Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Ако те прочитаја, ќе донесат мерка сами да се воздржите од контакти (facepalm)

LejlaD and Lima24 like this.
  2. firequeenn

firequeenn Популарен член

Мисли што сакаш,твое си е.
    Да го познаваше не свеќа,кандило ќе држеше дури те држат рацете.
    Барем толку можам,да присуствувам на еден погреб на отворено. Фала за сочувството патем.Што фала, грам осет немаш.

christinnn, Angie1432 and andrejko82 like this.
  3. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Тие веќе донесени се |(

LejlaD likes this.
  4. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Во Србија, моловите и угостителските објекти уште се затворени ?

5. Bridget

Bridget Форумски идол

Само ти имаш чувства, само ти имаш блиски луѓе, ако не отидеш на погреб денес, што? Нема во рај да оди? Што ќе придонесеш со твоето присуство кај починат кој бај д веј не ти е најблиска фамилија, освен своето глупаво его што ќе го задоволиш дека си оддала почит? А да, и да помогнеш кон умирачка на други луѓе како него со ширење на вирусот.

LejlaD and le.soleil like this.
  6. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Знам како ти е, ама нема да ти дозволат навистина. Кај баба ми на погреб, мајка ми од далеку гледаше само. Не смеевме никој да одиме, само тие што ја погребаа со заштитни одела. Тешко е ама тие се протоколите.

7. fana

fana Форумски идол

Нека почива во мир.
    Присуство на погреб нема да е дозволено. Таков е протоколот. Тоа е.

LejlaD, Ahoy and cresa-jagoda like this.
  8. Doozy

Doozy Форумски идол

Аууу статијава.... какви луѓе виреат, НЕ МО ГУ! 8-|

Мене денеска ме гледа една познаничка (јас со две маски, она без, пошто и се може ;)) и ми вика - етеееее, гледаш дека не е ништо опасно? :wasntme: И викам па да, јас имав среќа и не беше страшно иако допрва ќе видиме дали има последици, ама не е за потценување ситуацијата воопшто... и пак ми вика, абе ај, глупости, само фама креваат. 8)

Иначе и јас мислам дека не е до коморбидитети, некој друг тригер е. :(

Па кога ќе прочитам - абе дијабет имал, тироида... луѓе, тоа не се сериозни болести, тоа се состојби што успешно се менаџираат. 28 години, не ме зезај!!!

Ме фаќа тиха језа тоа тешење, нема правила! И затоа мора пазење и вакцинација, вакцинација, вакцинација :wasntme:

9. andrejko82

andrejko82 Форумски идол

Прими сочуство!!! не е дозволено одење, има денови ќе отидеш..

LejlaD likes this.
  10. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Пак глупава мерка полициски час.Година и пол ќе поминат, веќе секаде се гледа дека тоа не дејствува, и пак го даваат како мерка, не разбирам?|(
    Ај угостителски што ќе затворат, логично е и очекувано, ама што помош жити се ќе даде 2 саати плус никој да не излага од дома?
    Можам слободно со десет луѓе да се соберам до 7:59 и во 8 сите по дома, жити мерката.
    Битно јсп полни, молови исто, затворени простори општо без контрола итн итн да не пишувам исто цело време.

GirlRose, Ambitious, Nausicaa and 4 others like this.
  11. christinnn

christinnn Форумски идол

Честитки за новите мерки, бравос.
    Ајде сега за велигденските празници под клуч четири дена и ја прогласваме короната за умрено!
    Сценариото веќе видено е.
    И за жал ако прошла година протуркавме некако, оваа година ќе се шекниме скроз. Гледам по мене а и по врсниците мои, не се издржува веќе. Отруени сме со страв и смрт од сите страни, фрижидер да отворам ќе ми излезе црната статистика на Филипче.

12. Karamela12

Karamela12 Истакнат член

Луѓе не правете споредба со лани.
    Лани имаше по 50 заболени на ден,а годинава по 50 мртви.

И не е ич мала разлика.

13. forumce

forumce Форумски идол

Да, ама требаше тогаш да се делува со вистински мерки за да не дојде до ова денес.

christinnn likes this.
  14. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Ааа епа што не кажа порано, штом била таква работата да му се јавиме на вирусот да го замолиме ако сака да паузира со косење.

Глеј, не те напаѓам, се сложувам до некаде со тебе, ама ситуацијата е таква каква што е.
    Не е убаво одење во екстремности(какви што имам видено тука и во ријал лајф) и живеење во постојан страв ама па не ни може да замижиме на тоа што се случува само зашто не можеме да го поднесеме.
    Помалку следење вести и статистика е корисно и убаво за наше ментално здравје, ама да не заборавиме дека некој друг ја живее таа реалност.
    Малку повеќе емпатија, малку помалку себичност.

GirlRose, Ambrosia, Ahoy and 7 others like this.
  15. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Ако имаш авторитет како родител и те како нема да излезе. А за по кафичи ако не му дадеш пари да го видам како ќе плати.

Да беше отруена со страв немаше вака да зборуваш, немаше да ти текне на дружби. Не се издржувало, абе како не. Имате црви во газот и не ви е гајле за ничие здравје, ни за вашето, а камо ли за нечие туѓо здравје. Јас НЕ сум стара баба, туку плус/минус отприлика на твоја возраст, ама не го гледам толку трагично како тебе почитувањето на мерките и немањето дружба по кафичи, паркови и викендици. Со друштвото можеш и на камера да се видиш и да испиеш кафе и да се изнамуабетиш на раат без никаква опасност. Не мора во живо да се гушкате, да си дишете и од иста флаша сите да пиете. Колку побрзо се освестите, толку побрзо ќе се вратиме во старата нормала.

noteforself, BurstBerry, NPN and 8 others like this.
  16. forumce

forumce Форумски идол

Не зезајте.
    Како може до 20ч се да функционира најнормално, а од 20 сите по дома. Во фабриките си дишат во врат сите, во автобусите исто. Одеш по улица сам носеш маска, влегуваш во преполн кафич ја вадеш маската. Тоа ли се ефективни мерки?

17. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Мерка од лани не знам кој може да ја додржи, мерка од денес ќе значи дека по 5 дена некој нема да биде заболен.

LejlaD, Ahoy and JuLleE like this.
  18. forumce

forumce Форумски идол

Баш ќе видеме дали ќе се намали бројот

19. oblace1

oblace1 Популарен член

Ај еве кажи ти и твоите врсници, како најзагрозени изгледа, каква мерка би требало да се донесе, што да се преземе?

Па и за страв е ситуацијата.

Инаку еве ти се извинуваат мртвите и нивните семејства, како и оние истрауматизирани од болниците што ги спомнуваат како бројка.
    Море треба со име презиме и слика да ги објавуваат секој ден, па да се шекнеш до крај.

Семејства и луѓе низ каков хорор поминуваат, ти и твојата генерација јадни, угнетени ке се мрднеме оти кафиќите ви ги затвараат. А се ви е дозволено инаку, се работи до утре ваљда.

Боже каков безобразлук и себичност... Од кога сте бе станати вакви луѓе, што ви е? Се трудам ама не знам како да ве разберам. Оправдување за такво размислување не гледам.

Вас треба волонтерски да ве однесат во ковид центрите да им помагате на болните, бар една недела да видите како е, па тогаш и да има зошто да се шекнете, да видите што е страв и смрт. Во ова ситуација само тоа за вас.

noteforself, mareane, LSP and 8 others like this.
  20. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Леле вријам одсабајле. МЕ изнервира една шефица на филијала во банка.
    Терсене е жената знам од порано, ама два пати одам во филијалата во последниве две недели (зашто морав да влезам во банка со електронското не можев да ги завршам активностите) и женава два пати е без маска. И се шета по филијала и се дере на вработени. Ем некултурна, ем ништо не почитува од протоколи. Па ќе се чудиме од каде се шири Ковид. До сега банките ми беа пример како може да се функционира ама оваа скроз ми го расипа впечатокот. Коза некултурна.
    Сега барам каде да ја пријавам за недолично однесување, ама на самата банка би ја пријавила. Зашто е поединец што прави глупости, не е целата банка крива.

Anne Boleyn and emiliana like this.