Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. Vindetta

Vindetta Активен член

Zdravo imam nekolku prasanja ako mozi nekoj da mi odg vo LP , da ne spamam. :wasntme:
    1. Dali tie so imaat prelezano covid ( i imaat antitela ) na site mu isceznuvase vkusot ? Ili nemora ?
    2. Dali decata so imaat 18 i tie treba da se vakciniraat i bez toa nemozat da patuvaat ?
    Tie se ne jasnotiite posebno me interesira prvoto prasanje 8-| fala:f:

2. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Не мора да значи деке ќе изгубат вкус и мирис иако се позитивни.
    А детето од 18 год треба да се вакцинира за таму за кај што е услов за влез.

Vindetta likes this.
  3. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

За првото не знам, за второто сите може да патуваат со негативен пцр или вакцина, ама конкретните услови зависат од земјата во која ќе одите. Секоја земја башка политика, ако мк им е на црвена листа, од ним познати причини, можеби треба да се седи карантин:drunk:

LejlaD likes this.
  4. vitamina

vitamina Форумски идол

Истово го мислам, така читав тука кажуваа. Некако лончињата се помешани, не разбирам веќе ништо што може што не може.
    Не знам сега на пример дали на пример ако сме вакцинирани со сертификат смееме во мк и смееме слободно да се вратиме без тестови карантини врагови. Т.е дали ако имаш вакцинален сертефикат смееш слободно да патуваш во еу и во мк.

LejlaD likes this.
  5. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Баш за карантините и сличните мерки не можат да се договорат. Пола земји сакаат да имаат слобода да воведуваат вакви мерки, па се расправаат околу тоа. Последно што читав во петокот е дека уште не е дефинирано ова :| |( Може и ќе се договорат до следната пандемија :D

LejlaD, Biljarkata and vitamina like this.
  6. vitamina

vitamina Форумски идол

Значи ако се вакцинираш не е работава дека си слободен а? Јас па мислев дека напротив :(

LejlaD and green.eyes like this.
  7. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Изгледа сеуште не. Зависи од кај си и кај одиш. Ќе видиме што ќе смислат :)

LejlaD and vitamina like this.
  8. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Вакциниран, невакциниран, исто ти се фаќа. Секој ден нешто ново|(
    Денес читам предлог- и вакцинираните што ќе се враќале од одмор со пцр. И тоа има логика, нели не знаеме дали пренесуваат. Ова за еу, без паника, на витамина и одговарав.

LejlaD, green.eyes and vitamina like this.
  9. vitamina

vitamina Форумски идол

Јас па мислев ќе завршиме со вакцина и август ќе одиме во Мк. Тоа да не ти било така, јас као шо читав во еу ќе важело тука велат.
    Веќе ништо не ми е јасно.
    Овде секоја кола е австринска и германска од вчера а нели бараат тест ило вакцинација уствари, плус не знам сеуште дали можам у словенија или не. Искрено се е некако испомешано.

Братучетка наша ќе доаѓа од њујорк во италија и од тука ќе оди мк па од тука пак ќе се враќа во њујорк. Како ќе биде како ќе помине не знам. Вели дека на нет кога закажувала карти ништо не пишувало. Каша попара работава (facepalm)
    Ако знаете некакво инфо пишете ми :tmi:

LejlaD and green.eyes like this.
  10. shz

shz Форумски идол

Комшии мои си дојдоа пред некој ден од Италија а како не знам.

vitamina and LejlaD like this.
  11. Cosmi

Cosmi Форумски идол

@vitamina
    Па нема ли некаде во Италија да се информираш? За поточно.
    И за во Словенија имаа објавено словенците што е потребно, не е ништо испомешано јасно им стои на страните што е потребно.
    Еве за Сло.

Tajnaotrovna and JuLleE like this.
  12. bicycle

bicycle Форумски идол

@vitamina мој роднина вчера пристигна во Мкд, ништо не му барале на граници.

vitamina, Tajnaotrovna and LejlaD like this.
  13. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Во ред е тоа Косми, важи денес. Што ќе важи по 2 недели или 2 месеци никој не знае, тоа е проблемот.

14. vitamina

vitamina Форумски идол

Си доаѓаат да. Ризикуваат бегаат тука од границиве одат по црни патишта да не дај боже полиција ги сопре. Ако не се пријавиш а ако те фатат можеш затвор да одеш. Тоа што икс луѓе се праат на тошо и поминуваат така поминуваат на сопствен ризик. По закон смееш само за потреба и бараат тестови плус карантин. Во пракса бегаат по села да влезат од словенија во италија. И така.
    Абе... не е се така како што мислиш. Стварно е испомешано, самите наслови и линкови им се у стил "од денес можете во словенија по гориво" па после пу не важи тоа на крај. Мерките ги мењаат секој ден ко чорапи. Една работа.
    Друга работа конкретно регионот фриули со нова горица односно горициа и нова горица си прават пакти сами си се договараат оти си се на граница. На Словенски страни не читам само на италјански.

И преска бљуев у ова од уса како се влага се е каша попара.

Лани смеевме ова година не смееме. Од друга страна има еден куп германци кај нас. Не можам крај да им фатам.

Сега мислев со вакцини ќе сме послободни да дојдеме ама и тоа не било гаранција. :drunk:

15. Bridget

Bridget Форумски идол

@vitamina
    Зошто комплицираш непотребно? Ако си вакцинирана во земја во Еу, ќе можеш да одиш слободно секаде. Во Мк и онака не бараат ништо колку што читам, а за назад имаш потврда за вакцина. Едино може да прават проблем ако си вакцинирана во земја која не е во Еу, ама не верувам. Дури и да е така, ти не си засегната.

16. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Не може секаде, кажува и самата и во право е. Денес читав за тоа, дур не иззлезат пасошите третманот е ко уопште да не си вакциниран. Секоја држава сама по себе.

LejlaD, Biljarkata and vitamina like this.
  17. Bridget

Bridget Форумски идол

Што читаше, дека вакциниран не може да патуваш? Каде, за кои држави?

LejlaD likes this.
  18. green.eyes

green.eyes Форумски идол

buba4e89, LejlaD and Biljarkata like this.
  19. Bridget

Bridget Форумски идол

Веќе некое време ги зборат овие сертификати, универзални дигитални потврди со кодови. Кога ќе бидат не знам, ама знам дека имам потврда за вакцинација и дури не излезат "пасошиве" важат и потврдите од доктор. Нормално дека ќе напишат дека не гарантираат ништо пошто секоја држава со своја глава ама не верувам дека некоја диктаторски ќе се постави и ќе си измислува свои правила. Повеќе од вакцинација и да сакаат, не можат да бараат.

LejlaD and Tajnaotrovna like this.
  20. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Поради индискиов сој кој се појави во UK, дури и со негативен тест, тие што ќе патуваат во Германија, мораат во 2 неделен карантин.