Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Lizy333

Lizy333 Активен член

Се зачлени на:
    15 март 2021
    Пораки:
    99
    Допаѓања:
    141
    Ретко кој овие празници ги поминува дома, затоа се препорачува карантин, да се избегне зголемување на бројот на заразени.

На JoyJoy, bicycle и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  2. monibejbi

monibejbi Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2010
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    2.166
    Да кафани или идење по гости во затворено без маски, а во црква со ред е ок.

3. Lizy333

Lizy333 Активен член

Се зачлени на:
    15 март 2021
    Пораки:
    99
    Допаѓања:
    141
    Да ама постојат сеуште луѓе што не веруваат во вирусов и не држат дистанца од два метри. Така, нема ниту за Велигден да почитуваат препораки.
    Албанците пример, нема да слават празник тој ден, за нив тоа ќе биде продолжен први мај.

На bicycle и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  4. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    41.440
    Те разбирам за кафаните и кафичите и потполно те подржувам во тој дел.
    Пошто и јас мрчев за тоа.
    Ама ако и во иднина оставаме на одговорност, ќе излезе од контрола ПАК.
    Видовме колку има одговорност.
    Посебно вакви празници кај што и младо и старо се собира на ручеци по 989450 гости по дома, двор, небитно.

Како сакате, така правете, вие си знаете.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  5. BloodElf

BloodElf Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    363
    Допаѓања:
    724
    По колку заболени дневно имаше летото одмори кога се тераа жити се?
    Заболените сега од летото на одмор што беа се, да.
    Дај олабави со платената политичка програма два дена барем.

На redhead, JuLleE, bicycle и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.769
    Допаѓања:
    40.553
    Ме интересира доколку во исто семејство биле тројца позитивни и во изолација, а после една недела од завршувањето на нивната изолација и 4та личност испаѓа позитивна, дали пак треба сите да се во изолација?
    Мене искрено не ми е логично да се пак ама не знам:?:

7. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.152
    Допаѓања:
    27.231
    Не

На Angie1432 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.047
    Допаѓања:
    220.526
    Има инфо за дали ќе се продолжува забраната за угостителите?

9. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    2.849
    Допаѓања:
    17.194
    Денес ќе решаваат.

10. John Snow

John Snow Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2016
    Пораки:
    4.940
    Допаѓања:
    53.168
    Неофицијално уште една недела ќе продолжат рестрикциите, после ќе виделе.

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.361
    Допаѓања:
    18.565
    Не ,ама бидете на стенд бај, неписмените од ЦЈЗ можно е да направат решение. Така ми направија на мене
    Поз тест на 15.02 добивам решение за изолација,мм го ставаат поради мене во изолација а во меѓувреме доби поз тест на 24.02. На 25.02 мене ми стига решение за 14дена изолација. А јас уште во изолација поради самата себе:D
    Триста телефони свртев да се поништи, 20дена бев дома ќе требаше уште 5 дена да дремам.

На senjorita-v, tina2018 и Angie1432 им се допаѓа ова.
  12. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.225
    Допаѓања:
    34.807
    Велигден може да биде опасен заради традиција што ја има во некои места да се шета по гости. Еден човек може да помине дури и до 20 куќи таму од аке што јас потекнувам. И кога влегуваш дома таму обично затекнуваш други луѓе. Мешање во затворено колку сакаш. Исто и Бајрам (на ист начин се шета по куќи) само што Рамазан е исто проблематичен зашто трае месец дена.

Од друга страна во лето немаше толку ширење и покрај журки и покрај се.
    Така што не се жештете многу за Велигден. Има потенцијал прилично да разгори пренос на инфекции.

За фабриките и јас се согласувам дека работат цело време и се дел од проблемот, ама нив не можеме да ги затвориме. Се ќе крахира. Затоа и никаде не се затворени.

На BloodElf, oblace1, g8lQQk и 6 други им се допаѓа ова.
  13. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    5.457
    Допаѓања:
    150.257
    Мене за домашните не ми стигна решение...
    Додуша и моето едвај го добив..
    Дури и погрешно од сосем трето лице ми пуштија..

Дали да барам и за нив и дали тоа значи дека нигде не се заведени ?

На LejlaD и mal.ecka им се допаѓа ова.
  14. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    859
    e ova e krajno debilno ...vo ek na pandemija koga do golem broj na zarazeni ne ni stignuva brza pomos tieso vozila za itna da nosat zarazeni pratenici da glasaat ??? zar se pretvorija vo "taxi" za vlasta?
    moze nekomu zivotot mu zavisel dodeka izigravaat taxisti
    ako ne odovaraat krivicno i zarazenite pratenici i onie "nivnite taxisti" kako jas da pocituvam bilo sto , sto tie donesat ko merka ,posebno nosenje maska i koga si sam nadvor ?
    i vo severna koreja e podobro otkolku tuka

15. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.241
    Допаѓања:
    19.023
    Ние прабаба носевме во дом за стари лица пред 10тина дена, не ме фаќај за збор, испод 1000ка плативме да дојдат за превоз до домот. Затоа што е неподвижна, лежи и не може со кола. Не дека го оправдувам нивниот чин, ама од приватниве клиники можеш да "изнајмиш"таква услуга.

16. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    2.849
    Допаѓања:
    17.194
    Па и изнајмено беше, од Никоб мислам.

17. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.241
    Допаѓања:
    19.023
    Да на тв видов Никоб пишуваше. Па не знам зошто сите се бунат демек како можеле...можеле си платиле приватно возило. Утре ако и на некој друг му треба ( како нас за прабаба во ек на пандемија за приватни потреби ) може да си плати услуга...

18. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2018
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    14.264
    Пандемијата предизвика позната глетка во многу градови низ светот – луѓе кои шетаат, возат велосипед или седат во парк со маски на лицето дури и ако се далеку од другите. Што вели науката за тоа? Дали е нужност или луѓето се повнимателни отколку што треба?

Од почетокот на пандемијата на коронавирус, научниците дознаа многу нови работи. Денеска, на пример, се знае дека површините не се толку важен фактор за ширење на болеста и дека прекумерната дезинфекција е непотребно губење време и трошење на ресурси.

Второ, врвните експерти се убедени дека вирусот првенствено се шири преку аеросоли, ситни честички кои се задржуваат некое време во воздухот, наспроти големите капки исфрлени со кивање и кашлање кои брзо паѓаат на земја.

„Тоа значи дека седењето надвор е многу побезбедно отколку во затворени простори“, вели Хозе-Луис Хименез, водечки експерт за аеросоли на Универзитетот во Колорадо.

„Во затворен простор е многу поопасно бидејќи sидовите, таванот и подот го заробуваат воздухот, особено ако вентилацијата е слаба. Надвор, ризикот е мал бидејќи има многу проток на воздух и издишаниот воздух брзо се крева, особено ако е потопло”, додава Хименез, според кого маските се неопходност во затворен простор.

Но, Хименез забележува дека нискиот ризик не значи дека воопшто не постои. Исто како што на отворено може да вдишете малку чад ако сте многу близу до пушач, постои можност да го вдишите вирусот ако сте премногу блиску до неговиот носител подолго време.

Кинески научници минатиот октомври објавија анализа на 7.324 случаи во списанието Indoor Air во која со сигурност се знаело каде пациентите се заразиле. Тие имале информации за само едно документирано ширење на отворено, во едно село во провинцијата Хенан, каде 27-годишник го префатил вирусот во разговор со носач.

Irish Times неодамна објави информација од ирската влада за 232.164 случаи на инфекција во земјата до 14 март, од кои биле пријавени само 262 преноси на отворено, или 0,1 процент од вкупниот број. Можно е дури и оваа проценка да е превисока затоа што владината агенција што ги собрала податоците се потпирала и на неверификувани активности на отворено, како спортување.

Доналд Милтон, професор на Универзитетот во Мериленд и еден од пионерите во науката за аеросоли, ги советува луѓето да избегнуваат гужви дури и на отворено, особено ако во активностите е вклучено викање и има слав проток на воздух. Но, тој не смета дека маска треба да се носи цело време.

„Ако џогирам и нема никој околу мене, не носам маска. Но, ако застанам за да поразговарам со некого, тогаш ја ставам“, објаснува тој.

©Makfax.com.mk

На CameliaMiller и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  19. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.229
    Допаѓања:
    13.204
    Заведени се, само ги мрзи да ви пуштат решение. И на моите уште им немаат пратено, мене па ништо не ми ни спомнаа за решение за изолација. :)

На LejlaD и WORRIED.BT им се допаѓа ова.
  20. Karamela12

Karamela12 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 август 2020
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    3.852
    Не знам дали е точната тема за прашањево и колку е исправно.Починат пациент од ковид во болница(конкретно 8 септември),дали документите односно резултати од испитувања и се останото остануваат кај нив во архива или ви ги враќаат?