Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.241
    Допаѓања:
    19.025
    Епа тоа е законот важи за сите го начекале му пишале. И јас не гледам поента поминувам поред преполн кафич ја со маска на достанца од луѓе внатре во кафич игла не можеш да фрлиш...ама факт е дека малку се влезе во свеста дека треба маска. Јас и кај мојте на гости седам со маска на дистанца со отворени прозори. Не сакам недај боже нешто да им однесам тоа е.

На Anne Boleyn му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.241
    Допаѓања:
    19.025
    Ај без навреди...тој што е оштетен има служби кај да се жали ако е нешто противзаконско.

3. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.899
    Допаѓања:
    186.748
    И без маски има студии, и без маски
    https://www.euronews.com/2021/05/01...rs-attend-restriction-free-event-in-liverpool
    Еве, чекаме резултати8-|

На LejlaD и Milkiway им се допаѓа ова.
  4. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.819
    Допаѓања:
    18.639
    Не важи за сите, ама ај, да не замараме со глупости.
    Факт е дека законот е за полнење буџет и крај. Без разлика дали си ставаш некого на ризик или не, ке ти пишат казна. Овде не е носење маска со цел заштита.
    Дали веруваш дека навистина ке излезеш на крај сп државата за носење т.е. неносење маска?

5. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.241
    Допаѓања:
    19.025
    Ги гледав на ббс пред некој ден мислам само тестирани сите претходно ајде да видиме што ќе испадне
    Секако дека не. Што ќе каже маж ти пример излегов од кафич до кола? Џабе тој е законот нема изговор за жал. За сите важи. Верувам ќе ги тргнат наскоро факт е дека лани летото не се дишеше

6. темјанушка

темјанушка Популарен член

Се зачлени на:
    26 јули 2015
    Пораки:
    1.021
    Допаѓања:
    4.641
    Аман луѓе, не го покривајте носот, носете ја под брада или под нос.
    Барем јас така правам на отворено.
    Немам намера да се гушам на 30 степени. :whew:

На christinnn му/ѝ се допаѓа ова.
  7. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.819
    Допаѓања:
    18.639
    Не не, како ке докажеш дека не требале да пишат казна а пишале? Ке одиш по судови за 10 евра а знаеш дека не требале да тњ казнат?
    Еве маж ми само што извадил нога од кафич и му пишале. Никаде не ни стигнал да појде, тука го начекал. Смешно е.

8. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.819
    Допаѓања:
    18.639
    Е така му пишале на брат ми. 1 цм под нос, уста покриени, нос не. Падната му била, не ја ни наместил така.

9. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.226
    Допаѓања:
    27.827
    На LejlaD, Ahoy и oblace1 им се допаѓа ова.
  10. renata77

renata77 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2009
    Пораки:
    1.770
    Допаѓања:
    8.605
    Леле,не ми се верува дека уште мислите дека маските заштитуваат.Јас сите што ги знам и се заразиле велат дека носеле маска.Па можи лажат и не признаваат.Не знам.

А за полицијата,кој се плаши нека носи.И за тоа одма се фаќате за гуша.Ако некој сака да плаќа казни нека плаќа.

Не разбирам дали се чувствувате загрозено ако некој не носи маска да не ве зарази или пак им завидувате што дишат слободно.Јас не се замарам со другите.Ниту апелирам некој да носи ниту да не носи.Ниту сакам некој да ми бае и особено да ме поздрави со мега глупавата реченица „Чувајте се!“|(

11. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.241
    Допаѓања:
    19.025
    Ама тоа е проблемот кај нас. НАС се намерно и за инат некој ни орави. НАМЕРНО ме казни, намерно ме застана, намерно колата пајак ми ја крена. Како бе не се најде никој 10години сум возач еднаш да ме казнија и да речам намерно ме казни за квотата од 10 казни си ја исполни а милион пати ме застанале, еве година дена ни ја ни мм не не казниле за маски. Стварно не знам. И за брат ти што си пишала претерувате. Тоа е законот Мила. Не е никаква хајка против никого. Ако се кажало дека така ќе се носи и тоа е. На кој не му одговара има протести,петиции, а со тоа што еве за инат не ставам маска или ми се може ништо не постигнуваме. Сите се буниме на пишанка...тоа е

На cresa-jagoda, Nikolina35, green.eyes и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    2.849
    Допаѓања:
    17.194
    А со метро мереше брат ти 1цм?
    И како му паднала уствари, а тој не осетил, не приметил? Шо не ја кренал ако му паднала?

На cresa-jagoda и Ahoy им се допаѓа ова.
  13. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.722
    Допаѓања:
    41.594
    Штитат, штитат, и те како :)
    Ако се носат правилно :!:

Исто и јас многу случаи знам такви, "маска носев ама се заразив". И после прашувам, "а со лицето јадеше заедно, цигара, кафе?" - "А да, да, 2- 3 пати кафе и цигара, плус заедно јадевме, нормално без маски". И тогаш многу е јасно каде настапил преносот.
    Или, "носев маска ама се заразив".
    "А контактот твој носеше?" - "Не."

Многу е битно двете лица да носат маски, побитно е оној кој шири да носи маска, а бидејќи најчесто не знаеме кој- кога шири поради периодот на инкубација или е можеби асимптоматски, најдобро е секогаш сите да носат маски. Хируршки или KN95/ N95. Не памучни, не со филтер.

Исто памучна маска не штити баш, а ние не ни имаме навика често да менуваме маски, особено постарите. Една хируршка маска ја носат 2- 3 недели. Понатака не се пази правилно да се ставаат/ отстрануваат маските, туку како за инает тоа се прави со нечисти раце, на пример.

На noteforself, cresa-jagoda, Waverly Raven и 18 други им се допаѓа ова.
  14. Zaljubena26

Zaljubena26 Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2017
    Пораки:
    2.256
    Допаѓања:
    31.217
    Не знам само кој при здрав разум сака да се гуши кога е сам по улици. Друго е во гужва да се најде ама ако нема никој не ја гледам потребата да се носи. Очигледно на некои тука утре да ви речат дека треба да лазите на сите четири ќе почнете тоа да го правите и ќе се карате и убедувте како е тоа во ред, дека е закон и дека така мора.|( Требало маски, ќе не казнела полиција. Носете ако во се носат тие смрдливи партали на по 30 степени. Полиција не ме казнила ете, а никогаш сама кога сум не носам. Во кафичи ако може да седат по 100 души без маска, може и надвор без маска да шетам и ич не ме заболе ни за закон ни за полиција. Многу убаво знам каде е ризично и треба маска а каде не, година дена успешно се штитев.

15. Bezimenka90

Bezimenka90 Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.840
    Допаѓања:
    17.716
    Работата е што буквално никој, низ цел форум нема пишано дека му е мерак да носи сам маска по улица или па бетер, кога е на планина. Ако има, ок мој пропуст во читање. Кога се збори за маски на отворено, мислат повеќето кога има гужви некаде.
    Едноставно е, носам маска по улица затоа што не сакам да ризикувам да ме казнат, колку и да сметам дека е дебилна мерката. И јас би да ја укинат таа мерка, ама ете не ја укинале до сега.

Инаку секако дека штитат маските. Не 100%, ама лом ќе се направевме по автобуси со гужвите без маски. Сигурна сум дека уште во март лани ќе се заразев така, ама ете после толку време не се заразив од таму. Затоа што се носат маски.

На cresa-jagoda, GrimTheReaper, smooch и 2 други им се допаѓа ова.
  16. Принцезичка1

Принцезичка1 Популарен член

Се зачлени на:
    5 август 2016
    Пораки:
    1.064
    Допаѓања:
    5.399
    Имаше испитување кое покажа дека маските не штитат во затворен простор ако си подолго од 15 минути.Си имала среќа да не се сретнеш со заразен во затворен простор.

На Nikolina35 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.819
    Допаѓања:
    18.639
    :rofl: да не не живееме во иста држава? Идила ова што го пиша.
    :drunk: немам коментар.

18. Bezimenka90

Bezimenka90 Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.840
    Допаѓања:
    17.716
    Кое е тоа испитување?
    Затоа што тоа би значело скоро па буквално е непотребно да се носат маски било каде. На работа си повеќе од 15 минути, во автобус најчесто си повеќе од 15 минути. Во болници која е потребата да носат маски?

Секако дека во затворен простор се намалува времето за кое штитат маските, никој не го негира тоа. При милион (фејк) вести, одбирам да верувам на лично искуство. Еве 200 дена да земеме, по 2 часа дневно во автобус, со минимум 20тина внатре (а многу повеќе е од тоа). Значи 200 х 2 = 400 часа поминати со по 20 души на затворен простор. Тоа ти се 8000 луѓе сретнато во најмала рака. Не ми е многу веродостојно дека "сум имала среќа" да нема никој заболен од тие, а пази сме имале веќе скоро природен имунитет стекнато, пошто нели нема кој не прележал.

Сфаќам дека не штити 100% маската, ама нема никој да мe убеди дека е исто некој да ми се искашла во фаца и да се искашла во маската (иако некои ја вадат да се искашлаат, because f*** logic).

На cresa-jagoda, GrimTheReaper, Autumn Love и 2 други им се допаѓа ова.
  19. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.241
    Допаѓања:
    19.025
    А што е идила?што не ме казниле никогаш?

20. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.819
    Допаѓања:
    18.639
    Ни мене не ме казниле. :)
    Опишуваш држава која не е истата во која живеам. Милијарди украдоа, казнуваат и кога не треба, правдата е селективна, а ти велиш маски на отворено не биле да се наполни буџет и да се жалиш ако несоодветно ти пишат казна за маска.