Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. Celltica

Celltica Популарен член

Тие се бројките. И да се поголеми, не се драстично поголеми. Се осеќа кога има наплив, кога не. Е сега бројките од понеделник не ги сметам никогаш за 100% релевантни, ама факт е дека не е драстично поголем бројот, зошто тоа се чувствува во секојдневен живот, познаваш сѐ помалце луѓе кои се болни. Во ноември лоши вести секој ден слушавме.

Е сега тоа не значи дека баш сите се прележани, има и такви кои не прележале. Едноставно мислам трансмисијата некаде успеала да прекине. Ради повеќе фактори, да не навлегувам.

Ок е да се враќаме во живот полека. Јас ако се прашувам ми нема никаква логика со свадби во живот да се враќаме, ама мислам дека покомотно е секојдневието сега, отколку изминатиот период.

За летово сум скоро сигурна дека ќе е во ред, се надевам дека до на есен нема да има повторување некое.

До негде го сфаќам скептицизмот инаку, оти јас во неколку наврати досега си кажав изгледа толку е, ама не беше. Искрено се надевам дека е толку стварно. Ама така, година и пол слушање лоши вести си зема данок на психа, не е дека некој сака да трае ова до бескрај. Да се надеваме на најдобро :) Јас лично мислам дека и да има нешто нема да е како досега, такви пикови.

GirlRose, Adi888, Ang_ela and 8 others like this.
  2. mareane

mareane Форумски идол

А бре што се чудите го постигнавме имунитетот на стадо...
    Ама на најлошиот можен начин ,со мноогу жртви а и со многу тешки посковид копликации.
    И затоа брзо го постигнавме.
    Цели алеи на починати од Ковид имаме по гробиштава страшно е.
    И редно е да е толку веќе и да не се повтори.

Ang_ela, vitamina, Cka and 13 others like this.
  3. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Скопје не знам како беше, маливе градови беа катастрофа.

Кај нас официјално потврдени се околу 1200, а сигурен сум дека на тие 1200 има ×5 минимум, пошто мали градови, дружења и повеќе луѓе во еден простор за живеење одат заедно.

Така, процентот на прележани кај мене е минимум околу 60%, а 10% плус се вакцинирани сигурно, можда и повеќе. Значи 70%. И да претерувам ете, 60% нека бидат сè на сè.

Пак ќе речам, зборувам за кај мене. Во другите мали места знам дека беше лошо, особено во Источна Македонија, понатака Охрид, Прилеп, Струга, Битола, беа хаос исто така.

И лето. Повисоки температури. Ретко кој се дружи внатре, а според мене и угостителскиве објекти треба да останат само со работа во надворешните простори, евидентно е дека тоа даде резултат.

Ang_ela, Cosmi, Anne Boleyn and 4 others like this.
  4. Celltica

Celltica Популарен член

Истово сакав да го пишам ама не ми се навлегуваше да ширам негатива. Има непрележани, не дека не, ама толку брутално брзо заболуваа луѓе и уште пострашно брзо заминуваа, што во еден момент спласна сосема трансмисијата.
    Баш да не се повтори никогаш.

5. Tajnaotrovna

Tajnaotrovna Форумски идол

Јас познавам луѓе кои прележаа, а не правеа тестови за официјално да ги има во статистика. Тоа беше во период кога немаше термини на државно.
    Исто луѓе кои прележаа лесно и дознаа дека се позитивни преку брзите тестови од аптека. Така што оваа бројка никаде не е евидентирана.
    Има многу што го поминаа.
    Зар секој има средства за тестови на приватно да прави?

Искрено се надевам дека црните бројки и статистики се зад нас.
    Да има крај на ова конечно.

Adi888, Ang_ela, Cka and 6 others like this.
  6. MarijaMi90

MarijaMi90 Форумски идол

Сзо сметаат дека во блиска иднина нè очекуваат нови пандемии, далеку поопасни од оваа од Ковид. Затоа сите што уште сте на штрек од корона, излезете, поуживајте во слободата и животот додека е скоро се во ред.

Немам никаков сомнеж дека бројките се намалени, и тоа многу, што пиша некој, се осеќа и од реалниот живот, се помалку се слуша за позитивни случаи. Е сега, дали се до толку, не знам и не ми е многу важно, повеќе ми е важно да не е ова само привремен тренд. Тоа само во случај да се појави нова мутација, отпорна на вакцини, за која имунитет не помага од прележано, ако е тоа можно итн.

@nextredstyle мислам дека некаде прочитав, си пишал, си шетаат невакцинирани или со една доза вакцинирани. Како да се со симптоми, болни, а да си шетаат слободно. Па што да прават? Да се затворат дома и да чекаат нов бран?

Сепак, не сум за претерано укинување на мерки. Не мислам тука на полицискиот, небитен е тој :DАма пијанчење по кафани, гушкање, гужви нема потреба. Ова со свадбите не знам. Дозволено е играње, се најнормално? Јас мислам дека треба негативен брз тест да направат гостите пред нешто вакво, барем тие што не прележале и што не се вакцинирани.

Кога може во Германија да се прави брз тест за да седни човек на кафе или да испазари во H&M, може и Мкд за свадба, ако веќе се тера орото. Барем за тие што немаат имунитет, повторно да потенцирам.

За на есен не знам што би можело да биде. Нема да ме изненади да има нов бран, само се надевам не толку лош како претходните. Ама, се разбира, се надевам не. Особено се надевам дека нема да има во иднина вакви пандемии. Но уништувањето на живиот свет си носи секакви турбуленции. Не дај боже.

7. Harper

Harper Популарен член

Денот кога ќе заврши коронавирус да се прогласи за неработен во цел свет!

8. 999

999 Активен член

да но бројот на починати на толку малку заразени е голем :(

Cka likes this.
  9. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Има непрележани, ама скоро и да нема фамилија која не била погодена.

Инаку, инфективна е прв пат после година ипол пола празна :clap:

Да се надеваме дека ќе можат сите останати лица со инфективни и други болести да се лечат како што треба.

10. butterflysk

butterflysk Популарен член

Nie sme neprelezani, moite isto,.zolva mi, kumovite, brarucedite so familiite, dvete drugarki, sosedite najbliski dve tri kuki..ima mnogu sto ne prelezavme ama se pazevme i cuvavme ko ludi :whew:

11. nena2010

nena2010 Форумски идол

Jas ne se zaraziv, doma ne donesov, okolu mene nikoj ne fati, drugarki, komsii fala bogu. Ama mnogu pazenje. Mnogu..

12. oblace1

oblace1 Популарен член

Фала богу и ние дома не се заразивме, а од мои блиски само две семејства. Се надевам така и ке остане.

13. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

И ние не се заразивме, родителите исто, блиски имам доста кои не прележаа, и искрена да бидам сите што пазевме и се плашевме успеавме да се заштитиме, иако бројките се многу намалени јас сеуште се пазам ко порано.
    Кога ќе ми текне дека се пишуваше по форумов како сите ќе се заразиме :devil:

14. Ambrosia

Ambrosia Истакнат член

Кај мене во Струга имаше период кога сите што ги познавав беа заразени. Еве, нека не бидат сите но 95% од мои роднини, пријатели и познаници беа заразени или веќе имаа прележано. Деновиве баш прашав една сестра што работеше во болница како е ситуација, ми вика добро е, се намали.
    Значи дај да се порадуваме малку, и да не се реални сигурно бројката од 37 души не е 1037 како што некогаш беше.

Anne Boleyn, LejlaD and MarijaMi90 like this.
  15. renata77

renata77 Популарен член

Аман бре,па од кај знаат СЗО не ми е јасно.(facepalm)
    Инаку,се согласувам со напишано,али прогнозава на СЗО отвара простор за сомнеж.Истите тие потоа го бараат потеклото на вирусот и некако не успеваат да го најдат.Испаѓа од лиљак било сепак,абе смешки.

LejlaD and MarijaMi90 like this.
  16. Annath

Annath Форумски идол

Не мора да си којзнае колку медицински поткован за да го предвидиш тоа... секако дека ќе има пандемии, луѓето им даваат отворена врата на вирусите и бактериите за да се рашират. Не само вештачки создадени во лабораторија, туку и природно измутирани и отпорни на секој лек што постои. Мене тоа ме плаши, особено ако се појави супербактерија што ќе биде отпорна на сите постоечки антибиотици, а за нови нема истражувања и вложување на средства. Ако се појави такво нешто, коронавирусов ќе биде смешка.

17. oblace1

oblace1 Популарен член

LejlaD likes this.
  18. LejlaD

LejlaD Форумски идол

Исто, не се заразивме никој од дома,ни во поширока фамилија,а пустош направи во градов вирусов.Едни со две дози вакцина се,едни сме со по една...

19. prominent

prominent Форумски идол

Постојат такви што никогаш нема да го фатат вирусот, дури и да се во контакт со него. Но така е и со други вируси. Дали станува збор за некаков природен имунитет (ако постои таков) или вкрстен имунитет од други прележани коронавируси?
    Интересно, затоа што постојат семејства каде што немаше ниеден заразен, а кај други сите членови беа заразени. Веројатно постои и генетска компонента. Баш ме интересира мислење на некој стручен за овој феномен. :)

20. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

И јас колку што знам не сме биле заразени, освен јас ако тој еден ден што имав тт 37,5 еднаш буквално и болење грло било ковид. Другите дома никој ништо. Ниту најблиските. Но од сите други пријатели и роднини, мислам дека немаше фамилија а да не е некој позитивен.

LejlaD likes this.