Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. VDT2906

VDT2906 Популарен член

На улица еднаш ги прашуваа стариве дали се плашат од Коронава, повеќето рекоа ако се разболам никому ништо и така имам 80, 85...години. Е сега на нив ако не им се живее на друг му се живее ама гајле им е..

Last edited: Apr 5, 2021
  2. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Ова не ја убива поентата на полицискиот час.За ова треба да ѝ текне на власта да ги активира полицајците како што треба.Да контролираат,а не да дремат.

3. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Тоа ми беше муабетот.

edna_malecka and nextredstyle like this.
  4. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Конкретно што е придобивката?Што е разликата ако некој се собере со друштво во 6 а што во 10?

Малечка напиша горе, да не се повторувам, скроз се согласувам со нејзе.

TheDongerino and mal.ecka like this.
  5. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Полицијата чека пред кафичите и ги казнува тие што не носат маска кога ќе излезат од кафич. Мизерија невидена. Многу одамна требаше да се стави полициски час порано, сега веќе е касно, исто и да се затворат кафичи, ресторани, значи тоа е голем минус што не се спроведоа тие мерки навреме.

6. Zaljubena26

Zaljubena26 Форумски идол

Никој никому не брани ни да седи дома ако нема полициски час. Цел ден сме на работа, баш кај што е по ризично а навечер и така нема каде да се оди. И не одиме сите по гости, ете сакам во природа или на прошетка да одам можеби. Тоа со угостителските објекти повеќе држи вода иако страдаат недолжни вработени. Полицискиот час е жива глупост исто ко и до сега. А дека ќе биде така за празниците ќе биде. За Велигден сите седеа дома ама наспроти тоа, ги видовме софрите распослани по Чаир на сред полициски. Епа извини ама тоа што важи за едни треба и за другите да важи.

Ева33 and TheDongerino like this.
  7. nextredstyle

Под ова мислам и правилно да вршат контрола дали и колку се почитуваат и другите мерки и во слободните саати.
    Пробаа без полициски,ама не бива.
    Можеби карантин ќе даде подобри резултати,ама не се нафаќаат ради економијата и тоа што некои уште повеќе ќе се бунат.
    Секоја мерка е подобра од непостапување.

cresa-jagoda and Guns N` Roses like this.
  8. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Забегани се. Моиве баба и дедо да не беше мајка ми да ги држи под контрола до сега ќе се испозаразеа. Се они не верувале, уште па ми вика нашето помина вие спасете се. Дојдете на гости ние немаме корона еве добри сме (facepalm) и после кој ќе ги влечка по болници? Не сфаќаат дека ако се разболат ние треба да се жртвуваме за да ги гледаме, да им зготвиш, да ги преслечеш, да им запалиш дрва...нивното прошло они што ќе седеле дома.
    Абе еден стап...

NPN, tinka-mace, МалДух and 2 others like this.
  9. Guns N` Roses

Искрено ич не ми е гајле за празниците дали ќе бидеме затворени или не, како може да мислите на празници, млади ни умираат како од шала, колку уште треба да починат, аманн, ама на некој до празниците му е дојдено. Медицинскио кадар работи без престан, одмор немаат повеќе од два дена од кога е почната пандемијата, аман бе луѓе жал немате, ама празниците се многу важни.

rainbowmama, oblace1, NPN and 9 others like this.
  10. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Само масовна вакцинација ќе помогне.
    Ова со локдауни е само тегнење добивање во време и покирање неспособност во набавка на вакцини.
    А според проценките потребни ни се околу 700 000 вакцини.
    Руски,кинески,можеа да набават.
    Денеска во Србија стигнаа пола милион вакцини.
    Со толку ќе завршивме голема работа.
    Не го можам Вучиќ,ама дека можеше и нашиов глуматор истото,можеше.

11. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Најголем дел од луѓето се заразуваат на работа.И кафичите се ризични, ама тие не работеа после 9, сега воопшто.Пак главните места кај што се шири вирус не зависат од полициски час.

12. Anne Boleyn

Anne Boleyn Истакнат член

Грешка си,муслиманите не одеа во џамија ,дури ни на петочна молитва што нив им е важна и задожителна,почна од нашата литија,па се јави кај нив револт..и така,грешката прво почна од верски те ни лидери,иако тие верски први требаа да го подучат народот...и знаете потоа во име на соживот предност и дадоа на политиката и зачувување на фотељите,и отидовме за час сите у пм.Пс .А за рамазанот во право си си правеа и тие скришни собиранки.

13. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

ova ti seriozno?
    nie sto sme potari od 18 god tuku taka preskoknavme tie godini pa ne znaeme ?
    ne bese pred 100 god, dobro pamtam sto mi bese vazno togas .. aha stvarno "mn teski" odluki donesov
    i nikoj ne gi obvinuva samo niv , site sme vinovni ..no periodov ko na inat da pravat se.. stom e zabraneto mora da se "bunime" e ova

14. Guns N` Roses

Најголемиот дел се заразуваат по седенки дома во затворен простор, близок контакт, а на работните места со соодветна заштита, носење на маски KN95 и не е толку лесно да се заразиш.

15. nextredstyle

Да,ама без мерката не може.
    Тој што ги заразил колегите на работа го донел вирусот од надвор.

Anne Boleyn likes this.
  16. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

2 nedeli se , nisto nema da im fali

cresa-jagoda likes this.
  17. Anne Boleyn

Па ти мислиш од што се верници,им се шетка нив тоа е.Ако се верници ќе ја почитуваа една од 10 заповеди почитувај го ближниот повеќе од себе си, а не да одиш да ги испозаразиш ближните свој.

18. Anne Boleyn

Дааа,ама проблем е што на работа не ја носат соодветно а знаеш кој, оние што не веруваат,а некои и воопшто не носат.Закон сесре,закон што не функционира ,инспекција ни за лек.Жал ми е за оние што починаа од не совесни,и за медицинскиот персонал душа им излезе.

19. Zaljubena26

Zaljubena26 Форумски идол

Ќе видиме дали ќе бидат две недели. Цело време продолжуваат, после две недели ќе има уште две и така...
    Не реков да не се почитуваат мерки. Нека мрднат задник надлежните, нека внимаваат дали се носат маски, нека разбиваат групирање, нека стават и огромни парични казни. Вирус има и пред 8, не само после 8 ама логично е дека не можеме да се затвориме 24/7. А и вакцини не е лошо да набават. Никој не е виновен за нивната неспособност. Не е којзнае колку паметно решение полицискиот туку најлесно им е, тоа е проблемот.

christinnn, Angie1432 and Anne Boleyn like this.
  20. МалДух

МалДух Истакнат член

Татко ми на инфективна го примија пред една недела. Не знам зошто не би примиле некој кога би имале слободно место. Но не верувам дека е поради годините сигурно имал полесна клиничка слика.