Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. oblace1

oblace1 Популарен член

Абе тачни или не се изборија со вирусот, не им умира народот како глувци.

Да се пријавив чекам да ме викнат. Дај боже да има, ке видиме.
    Од такви саможивни себичњаци како тебе си патиме и умираме. Кажи му на некој вака кој останал без родител, дете, партнер...
    Туку имаш среќа си се родила во вукојебина во која никој не мисли на народот и политиката е пред здравјето. Да си во саглам држава ке ги гледаш кафиќите пола година од далеку, ке седиш под полициски сат и оро ке играш.
    А и колку што гледам на тие луѓе баш ништо не им фали. Најбитно најблиските до нив.

2. oblace1

oblace1 Популарен член

Да плати два пати казна @Nigredo Odor друга песна ке пее, ке крши нозе да ја плати на пола и ке ја носи маската штом го помине куќниот праг :D.
    Не живееме во ист град изгледа, пишуваат казни како луди, затоа така збори.

Doozy, nena2010, Nigredo Odor and 3 others like this.
  3. Bridget

Bridget Форумски идол

Изгледа плачела и драмела докторот потврда да и даде демек не може да дише заради синуси и сега ќе се сили како она маска не носела. Ако е толку силна зошто и е потврда? Нека се шета така храбро без маска.

cresa-jagoda and oblace1 like this.
  4. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Точно бегаме колку што можеме од гужви за жал некои сме сами и некои работи мора да ги завршиме и со бебе. Тротоарите се тесни секогаш со некој ќе се разминеш затоа е убаво бар кога гледаш жена со количка стај маска или држи 2м...ама тоа е Господ нека не чува тоа е пазиме секој за себе колку што можеме.

Јас кажав дека на отворено не носам маска ако седам кај што нема луѓе. По улици носам. Особено ако гледам гужва пример низ центар плоштад ул. Македонија, кеј...Не знам кај живееш ама во мојава населба се околу банки и фирми стално има народ.

5. Ahoy

Ahoy Форумски идол

На денешната седница Владата усвои нова мерка за лицата кои во наредниот период ќе се вратат од Индија или Бразил.

Имено, тие ќе мора да бидат во задолжителна самоизолација во времетрање од 14 дена.

„Комисијата за заразни болести дополнително предложи, а Владата на седницата прифати воведување мерка за задолжителна самоизолација (карантин) во траење од 14 дена за сите домашни и странски физички лица – патници кои пристигнуваат од Индија и Бразил заради спречување на ширење на новите соеви SARS-CoV-2“, велат од Владата.

cresa-jagoda, Kitten, Doozy and 3 others like this.
  6. Nigredo Odor

Nigredo Odor Популарен член

Во Скопје живеам. :bandit:

Инаку, се трудам да не платам казна веќе цела година по ред и успешно ми оди да не се подречам.

7. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Од утре од 11 е полицискиот или уште не е официјално?

8. mareane

mareane Форумски идол

Официјално е ...

senjorita-v and Angie1432 like this.
  9. Anne Boleyn

Anne Boleyn Истакнат член

Некој на пример како Ердоган .Во земја во која доминира муслиманско население им упадна со полиција во џамија на тие што не почитуваа мерки.Во некоја земја во која има закон, мислам кажуваше членка ,не носиш маска, парична казна немаш да ја платиш на лице место ,1 година затвор.А не овде во вечнава кој што сака прави,ни народ разбран,ни саглам власти,е после умрени ,после не не бива епа не не бива .пс.Инаку Ердоган е познат по прокламирање на верата ама во овој случај со пандемијава ,застана на страна на здравјето на населението како приоритет,па видете сега.

Last edited: May 4, 2021
  10. nena2010

nena2010 Форумски идол

Ердо за најсветиот месец рамазан ги затвори до 17 ти мај.

11. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Да бе, пошо само во вукојебинава во која и ти си родена, умираат луѓе. Нигде на друго место.
    Ако ти се толку битни најблиските, седи дома со нив и штитете се. Седете дома во нареднкте 10 години, сами со себе живејте. Мене најблиските не ми се дома за жал и морам да излезам од дома за да ги видам. Или тие да излезат од нивната дома и да дојдат кај мене. И не, не ни е доволен онлајн контактот, не сме роботи. Исто така, пошо не сме роботи, огладнуваме понекогаш и мораме да јадеме. А за да јадеме мораме да работиме. И така... Таков ни е животот на нас саможивноте себичњаци. Нас господ нѐ чува.

Nikolina35 and christinnn like this.
  12. Anne Boleyn

И упадна во џамија замисли,во вчерашни вести имаше,а не овде Филипче моли ги поповите,а тие уште па сили му се,држава што да ти кажам,смешки.

13. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Ердоган е диктатор.
    Не туку го возвишувајте.

kravce, LejlaD, fana and 1 other person like this.
  14. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Диктатура е сега во мода:l:
    :|

LejlaD and Cosmi like this.
  15. Anne Boleyn

Никој не го возвишува точно дека е диктатор,но во случајов го спроведе законот.Или ние сме подобри ,поставуваме закони и после се молиме со апели ,се лигавиме како деца мали.На држава ли личиме на што?!!

cresa-jagoda and oblace1 like this.
  16. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Апсолутно. Ама на отворено кај што нема гужва нема потреба за маска. А ако те видат ке ти пишат имало немало луѓе. Маски носиме за да полниме буџет, не за заштита.
    Наместо да дишеш воздух кај што има таква опција, ти треба да носиш маска за да не пишат казна.

17. Anne Boleyn

Јас кажав и во претходни мислења дека сум против маска на отворено,не сметам дека е опасно надвор освен ако се групираш.Но јас носам маска надвор зошто почитувам закон,а на работа за да се заштитам себе и другите.Мене би ми било срам да ме застане полиција и да ме казни.Не знам можеби криво ме воспитале,но јас поинаку не знам.

18. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Во тоа не навлегувам ете не е само македонија сегде се носат. Во многу земји низ свет практика е за време на сезонски грип да се носат маски на отворено. Дел од култура на народ.
    Сега си велам како претходно во клиника сум одела без маска. Реално треба да стане маска нова практика при одење во здравствена установа. А за ова на отворено ако не носиш маска каде што нема народ нема да те казни полиција,пошто ако си некаде каде што нема воопшто луѓе како воопшто баш таму ќе се најде полицаец? И баш тебе ќе те казни?
    Дека носиме за буџет и не е баш така. Дека штитат маските имаше многу истражувања и студии околу тоа. Ме мрзи да барам линкови да споделувам, ама можеш да најдеш. Скоро правеа студија на концерт со маски.
    Повеќе верувам на докажани студии него ли на муабети ете за буџет да полнат.

Anne Boleyn likes this.
  19. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Јас сум за носење маска во гужва дури и на отворено, не знам зошто ме разбра дека мислам поинаку. Во затворени простории обавезно, болници да не зборам.
    Ама на отворено ако те видат ке ти пишат казна, посебно ако не исполниле дневниот број. Мора да пишат 10 казни па што сака нека е.
    На маж ми му пишаа додека излегувал од кафич, значи само што стапнал еден чекор надвор.

Amellie13 likes this.
  20. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Леле ај не се правете мутави ко да нема случаи кај што без потреба казниле.
    Покрај моја зграда дежураат со возило секој втор ден. Ѓубре да симнам ставам маска оти не ми се даваат пари.