Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. kristina.k

kristina.k Форумски идол

@Bridget Мм така работи. Така и се зарази, со маски. Нема врска јас што седам цела година дома, ко тој работи со огромен број луѓе и в кола се вози заедно и блиску мораат да се. Мајка ми исто. Во фабрика од 5000 души еден до друг мораат да работат, таква е работата. Во автобус се возат. Знајш колку помогнаа маските што ги носат по 10 часа? Воопшто.. Над 20 души заразени познавам на работа што се заразија. На форумов колку само има што од колеги имаа префатено со маски, со се. Толку е многу проширен вирусот што не помага на Вајлд муабетот сега.

2. Annath

Annath Форумски идол

Ахам, да, ќе им текне. Ако им текнуваше, арно ќе беше. Пошто слободите им се загрозени ако не излезат да се видат со другарките, ама ако закачат нешто, не се тие криви, прскаат со кемтрејлс и со петџи не зрачат...

Какви навреди читав по фејсбук за Пановски, Даниловски, Трајковски... срам ми е што читам само...

noteforself, azelea, smooch and 16 others like this.
  3. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Па најголем број од луѓето на работа се заразуваат.

Нужност е и одење со автобус, таму зошто никој не исконтролира да се пуштат доволно автобуси за луѓето да не си дишат во врат?

Еве и кафичи и кафани се погодно место, ама зошто да не биде нивниот капацитет доволно редуциран за да работат и да доаѓаат луѓе, а сепак да се намали ризикот од ширење на вирусот колку толку?

Во фитнес центри, зошто не им се наложи на сите да носат задолжително маски и да пуштаат онолку луѓе колку што е предвидено за да има доволно растојание?

Може сѐ ама парите од друга страна...
    ....последниве два примери може не се нужни, ама со добра организација може да си функционираат!

А да, и маркети се неопходно место за одење, таму толку е тешко да се регулира секој да носи правилно маска и да нема гужви?

4. WildMk

WildMk Форумски идол

:rofl: се изнасмеав, иако не е за смеење :worried:

LejlaD likes this.
  5. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се очекува Владата денеска да донесе нови мерки за спречување на ширењето на коронавирусот откако претпладното таква препорака произлегла од заседанието на Главниот координативен штаб, дознава „360 степени“.

Според нивните сознанија, од утре па во наредните 14 дена ќе бидат затворени угостителските објекти. Исто така, за два час порано се поместува и почетокот на полицискиот час, така што наместо во 22.00 часот, тој ќе почнува од 20.00 часот и ќе трае до 5.00 часот изутрина.

Во текот на денов се очекува Владата да одржи седница и да ги формализира одлуките.

6. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Да се само тинејџерите проблем. Мои врсници 30+ се по кафани и кафичи и на мојте родители врсници 50+
    Мојте ги немам видено цел месец.
    Добро еднаш на паркинг 15 минути со маски ма 2м

@Ahoy шуќур цел ден чекам нешто вакво. Па доста е веќе претераа

tina2018, Anne Boleyn, LejlaD and 3 others like this.
  7. Bridget

Bridget Форумски идол

Ама не работат сите еден до друг, на работа многумина се заразиле затоа што биле без маски или цигара и јадење заедно, паузи и седенки. Знам дека не можеш секогаш да избегнеш ама таму кај што се може и тоа не се почитува. Сакаш да кажеш дека сите што одат на работа се постојано со маски и се држат на страна?

tina2018, Anne Boleyn, LejlaD and 3 others like this.
  8. WildMk

WildMk Форумски идол

Oops!! A daisy! :rofl:

Ме прочитаја мене на форумов, зато се премислија! :rofl::rofl::rofl::rofl:

9. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Ти во координативен штаб да не си? :D

10. WildMk

WildMk Форумски идол

Јас сум во Штаб за Крекање :rofl::rofl::rofl:

11. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Не е точно, мајка ми јадат по двајца на голема маса и тоа не еден спроти друг, и имаат стакло меѓу нив. Паузи за дружење нема, строго е многу. Три пати тт им мерат во текот на работата. Скоро цела фабрика поминаа, еден период 14 души околу мајка ми беа со корона.

LejlaD and WildMk like this.
  12. Bridget

Bridget Форумски идол

А од каде знаеш дека се заразиле на работа?

LejlaD and cresa-jagoda like this.
  13. WildMk

WildMk Форумски идол

Аууу бравос (y)
    Мислев дека во ни една фирма немаат асолни протоколи

LejlaD, Tajnaotrovna and kristina.k like this.
  14. kristina.k

kristina.k Форумски идол

@Bridget мајка ми тие што ги познава дома немаа заразени тогаш. Беа наведени како контакти со тие што се заразени од работа. Маската не штити ако е многу концентриран вирусот во воздухот. Прво носеа медицински, сега се сите со н95 и не ја вадат ни во автобус. Јас мислев дека со тие протоколи таму и таа строгост нема никој да се зарази, ама залудно. И медицински лица на цела опрема се заразуваат.

Друг ми беше муабетот. На оваа проширеност и карантин да направат исто ќе растат бројките. Јас сум за поголеми мерки, ама навреме требаше, сега и сами знаат дека испуштени се конците од раце.
    Од медицинско лице во Ковид центар слушнав дека очекуваат пикот да е крајот на април, а после тоа да има и поголем број на починати од сега.

LejlaD and An-na like this.
  15. Bridget

Bridget Форумски идол

Не ми беше намерата да убедувам дека на работно место не се заразуваат луѓе, туку пошто не може сите дома да сме и да не работиме, барем секој за себе, колку може да се пази. Ако збориме дека џабе е се' и пак ќе се заразиме, не си правиме услуга. Не е џабе, секоја претпазливост е плус. Познавам многу фирми, меѓу кои и мојата која не држи под контрола со мерки. На почетокот по канцеларии се ширеше ради клими и пренатрупаност, сега кој од дома, кој во некое ќоше забутан, изолиран и еве нема веќе ширење. И тие што се заразуваат се едини во нивниот круг и фатиле од дома или пријатели и нема веќе цел оддел заразен.

16. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Ако е вистина ова арно им текна.

Anne Boleyn, LejlaD, oblace1 and 3 others like this.
  17. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Закажана е вонредна владина седница за во 13ч., поради овој предлог.
    Веројатно ќе се донесе.

LejlaD, oblace1, cresa-jagoda and 3 others like this.
  18. firequeenn

firequeenn Популарен член

Да се цитирам сама, отиде човекот на некое подобро место.;(Многу ми е жал..8 дена на болница бил де поарен де лошо а никако не сакал во приватна да оди, специфичен беше на карактер ама предобар. Како него друг газда нема да најдам.И ништо нема да биде исто на работа отлало го нема него.
    Ќе одам денеска на погреб,во капела не одам затворен простор е и не ризикувам.Ми рекоа дека е од 2 погребот а се прашувам дали е дозволено присуство??
    Ќе запалам една свеќа морам некако да укажам почит.

19. Bridget

Bridget Форумски идол

И пак не ви доаѓа памет, што луѓе ќе бевте не ми е јасно, на погреб да одела. Ко да нема ден да запалиш свеќа кога нема да има народ. Значи стварно не сте ми јасни.

LejlaD, tinka-mace, vitamina and 5 others like this.
  20. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Не е дозволено присуство ако е починат од корона. Нема погреб класичен. Нека почива во мир.