Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.289
    Допаѓања:
    124.847
    Кога кажував дека ќе прават селекција кого да примаат, вие се смеевте. Ете го, дојде. Помлад ќе примат, постар не. Знаат дека е изгубена битката веќе.

На KuklickaSk, LejlaD, Karamela12 и 6 други им се допаѓа ова.
  2. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    Не е од сега ова. Баба ми не ја примија навреме во вториот бран ко беше, немаше место ни тогаш. Ко се влоши премногу ситуацијата и се ослободи место за жал беше предоцна. Сега е уште полошо..

На LejlaD, Karamela12, cresa-jagoda и 3 други им се допаѓа ова.
  3. Grungie

Grungie Популарен член

Се зачлени на:
    6 септември 2013
    Пораки:
    1.160
    Допаѓања:
    2.243
    Дали прелегани со антитела мо.е да го пренесуваат вирусот... јас и син ми вчера имавме контакт со мајка ми која носеше маска, а денес сопругот се буди без осет за мирис... за него можеби е корона, но дали јас и синот вчера сме можеле да пренесеме на мајка ми... Ако има некој сознанија нека ми пише, се испаничив за неа..
    По тоа што досега читав нели вирусот првин треба да навлезе во телото за да биде во инфективна фаза,а доколку имам антитела тие го сузбиваат да се развива...?:sweat:

На TheDongerino му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.785
    Допаѓања:
    41.860
    Не, не би требало.
    Многу краток период е.

На LejlaD и Grungie им се допаѓа ова.
  5. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2018
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    14.264
  6. МалДух

МалДух Истакнат член

Се зачлени на:
    25 ноември 2020
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    1
    Татко ми е постар човек па го примија во ковид-центарот пред некој ден. Не зависи од тоа колку е стар некој, туку дали има развиено пневмонија. Ако има ќе го примат ако не нема. Иако, ако некој е премногу болен за респиратор не ги примаат бидејќи немаа доволно респиратори и брза помош цел ден шета низ Скопје со нив има бара место :(

7. Mrs.Precious

Mrs.Precious Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    3.431
    Допаѓања:
    20.996
    На Kjutche му/ѝ се допаѓа ова.
  8. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    41.444
    Ова нека оди на душа на тие што ја украдија кутијата за донации, и секако на оние што не прават ништо.
    Нека почива во мир, се надевав ќе се излечи.

На noteforself, Принцезичка1, butterfly6223 и 4 други им се допаѓа ова.
  9. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    Нека почива во мир, многу се разочарав ко прочитав ;( Пред некој ден пуштав пораки, се надевав ќе се опорави.
    Сам ја кревал баба ми и ја носел неколку пати пред да ја примат в болница, многу добар човек. :(:(

На noteforself, Karamela12, Принцезичка1 и 18 други им се допаѓа ова.
  10. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.307
    Допаѓања:
    259.440
    Во некои случаи кој јас го знам, од Жан Митрев гадно ги зезнаа луѓето.
    Кога се бараат пари, донации, јас би барала прием на Инфективна или ГОБ. Она што се случува во приватните е само пари и пари. И лечат без инфектолози.

Ситуацијата е страшна. Се држевме, ама еве секој ден расте бројот на починати. Град на духови, премногу тажно.

Се што остана незаразено, сега е болно. И развиваат тешки клинички слики. Чудовиште. Болницата како од хорор филм. И најголемите неверувачи сега се исплашени.
    Коси вирусот.
    Училиштата вријат, наставници заразени, деца, школи се затвараат, ама ете госпоѓата смета дека состојбата е стабилна.

На Karamela12, Nigredo Odor, GirlRose и 9 други им се допаѓа ова.
  11. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.289
    Допаѓања:
    124.847
    @JuLleE сам министер за здравство ти вели Нема мерки, премногу е раширено.. што сакаш повеќе. Многу сум разочарана од тоа што си се понашаат лефтерно. Ако сега не ни треба карантин не знам кога требало. Ама ете, се е под контрола.

На cresa-jagoda, oblace1, LejlaD и 3 други им се допаѓа ова.
  12. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.785
    Допаѓања:
    41.860
    Др. Горан Кунгуловски:

Иницијалното сузбивање на SARS-CoV-2 пандемијата отсега па натаму e возможно на еден начин:

1. Вакцинација

Сузбивањето на нови епидемии со нови соеви на SARS-CoV-2 што ќе излегуваат во наредните години е возможно на еден начин:

1. Ревакцинација со нова вакцина (нема да се чека за неа).

Имаш иницијален имун одговор и заштита. И понатаму само го носиш тој имун одговор на додатни обуки за да добие нови вештини (борба со нови соеви).

Толку е просто.

Донесете вакцини и не релативизирајте.
    Вакцинирајте се и не релативизирајте.

На Peperutce1115, CameliaMiller, noteforself и 13 други им се допаѓа ова.
  13. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.307
    Допаѓања:
    259.440
    Никогаш не бев за затварање и искрено страв ми е оти ни следува и економски колапс, ама од друга страна, секојдневно има голем број на починати.
    Ми е страв што вријат училиштата, децата го носат дома, наставници се во болници, умираат.
    Во ноември вирусот не беше влезен во училиштата, сега е.
    Две недели да затворат треба.
    Ново што читам, се спомнува Детска клиника и возрасни ковид пациенти?
    Дали се нормални?
    Ќе се коцкат децата?

На cresa-jagoda, H.VAGA, CameliaMiller и 5 други им се допаѓа ова.
  14. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.289
    Допаѓања:
    124.847
    Демантираа. Нема да лежат возрасни таму. Ама не дај боже сега да ти треба доктор за друго. Е па од тие што викаа никако затварање, ќе немаме леб да јадеме дојдовме до ова. Кафаните и кафичите, моловите се есенцијални за живот. Така да, народе тражили сте гледајте. Им дадовме зелена карта да си играат со нас. Не сакате карантин еве ви 22-5 полициски час колку да не сме без ич.

На cresa-jagoda, Bezimenka90, Anne Boleyn и 3 други им се допаѓа ова.
  15. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.307
    Допаѓања:
    259.440
    Кој тражел, кој да гледа?
    Ами факт е дека ќе немаме за леб, не знам колку приметувате ама инфлација почна да не јаде.
    Целосно и долгорочно затворање никој не сака, но кратко колку да се тргне притисокот од болниците, треба.
    Јас секако пак ќе одам на работа и дневно ќе имам контакти со минимум 50 луѓе. Еве не одам во кафичи сега, ама опасноста ми доаѓа од работа и училиштата.
    Не знам до кога ќе барате вина. Нормално дека народот ќе се плаши и од преживување, ми стои дека немате допир со реалноста и сиромаштијата.

На Harper, ph.orhideja, happygirl и 15 други им се допаѓа ова.
  16. oblace1

oblace1 Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    2.423
    Допаѓања:
    8.590
    Како во кланица да сме. Буквално. Сите држави преземаат нешто за да го заштитат народот, се затвораат, рестрикции, кај нас нема потреба. А поголема смртност имаме од многу други.

И кога веќе решиле да не преземаат никакви мерки, дај бар нека не излегуваат на тв лудаците со небулозни изјави дека се е под контрола, народот нема од што да се плаши и сл.
    Уште толку го реметат и ужасно нервираат народот. Не сме од марс паднати, мислат стварно некој ке им поверува на изјавите или ке смират некого. Дај затворете се во некоја пештера бар да не ве гледаме веќе.

На happygirl, Peperutce1115, Bezimenka90 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.316
    Допаѓања:
    189.967
    Стварно мислам форумов е местото чие мислење се уважува, ај да се сложиме на локдаун од 1 месец Филипче одма ќе не послуша.
    :x лошо.
    Ај ако не на газдите може ќе им текне сами да затворат.

На LejlaD, senjorita-v, Ahoy и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Nigredo Odor

Nigredo Odor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.549
    Допаѓања:
    19.469
    Ова не е точно.
    Татко ми на 11 март разви пневмонија и не го примија во 8-ми септември иако имаше слободни легла.

19. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.289
    Допаѓања:
    124.847
    Не бре . гледам од сиромаштија народов одвај чекаше да оди во Грција на одмор. Не зборам за форумов туку општо кукаше народот, еве ви гледајте. Сега е сеедно веќе касно е за мерки. Прошо воз.
    Толку од мене

На cresa-jagoda, Bezimenka90 и LejlaD им се допаѓа ова.
  20. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.785
    Допаѓања:
    41.860
    Еден викенд карантин би бил доволен, видете има проф. Дејан Трајковски на фб прикажано како/ зошто.

FB_IMG_1617564188117.jpg

На Peperutce1115, cresa-jagoda, Doozy и 7 други им се допаѓа ова.