Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    21.363
    Допаѓања:
    198.026
    Ако те прочитаја, ќе донесат мерка сами да се воздржите од контакти (facepalm)

На LejlaD и Lima24 им се допаѓа ова.
  2. firequeenn

firequeenn Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    2.333
    Допаѓања:
    6.904
    Мисли што сакаш,твое си е.
    Да го познаваше не свеќа,кандило ќе држеше дури те држат рацете.
    Барем толку можам,да присуствувам на еден погреб на отворено. Фала за сочувството патем.Што фала, грам осет немаш.

На christinnn, Angie1432 и andrejko82 им се допаѓа ова.
  3. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.866
    Допаѓања:
    42.498
    Тие веќе донесени се |(

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.
  4. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2018
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    14.264
    Во Србија, моловите и угостителските објекти уште се затворени ?

5. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.979
    Само ти имаш чувства, само ти имаш блиски луѓе, ако не отидеш на погреб денес, што? Нема во рај да оди? Што ќе придонесеш со твоето присуство кај починат кој бај д веј не ти е најблиска фамилија, освен своето глупаво его што ќе го задоволиш дека си оддала почит? А да, и да помогнеш кон умирачка на други луѓе како него со ширење на вирусот.

На LejlaD и le.soleil им се допаѓа ова.
  6. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.543
    Допаѓања:
    38.809
    Знам како ти е, ама нема да ти дозволат навистина. Кај баба ми на погреб, мајка ми од далеку гледаше само. Не смеевме никој да одиме, само тие што ја погребаа со заштитни одела. Тешко е ама тие се протоколите.

На LejlaD, cresa-jagoda, Tajnaotrovna и 2 други им се допаѓа ова.
  7. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.712
    Допаѓања:
    121.987
    Нека почива во мир.
    Присуство на погреб нема да е дозволено. Таков е протоколот. Тоа е.

На LejlaD, Ahoy и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  8. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.984
    Аууу статијава.... какви луѓе виреат, НЕ МО ГУ! 8-|

Мене денеска ме гледа една познаничка (јас со две маски, она без, пошто и се може ;)) и ми вика - етеееее, гледаш дека не е ништо опасно? :wasntme: И викам па да, јас имав среќа и не беше страшно иако допрва ќе видиме дали има последици, ама не е за потценување ситуацијата воопшто... и пак ми вика, абе ај, глупости, само фама креваат. 8)

Иначе и јас мислам дека не е до коморбидитети, некој друг тригер е. :(

Па кога ќе прочитам - абе дијабет имал, тироида... луѓе, тоа не се сериозни болести, тоа се состојби што успешно се менаџираат. 28 години, не ме зезај!!!

Ме фаќа тиха језа тоа тешење, нема правила! И затоа мора пазење и вакцинација, вакцинација, вакцинација :wasntme:

На noteforself, smooch, Elena69221 и 14 други им се допаѓа ова.
  9. andrejko82

andrejko82 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јули 2013
    Пораки:
    4.095
    Допаѓања:
    62.877
    Прими сочуство!!! не е дозволено одење, има денови ќе отидеш..

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    8.102
    Допаѓања:
    42.989
    Пак глупава мерка полициски час.Година и пол ќе поминат, веќе секаде се гледа дека тоа не дејствува, и пак го даваат како мерка, не разбирам?|(
    Ај угостителски што ќе затворат, логично е и очекувано, ама што помош жити се ќе даде 2 саати плус никој да не излага од дома?
    Можам слободно со десет луѓе да се соберам до 7:59 и во 8 сите по дома, жити мерката.
    Битно јсп полни, молови исто, затворени простори општо без контрола итн итн да не пишувам исто цело време.

На GirlRose, Ambitious, Nausicaa и 4 други им се допаѓа ова.
  11. christinnn

christinnn Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2014
    Пораки:
    2.776
    Допаѓања:
    21.520
    Честитки за новите мерки, бравос.
    Ајде сега за велигденските празници под клуч четири дена и ја прогласваме короната за умрено!
    Сценариото веќе видено е.
    И за жал ако прошла година протуркавме некако, оваа година ќе се шекниме скроз. Гледам по мене а и по врсниците мои, не се издржува веќе. Отруени сме со страв и смрт од сите страни, фрижидер да отворам ќе ми излезе црната статистика на Филипче.

На Brinetka, Zaljubena26, WaitTillTheEnd и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Karamela12

Karamela12 Популарен член

Се зачлени на:
    5 август 2020
    Пораки:
    292
    Допаѓања:
    4.049
    Луѓе не правете споредба со лани.
    Лани имаше по 50 заболени на ден,а годинава по 50 мртви.

И не е ич мала разлика.

На Принцезичка1, noteforself, tina2018 и 18 други им се допаѓа ова.
  13. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    9.051
    Допаѓања:
    41.408
    Да, ама требаше тогаш да се делува со вистински мерки за да не дојде до ова денес.

На christinnn му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    8.102
    Допаѓања:
    42.989
    Ааа епа што не кажа порано, штом била таква работата да му се јавиме на вирусот да го замолиме ако сака да паузира со косење.

Глеј, не те напаѓам, се сложувам до некаде со тебе, ама ситуацијата е таква каква што е.
    Не е убаво одење во екстремности(какви што имам видено тука и во ријал лајф) и живеење во постојан страв ама па не ни може да замижиме на тоа што се случува само зашто не можеме да го поднесеме.
    Помалку следење вести и статистика е корисно и убаво за наше ментално здравје, ама да не заборавиме дека некој друг ја живее таа реалност.
    Малку повеќе емпатија, малку помалку себичност.

На GirlRose, Ambrosia, Ahoy и 7 други им се допаѓа ова.
  15. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.570
    Ако имаш авторитет како родител и те како нема да излезе. А за по кафичи ако не му дадеш пари да го видам како ќе плати.

Да беше отруена со страв немаше вака да зборуваш, немаше да ти текне на дружби. Не се издржувало, абе како не. Имате црви во газот и не ви е гајле за ничие здравје, ни за вашето, а камо ли за нечие туѓо здравје. Јас НЕ сум стара баба, туку плус/минус отприлика на твоја возраст, ама не го гледам толку трагично како тебе почитувањето на мерките и немањето дружба по кафичи, паркови и викендици. Со друштвото можеш и на камера да се видиш и да испиеш кафе и да се изнамуабетиш на раат без никаква опасност. Не мора во живо да се гушкате, да си дишете и од иста флаша сите да пиете. Колку побрзо се освестите, толку побрзо ќе се вратиме во старата нормала.

На noteforself, BurstBerry, NPN и 8 други им се допаѓа ова.
  16. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    9.051
    Допаѓања:
    41.408
    Не зезајте.
    Како може до 20ч се да функционира најнормално, а од 20 сите по дома. Во фабриките си дишат во врат сите, во автобусите исто. Одеш по улица сам носеш маска, влегуваш во преполн кафич ја вадеш маската. Тоа ли се ефективни мерки?

На Принцезичка1, Brinetka, christinnn и 4 други им се допаѓа ова.
  17. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    21.363
    Допаѓања:
    198.026
    Мерка од лани не знам кој може да ја додржи, мерка од денес ќе значи дека по 5 дена некој нема да биде заболен.

На LejlaD, Ahoy и JuLleE им се допаѓа ова.
  18. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    9.051
    Допаѓања:
    41.408
    Баш ќе видеме дали ќе се намали бројот

19. oblace1

oblace1 Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    2.472
    Допаѓања:
    8.855
    Ај еве кажи ти и твоите врсници, како најзагрозени изгледа, каква мерка би требало да се донесе, што да се преземе?

Па и за страв е ситуацијата.

Инаку еве ти се извинуваат мртвите и нивните семејства, како и оние истрауматизирани од болниците што ги спомнуваат како бројка.
    Море треба со име презиме и слика да ги објавуваат секој ден, па да се шекнеш до крај.

Семејства и луѓе низ каков хорор поминуваат, ти и твојата генерација јадни, угнетени ке се мрднеме оти кафиќите ви ги затвараат. А се ви е дозволено инаку, се работи до утре ваљда.

Боже каков безобразлук и себичност... Од кога сте бе станати вакви луѓе, што ви е? Се трудам ама не знам како да ве разберам. Оправдување за такво размислување не гледам.

Вас треба волонтерски да ве однесат во ковид центрите да им помагате на болните, бар една недела да видите како е, па тогаш и да има зошто да се шекнете, да видите што е страв и смрт. Во ова ситуација само тоа за вас.

На noteforself, mareane, LSP и 8 други им се допаѓа ова.
  20. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.555
    Допаѓања:
    37.403
    Леле вријам одсабајле. МЕ изнервира една шефица на филијала во банка.
    Терсене е жената знам од порано, ама два пати одам во филијалата во последниве две недели (зашто морав да влезам во банка со електронското не можев да ги завршам активностите) и женава два пати е без маска. И се шета по филијала и се дере на вработени. Ем некултурна, ем ништо не почитува од протоколи. Па ќе се чудиме од каде се шири Ковид. До сега банките ми беа пример како може да се функционира ама оваа скроз ми го расипа впечатокот. Коза некултурна.
    Сега барам каде да ја пријавам за недолично однесување, ама на самата банка би ја пријавила. Зашто е поединец што прави глупости, не е целата банка крива.

На Anne Boleyn и emiliana им се допаѓа ова.