1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.891
    Допаѓања:
    186.701
    Еве , не знаеме каква мутација е ама многу е силна|(
    https://mk.tv21.tv/se-soochuvame-so...zo-ke-izlezeme-od-tretiot-bran-veli-filipche/
    ...сега имаме дури и кај помлади пацеинти влошување во 12, 13, 14 ден од лекувањето на начин на една форма која навистина ретко се гледа со драстично влошување на сликата на белите дробови на крвта што многу често за жал завршува со лош исход и покрај сите вообичаени третмано на лекување и терапевски пристап“ – истакна Филипче
    Јас не знам дали новинарите се неписмени или министерот не знае која порака сака да ја пренесе. Што е тоа влошување на крвта, да не ви е грешен вообичаениот пристап?:^)

Инаку @Ahoy изгледа ме прочита твојов професор;), Во наредните 15-20 дена не влегувајте во затворен простор со гужва

На le.soleil, senjorita-v, LejlaD и 3 други им се допаѓа ова.
  2. LovelyGirl3

LovelyGirl3 Популарен член

Се зачлени на:
    28 јули 2013
    Пораки:
    1.373
    Допаѓања:
    10.523
    Па пробав еднаш ама носам диоптриски очила, многу тешко е визир да се носи со нив :(
    Плус доволно тешко е со KN95 маска да се трча наваму-натаму 7 саати, многу е топло на спратот кај што работам, уште визир и во несвест ќе паднам.. сериозно и јас не се заебавам.
    Не е лесно очила, маска, визир на 20+ степени, 7 саати каде што работиш физичка работа и се задишуваш и да немаш ништо на тебе.

На tina2018, Adi888, saki13 и 2 други им се допаѓа ова.
  3. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    18.432
    Допаѓања:
    120.667
    Те разбирам. евентуално да зборите со газдата/ менаџерот да ви даде одобрение да не пуштате во соблекувални, да не дозволувате да влегуваат без маски и да пуштате само одреден број луѓе. Па не сте вие за фрлање за да се разболувате.

На LejlaD, azelea, cresa-jagoda и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.085
    Допаѓања:
    257.312
    И кај нас на Инфективна има некој протокол и лечат по тој, и кај нас се опоравуваат, не умираат сите.
    Тебе пријатели ти беа болни, мене цела фамилија.
    Родителите, особено мајка ми има прилично сериозни коморбидитети. Не доби никаква нега и грижа. На сила буквално едвај кс.
    Реков реагираат за Итните, ако сатурација е под 90.

На saki13, LejlaD и KuklickaSk им се допаѓа ова.
  5. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.229
    Допаѓања:
    48.343
    Мм се жали ушите не му ги држеле веќе двете маски, го болеле и се ваделе маските , и мене исто ми се дешава ама јас со штипчиња фаќам ако осетам се лизга од увото |( кај имате видено од оние пластични држачи за маски на глава што се ставаат?

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Resana

Resana Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2011
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    429
    Во Кам , до каса кајшто стојат маски.

На anastasijaki и LejlaD им се допаѓа ова.
  7. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.241
    Допаѓања:
    19.025
    Баш сега ме замисли за високиот број на аптеки. Не обрнав внимание, но кога ќе ми текне во Загреб едвај да најдеш аптека. А јас во една од помалите населби во Скопје имам 4 аптеки, малтене во секоја зграда аптека отворија.
    Во загреб имаше една 24-7 во близина на студентски дом ( со намена отворена таму во таа близина). Во строгиот центар воопшто не се сеќавам ама мислам ниту една немаше. Само во моловите. Во зградите ретко да сретнев.
    Дали се должи на болежливоста не знам, ама интересна споредба.

На saki13, P.S.love, senjorita-v и 3 други им се допаѓа ова.
  8. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.891
    Допаѓања:
    186.701
    Не знам колку е вистина ова што го збори Вело, кој има реално искуство може да процени- по 21 минута збори за секундарни бактериски пнеумонии и соодветност/ несодветност на терапиите

@Autumn Love ме праша во темата за вакцини, ова е видеото.

На LejlaD, Autumn Love, cresa-jagoda и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    18.432
    Допаѓања:
    120.667
    И Пановски апелираше да не се даваат одма антибитици без претходно снимање и наод. И баш дека од премногу антибиотици некои луѓе полошо поминуваат зашто јаки антибиотици го рушат организмот.

На Принцезичка1, CameliaMiller, Anne Boleyn и 7 други им се допаѓа ова.
  10. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.372
    Допаѓања:
    6.102
    Фала ти, ќе го видам баш.

Скролнав на 21 минута што рече, Сумамедот од старт влезе во некои од препораките како превенција од тешка клиничка слика кај луѓе со коморбидитети и ризик фактори поради неговите имуномодулаторни и антивирусни својства, и така почнаа сите да го добиваат, дури и приватно си го купуваше народот едно време.

Кого и да прашав пиеше сумамед без разлика на клиничка слика (сега мислам дека поднамалија).

Ама после излезе студија во Лансет која рече дека не само што не е оправдано рутинско користење, туку напротив не е поволно бидејќи води до антибиотска резистенција.

А логика има тоа што го вели Марковски, ако се јави секундарна бактериска пнеумонија (посебно во болнички услови), тешко дека е предизвикана од причинители осетливи на Сумамед и Панцеф.

Со таа терапија што ја препорачува баш се покриваат голем дел од аеробните и анаеробните бактерии (мислам дека сега влезе во препораки клиндамицинот).
    Ама брзата прогресија кај некои пациенти за жал не остава простор ни време да почне терапијата да делува, па да видиме ефект :(.

Последна измена: 6 април 2021
    На Biljarkata, fana, orevokrsacka и 2 други им се допаѓа ова.
  11. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.226
    Допаѓања:
    27.823
    Еве и ја имам информации од прва рака како е кај нас на клиника.
    Знаеш колку тешки случаи кај нас се излечени? знаеш колку трудници се спасени ? Колку млади луѓе со тешки пневмонии излегуваат здрави и не знаат како да се заблагодарат на докторите и сестрите. Лично сум видела мајка стара како доаѓа до доктор со чоколадо и со солзи му вика 'Фала што го спасивте син ми, да сте живи и здрави сите дома'. Зошто јас спаѓам во 'тие дома', се расплакав кога ја слушнав. Тие приказни и луѓе се причина зошто докторите се останати колку толку нормални, и зошто уште има доктори по државниве клиники во време кога може само да погодувате колку притисок има, јавувања и нудење огромни плати од Жан митрев и Систина да преминат кај нив, да останат на клиника

На CameliaMiller, Kitten, Amellie13 и 31 други им се допаѓа ова.
  12. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.085
    Допаѓања:
    257.312
    E ова се херои, луѓе, што сепак остануваат и лечат во јавно здравје.
    Поклон за овие медицински лица, секоја чест:bow:

На Guns N` Roses, Принцезичка1, CameliaMiller и 17 други им се допаѓа ова.
  13. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.226
    Допаѓања:
    27.823
    Не сакам да навлегувам во детали,ама многу, многу покварено играат и Филип 2 и Систина со тој кеш што го прават. Затоа пред да се испукаат пациентите пред докторот кој веќе 20 саата седи и прегледува во амбуланта, треба да си ја удрат главата што прват и каде си го истураат бесот ж

На CameliaMiller, 1209, Waverly Raven и 15 други им се допаѓа ова.
  14. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.085
    Допаѓања:
    257.312
    Пишав, Жан е само пари и пари. И Систина.
    Ова го зборуваат лица што се лечат таму.
    А какви грешки праваат, што се' не има, особено сега, ама нема во јавност.
    Толку одвратни ми станаа овие болници само.
    Профитери.

На Принцезичка1, CameliaMiller, azelea и 9 други им се допаѓа ова.
  15. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.936
    Имаше истражување правено Јуле, на кои држави имале underreported Covid deaths по анализа на бројот на смртни случаи во споредба една со друга година.
    Македонија беше при врвот на листата. Може не се сите тие починати од ковид и незапишани, ама се починати од други работи од кои не би починале да можеле да дојдат до навремена грижа. Ќе го барам истражувањето ако ми се дава до после, некој и на темава го имаше постирано. @Ahoy мислам? :?:

Едит:
    Еве https://www.economist.com/graphic-detail/coronavirus-excess-deaths-tracker
    Перу, Русија, па Македонија.

На Biljarkata, orevokrsacka, LejlaD и 2 други им се допаѓа ова.
  16. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.085
    Допаѓања:
    257.312
    Можно е, очигледно е дека е голема смртноста, но има многу фактори, не се виновни само докторите. Тоа ми беше муабетот. Треба да се гледа се', начин на живот, услови, лекување итн.
    Ние не водеме здрав живот, и плус сме таблетомани како народ.
    Црвено грло, ај Алмацин. И три антибиотици за корона.
    Многу е.

На orevokrsacka, Peperutce1115, LejlaD и 3 други им се допаѓа ова.
  17. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.940
    Допаѓања:
    116.926
    На сестра ми другарка беше на кислородна поддршка на инфективна во Скопје.
    Плачеле докторите и сестрите над неа, колку си млада ѝ велеле - така кажа и сигурна сум дека не лаже.
    Фала им нив и на бога, сега девојчето е добра, веќе и на работа се врати.

На Принцезичка1, CameliaMiller, buba4e89 и 26 други им се допаѓа ова.
  18. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.936
    Еве едитирав, ставив линк горе.

19. ladystardust

ladystardust Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.830
    Знам бе девојче што се случува, лежеа и мои блиски луѓе (стари, со хронични болести и ред други коморбидитети) кај нас на Инфективна (тетин ми е само еден пример од нив), знам колку други од нашиве домашни околу нив паднаа и психички и физички поради стравот што ќе се случи, а и каква нова желба за живот добија откако со помош на докториве домашните им извлекоа жива глава (тука ја вбројувам и реакцијата на докторите да бидат навремено хоспитализирани).
    Ако ги прочита сите мои постови од почеток до крај, а не само последниот, ќе видиш дека смртноста и тешката клиничка слика кај нашите (особено помлади) заболени во однос на оние во Словенија ја препишувам и ја барам во различните животни навики на луѓето во двете држави, а не на здравствениот ситем. Не се тие доктори таму повеќе луѓе од нашиве доктори овде, но во поглед на ресурси и пристапност до терапии се помоќни, тоа е факт, сепак е ЕУ држава. Но муабетот не беше воопшто тој, муабетот беше дека паралелата на нашите 4000 починати со нивните 4000 починати и на нашите новозаразени со нивните новозаразени не треба да се зема здраво за готово, бидејќи старосната структура е сосема различна и бројот на хоспитализирани пациенти и пациенти на инфективна нега (што е еден од релевантните податоци за споредба) таму е тројно помал. Во Словенија не умираат млади луѓе како што умираат кај нас. И кажав и зашто сметам дека тоа е така.

На CameliaMiller, Anne Boleyn, Peperutce1115 и 5 други им се допаѓа ова.
  20. tinka-mace

tinka-mace Популарен член

Се зачлени на:
    5 мај 2013
    Пораки:
    3.451
    Допаѓања:
    16.465
    ДМ има и за возрасни и за деца. :)