Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. monibejbi

monibejbi Популарен член

Затоа Комисијата ја има најголемета Одговорност да бидеме на чисто.
    ДЕчки, граќѓани вака треба да кзже. СЕга ситуацијата е добра, но мораме да се пуштиме на Појако ако навлезе Делта сојот и ако сакаат да спречат поголемо ширење. А ако остават на лабаво да си навлезе без никакви мерки нормално дека ке коси вирусот.

BlackNight likes this.
  2. monibejbi

monibejbi Популарен член

За да не се шири вирусот и од тие што ке одат во странство, најдобра мерка е да има пцр на граници. Дали с

3. RainBow

RainBow Глобален модератор Staff Member

Доста е за вакцините овде, преместував од овде во соодветната тема.
    @INNERBEAUTY ќе одмори од овде бидејќи ја наполни темава со оф-топици.

Frosty!, green.eyes, bicycle and 4 others like this.
  4. bicycle

bicycle Форумски идол

Имај на ум дека многу прават фалсификат пцр тестови. :)
    Ако на граница директно се тестира, океј е.

KuklickaSk likes this.
  5. Glowy

Glowy Популарен член

Колку луѓе пишуваат? Колкав е процентот на вакцинирани кои имале сериозни нус појави? Колкав е смртниот исход на вакцинирани? Колку од тие се навистина последица од вакцина?
    Дали овие проценти воопшто можат да се споредат со процентите кои укажуваат колку луѓе починале од ковид, а колку само починале од последици од ковид?

Далеку се повисоки процентите на починати и последици од ковид споредено со нус појавите од вакцинирање. Нормално е да има нус појави, секој лек, вакцина има. Но споредени со вистинската болест се незначителни. Затоа се избира тоа што носи последици кај помал број луѓе, т.е. вакцината.

6. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

@999 има и тука што пишуваат за нус појави по вакцините. Имаме специјална тема за тоа. Ама нус-појавите траат ден-два освен и поминуваат. И има и за нив соодветно чаре и толку.
    Многу пострашни се ефектите на КОВИД отклку на вакцината.

fana, g8lQQk, Tajnaotrovna and 2 others like this.
  7. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Српското Министерство за здравство објави дека делта-варијантата на коронавирусот е откриена во Србија кај двајца граѓани на оваа земја.

Според министерството, станува збор за лица кои неодамна се вратиле од странство.

Сe работи за двајца помлади пациенти. Во моментот се во стабилна општа состојба и не се вакцинирани.

Секвенционирањето било извршено во Специјалистичкиот ветеринарен институт во Кралeво.

За потсетување, вирологот Миланко Шеклер неодамна изјави дека делта-видот веројатно веќе е во Србија и дека тој циркулира низ населението, само сè уште не е „фатен“ во лабораторија.

©Makfax.com.mk

WildMk likes this.
  8. koritsaki

koritsaki Moderator Staff Member

Од лабораторија. Не ги прифаќаат тие од аптеките. Мислам 48 часа стар. Исто и други заострени мерки од 5 јули. Тие што сакаат да патуваат на островите или од област во област мора да имаат сертификат за вакцинација , ПЦР или рапид тест. Има многу што не сакаат да се вакцинираат , јас само колку познавам. А имаат шанса да си бираат и вакцини. Ама сега ете еден невакциниран за да седне на кафе мора да даде 20 евра најмалку во лабораторија и плус 4 евра да се напие едно кафе. Значи 24 евра ќе му дојде тоа :?: децата до 12 години ќе се ослободени од секакви тестови.

Ahoy and LejlaD like this.
  9. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Со какви и да се битно се бројат за заразени и се крева инциденцата. Прават симптомите разлика при регистрирањето на бројките? Па за каков колективен имунитет зборите тогаш?

10. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Колективен имунитет кој нема да полни болници и нема да колабира здравствен систем. Пример грип, кога колабирал системот ради грип?

WildMk, NarCis@, green.eyes and 4 others like this.
  11. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Ама ете од тие бројки зависат мерките кои се воведуваат. Значи и да не се полни болниците ако е висока инциденцата пак се воведуваат/заоструваат мерките.

12. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Тоа треба да се промени. Мерките треба да се воведуваат според процентот на хоспитализирани од позитивни тестови.

Во тој поглед Македонија е "супер". Воведува мерки сред пик кога има уште 50 слободни кревети и колабиран систем :D (facepalm)

WildMk, Glowy, mal.ecka and 1 other person like this.
  13. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Арно ќе биде да е така ама нема да е. Веќе почнуваат со најави за заострување на мерките поради Делта. А и досега да беше така, ќе немаше потреба можеби од карантини. Башка што во Германија открија скандал со пумпање на бројките на зафатени кревети на интензивна. Додека на други пациенти им се одложуваат операции за да останат слободни креветите на интензивна, тие пријавувале неколку пати поголеми бројки на згрижени од Ковид затоа што добивале одредена сума по кревет зафатен.

14. Lilit

Lilit Форумски идол

Како сме дечки?
    Свадбите на најјако.
    Кафаните исто.
    Одморчиња ваму-таму, на најјакото.
    Крај на епидемија вика Вилипче...
    Ме плаши што веќе во неколку европски земји се забележуваат покачени бројки повеќе и во однос на Јануари...

15. Glowy

Glowy Популарен член

Тоа цела пандемија се изназборува проф. Пановски, треба да прават симптомите разлика при регистрирање на бројки. Бидејќи за секоја друга болест прават разлика, ама за ковид по други правила играат.
    Мерки треба да се воведуваат според број на симптоматски случаи, број на хоспитализирани, а не за секој позитивен тест.

Angie1432 likes this.
  16. nena2010

nena2010 Форумски идол

Кај нас короната е умрено...

17. bicycle

bicycle Форумски идол

Искрено, не знам кој како ќе ме сфати а и не ми е гајле.

Сето ова веќе ми е дојдено преку глава а верувам и на сите вас.
    Сочувствувам со фамилиите кои изгубиле член, на заразените им посакувам лесно да поминат ама јас веќе не можам да терам вака у следните неколку години.
    Исцрпувачко е.
    Отвори па затвори граници, па овој сој па оној сој, тие симптоми па оние симптоми, па полициски часови па луѓе што не почитувале мерки и така можам до утре сабајле да пишувам.
    За саат ипол некаде треба да се вакцинирам, веќе искрено и не ми е гајле која вакцина ќе ја примам, го правам тоа за мое лично здравје и за здравјето на тие околу мене.
    Кој сака и има прилика нека се вакцинира, кој не сака нека се чува, свое лично право е ама чувајте се.

Сериозно, доста ми е.
    Сакам пак да живеам, да шетам, да не се тресам од страв и да не паѓам у депресии.

Е, ова е од мене.

Last edited: Jul 2, 2021
  18. nena2010

nena2010 Форумски идол

@bicycle ако се вакцинираш во Арена синовак е, Фајзер само ревакцина.

LejlaD and bicycle like this.
  19. bicycle

bicycle Форумски идол

Бејб се вакцинирам у Виница, нема фајзер ваму затоа што немаат такви фрижидери за фајзер.
    Синовак ќе примам.
    Како и да е, ќе пишам кога ќе се вратам.

20. x-MajaEsposito-x

x-MajaEsposito-x Популарен член

Не знам за вас ама мене овој делта сојот ми се чини на најјако ќе е пуштен есенва. Исто мислам дека пократко ќе трае летнава слободија од што ни се чини токму заради летувалците. Се очекува дека тие ќе го донесат сојот многу порано.
    Чувајте се, вакцинирајте се и помалце гледање теории на заговор.