Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.722
    Допаѓања:
    41.593
    https://covid-19.treker.mk/mk/stats :wasntme:

На Biljarkata и LejlaD им се допаѓа ова.
  2. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.722
    Допаѓања:
    41.593
    Тоа на инфективните, интерните и другите одделенија што се пренаменети, а имаат уште 600 пациенти не се важат (facepalm)

На Biljarkata и LejlaD им се допаѓа ова.
  3. DomD

DomD Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2020
    Пораки:
    71
    Допаѓања:
    55
    Нема слободни кревети.За да не патат сите други болести од инфективна природа има 400кревети вкупно.Во Скопје 8ми септември има 26 и 100 на инфективна.Дополнителните 70во модуларната на инфективна се купени 2013 од нато за вонредни ситуации,а не постојано да се користат и не е планиран персонал за постојано користење.

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.
  4. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    18.425
    Допаѓања:
    120.641
    Се ми е јасно.. Иронично беше моето на она дека има кревети. А знаеме како е .

На oblace1 и LejlaD им се допаѓа ова.
  5. christinnn

christinnn Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2014
    Пораки:
    2.754
    Допаѓања:
    21.440
    Кога веќе олабавуваат мерки до овај степен, редно е да го укинат законот за носење маски на отворено, се гушиме за џабе.
    Кога веќе по кафичи ни е дозволено да седиме збиени дишејќи си во нас, зошто да сум приморана на отворено каде секундарно се разминувам со некого, да се варам со маската.

Ама зошто би укинале, лесни парички се тоа. И онака сега на топлово голема е веројатноста да не ги носиме, па лабаво да не казнат.

На Harper, темјанушка, noteforself и 20 други им се допаѓа ова.
  6. monibejbi

monibejbi Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2010
    Пораки:
    1.938
    Допаѓања:
    2.167
    Сочуство и од мене инаку и баба ми почина на спиење али не испитавме дали е корона.
    Изгубив двајца драги луѓе но тоае животот.;(

7. LejlaD

LejlaD Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    10.446
    Допаѓања:
    211.068
    Сочуство:hug:

На Ahoy му/ѝ се допаѓа ова.
  8. monibejbi

monibejbi Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2010
    Пораки:
    1.938
    Допаѓања:
    2.167
    Христос Воскресе на сите и што се однесува до мерките сметам дека имаше некаква контола по црквите.
    Во однос на предложените мерки сметам дека не треба да се избрзува и никако да не се укинува полицискиот час. Највеќе веќе ако се пушта да биде најкасно до 23часот. Знаеме како ке биде ако се укине народов скроз ке се опушти.

9. monibejbi

monibejbi Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2010
    Пораки:
    1.938
    Допаѓања:
    2.167
    Беше пред 6 мес затоа се надоврзав.

10. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.722
    Допаѓања:
    41.593
    Др. Горан Кунгуловски:

Имунитет кон тековни и нови соеви на SARS-CoV-2

Повеќе пати сум рекол дека најдобрата одбрана кон тековните и појава на нови соеви на корона вирусот SARS-CoV-2 е брза И ГЛОБАЛНА вакцинација, заедно со помошни мерки за блокирање на трансмисијата. Зошто? Бидејќи вирус којшто не може да се дели и инфицира други луѓе НЕ МОЖЕ ДА МУТИРА и од него да се добиваат нови соеви.

Една од улогите на вакцините покрај другото е да предизвика доволен титар на неутрализирачки антитела* за да ја блокира делбата на вирусот. Тоа што ефектот на неутрализирачките антитела (најчесто се тестираат моноклонални антитела**) кон некои соеви како бразилскиот и јужно-африканскиот е намален, тоа може, но не мора да значи дека ефикасноста на самите вакцини е драстично намалена кон тие соеви. Воопшто не значи дека тие вакцини се бескорисни кон овие соеви.

Постојат неколку интересни аспекти и сценарија за соевите коишто циркулираат:

1️⃣ Toa што се појавила конвергентна еволуција кај SARS-CoV-2 (појава на истите мутации независно едни од други во различни региони на светот) може да значи дека бројот на мутации што водат до зголемена трансмисија и избегнување на имуниот одговор е лимитиран. Тоа значи дека бројот на релевантни нови соеви што би можеле значајно (во негативна смисла) да го променат текот на пандемијата е ограничен. Други мутации што би воделе до зголемено избегнување на имуниот одговор може да имаат контраефект кон вирусот и да ја намалат неговата еволутивната спремност (fitness) и да не може да се задржат во една популација. Се ова досега ни дава доза на оптимизам.

2️⃣ Сите нови соеви што носат слични мутации (како бразилскиот, јужно-африканскиот, британскиот; калифорнискиот, индискиот и други на нив слични) ќе може да се решат со комбинација на тековниве вакцини и веројатно една нова, специфична за тие мутации. Бидејќи како што напоменав погоре бројот на нови релевантни соеви со нови својства е лимитиран, лимитиран ќе биде и бројот на вакцини што ќе може да ги покријат сите соеви. Исто тоа ни дава доза на оптимизам.

3️⃣ Според горенаведените информации, многу е поимливо дека приказната со SARS-CoV-2 нема да биде иста како со вирусот на грип во однос на вакцинирање со нова вакцина секоја година. Најверојатно сите ние ќе треба да примиме една, две, три или четири вакцини коишто ќе не штитат од сите соеви, целосно и тоа ќе биде тоа. Како додаток на тоа можеби ќе треба да се прима некоја booster доза (за потикнување) на неколку години.

Да се стрпиме сите. Да се вакцинираме сите. Да се вакцинираме со вакцините коишто сега ги имаме. Да се вакцинираме со вакцините коишто во иднина ќе ги имаме. Ќе ставиме крај на ова.

На LejlaD, Doozy, Принцезичка1 и 4 други им се допаѓа ова.
  11. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.335
    Допаѓања:
    90.007
    Добро што го поместуваат полицискиот на 23 часот.Мора да се вратиме во нормален живот, а не живот со ограничувања.
    Време е да размислат и за укинување маски на отворено кои исто така немаат смисла на 30 степени надвор.
    Полициски сакаат луѓе кои не сакаат да се вакцинираат, повеќе сакаат да седат затворени со полициски од 20 ч,а да не се пријавуваат за вакцинирање.:drunk:

На TeddyGrey, Harper, noteforself и 14 други им се допаѓа ова.
  12. Nigredo Odor

Nigredo Odor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.549
    Допаѓања:
    19.469
    Јас не носам маска на отворено од почеток.
    Ниту еднаш не сум казнета. Ме знаат од овде луѓе - нека потврдат.

Само по маркети дека ептен треба, и не се задржувам повеќе од 20 минути таму.
    Со памучна црна/бела маска сум од почеток. Ниту еднаш медицинска.

На Гладиоли, Tajnaotrovna, renata77 и 3 други им се допаѓа ова.
  13. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.772
    Допаѓања:
    40.568
    Мислам дека тоа веќе никој не го ни почитува ниту па се казнува за тоа.Не ни знаев дека уште важи законски.

На christinnn му/ѝ се допаѓа ова.
  14. christinnn

christinnn Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2014
    Пораки:
    2.754
    Допаѓања:
    21.440
    Паметно.
    Кај нас казнуваат на велико. Порано ја носев редовно кога не беше толку спарно, ама сеа ја чувам да ми е стално при рака за кога ќе има полиција, а ги има скоро на секој чекор. Не сум во состојба да ја носам постојано, на оваа топлина мислам ќе се онесвестам, на пет чекори се задишувам ко маратон да трчам.

@Angie1432 казнуваат во бт и то многу. Другарка моја полиција во цивил ја казни. Опасни се.

На Tajnaotrovna, WORRIED.BT, Billy Idol и 2 други им се допаѓа ова.
  15. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.332
    Мора квота да исполнат у еден ден. И сам у кола да си, ништо чудно ако те казнат.
    Знам и случај двајца од иста адреса кафе пиеле на клупа, ама различно презиме дека и оп казна.
    Затоа кога ќе видам некои како бараат казниве да се 1000 евра и не знам колку не знам дали стварно толку веруваат дека полиција работи као што треба.
    И во мое маало се вртат нон стоп.

На темјанушка, Angie1432 и An-na им се допаѓа ова.
  16. ТрагачПоНадеж

ТрагачПоНадеж Истакнат член

Се зачлени на:
    10 ноември 2017
    Пораки:
    559
    Допаѓања:
    1.118
    За 15 дена сите ќе не викнеле

На VDT2906 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. ТрагачПоНадеж

ТрагачПоНадеж Истакнат член

Се зачлени на:
    10 ноември 2017
    Пораки:
    559
    Допаѓања:
    1.118
    Да речеме ме викаат утре...за колку време ме викаат на ревакцинација и за колку време после втората треба да ми се створи целосен имунитет?
    Ако може да ми одговори доктор Никола Пановски или доктор Даниловски евентуано Жарко Караџоски...
    Ако не, кој знае тој :)

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.722
    Допаѓања:
    41.593
    Зависно од вакцината, ревакцинацијата е за 3 недели. Исклучок е АстраЗенека (12 недели) и Синовак (2 или 4 недели, не сум сигурен).

Имунитет, повторно зависно од вакцината. Фајзер, Спутник, Модерна најрано 14 дена по прва доза, Јансен и АстраЗенека 22 дена по прва доза, Синовак и Синофарм 2+ недели после втора доза.

На duffi, cresa-jagoda, tina2018 и 2 други им се допаѓа ова.
  19. Kikiccc

Kikiccc Популарен член

Се зачлени на:
    21 ноември 2017
    Пораки:
    1.181
    Допаѓања:
    1.052
    Знае некој кога завршува полицискиот час, после 15 мај или?

20. Anne Boleyn

Anne Boleyn Истакнат член

Се зачлени на:
    14 март 2021
    Пораки:
    419
    Допаѓања:
    1.847
    Ако мислиш кога прекинува не се знае,а ако мислиш за најновите измени ,од 5Мај ќе почнува од 23 часот наместо како сега од 21 часот.

На Kikiccc му/ѝ се допаѓа ова.