Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. WaitTillTheEnd

WaitTillTheEnd Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    739
    Допаѓања:
    1.247
    Човекот е социјално битие потребна му е дружба, социјализација.
    Е сега има луѓе што немат пријатели, пријателки па единствена занимација им е виртуелниов форум.
    Полициски од 8 часот само ќе ги зголеми гужвите низ маркетите до 8 и тоа е факт.
    Вие овде може колку сакате да навредувате, плукате ама како би забраниле вие на 18-25г. да се дружат? Може да пробате ама ќе најдат начин повторно да се соберат. Треба да се мисли малку и за нивното здравје.
    И еве повторно затварање за 1 месец кога ќе видите 110 денари зејтин молчете си и помислете ама добро е битно не се заразив со 3% смртоносниот вирус.
    Што луѓе ќе бевте да барате да ве затворат дома.

На СуперДевојка и Аргентина * им се допаѓа ова.
  2. Hellobeautiful

Hellobeautiful Форумски идол

Се зачлени на:
    28 мај 2012
    Пораки:
    3.385
    Допаѓања:
    21.036
    Какво забранување? Луѓе од 18-25 години треба сами да се свесни што е правилно во ситуацијава а што не. Патем пак не е забрането ништо, до свесноста е повеќе. Не ми се верува дека повеќе се драматизира за одложено кафе отколку за изгубен живот.

На Принцезичка1, BurstBerry, smooch и 23 други им се допаѓа ова.
  3. Karamela12

Karamela12 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 август 2020
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    3.853
    Очигледно не си осетил на своја кожа какви последици и колку е всушност вирусов опасен и недајбоже да осетиш ни ти,ни некој од твоја околина.

И,да баш сакав да ме затворат дома.Едвај чекав.
    Во најубави години баш многу сакав дома да ме затворат,цела фамилија да ми е позитивна и некој живот да е згаснат баш поради 3% смртоносниот вирус.

И сите тие меѓу 18-25 што ги споменувате,сурово ќе звучи ама тек кога ќе го осетат најлошото им доаѓа свест.
    За жал.

На vitamina, smooch, Ivan4e04 и 15 други им се допаѓа ова.
  4. WaitTillTheEnd

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    739
    Допаѓања:
    1.247
    Дали сериозно очекуваш дека сите на 18-25г имаат свест за постарите или се плашат од 3% вирус?

5. Peperutce1115

Peperutce1115 Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    22.686
    Требало да се мисли за нивното здравје. Се читаш ли што пишуваш?

Па за нивно здравје е да сведат контакти на минимум. И тоа зејтинот 110 денари што ќе е, пак е заради нивното групирање и правење журки со што допринесуваат за ширење на вирусот.

Не знам што да ви кажам. Па еве, не бевте затворени долго време па глеајте што се случува. Го снема ли вирусот? Исчезна ли? Не, туку трократно се зголеми бројот на починати и инфицирани. Ставете прст на глава и размислете.

На Anne Boleyn, Ivan4e04, LSP и 16 други им се допаѓа ова.
  6. deskarada

deskarada Форумски идол

Се зачлени на:
    3 декември 2011
    Пораки:
    1.950
    Допаѓања:
    31.477
    Само 3% е смртоносен вирусот?
    Мене ми е многу кеф дома да седам, од дома да не излезам.

На Ambrosia, Mr. Scratch, tinka-mace и 6 други им се допаѓа ова.
  7. WaitTillTheEnd

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    739
    Допаѓања:
    1.247
    Во ред ама ме тригернува цело тоа плукање, навреди кон младите.
    Што треба според вас пример 18 годишник цела година дома да седи со никој од врсниците да не се гледа?
    Како си го замислувате нивниот живот што треба да прават?

8. Karamela12

Karamela12 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 август 2020
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    3.853
    Признај си дека едина занимација ти е форумов,немаш пријатели и пријателки.(facepalm)(facepalm)

На SuperGirl24, Mr. Scratch, tinka-mace и 4 други им се допаѓа ова.
  9. christinnn

christinnn Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2014
    Пораки:
    2.764
    Допаѓања:
    21.477
    Нема човек шо можи да замижи на ситуацијата. Едно шо не ти дава совеста, друго не ти дава опшеството, година и пол короната е главна тема. И да сакаш да замижиш, и на вести, и на социјални мрежи и во вистинскиот живот само за ова се зборува постојано.
    Емпатија хмм.. Единствено шо можи да се направи во оваа ситуација е да не се рашетаваме со симптоми или ако сме биле во контакт со заразен и да донираме кој колку можи за оние кои не можат да ги покријат болничките трошоци, за кои за жал државата е глува. Тоа е тоа.

Не си се видела со никого година дена на кафе или во кафана? Па свака ти част, друго не знам шо да ти кажам.
    Спомна стари баби, ене ја баба ми дома ги сведи дружбите со познаници на минимум, ама е толку нервозна и напната, тоа чудо нешто. И постојано бара рачки да излези некаде, дали на пазар, дали да плати сметки, нешто било што за да не седи дома.
    И ова, колку побрзо се освестите толку побрзо ќе се вратиме во нормала, веруваш стварно дека зависи од нас враќањето во нормала? Многу сте наивни ако мислите дека цел овој циркуз шо се дешава зависи од тоа дали Петранка и Трајан седат дома и почитуваат мерки, а Стојан и жена му киснат по кафанчиња.

Вирусот се прошета и кај мене дома за жал, го донесе татко ми од работа. Не е дека немам емпатија и сум себична, ептен убо знам како ми поминаа тие две недели.

Да, јадни сме и угнетени. Јадни сме. Оти сега е себичност и немање емпатија да се пожалиш дека најубавите години ти поминале под клуч. Оти последните години од средно ги поминуваат дома, оти не слават матура, оти студенските денови ги врват пред компјутер, оти не можат да прошетаат никаде, оти родителите им ги избркале од работа па сеа сврзуваат крај со крај. И за жал, оти крајот не се гледа ни во блиска ни во далечна иднина, не смееме да зуцниме.
    Животот ни се смена за 180 степени, ама не, не треба никако да се пожалиме оти испаѓаме себични и безобразни нели. Тинејџери размрсулавени, шо разбират тие од животот.

Сфатете дека сите патат од ситуацијата на некој начин, не никој не му е супер. Некои за жал цената ја плаќаат и со смрт. Ама толкаво напаѓање на обичниот народ како шо има во мк, не читам да има никаде.

На azelea и WaitTillTheEnd им се допаѓа ова.
  10. Hellobeautiful

Hellobeautiful Форумски идол

Се зачлени на:
    28 мај 2012
    Пораки:
    3.385
    Допаѓања:
    21.036
    Абе да беа свесни сега може ќе бевме без корона у државата. За жал има и ќе има такви ко тебе што не му се плашат на 3% смртоносниот вирус. Али жити се немој да викаш дека им се ускратува слободата на младите, или ќе трпат последици пошо надвор смее до 8. Постојат многу пострашни последици од едно мочано искачање.

На oblace1, Anne Boleyn, nextredstyle и 3 други им се допаѓа ова.
  11. WaitTillTheEnd

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    739
    Допаѓања:
    1.247
    Па добро оптимист би рекол супер е 3% можело и полошо. Песимист би се уплашил од 3% и ќе си ги претстави како 30%.
    Преспектива според мене најдобро е средина ни многу отпуштено ни многу уплашено.

12. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.853
    Допаѓања:
    41.145
    Абе во право си за ова.
    Ама ај на 50 починати на ден да вратиме прослави и матури.Не иде.Поентата е што моментално е страшно, хаос во буквална смисла на зборот и не е баш времето за жалење за нашите проблеми.Друг ќе беше мубетов да имавме по 50 заразени во денот место 1500.За се си има време и место.

@WaitTillTheEnd не знам зошто пишуваш проценти, гледај колку луѓе лежат по болници и излагаат од нив.Процентот ама баш ништо не значи.

На christinnn и Hellobeautiful им се допаѓа ова.
  13. Peperutce1115

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    22.686
    Оди бре овие муабети напрај му ги на тинејџер/матурант/адолесцент кој загубил двајца родители од вирусот. Прашај го дали стварно му е дојдено до прошетки, славење матура, журкање по станови со своите врсници. (facepalm)

На oblace1, nextredstyle, SuperGirl24 и 5 други им се допаѓа ова.
  14. Karamela12

Karamela12 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 август 2020
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    3.853
    Еве јас сум од тие помладите.
    Признавам пропуштивме многу работи што на овие години требаше да ги доживееме.Журки,собиранки,свадби,некој матури и слично.

АМА животот е пред нас.Не е само за нас младите од тука се застанато.Цел свет е.

Верувај дека подобро еден период да не се излегува,да се држи таа скапана дистанца,маска и дезинфекција.

Подобро еден период така отколку да закачиш нешто на твоите,на баба,дедо па после постојано да ти е грижа на совест.

На oblace1, Anne Boleyn, LejlaD и 8 други им се допаѓа ова.
  15. WaitTillTheEnd

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    739
    Допаѓања:
    1.247
    За во Македонија барајте вина во матичните, докторите како ги лечат пациентите и како е можно само во Македонија да умираат 23,24-30 годишни луѓе. Барајте вина во Венко за неговиот организиран систем.

На Аргентина * му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Karamela12

Karamela12 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 август 2020
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    3.853
    Касно е веќе да бараме вина во Венко и во системот.

Останати сме сами на себе и на нашата свест.

На deskarada и christinnn им се допаѓа ова.
  17. christinnn

christinnn Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2014
    Пораки:
    2.764
    Допаѓања:
    21.477
    Кој и да загуби родител или близок на било каков начин, не само ради корона, нема да му биди до ништо, најмалку до кафана и славење.
    Затоа и пишав, некои за жал завршуваат со изгубен живот на крај.
    Одите до крајности со коментарите, невкусно е.

На WaitTillTheEnd му/ѝ се допаѓа ова.
  18. DomD

DomD Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2020
    Пораки:
    71
    Допаѓања:
    55
    Крајот се гледа и се приближува .....(Израел и Британија(пронајдете зс на овие 2земји)).

На Ahoy му/ѝ се допаѓа ова.
  19. WaitTillTheEnd

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    739
    Допаѓања:
    1.247
    Види се убаво од твоја страна ама не сите на твоја возраст мислат како тебе.
    И не сум јас таа(или било кој на форумот) што би ги судила тие што сакаат да имат нормален живот и да не пропуштат ништо. Ова веќе трае цела година...

20. Peperutce1115

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    22.686
    Епа не се некои. 55 души со име и презиме на дневно ниво. 55 фамилии. Па ти прорачунај колку фамилии со адолесценти/тинејџери се во прашање.

Дополнително, пациенти што лежат во клиника. 1700 фамилии, а ние тука ќе дискутираме како било греота за тинејџерите и адолесцентите.

Дополнително другите 18 000 кои не се хоспитализирани и секое утро се молат да не им се влоши состојбата, а случајно ако дојде до тоа, да има кревет кај да ги сместат.

Па свесни ли сте колку им удира на психа на членовите на фамилија цела оваа ситуација? Еве ги, ги имам двајца во поблиска фамилија психички не може да ги смириме.

На Amellie13, LejlaD, nextredstyle и 9 други им се допаѓа ова.