус не секој ковид е смртна пресуда... далеку од потценување на ситуацијата ама па и паниката нема ништо добро да ти донесе. Најдобронамерно ова. И јас сум со малку чудни болести или т.н состојби па скроз лајт минам до сега :)

Не си прави стресови за џабе, изгаси тв и вести, носи по две маски (н95 и одозгора хируршка), не се групирај и тоа е тоа. Тоа можеш ти да го контролираш, другото не можеш, за жал. Пробај да си живееш колку можеш понормално :hug:

Kitten, noteforself, oblace1 and 18 others like this.
  2. fana

fana Форумски идол

Рушиме рекорди :muscle:
    1500.
    Браво министре, свака час:l:

3. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Вака само си правиш полошо на себе, верувај.Од стрес ослабува имунитетот а да не зборам за понатаму.Исклучи вести и новости, не читај ништо, доволно е тоа што пазите, повеќе не можеш да направиш.А и да имате ковид, само будно следење на состојбата, паниката единствено ќе ти одмогне.Плус, и да се твоите со хронични болести, скроз можат лесно да го поминат вирусот, нема строги "правила" веќе.

4. nena2010

nena2010 Форумски идол

@greenday мој роднина роден 1934 година, со 3 бајпаса, рак на простата и милион други пропратни болести со возраста го помина со еден ден 37.5 и толку. Не си прави непотребни стресови.

5. bicycle

bicycle Форумски идол

Да се надоврзам.
    Баба ми и дедо ми со срцеви болести и хроничен бронхит, по 83 години го поминаа лесно.
    @greenday

6. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

И баба моја до алцхајмер, 80 години и ддимери 20.000, го пројде без последици.

7. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Е вакви постови како погоре малку почесто да се пишуваа, за психичко здравје поарно ќе беше.
    Не го релативизирам, факт е дека луѓе умираат, ама така, одвреме да се спомнеа тие што го поминале, тие 95% или колку и да се.
    Држете се луѓе, чувајте здравје ама и памет, резервни немаме.

candy.cane, Harper, Kitten and 13 others like this.
  8. greenday

greenday Истакнат член

Фала ви луѓенца. Ептен сум емпат, значи болна паѓам секој ден што гледам колку луѓе умираат, паника ме фаќа.. не за себе, за другите околу мене, да не им пренесам и слично. Ептен греота и ептен грдо време.

nena2010 likes this.
  9. Misskirova

Misskirova Популарен член

Да се надоврзам. Тетка ми со дебелина и астма го помина со 37.2 . Ништо друго.
    Да внесеме малку позитива ,ако нешто тоа помогне,а знам дека значи.

saki13, vitamina, LejlaD and 8 others like this.
  10. GrimTheReaper

GrimTheReaper Форумски идол

Ја погледнав статистиката за 2020 во однос на морталитетот. Во споредба со 2019 има покачување од 700, додека во поглед на 2018 се работи за десетина починати. Во глобала бројката е или 19000 или 20000 во текот на годините. Со овој пост не алудирам да се гледа на вирусот како на настинка, туку едноставно сметам дека не треба да се создава дополнителна паника. И што е уште почудно, каде исчезна грипот годинава?! Или пак сега се се води како коронавирус?! Не сакам слепо да верувам на печатот. Одамна не ни следам што се случува, со оглед дека само негативно се одразува врз мене. Да спречам нешто не можам, јас ако немам контакт и се чувам, не можам да гарантирам за тој со мене што живее што прави, каде оди и како се однесува. Ќе речат носев маска, не знам како се заразив. Прашање е каква маска си носела, како си ја носела, дали на глава, под нос, под брада, без да биде притиснат металниот дел кај носот. Мојата верзија за мене е најверодостојна, затоа што јас ја спознавам и не сакам да верувам во друго со оглед на ред ситуации со кои се соочив. Едноставно ставам цензура до вакцинирање, што сака нека биде, но нешто не соодвествува на реалноста.

SkarletOHara and Misskirova like this.
  11. Agatha

Agatha Популарен член

Браво за последниве мислења, како да сакаме само негативните аспекти да ги истакнуваме, за кои искрено многу ми е жал за секој смртен случај, ама пак забораваме дека секој ден има огромен број излечени. Малку позитивна енергија, појачување на имунитет и мора се да пребродиме ❤️

Kitten, saki13, vitamina and 5 others like this.
  12. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Не.
    На вебсајтот на ИЈЗ има редовна неделна статистика за болни од грип, така што тестираат и од тоа.

13. emiliana

emiliana Форумски идол

Плус со носење на маските се спречи ширењето и на грипот годинава.

14. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Нема грип, посилниот вирус победува.
    Е интересно, незнам дали е спомнато - риновирусот бил посилен од ковид(fingers)
    https://academic.oup.com/jid/advance-article/doi/10.1093/infdis/jiab147/6179975

senjorita-v and Ahoy like this.
  15. Celltica

Celltica Популарен член

Дечки, не релативизирам, ама не знаете кај кого како ќе фати.
    Оти знам стари со 100 болести од нога што го минаа, знам и млади што после месеци уште се со последици.
    Така да тоа какви луѓе познавате што го прележале не е никаков индикатор.
    Пазете се, не го потценувајте, ама нема потреба ни опсесивно да се мисли на тоа и да се паничи.

16. nena2010

nena2010 Форумски идол

Инаку знам за луѓе кои да немаа позитивен дома, немало да помислат дека се позитивни, зашто освен малку малаксаност и нос течење немале ништо. Во една фамилија, жена легна со пневмонија, се крена со панцеф, маж позитивен без симптоми, деца само еден ден 37.5. Многу знам што го поминаа дома. Точно е дека има и хоспитализирани, ама дајте малку гледајте колку има излечени колку починати.. Пазете се, позитивно мислете. Не паѓајте психички. @Celltica не релавитизираме, ама и лошо е да се бомбардира само со црна хроника. Има луѓе со развиена психоза, дека надвор е Армагедон, Ден д.. по улица луѓе паѓаат. Многу луѓе се изолирани. Од страв.

17. Misskirova

Misskirova Популарен член

Прашање.
    Слушав еден доктор, кој на прашањето зошто има луѓе кои од дома не излегле ,заболеле од вирусот, наспроти на пример касиерките ,кои се секој ден во допир со голем број позитивни , а пак не заболеле,одговори со тоа дека , колку повеќе контакти со вирусот имаш во мали дози толку повисоки антитела ствара организмот.
    Дали би можело ова да е точно?

18. Celltica

Celltica Популарен член

И како би знаеле ние дали е точно?
    Како би знаел и тој за сигурно дали е точно па да тврди?
    Посебно што касиерките кои јас ги знам скоро сите прележаа.
    Како тврди така, има статистика по професија колку се заразени?

cresa-jagoda likes this.
  19. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Нас лани ни ја пуштија оваа теорија, демек со маски по малку сме вдишувале ковид, недоволно да не зарази, доволно да не имунизира:?:.
    Значи нема теорија што ја немам чуено:tmi:
    А во озбилна држава живеам, не читам фб.
    Пошто само до продавница одам цела година, ќе ви кажам дали е вистина ко ќе испитам антитела:)

SkarletOHara, Doozy, vitamina and 6 others like this.
  20. fana

fana Форумски идол

Јас поминав со изгубен вкус и мирис, татко ми со температура еден ден и дијареа. Братучетка исто ко мене. Маж ѝ и ќерка ѝ - ништо. Брат ѝ нејзин пак, заврши во болница и сега е топ- жена му со температура (не лежеше таа на болница) децата нивни - ништо.
    Мајка ми и сестра ми и баба ми од 85 год, ништо. Маж ми ништо ќерче ништо.
    Да не знае што да мисли човек :|
    Едит: 18ка антитела имам 8-|

Kitten, SkarletOHara, Doozy and 14 others like this.