Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Ме интересира, дали е стандарден дел од процедурата испитување на д-димери или е тоа така доброволно, за луѓе што ќе си платат на приватно?

2. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Во Македонија второто.

deskarada and Biljarkata like this.
  3. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Во Македонија второто, во ЕУ ни второто. Мислам веројатно може, ама прво сите мислиме дека е кашлица (респираторен вирус нели), второ мораш да си во карантин, не знам како би се извело (и подобро така да остане). Зборот ми е, никој не зборува за тромбови, ддимери и слично.

Се зачитав нешто, отприлика 30 до 50% од Ковид пациенти (претпоставувам хоспитализирани, како инаку би знаеле) развиваат тромбови https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7644431/
    И сеуште мислам на темава:?:

4. Peperutce1115

Peperutce1115 Форумски идол

Јас кога одев на пракса, докторот испитуваше на секој ковид позитивен.

И во Ковид центрите на сите му испитуваат Д - Димери.

Инаку мислам дека за ковид позитивни е бесплатно испитување на д - димери.

LejlaD, Biljarkata, Doozy and 2 others like this.
  5. Cka

Cka Форумски идол

4 месеци немаше реагенс, до пред еден месец точно у еден од помалите градови.

WildMk, Autumn Love, LejlaD and 2 others like this.
  6. Antolinaa

Antolinaa Популарен член

Ама на државно уште да имаше термини Пеперутке. Плус увек немаат реагенси.

Приватно испитав 1000ка платив.

LejlaD, deskarada and Peperutce1115 like this.
  7. Kitten

Kitten Форумски идол

Не се секирај, не е вака. Слушај ги малку Пановски и Кунгуловски по емисииве што гостуваат, за антитела и клеточен имунитет убаво објаснуваат.
    Како нема потреба?? Некои луѓе цела година кукаат како не се виделе со родители, пријатели. А редовно се клукаат со антидепресиви. Еве им можност да се подопуштат ако потенцијално си прележале ковид. Колку многу мои пријатели, роднини имаат антитела, го прележале со симптоми на кои не се ни посомневале дека е ковид.
    Мене ми е сега многу полесно кога знам дека сите сме со антитела, а треба да сум во контакт со оние што не прележале.
    Здрава и позитивна психа со ваква тема, богами тешко. Јас да сум модератор би ја ставила темата на пауза. :| И така едни исти работи се верглаат во круг.
    Здрав разум веќе не постои.

8. Peperutce1115

Па не е поентата на испитувањата медицински испитување " за да се опуштиш". Без разлика дали сте прележале или сте вакцинирани не треба да се опуштате. Испитувања медицински обично се прават по препорака од лекар, ако има индикации за тоа. Кај нас се научиле дај да си испитам ова, дај да си испитам она.

Немам ништо против, ако сакате испитувајте си. Ете и моите сакаа си испитаа, мене лично ништо не ми значи и сметам дека е беспотребно фрлање пари кога станува збор за задоволување на сопствени хирови. А не и кога има потреба за тоа!

LejlaD and Doozy like this.
  9. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Близок чекаше 5 саати у комбе брза помош, за да го сместат. Две боци кислород примил со сатурација 75. Извадиле починат па го примиле...
    Господ да ни е на помош.

LejlaD, azelea, cresa-jagoda and 2 others like this.
  10. Kitten

Kitten Форумски идол

Епа не се сопствени хирови во прашање. Некогаш потребно е да знаеш дали си прележал зашто си во постојан контакт со луѓе од поризични категории. Еве јас лично сакав да ги заштитам нашите родители (освен мајка ми која прележа), и среќа излезе дека и татко ми има антитела. Ова веќе е многу олеснувачки за мене, а верувам би било кај многу фамилии.
    И зошто да не се опуштаме? Ти нема да се опуштиш откако ќе примиш вакцини и имаш загарантиран имунитет? До кога би живееле во грч да се видиме со најблиските?

Harper, sonuvana, azelea and 2 others like this.
  11. Bridget

Bridget Форумски идол

Зошто - ни второто? Кој ти брани да одиш на приватно и провериш што сакаш? Ко само во Мк приватни ординации да има.
    Мене матичен никогаш проблем не ми направил, ни за мене ни за дете. Не ни бараме којзнае што ама ако ме види загрижена за нешто и имам некој симптом, ме праќа на испитување. Ако ми се уврти нешто во глава што сакам плус да испитам, одам на приватно. Дома никој нема да ти дојде и да ти испита се што треба и не треба.

Antolinaa likes this.
  12. Peperutce1115

Додека не заврши пандемијата. Препораките се такви, маски ќе носиш и после примената вакцина. Маска и дистанца држиш и после прележаната корона. Ваљда нема одма да правиме свадби и чуда.

На ниту едно место во светот медицинските испитувања не се волку достапни за пациентите како кај нас. Само кај нас се испитува се и сешто затоа што на пациентот така му текнало. Не зборувам за ситуации во кои има индикација за тоа, туку за ситуации каде што стварно нема потреба од такво испитување. Дури мислам дека дополнително му се отежнува на медицинските работници. Наместо да прават нови тестови за детекција на ковид позитивни, они се занимаваат со испитување антитела дали некој прележал корона.

Сепак, тоа е мое мислење. Кој сака нека си испита, нормално. Секој си располага со своите средства. За мене е фрлање пари.

LejlaD, Doozy and Snow-Star like this.
  13. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Сметам дека е хир проверување на антитела кога немаш причина за тоа. Мм пошто е паничар, 3 пати е тестиран (исто непотребно, ама оди докажи му) , сосе антитела зошто се надеваше дека прележал без да знае. Ама цврц. Кога околу тебе не си имал потврден случај, стварно е непотребно да се тестираш за антитела. Еве сега брат ми е позитивен, 5ти ден веќе и моите ништо немаат за сега, а се плашам за нив. Дај Боже да останат вака, па може и ќе испитаат антитела..

Kitten and Peperutce1115 like this.
  14. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Од кај знаеш ти за целиот свет како е или да се долови поента па ај напамет ?

15. Peperutce1115

Ништо не зборам на памет. Два пати мерам, па после сечам.

Читам, се информирам. Професорите мои истото го зборувале, а постојано се во комуникација со пациенти и колеги од други земји.
    Имам и роднини во странство. Нов Зеланд, Германија, Англија.
    Прочитај искуства низ форумов.

LejlaD likes this.
  16. emiliana

emiliana Форумски идол

Моите испитаа пред една недела двајцата на фонд.
    Термини гледам има.

Biljarkata likes this.
  17. Kitten

Kitten Форумски идол

Се сложувам за првиот дел, но јас зборам за случаеви како вториот дел од твојот пост. За луѓе што биле во контакт со болни а немале симптоми, или осетиле нешто минимално. Многу такви луѓе излегоа со антитела.

Исто така сметам дека е важно да проверат антитела оние со позитивен пцр тест, а ни еден единствен симптом. До сега научивме на кој принцип работат пцр тестирањата, така што само серолошко испитување ќе ти даде одговор дали воопшто твојот организам бил во контакт со вирусот и имал имун одговор.

Doozy, Cherry333 and mal.ecka like this.
  18. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Таква мене ми направија, во Биотек.
    За институт не знам, здравје ако некогаш ми излезат резултатите.

LejlaD, Doozy and mal.ecka like this.
  19. ph.orhideja

ph.orhideja Форумски идол

А како ќе донираа луѓето крвна плазма ако не го знаеа титарот на антитела?
    Значи не е беспотребно,и тоа како е потребно испитување присуство на антитела,баш од причина за потребите од ковалесцентна плазма за болните во болниците.
    Ако беше обичен хир на прележаните,немаше фондот да го покрива испитувањето.

Harper, LejlaD, Angie1432 and 2 others like this.
  20. Peperutce1115

Ама вие не читате што пишувам. Ако има индикација, во ред. Зборувам за луѓе кои се преоптеретени со такви испитувања.

LejlaD, Snow-Star and Doozy like this.