Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.981
    Стандардно и бесплатно, ако најдеш термин. Со Ковид19 дијагноза ти е бесплатно сè. Ако најдеш термин, again 8-|

Јас неделава требаше пак ама никаде нема термини. Ни во приватните не најдов за веднаш, па остана да си го чекам овој термин за следнава недела.

@Kitten баш нив ги читам, многу се кул. И на Гугл Сколар има топ инфо. Така ми беше муабетот, метафорички, не дека ако денес имаш антитела утре веднаш ќе ги снема, него дека ни тоа не ти е 100% гаранција.

Ама се слагам за другото, мора малце да се опуштат психички луѓево и си бараат начини... па ако тест за антитела помогне за тоа, гоу фор ит.

На LejlaD, azelea, Biljarkata и 2 други им се допаѓа ова.
  2. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.829
    Допаѓања:
    274.985
    Мисли на приватно испитување, луѓе што немале симптоми, не се тестирале за ковид, или се тестирале и испаднале негативни.

Таков е случајот со партнерот, се тестираше два пати приватно кога јас бев позитивна, немал никакви симтоми цел овој период, завчера испита ат приватно оти ете... да не прележал од нога :)

Тоа се многу пари и беспотребно потрошени, околу 100 евра вкупно за свакислучај. Па не се малку.

Јас немав намера приватно да испитувам ат, кога прележав на Институт ми викаа нема термин :^) па требаше ден да земам од работа за ако можеби ме примат, пред вакцина и меѓу вакцина не испитав.

После ревакцина ми земаа крв, но 10 и кусур дена нема резултати, затоа испитав приватно. Зошто треба после ревакцина.
    Треба и измеѓу, ама никој не ми кажа, па ќе требаше на своја рака да испитувам. А без оглед на резултат секако ќе се ревакцинирав, па не ми ни значеше многу.

Фондот покрива за прележани, што можат да донираат, ама владее лудило веќе, не сте свесни колкав ред се чекаше не само за ПЦР, туку и за ат. Приватно.

На LejlaD, Peperutce1115, Doozy и 3 други им се допаѓа ова.
  3. Snow-Star

Snow-Star Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2014
    Пораки:
    3.530
    Допаѓања:
    17.609
    Опуштање психички до некаде- да. Клучен збор: "до некаде". Познавајќи го нашиот менталитет кој на знае за средина, не сум ЗА опуштање.

И да си вакциниран, и да имаш антитела, пак можеш да префрлиш вирус на некој кој не е имун.
    А тоа е најважното. Од сам почеток.

Игра на бројки...

Затоа луѓето кои не носат маски во толпа ги презирам од дното на себе си. Не носиш маска за себе, а за да не ставиш на ризик некој друг. Толку е просто.

На Ahoy, Peperutce1115, Doozy и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.425
    Допаѓања:
    90.750
    Колку ја плати во Биотек?

5. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.829
    Допаѓања:
    274.985
    Ова е дури безобразничко да ти кажам, затоа што со 100% сигурност знам дека внатрешно (специјалист да прати на трансф.) секогаш има место, пошто нормално испитуваме и дд пред операции, со хемостаза и вирусни маркери.
    Во секое време има термин.

Сега кога операции скоро и да нема, можат да ги отворат термините и за од надвор да им закажуваат.

Иначе инфектолог одма ќе ти најде термин (внатрешно) ама матичните не можат.

На LejlaD, Peperutce1115 и Doozy им се допаѓа ова.
  6. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.829
    Допаѓања:
    274.985
    800 денари, најефтино е таму.
    Околу 2000 Жан, 1000-1200 Авицена.

На LejlaD и Angie1432 им се допаѓа ова.
  7. ph.orhideja

ph.orhideja Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јануари 2011
    Пораки:
    1.341
    Допаѓања:
    48.074
    Еве јас имав негативен пср тест,а антитела имам,немаше да знам ако не испитав.Типични симптоми имав развиено и зошто да не испитам ако сум потенцијален дарител?
    Фондот покрива за сите.

Што е индикација според тебе?

На LejlaD и mal.ecka им се допаѓа ова.
  8. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.425
    Допаѓања:
    90.750
    Супер,фала на инфо :)

На LejlaD и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  9. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    vakciniran ili prelezan kako ke prefrli na drug
    za da prenese mora da e ZARAZEN so ogromen broj razmnozen virus vo teloto.. kaj prelezanite i vakciniranite ne moze da se razmnozuva virusot zaradi antitelata , taka da nema da se zarazi i prenese na drug koj ne e imun
    dosta tropajte gluposti

Последна измена: 3 април 2021
  10. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.829
    Допаѓања:
    274.985
    Како успеа преку фонд?

Јас со прележано, се' со ред, ми викаа нема место.
    Па еве сега од работа што ни' пратија крв, уште нема резултати.

Затоа испитав приватно на крај...

На LejlaD, duffi и mal.ecka им се допаѓа ова.
  11. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.981
    Ауу па да, мејкс сенс. :wasntme:

Мене ми кажаа и за ,,финта" да одам у регуларен термин (вон ковид термини) со пост-ковид дијагноза па као демек одма и бесплатно... 8-|

Првите резултати беа океј и затоа си чекам поштено на ред :D

Ама да, скроз не е фер спрема некој на којшто му треба итно, а нема каде и не може да плати. Чекаат и по 10 дена за тест, па дотогаш или ќе го прележат или... :(

Инаку, гледате ли во Бразил што се случува? :|

На LejlaD, Peperutce1115, CameliaMiller и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.789
    Допаѓања:
    145.332
    Јас бев со упат од специјалист.
    Нема реагенси кај нас за антитела.

13. Peperutce1115

Peperutce1115 Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    22.686
    Ама не индикација според мене, индикација според медицина базирана на докази.

Нормално дека кога е во прашање донирање на плазма постои индикација за испитување антитела.

14. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.829
    Допаѓања:
    274.985
    Димери ич не се заебанција, затоа се нервирам.
    АТ мање више, си прележал или не, животот пак ти останува ист :) или не знам некои рандом испитувања што стварно не се итни.

Ама димери се баш битна работа, среќа жими труднине и породените што можат секое време да дојдат со упат од гине.

Ама периодов и те како треба да се пуштаат за од надвор повеќе.

Нема врска дијагнозата иначе, туку дали лекарот што издава упат е специјалист во таа конкретна болница :)

На LejlaD, Doozy и Peperutce1115 им се допаѓа ова.
  15. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    a zs gi pustivte tetkite na maz vi doma koga maz vi e zarazen?
    cija odgornost/neodgovornost e toa? mene mi izgleda ko tvoja/vasa.. stom e toj zarazen vo izolacija znaci nema GOSTI ni tetki ni strini ni nikoj !!!
    da vo pravo si sekakvi gi ima, pa i nsite greski na drug ke prefrlime ..svasta da se cudi covek :o

16. ph.orhideja

ph.orhideja Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јануари 2011
    Пораки:
    1.341
    Допаѓања:
    48.074
    Со упат од матичен сите дома испитавме.Имавме дома позитивни и сите проверивме.
    Мене и на трансфузиологија ми ги признаа антителата,иако имав негативен пср тест,а во апликацијата за дарување плазма се наведува дали имаш потврден пср позитивен тест.И без ова ми се јавија и ме примија.Не бев соодветен дарител заради низок хемоглобин инаку без проблем ќе давав крв.

Термини тешко се добиваат за имунологија,за 15 мин се пополнуваат кога ќе пуштат термини на Мој термин.

17. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.829
    Допаѓања:
    274.985
    Јас чекав дур чекав, нели за плазма да дарувам, на крај поминаа 3 месеци и тогаш регулар си дарував крв, како и секои 3-4 месеци.

На LejlaD, ph.orhideja и mal.ecka им се допаѓа ова.
  18. Snow-Star

Snow-Star Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2014
    Пораки:
    3.530
    Допаѓања:
    17.609
    Проста биологија бе суитхарт, за да имаш имунитет од нешто, треба да си минал низ истото. Што значи ти го имаш вирусот во себе веќе. Мејкс сенс?

Сега ти и сите што мислат како тебе прекинете да се силите и носете маски моља. (heidy)

19. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.829
    Допаѓања:
    274.985
    Проблемот е што нели, 90+% те заштитува од зараза, а 100% од тешка клиничка слика (вакцината)

Ама не знаеме дали можеме да пренесеме на друг ако ние пак фатиме некоја варијација пример, затоа превентивно и вакцинирани мора да следат препораки.

Кога ќе имаме едно 70% вакцинирани, ајде де. Ама сега за сега, со смешниве бројки на вакцинирани, наспроти скроз поразителни бројки на заразени и починати, не гледам причина за ризикување.

На WildMk, LejlaD, Doozy и 2 други им се допаѓа ова.
  20. christinnn

christinnn Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2014
    Пораки:
    2.764
    Допаѓања:
    21.477
    Тогаш значи ќе се носат маски и ќе се практикуваат сите мерки се додека не се имунизира секој човек на планетава (во превод - никогаш)? Пошто и 90посто да се вакцинирани или прележани, ќе има опасност да ги заразат оние 10% што сеуште не се имуни.
    Wow, ептен утешително. :?: