Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.589
    Допаѓања:
    273.076
    Не се толку малку, верувала или не.
    Посебно првиот круг, дека Фајзер...

На Angie1432 и Celltica им се допаѓа ова.
  2. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.333
    Допаѓања:
    89.980
    Јас знам за медицински лица што одбиваа со Фајзер,чекаа други.
    Знам и за такви што одеа во Србија се боцкаа со кинеската Синофарм,Астра.

На LejlaD, CameliaMiller и TarantulaA им се допаѓа ова.
  3. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.766
    Допаѓања:
    145.268
    Кај нас со Спутник се вакцинираа многу поголем процент. Со првите немаше интерес.

На LejlaD, CameliaMiller и Cosmi им се допаѓа ова.
  4. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.152
    Допаѓања:
    27.231
    Така е. Само што тој имунитет не трае вечно. И затоа ако однемаш антитела пак ќе го прележиш или подобро би било да се ревакцинираш? :?:

5. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.821
    Допаѓања:
    186.137
    Koj e тој што ја направил Спутник, каде што рекол?
    Спутник е правена на вектор, исто како Ебола, која е единствено развиена од русите десетина години претходно. Можеби затоа им била да речеме реди-ту-јуз со мали модификации и велат дека брзо можат да ја модификуваат против евентуални ковид мутации?:?:

На cresa-jagoda, Peperutce1115, Tajnaotrovna и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.333
    Допаѓања:
    89.980
    Да ,но не знаат колку ке трае.
    Еве имам другарка лани во мај беа болни со лесна клиничка слика и антитела имаше 2 тогаш.
    Сега во пред две недели нејзините беа болни,таа спиеше кај нив и се грижеше за нив.Не се разболе повторно.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  7. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2018
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    14.264
    Околу 250 милиони медицински маски што Италија ги увезе минатата година од Кина, среде првиот бран на пандемијата, не филтрираат доволно, а вирусот минува низ нив, пишува весникот „Фанпејџ“, кој ја пренесува одлуката на властите за маските, веќе поделени во здравствените установи и старските домови, да бидат повлечени од употреба.

Според весникот, Министерството за здравство испратило итно предупредување со точни ознаки за 12 вида медицински маски од сериите Ffp2 и Ffp3, со налог за повлекување на маските од употреба, бидејќи тие имаат десет пати помалку моќ на филтрација отколку што е наведено на производот.

Makfax.com.mk

Кај нас, го проверува ли воопшто некој квалитетот на маскиве што се продаваат скоро секаде ? :^)

На cresa-jagoda, Tajnaotrovna и WildMk им се допаѓа ова.
  8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.792
    Допаѓања:
    202.753
    Александар Гинзбург мислам дека се викаше. Можно е дека веќе имаат реди ту јуз, не велам не. Ама верувам дека биле спремни, парадата лани за 9 Мај ја паметиш? Војската не носеше маски ;)

На Tajnaotrovna, LejlaD, mal.ecka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.821
    Допаѓања:
    186.137
    Не ја памтам парадата ама не е исклучено дека војската била во тест група 1;).
    Најдов нешто
    https://www.news-medical.net/news/2...ponse-in-previously-infected-individuals.aspx
    In a context of limited access to SARS-CoV-2 vaccines, our findings show that in individuals previously exposed to the virus, the first dose of SPUTNIK V elicits a strong humoral immune response comparable or even higher than that reached after two doses in individuals without previous exposure to the virus.”

Може ми е перен мозокот ама мислам среќни сте што имате пристап до Спутник.

На Tajnaotrovna и mal.ecka им се допаѓа ова.
  10. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.792
    Допаѓања:
    202.753
    Сигурно дека е тестирано на војската. Нема сомнеж.

Туку јас се мислам дали да проверувам антитела... Десет дена од втора доза поминаа. Секако ќе правам крвна слика за контрола, па ај да шибнам и антитела. Или не?

На Tajnaotrovna, LejlaD, mal.ecka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.821
    Допаѓања:
    186.137
    Јас би правела обавезно. Не си љубопитна да видиш што-како?
    Како ќе си ги мерите после со тие од Фајзерот, како ќе знаеме ние, публиката:lol: 8-|

На cresa-jagoda, Tajnaotrovna, mal.ecka и 2 други им се допаѓа ова.
  12. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.792
    Допаѓања:
    202.753
    А бе љубопитна сум... Ама ако немам? :worried:

На LejlaD, mal.ecka и Biljarkata им се допаѓа ова.
  13. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.821
    Допаѓања:
    186.137
    Ако немаш, да ги тужиш, оти не те вакцинирале со вакцина]:)
    Не може да немаш. Мислам:?:

На cresa-jagoda, hello-kitty.90, Tajnaotrovna и 3 други им се допаѓа ова.
  14. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.936
    Не знам векторски Vs mRNA, ама вакцината на Модерна уште во јануари 2020 била достапна, развиена е за 2 дена. Сѐ натаму биле останати процедури. Така да, ако ја направил може лично на себе си земал ризик да се вакцинира порано, уште пред да почнат и завршат сите испитувања. Впрочем, Русија уште пред да завршат сите истражувања и почна со вакцинирање на популацијата.

Не може никој да предвиди како би мутирал вирусот затоа што мутациите не се случуваат намерно и целно. Ако случајно се погоди да изумира во варијанта која повеќе ги напаѓа децата - ќе бидат нападнати. Ако не се случи - нема. Никој не знае...

На mal.ecka и Annath им се допаѓа ова.
  15. KateKane

KateKane Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јули 2018
    Пораки:
    3.515
    Допаѓања:
    61.893
    Врска немам искрено. Само знам дека ми олесна кога ја примив и втората доза, не можам да го опишам тој момент, како камен да ми падна од гради. Не дека после тоа удрив бригу на весеље ама поинаку е.

@JuLleE психички момент е пред се кај мене. За надвор кога сум сама не сум ставила досега маска, немам ни план да ставам, колку сакаат нека ме казнуваат. Тоа е глупост невидена. Ама во гужви и те како пазам, со таа разлика што порано носев по 2 маски, сега си носам една обична хируршка која искрено не ни ја осеќам. Огромна е разликата на хируршка + KN95 и само една хируршка. Не можам инаку уште да се опуштам ако сум вакцинирана да шетам во гужви без. Освен што е психичкиот момент и ме фаќа параноја и гледам побрзо да излезам, уште не знам дали можам да го фатам и да го пренесам на некој што нема прележано. Немам мерено уште антитела, дали воопшто сум направила и дали била успешна.

Полека ќе се вратам и на тоа, ама кога веќе процентот на вакцинирани ќе биде многу, многу поголем. Сега уште ми е страв. Ама од оптоварен со 2 маски каде не можев да дишам до една обична хируршка која и те како штити има огромна разлика, барем јас ја осеќам. Каде каде лакше се дише сега.

На CameliaMiller, 1209, noteforself и 9 други им се допаѓа ова.
  16. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.936
    Кај нас Систина увезуваше кинески со лажни сертификати и ги продаваше по болниците.
    https://irl.mk/maski-so-lazhni-sert...te-vo-makedonia-olaf-vodi-meunarodna-istraga/

На cresa-jagoda, Tajnaotrovna и Celltica им се допаѓа ова.
  17. orevokrsacka

orevokrsacka Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2013
    Пораки:
    2.472
    Допаѓања:
    8.587
    Колку трае природниот, а колку вакциналниот имунитет е се уште дискутабилно. Не е поминато доволно време, за да има некои јасни податоци. Има и многу оптимистички прогнози во однос на природниот имунитет, ќе видиме.

На Nigredo Odor и Kitten им се допаѓа ова.
  18. monibejbi

monibejbi Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2010
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    2.166
    Лаички по мене мислам дека човек кога ке прележи со некоја полесна слика е подобро бидејќи стекнал некакв имунитет.
    Додека со вакцините создавама на организмот вештачки имунитет но и запираме да дојде до тешка клиничка слика.
    Според некој моја логика приридниот имунитет мислам дека повеќе трае него со вакцина.
    Но сепак превенираме тешка слика со вакцина.

19. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.974
    Како стигна до вакцина толку млада, медицинско лице си?

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Sarence

Sarence Популарен член

Се зачлени на:
    29 јуни 2012
    Пораки:
    344
    Допаѓања:
    623
    Внук ми 1г. и 5 месеци е позитивен, дали има некоја искуство дали би му оставило последици, тој до душа нема ништо сега се нормално си тече кај него изгледа дека тој се има заразено во градинка и му го пренесе на неговите