Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Нас обично 6 недели ни требаат, ама ако вика професорот:?:
    Кој е тој бтв?

Не разбирам зошто доцна, како очекуваат да запре?

2. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Доста истакнат професор на Техничкиот факултет во Битола, ептен прецизно ги прави анализиве.

Секој ден точно ги предвидува бројкиве на позитивни :D

3. An-na

An-na Форумски идол

Со колективен имунитет :D оти ваксајнс и така немаме :?:
    Навистина не ја гледам поентата на било каков локдаун кај нас. Толку е многу раширено што чиста среќа е ако некој не фати. Колку и да се пази, освен ако не е во целосна изолација без било какви контакти со надворешен свет :|

Doozy, KuklickaSk, IronLady and 3 others like this.
  4. greenday

greenday Истакнат член

28 години од Охрид.... имал/а претходни болести?
    Господ да ги прости сите, ужас...

LejlaD likes this.
  5. fana

fana Форумски идол

Дијабет и проблеми со тироидна жлезда.

LejlaD likes this.
  6. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Мислам ова со претходни болести е веќе срамота и ирелевантно. НЕ МОЖЕ ковид да биде смртна причина, што направил тој ковид за да дојде до фатален исход. Па кога веќе се објавуваат имиња и дијагнози и конкретна причина треба и политичка и лекарска одговорност. Ова не е нор-мал-но.

И како е тоа-толку е раширен вирусот што нема поента? Баш затоа што е раширен има поента. Нит има време да се прегледа, нит да се тестира, нит да се дијагностицира. Не е нормално ваква лабавост, сите на работа, сите на шопинг, сите по кафиќи. Ама маски се носеле на улица. Ма немој да ме ј***ш:@

7. Anne Boleyn

Anne Boleyn Истакнат член

Се согласувам и јас сметам дека сме пуштени кон колективен имунитет .Друго беше на почетокот,имаше ред пред маркети,во институции.Сега никаков ред ,ни во маркети,ни во банки службеничките без маски.Наутро кога одам и кога се враќам од работа гледам полицаец со маска,во раце носи тефтерче,тоа го носат кога казнат за маски.Покрај него си поминуваат минувачи без маски,него мува не го лази,очигледно тргнал по наредба на одредено место и гледа да одработи формално,ради реда.Се во оваа држава функционира ради реда.Што имаше К15 еден скеч со деца ,им викаат што правите? а тие еве си играме држава.Е така си играат овие наши политичари од како станавме држава,пишуваат закони што не се спроведуваат.Вечна да ни е!

Last edited: Apr 4, 2021
  8. Abracadaver

Abracadaver Истакнат член

Сега пандемијава коси по доминантно македонскиве средини. И, така ќе ги доутепа помалите градови економски и на секаков друг можен начин, затоа што во тие градови живее претежно старо население и смртноста и заразеноста ќе се зголемува.

9. mareane

mareane Форумски идол

Не сме пуштени кон колективен имунитет туку кон колективен морталитет.
    Страмно и страшно.
    Барем децава да ги заштитеа...

10. MarijaMi90

MarijaMi90 Форумски идол

Апсолутно си во право. Македонија наша мила е толку контрадикторна, значи стварно човек да не знае дали да се смее или плаче. На почеток толку строги мерки, ајде тогаш согласно неизвесност и незнаење како со нешто ново. Ама сега? Економска состојба разбирам, ама не разбирам тој што може да работи од дома, да оди во канцеларија, не разбирам кафичите да работат и внатре, па и надвор со начичкани маси. Не разбирам 100 луѓе да се бутаат во мало продавниче. Ништо, ќе си постигнат природен имунитет, а новиов сој не гледам дека ги поштедува младите. Или до што и да е.
    28-годишното момче. Не можам да опишам колку ми е жал. Дошло од Словенија да се грижи за болната мајка, а каква трагедија им се случи.
    Јас не ги сфаќам тие коморбидитети што ги навеле, дури мислам дека и погрешна порака се испраќа со објавувањето на тој факт. Како тоа да треба да не смири на било каков начин, дали за себеси да не се плашиме толку или ситуацијата со детето да не ја доживуваме толку трагично. Мн луѓе имаат проблеми со тироидна, мн луѓе имаат скриен шеќер, пред дијабет состојба, а не се свесни. Не знам што да речам. Тоа е како за мене да кажат дека имам коморбидитети зошто пијам терапија за покачен пролактин пример. А ниту тегоби, ниту симптоми сум имала.Реални да сме, ако е така сите може да имаме ризик фактор за којшто не сме свесни. Секако не ја знам ситуацијата детално и не ја знам неговата состојба колку била сериозна, ама мислам дека генерализираат малку. Има проблем со тироидна и проблем со тироидна. Исто има и проблем со шеќер и проблем со шеќер. Има луѓе кои земаат глукофаж и луѓе кои се боцкаат со инсулин. Ќе прочита некој помлад и ќе си рече, а па добро јас немам ништо, не сум во ризична ситуација, болно било детето. А знаете како велат, нема целосно здрави, само непроверени. Не сакам со ова да ги направам сите со здравствен проблем, далеку од тоа, напротив сакам да кажам дека јас оваа информација сметам дека е сосема нецелосна.
    Ако сакате да донирате или некако да помогнете еве што најдов на фб. Не знам дали ова е побарано од семејството или е иницирано од пријател на детето, ама еве ќе го споделам со вас.
    20210404_235507.jpg

Last edited: Apr 5, 2021
  11. Lilit

Lilit Форумски идол

Проблемот е што лани додека траеше вонредната бизнисите открија дека е 21 век и дека се може да финкцонира електронски. Се опуштија и пак по старо е се.

Воздржувајте се од се што ве става во искушение наредниов месец. Мора да се издржи.
    Се ежам кога гледам како се собрале за родендени, прашуваат за украсување на родендени, поддржуваат собиранки...
    Прееска еден познаник ставил слики 15 души млади кај него на роденден. Му искоментирав!
    За сечие добро е... сите имаат поводи, сите сакаат да се дружат, аман...воздржете се.
    Нема веќе прележано, непрележано, нема правила!

Денес разбрав за уште еден згаснат млад живот..без болести претходни...
    Цитокинска бура може да го фати и најздравиот. Глупаво е веќе да мислиме на коморбидитети како предуслов.

https://galama.website/2021/04/denis-jas-im-zemam-bris-a-tie-mi-velat-ma-nema-veze-ova/

Last edited: Apr 5, 2021
  12. MarijaMi90

MarijaMi90 Форумски идол

Така е. Нема веќе ни прележано, ни непрележано, ама ние пример се гледаме само со еден пар, зошто се вакцинирани. И мислам, или барем се надевам дека тука нема ризик. Единствен контакт ни се тие нас, а дечкото има контакти на работа, ама е вакциниран, а плус и мн често го тестираат од на работа, за секој случај.

senjorita-v likes this.
  13. WildMk

WildMk Форумски идол

Ми текна нешто.
    А да не чекате владата да изгласа некакви мерки, туку сами да прекинете контакти кои не се нужни?
    Еден месец од прилика, доста ќе биди.

noteforself, LejlaD, Mishela and 10 others like this.
  14. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

А што има врска нужни, не нужни? Дури работат кафани, за да работат, нели, треба луѓе да има, не ќе одиш сам во кафана... Тие шо можат да работат од дома, ваљда за инат ги тераат на работа... итн
    Кај нас едно време фабриките сами бараа да им дозволат да не работат, еј. (не им дозволија, пари на државата и требале)
    Ама ова во мк е као гледаш дека ќе напраиш судар, нит кочница на педал, нит рачна, сето во лер:tmi:

LejlaD, oblace1 and Bezimenka90 like this.
  15. WildMk

WildMk Форумски идол

Како нема врска?
    Со оние кои не мора да се гледаш, ќе издржиш еден месец да не се гледаш.
    Толку.

16. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Абе издржувам јас, да речеме моите, пензионери, цела година. Ама другите што одат на работа? Оди врзи тинејџер да не оди по кафичи. Дури е отворено, ќе оди- павлов ефект

LejlaD and oblace1 like this.
  17. WildMk

WildMk Форумски идол

Нема што да врзуваш некој.
    Реков: Сами да прекинете контакти.
    На тинејџерот сам да му текне, на мајка му сама да и текне, на татко му сам да му текне, на баба му сама да и текне итн итн

LejlaD and Tajnaotrovna like this.
  18. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Кој ќе работи? :D

tina2018 and LejlaD like this.
  19. Bridget

Bridget Форумски идол

Прво на работа ви текнува :D Ќе си одите на работа, кој работи рамо да рамо со колегата и си диши во врат? Не ми текнува, повеќето имаат дистанца и се што треба е маска да носат. За дружби се збори.

20. WildMk

WildMk Форумски идол

Реков: Контакти кои не се нужни

---------------------------------------

Една реченица не мојте да ја прочитате
    Полека